Mindenfajta állati kártevö ellen viszonylag jó eredményt értem el Celaflor kombinált rovarölö-tápszer-rudacskával. méregdrága, de lassú hosszú, fölszívódó hatású szer, ami a többivel ellentétben a földben levö, vagy még "meg sem született" kártevök ellen is jó.
Nah, akkor még egy kérdés: ha pókháló esetén már sárgul a levél, akkor miről lehet észrevenni az atka-inváziót még az elején????????? Vagy mikor gyanakodjunk?
Ez olyasmi volt:((( de mozgó pontokat nem figyeltem - mert nem tudtam róluk. Nah, majd ezután! Mindenesetre, az első sokk után már töröltem is ki kézzel a levelek közül/alól, aztán vagy 2x kézi permetezővel jól belocsinkáztam mindegyiket.
Árgus szemekkel fogok figyelni, még talán nagyítóval is, úgy biztosabb.
Majd megpróbálok képet csinálni, ha netán újra látok ilyet; de nem biztos h sikerül jó közelit készítenem sajna.
Köszönöm szépen mind a kettőtöknek, majd jelentek a továbbiakról!:))
Egyébként, levélsárgulást nem láttam, remélem, ez akkor jó jel!!!!
hát ez nem hangzik tul jól. akár pók, akér atka, fogj egy szivacsot, meg szappanos vizet, és szépen töröld le! ha pókháló, akkor nemgáz, ha atka, akkor talán van esély
A takácsatka hálója nagyon finom és sűrű. Ha megnézed közelről, és apró, mozgó pontokat látsz, akkor takácsatka. De ha már látható a szövedék, akkor a levélnek már sárgulnia kell. Képed nincs? Egyébként a szobai futókát annyira nem szeretik, legalábbis nálam. Ez azért nem azt jelenti, hogy nem lehetnek rajta.
Leptopelis, Növénybubus, lécci segítsetek! A Dracaena Marginata-t és a szobai futókát is szeretik a takácsatkák???? Néhány, pókháló-szerű vacakot láttam a leveleik közt, és mivel épp most beszéltünk róla, hát baromira ideges lettem.... a draci már kb 3 hete, a futóka néhány napja van kint a kertben... vagy lehet, h csak "sima", normális pókháló??? Azt is láttam -talán a begónián-, de abban bogár is volt.
Értem. Csak az jutott az eszembe, h néha vannak virágok, amiket még mínuszból is vissza akarunk hozni - mert ritkák, nehezen beszerezhetők (ez esetben persze nem erről van szó, tudom), vagy mert valaki olyantól kaptuk. De igazat adok, van, amikor nem éri meg a kínlódást.
A talaj is tele lehet takácsatkával. Én egy ilyen növény kidobása után fel akartam használni a földjét újra, de előtte mikróba tettem. Iszonyatosan sok takácsatka mászott a felszíre. A peték miatt pedig nem valószínű, hogy megszabadul tőlük. Én ugyan mérgekkel nem próbálkoztam, mert lakásban és irodában vannak a növényeim, de nagyon kevés alkalommal sikerült növényt megmentenem a takácsatkáktól. Kértem tanácsot külföldi fórumokról is, ott azt ajánlották, hogy két szert váltogassak, egy nem lesz elég, és jó, ha imádzokozom is. De, mint mondtam, nem mérgezem magam, így nem próbáltam ki. A nagy baj az, hogy a takácsatkák mérgezik is a növényt, nem csak a szívásukkal károsítanak.
Ha takácsatka, akkor ilyen mértékű fertőződés esetén vége. És a többi növényre nagy veszélyt jelent, mert azok igen mászkálósak. Sajnos én sok növényemet elveszítettem. Egy kép alapján gyorsan kiderünle, hogy takácsatka-e.
Vágd le a száradó szárat, és reménykedej az új hajtások életképességében. A borostyánt takácsatka támadta meg; mechanikus úton szappanos vízzel távolítsd el a szövedéket, és a növényt gazdaboltokban kapható Sanmite nevü atkaölö készítménnyel kétszer permetezd meg kb 10 nap különbséggel. Sok sikert!
A pókháló-szerű tünet nagy valószínűséggel gyapjas tetű, így keress rá a neten. helyváltoztatás nem segít, le kell mosni káliszappanos vagy sima szappanos vízzel, aztán valami rovarölőt venni rá, és azzal néhányszor leápolni. Közben nézd meg a virágaidat, nem ment-e már másikra is át - nagyon szaporák!!!!
A leírásod alapján biztosan kap elég fényt, ezt akkor kilőhetjük. Marad a túlöntözés vagy megfázás: azt javaslom, mielőbb vedd ki a cserépből, és nézd meg a gyökérzetet. Ha szerencséd van, akkor "csak" csupa víz a földje, és épek a gyökerek. Ha látsz rothadó, málló gyökérdarabokat, akkor óvatosan mosd le az egész gyökérzetet langyos vízzel, aztán tedd egy vödörbe a növényt (víz nélkül!!!!) néhány órára szikkadni. Utána mehet tiszta és friss! virágföldbe, de a cserép aljára mindenképpen teríts 2-3 cm vastagon vagy kavicsokat vagy agyaggranulátumot vagy régi "cserép!"-virágcserép darabjait. Az ág, amit kérdezel, talán kihajt még valahonnét oldalról - onnan biztosan nem fog új leveleket hozni, ahonnét mindent ledobált. Levághatod a tetejét és zárd le fagéllel (vagy cseppents rá olvasztott viaszt), talán kihajt máshol még. Én szinte teljesen biztos vagyok abban, h túl lett locsolva - illetve lehet megfázás is, mondjuk... nem kapott az elmúlt néhány hétben valami kiadós hideget???
Másik kérdésem egy ismeretlen virággal kapcsolatos lenne, remélem, hogy el tudom küldeni a képét. A virágnak volt egy csomó levele, amiket szép sorjában lehullajtott, és már csak egy levélke van a teteje felé, ill. az alján hozott 2 új hajtást. Viszont a szára kezd száradni a tetején, és halad lefelé a felső levél irányába. Mit csináljak vele, hogy megmentsem a leveleket?
Sziasztok! Télen vettünk szobaborostyánt cserépben. A levelei világoszöld-fehér színűek. Nemrég vettem észre, hogy egyik-másik levelének a széle kezd barnulni, és minden levele úgy néz ki, mintha beszőtte volna egy pók. Mi lehet a baja? Kitettem az üvegezett folyosóra, locsolgatom is, de még a növekedést is abbahagyta.
Közben visszakerestem a képet, amit mutattál a tiedről, látom, az is 1szárú volt. (Én úgy emlékeztem, h 3; azt hittem te nevelted a kb 20 cm magas, szabvány kis növénykéből.) Kíváncsi leszek, az enyémek milyenek lesznek őszre - kutyám nincs, és a vendég macskát is kezdem elszoktatni tőlünk, mert sok a madarunk:)))
Húúúú de kár, pedig milyen szépséges volt szegény! Amiket én mutattam -a nagyokat- kb 600 Ft-ért vettem darabját a tavasz elején, igaz, akciósak voltak, mert nagyon megnőttek, és nem 3, hanem csak 1 száruk van. De összeültetve nem néz ki rosszul. (A 2-3 töves, összeültetett példányok sokkal drágábbak; de az 1 db-os kicsiknek meg évek kellenek, mire szép nagyra megnőnek...) Fogod pótolni? Egyébként igen, kivittem őket, de csak a dracik maradnak még éjjelre, a futókák (mert közben lett egy második is) és a viaszvirágok még visszajönnek - már amíg meg nem unom a hurcibálásukat:)))
Hjjjjja! Megpróbálod feldarabolni a szárát, hátha kihajt? A vödör vízben történő tartós áztatás szerintem végleg kinyírja, talán a sok víztől kornyad már! Valahol azt olvastam, h 10-15 cm-s szárdarabokat nem függőlegesen beszúrva, hanem vízszintesen a földre fektetve is kihajthat - bár én még nem próbáltam.
hát igen, nem nagyon akar beindulni... pedig tavaly ienkor már strandolni lehetett, most meg annak örülök, hogy nem esik a hó. amilyen hideg volt mostanában, nekem nem az jutott eszembe, hogy mingyárt nyár, hanem, hogy szánkózni fogok. na mind1, ez van. kiköltöztetted már??
nekem anyám ma előszedte a féltett kincseimet, amiket dugdostam a kutya elöl, ugyanis ő nagyon szereti a kedvenc növényeket megenni. remélem most ezeket nem fogja, mert nem járna vele jól. az én dracénám pl megpusztult, mert kedves ebem is szerette. szépen kiültettem a szabadföldbe, ugy, mint tavaly nyáron. hát másnap megyek haza, egy hatalmas árok, a növény meg a kert másik sarkában. visszaültettem, és lecsesztem a kutyát. ez kb egy héten keresztül igy ment, minden nap, de alegutolsó esettel már bedurvult a dög, letépkedte a leveleit, utánna leharapta a tetejét, mad szétrűgta a gyökereit. hát inkább nem mondom neked, miket mondtam, mindenesetre ment az anyázás rendesen. azóta egy vödör vizben tárolgatom, de nem füzök hozzá nagy feményeket, már a szára is ráncos. szóval fájó szivvel ki kell dobni...
Szia. Én ránézésre azt mondanám, h túl sötét helyen tartod, esetleg túl van locsolva. 1: Mióta van nálad? 2: Hol tartod és hogyan? (PL északi ablak előtt; heti 1-2-x locsolás, stb ilyesmire vagyok kíváncsi)
Sziasztok! Van egy dracaena marginata szobanövényem és az utóbbi időben hullajtja a leveleit. 4 ágából 3nak az alja elfehéredett és azokról hullanak az egyébként szép zöld levelek, még csak el sem sárgulnak. Mitől lehet ez?