Keresés

Részletes keresés

bm613 Creative Commons License 2009.07.04 0 0 2089
Melyik hegy? Nem mutatkozott be a dög :-) a parkolótól elindultunk, átkeltünk egy patakon (naná hogy sikerült belelépnem), aztán ott volt szinte rögtön. Zöldes színű. Valahol ezen a részen, de fene tudja, melyik.
Landmannalaugar
Előzmény: burekecso (2086)
burekecso Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2088
Köszi, hihetetlen... Bár csak az előző és a további képeknél hittem el hogy tényleg Húsavik:))). Én augusztusban 5 fokban, esőben és metsző északi szélben kémleltem a nagy semmit (egy bálnahátat azért láttam).
Előzmény: oldlady (2087)
oldlady Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2087
Talán itt láthatsz ilyet :)
Előzmény: burekecso (2086)
burekecso Creative Commons License 2009.07.03 0 0 2086
Jó a két kép. Bár az időjárás... Volt már valaki jó időben bálnalesen? Mert én még szikrázó kék eges hátterű bálnás képet nem láttam... Csak hivatalos izlandi PR-felvételen. Melyik hegyre nem mentél fel Landmannalaugarnál? Üdv!
Előzmény: bm613 (2084)
bm613 Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2085
A birkák tökhülyék. A legveszélyesebb az, amikor anyuci az út egyik oldalán van, a kisbárány meg a másikon. Simán elmenne az autó, de a pici megijed, és anyuhoz fut... A lovaknak van agyuk, ők szépen elmennek mindig az útból, de sajnos a birka sokkal gyakoribb.
Előzmény: Elk (2075)
bm613 Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2084
http://bmarton.web.elte.hu/
A két legjobb bálnás képet feltöltöttem. Hosszúszárnyú bálna (angolul humpback whale). A többi majd... most egyéb problémák jöttek közbe...
Előzmény: burekecso (2083)
burekecso Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2083
Nagyon örülök, hogy jól sikerült az utatok. Rengeteg mindent láttatok, kiváncsi leszek a bálnás képekre, mert nekem annak idején nem volt sok szerencsében (és bálnában) részem. Izland mindig lefárasztja az embert, mert a rövid éjszakák (meg az állandó időhiány) hajtja a polgárt előre. Várom a beszámolót és a képeket! Üdv!
Előzmény: bm613 (2082)
bm613 Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2082
Megjöttem. Jó volt. Bővebben: nagyon jó volt :-) Még bővebben: majd írok valami szép hosszút, de előbb rendezem a képeimet, és felteszem őket valami tárhelyre. Én kb. 800-at csináltam, egyesek jóval többet. Nem tudom, ők is tervezik-e a közzétetelt, de majd szólnak. Úgyis az derült ki, hogy a fél csoport olvassa a topicot :-)
Röviden: volt 5 napos, 2-3 szakadó esős, és 2-3 borús, esegetős nap; azt hiszem, ez elég jónak számít. Volt Landmannalaugar (ott sajnos a tériszony győzött, képtelen voltam fölmenni a hegyre, mert baromi keskeny ösvény van a szakadék szélén), Eldgjá, hatalmas mennyiségű vízesés (nem csak az égből), Jökulsarlón, Skaftafell, Myvatn, bálnales kitűnő képekkel, Látrabjarg, Thingvellir, gejzír, Kék Lagúna, stb stb stb., jó társaság, néha alvás is, de csak módjával; 80 %-ban ott, ahol terveztük, 2 alkalommal különböző okok miatt máshol :-) akadt két defekt is, és egyéb bonyodalmak, de ezek végeredményben mellékesek. A beszámolóban persze benne lesznek.
Tartható volt a program, de hatalmas alváshiánnyal. Valószínűleg teljesen összekuszálódott a bioritmusom, mert elvileg nagyon fáradtnak kéne lennem. Tegnap kicsivel 3 után, ma 4-kor keltünk. +2 nap beiktatásával sokkal jobb lett volna, minimális többletköltséggel. De mindegy :-) tanulságnak mindenesetre jó. A túravezető is csak folyamatos kóla- és energiaital-adagolással üzemelt már tegnap :-)
bm613 Creative Commons License 2009.06.20 0 0 2081
Igyexem majd alkotni valamit :-) szépirodalmi színvonalra ne számítsatok, inkább egy megbízható krónikára. Képek is lesznek százával, majd fölteszem őket valahova, és beírom ide a címet.
Előzmény: burekecso (2080)
burekecso Creative Commons License 2009.06.20 0 0 2080
Ha hazaértetek, kérünk élménybeszámolót!
Előzmény: bm613 (2079)
bm613 Creative Commons License 2009.06.16 0 0 2079
Volt este találkozó, ha megismerni nem is sikerült a társaságot ennyi idő alatt, de legalább nagy vonalakban van elképzelésem, hogy kikkel töltök majd el tíz napot :-) valamint gazdagodtunk pár információval is.
oldlady Creative Commons License 2009.06.11 0 0 2078
Nem, jó másik is a legtöbb helyen, de találkoztam olyannal is, ahol csak azt tudtam használni.
Előzmény: bm613 (2076)
oldlady Creative Commons License 2009.06.11 0 0 2077
Az árak azért nem nőttek  duplájára, a fiam egy évig volt kint, ezalatt kb 15-20 %-os volt az áremelkedés.Tehát most lényegesen olcsóbb egy izlandi utazás.
Előzmény: Törölt nick (2074)
bm613 Creative Commons License 2009.06.11 0 0 2076
Csak dombornyomott jó?
Előzmény: oldlady (2072)
Elk Creative Commons License 2009.06.11 0 0 2075

Az utakhoz még annyit, hogy a birkákra nagyon érdemes figyelni, és ha mindkét oldalon víz van, akkor a madarakra is. Néhol még külön táblával is jelölik őket, ilyenkor tényleg többezer madár repül alacsonyan az út két oldala között.

Előzmény: tompus (2067)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.11 0 0 2074
Vajon ez az árfolyamesés azt jelenti, hogy most a felébe kerül egy izlandi tartózkodás 2 évvel ezelőtthöz képest, vagy nagyjából ennyivel nőttek az árak is?
Előzmény: bm613 (2071)
Elk Creative Commons License 2009.06.11 0 0 2073

Nekem ezt www.sunna.is ajánlották amikor mentünk, de végül nem volt hely, így végül itt  www.hotelleifur.is aludtunk. Nem volt semmi extra, de teljesen rendben volt. Mondjuk mi ragaszkodtunk a saját fürdőszobához. Akureyriben  Edda hotelben aludtunk, és maximalisan meg voltunk vele elégedve.

Pénzt fölösleges váltani, mi 9 nap alatt mentünk körbe a szigeten, és nem volt a kezünkben izlandi korona. Mindenhol gond nélkül lehetett kártyával fizetni. 

Én még néhány napra is az autókölcsönzést ajánlom. Az utak minősége változó, de a nem F jelű utak azért mindenhol jól járhatók akár egy Toyota Yarissal is.

Előzmény: Forstman (2070)
oldlady Creative Commons License 2009.06.11 0 0 2072
Ahogy az előttem szóló is mondta, az alatt a pár nap alatt nem valószínű, hogy találsz olyan helyet, ahol nem lehet kártyával fizetni, még ha nagyon keresel talán akkor sem.Bankkártyát vigyél, ha van, dombornyomottat.
bm613 Creative Commons License 2009.06.11 0 0 2071
Most éppen 1,55. www.xe.com
Páran kérdezték ugyanezt, úgyhogy már én is tudom a választ: nem lehet itt kapni ISK-t, de nem is érdemes. Ha nagyon akarsz készpénzben látni, akkor eurót vigyél magaddal, de erre sincs szükség, Izlandon kb. mindenhol lehet kártyával fizetni.
Forstman Creative Commons License 2009.06.10 0 0 2070

Köszönön  az infókat.

Egy ISK az ugye most cc. 1,6HUF? A Skandináv utazási iroda honlapján még 3HUF-nak írják. Kivert a veríték mikor elkezdtem ezzel átszámítani az árakat...

Mo-n lehet ISK-t vásárolni vagy jobbha inkább eurót viszünk?

Előzmény: oldlady (2066)
oldlady Creative Commons License 2009.06.10 0 0 2069
A kölcsönzők kifejezetten tiltják a nem terepjárókkal az F-es utak használatát, ki is van írva a kocsikban.Persze attól még lehet használni, ha nem sérül az autó ugyan honnan tudnák meg.
Előzmény: Barbárka (2068)
Barbárka Creative Commons License 2009.06.10 0 0 2068
Csomó F-es út járható sima személykocsival. Néha egész isten háta megetti helyeken találkoztunk pl. kis Suzukival vagy Yarissal. Érdemes előtte ennek is utánanézni. Persze lehet, hogy az autókölcsönző nem nézi jó szemmel/ nem engedi az F-es úton bóklászást. (Ezt nem tudom, csak gondolom. Mi nem béreltünk, sajáttal mentünk.)
Előzmény: tompus (2067)
tompus Creative Commons License 2009.06.08 0 0 2067
Hotelként tudom javasolni ezt. A deluxe szoba olyan, mint máshol a normál. De a standard szoba is kibírható, csak az nagyon kicsi, de a fürdőszoba/wc ott is bent van a szobában. Az ár a jelenlegi árfolyamon nem vészes.
A távolságok nagyok, de autóval könnyen leküzdhetőek. 3 nap alatt úgysem lesz arra idő, hogy a lakatlan belső területekre menjetek. Oda amúgy is csak komoly terepjáróval lehet menni, aminek a bérlése nem olcsó. Egy Swift 15ezer Ft/nap volt májusban, azzal is el lehetett érni szép dolgokat. Ha visszaolvasol kicsit, akkor megtalálod a részletes beszámolót, akár azok közül az utak közül is választhatsz. Autópálya nincs, Reykjavík környékén vannak többsávos gyorsforgalmi jellegű utak. A tenger alatti alagút (ha arrafelé mész) fizetős, 800 korona/áthajtás.
Nem árt beszerezni egy jó Izland térképet. Amit adnak az autókölcsönzőben (legalábbis a National car-nál), az eléggé elnagyolt. A térképen jelzik a vízeséseket, gejzíreket, gleccsereket, illetve az út minőségét is. Jellemzően 3 típusú út van: a jó, a rossz és a járhatatlan. A járhatatlant F betűvel jelzik és csak 4 kerék meghajtású járművel lehet rajta menni, azzal sem egyszerű néhány gázlónál. A rossz minőségű az sokszor nem több egy jobb földútnál, amire kavicsot szórtak, de az járható bármilyen autóval, csak a tengelytörést kell elkerülni. De van jónéhány jó minőségű út is. Egy 3 napos túrát meg lehet tenni úgy, hogy csak ilyeneken mész. Izlandon nem várost nézni érdemes, bár Reykjavík megér egy rövid városnézést.
A sebességet ne lépd túl (városban 50 (sokszor 30 és betartják!), aszfaltozott úton 90, egyéb úton 80 (mondjuk normál autóval nem nagyon mer az ember ott 50-60-nál többel menni)).
Előzmény: Forstman (2065)
oldlady Creative Commons License 2009.06.08 0 0 2066

Tavaly 27000 koronáért tudtam 3 napra autót bérelni, az kb 150 EUR most, az főszezonban volt, szeptemberben biztos olcsóbb.Így nézve a félnapos kirándulás valóban nem éri meg annyiért.Ráadásul az ilyen utakon hajtják is az embert, nem ér rá nézelődni, szóval mindenképpen érdemesebb autót bérelni.

Ami az uticélokat illeti, azért mindenképpen kell látni, ha már ott jártok a Strokkur, Gulfoss, Pingvellír szokásos turista kört, útközben meg lehet még nézelődni, megállni, ahol megtetszik.

Egy nap alatt megjárható Jökulsárlón is, bár messze van, de arrafelé jó az út, és kihagyhatatalan, bár szeptemberben, ha netán a végén mentek, nem tudom hajókázni lehet-e még, de megnézni mindenképp érdemes.

A távolságok Izlandon nagyok, néhol az út is inkább csak földút, de amit javasoltam arra van rendes aszfaltos, jó minőségű út is.

További uticélokat találhatsz még a www.nat.is honlapon, ott sok jó információ, szervezett túrák, autókölcsönzők, hotelek, térképek is vannak.

Ha béreltek kocsit, akkor adnak majd amúgy térképet is hozzá. Többletköltség csak a benzin, az úthasználatért nem kell fizetni, viszont a szabályokat ajánlatos betartani, nagyon magasak a büntetések.

Ha a hostel az utitársadnak nem megfelelő-bár én Izlandon laktam a legjobb ilyen intézményben- akkor nézzétek meg esetleg az Edda Hotel hálózatot, én abban is laktam, nagyon jó áron, bár nem Reykjavikban, hanem Akureyriben. Lehet bent a városban nincs is, inkább vidéken, de ha van valahol Reykjavik közelében, és béreltek autót, akkor az is jó lehet.

Ha tudok még bármiben szívesen segítek.

Előzmény: Forstman (2065)
Forstman Creative Commons License 2009.06.08 0 0 2065

Szia!

Kaptam egy linket, ahol utakat szerveznek, cc. 60EUR fél nap, és az egész kb. 5óra hosszú. Ennél gondolom talán az autóbérlet sem drágább, és ha megállunk, addig nézelődünk, amíg jólesik.

Persze ha van, ahol ennél lényegesen jobb  áron szerveznek utat....!

Alepvetően egyfajta csilagtúrában gondolkodtam, Reykjavikot és az ottani szállást használva bázisul. Én nem, de útitársam úgy gondolom ígényli a megfelelő szállást, jóval a nyúgdíj feletti korú. A vezetés nem probléma... Kérdés, hogy miylenek az utak,  kell-e valami engedély, hol kell valami többletköltségre számítani (belépti, bahajtási, vagy autópálya díj)?

Igazából a távolságokkal sem vagyok tisztában. Jó lenne valami térképen látni, hogy hol s mi van.

Hálás vagyok minden apró infóért.

Előzmény: oldlady (2056)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.07 0 0 2064
Annyi hátránya van, hogy 3 milliós a határ és 30 napnál hosszabb utazásra nem jó, másról nem tudok.
Előzmény: bm613 (2063)
bm613 Creative Commons License 2009.06.07 0 0 2063
Akkor a fene fog vele vesződni :-) köszi.
Előzmény: Törölt nick (2062)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.07 0 0 2062
Ezt kitöltve kényelmesen, sorakozás nélkül, postai úton megkaphatod a kártyát, úgy esetleg érdemes, de a leírásokból nekem úgy tűnik, hogy a dombornyomott bankkártya biztosítása jobb.
Előzmény: bm613 (2061)
bm613 Creative Commons License 2009.06.07 0 0 2061
E111-est érdemes kiváltani, ha van bankkártyához kapcsolódó utazási biztosításom?
ovarnet Creative Commons License 2009.06.06 0 0 2060
Üdv!

Igen előhozták őket. Az egyik magyar csoport is elment oda, ők rendelték meg. Mi meg a második körben mentünk velük.
Előzmény: burekecso (2059)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!