Keresés

Részletes keresés

vinik táltos Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26944

Szerdán megyek a városba, beugrom a Ldl-be. Ha még lesz, megpróbálom lefényképezni a citromot.

Amit vettem, az ehető? Mert egy szem már lefordult véletlenül a kezembe...

Előzmény: bombaba (26942)
Ranyu Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26943

Nagyon szépek!

Hogy tudom elérni, hogy ilyen egészséges, sötétzöld lombja legyen?

Előzmény: bombaba (26936)
bombaba Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26942

Érdekesen hangzik. Próbáltam a helyi Lidl-t megkérdezni (nem vagyok közel hozzá), van-e náluk is, (lemennék megnézni, ha van) de nem sikerült.

Talán érdemes lett volna megvenni. A mindkét végén hegye, 4x1 cm méretről nekem az ujjcitrom ugrik be, de annak a levele apró.  

Előzmény: vinik táltos (26941)
vinik táltos Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26941

A gyümölcse. A legnagyobb, ami már sárgult, kb 4 cm hosszú volt, orsóalakú, mindkét vége felé elkeskenyedő, szinte hegyesre, középen, ahol a legvastagabb, talán 1 cm átmérőjű. Az eladó azt mondta, hogy valami díszcitrom. A kis fán több termés volt, mint amit vettem.

Előzmény: bombaba (26940)
bombaba Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26940

Gratulálok, ez nagyon szép kis növény.

A citrom, ami ennél kisebb volt, a növény volt kisebb, vagy a gyümölcse?

Előzmény: vinik táltos (26939)
vinik táltos Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26939

Ma reggel a Ldl-ben megvettem ezt:   (4.000 Ft)

"citrus japonica kumquat"

Volt kalamondin, meg valami általam  apró, nem ismert citrom.

A citrom már sárgult, de kisebb volt mint ez kumquat.

Van néhány klementin magoncom, az jó lesz alanynak, ha oltanék ebből?

woodruff Creative Commons License 2019.03.25 0 0 26938

Igazán nagyon szépek ,az enyémek is mostanában kerültek ki a teleltető alaksorból .

Nagyon soknak az ágvége visszaszáradt ,meg metszegettem most olyanok mint kakasviadal után a vesztes.

A vásárolt limkvatot is szétbontottam ,de kár volt.

A rengeteg termés miatt ,le akarnak szakadni az ágak .

helgaanyu Creative Commons License 2019.03.24 0 0 26937

Szépek! Igazán jól teleltek. Az enyémek sajnos nem mind ilyen lombosak, de már át is ültette őket

és kezdenek hajtani.

bombaba Creative Commons License 2019.03.24 0 0 26936

Ma kipakoltam a citrusokat.

A kumkvatok: Fukushu, Marumi, Nagami.

Előzmény: csoer (26934)
helgaanyu Creative Commons License 2019.03.23 0 0 26935

Én már kitettem a citrusokat a déli eresz alá. Úgy nézem meg is indultak !

Hozzák a bimbókat...😃

csoer Creative Commons License 2019.03.23 0 0 26934

Nem tudom mikor virágoztak, de teleltetőbe kerüléskor még szép zöldek voltak.

A teleltetőben kezdtek színesedni és végül érni. De hiába van szép narancsos színük, kirakva a napra itt fognak teljesen beérni.

Előzmény: bombaba (26932)
Gy.Ibi. Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26933

Persze,veszek én is déligyümölcsöt,és tudomásul veszem,hogy nagyban muszáj permetezni.A héj kezelése miatt kezdtem citromot termelni.Mit tegyek,szeretem a sütikbe.Citrom íz ügyben olyan elvetemült vagyok,hogy pár éve citromnádam is van.:-)

Előzmény: bombaba (26927)
bombaba Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26932

Bevitelkor milyen érettségi állapotban voltak?

Talán korábban virágoztak és kötöttek, mint az enyémek.

Előzmény: csoer (26931)
csoer Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26931

Hát nem ott tartják, ahol én.

De mégis, két különböző fajta kumkvátom is tele van érés közeli gyümölcsökkel. (26845 hsz., a másik még nincs lefotózva). Ma kezdtem kipakolni őket.

Előzmény: bombaba (26930)
bombaba Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26930

Csak ma vettem észre.

A választék a szokásos, a mennyiség mintha kisebb lenne, vagy már el is kapkodták?

Néhány fajtát én is hiányolok, és nincs semmi extra.

A kumkvatoknál én is elakadtam, szépek. Vajon télen hol tartják őket, hogy ilyen jó érettek? Nálam pont olyanok, mint ősszel voltak, talán csak a gyümik mérete növekedett a télen, az érettségtől még messze vannak, nyárig szoktak kitartani.

Előzmény: Amita13 (26929)
Amita13 Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26929

Azt hiszem, már két napja kint vannak. Hát, nem ájultam el a kínálattól. Persze lehet, már válogatós lettem. :) Maguk a növények szépek, de valami változatosabb fajtakínálatra gondoltam.

Viszont aki akart Meyert, már le is késett róla. A limequatról is. A Margarita kumkvatok meg igen tetszetősek.

Előzmény: bombaba (26928)
bombaba Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26928

A citrusfa kirakta a fotókat.

bombaba Creative Commons License 2019.03.22 0 1 26927

"A citrusfélék tárolási-betegségeinek fellépését, azaz romlását serkenti az árú körüli levegő magas páratartalma, és a hűtés nélküli körülmények.

A nagyarányú romlást megelőzendő a fákról szüretelt gyümölcsöket gombaölő és baktériumokat is ölő vegyszerekkel és növényvédő szerekkel kezelik. Az oldatot permetezéssel vagy gyakrabban az oldatban történő áztatással viszik fel a gyümölcsök héjára. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját. Általában a viaszban fürdetést a vegyszerekkel együtt alkalmazzák.

A szakirodalom valamint a hazánkban forgalmazott déligyümölcsök csomagolásán olvasható információk szerint két klasszikus gombaölő szert alkalmaznak leggyakrabban erre a kezelésre: az imazalil és a prokloráz hatóanyagúakat. Mindkettő felszívódó hatású, a növény szövetébe, a gyümölcs héjának mélyebb rétegébe mozogva ölik meg az útjukba kerülő gombákat.

A biztos hatás érdekében még szoktak ortofenil-fenol-t (E 231) és/ vagy tiobendazol-t (E233) is adagolni az oldathoz. Ezek a vegyületek a romlást okozó gombák mellett a baktériumok ellen is hatnak. Jellemző rájuk, hogy csak a terméshéj felszínén tapadnak meg. 

Hazánkban a déligyümölcsök többségét ömlesztett áruként értékesítik, kimérésük a pultra felhalmozott narancs és citrom hegyekből történik. Az árusítás ilyen formájánál a gyümölcsök kezeléséről a vásárlók semmilyen információt nem kapnak."

https://balintgazda.hu/kertesz/novenydoktor/veszelyes-e-a-citromfelek-hejanak-fogyasztasa.html

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/citrusok-heja-%E2%80%93-mielott-belereszelned-sutemenybe 

A jelölése kötelező, egyedül a banán lehet kivétel: ott például nem kötelező feltüntetni, ha tiabendazollal kezelték, valószínűleg azért, mert ennek a gyümölcsnek a héját nem szokás elfogyasztani, jóllehet a szer a héjról simán az emberi kézre, akár kisgyerek kezére is kerülhet!

A saját termesztésű citromot, narancsot, banánt  nem áztatja be senki  - gondolom - fogyasztás előtt gombaölőszerbe sem, viaszba sem. De attól még a növényvédelem nem merül ki a ráolvasásban és a fahéj zacskóban a cserépbe helyezésénél. 

Másfajta déligyümölcsöt sem veszel?

Előzmény: Gy.Ibi. (26926)
Gy.Ibi. Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26926

Legalább 30 éve van citromfám,sose permeteztem.Vegyszeres citromot vehetnék a boltban,arra rá is írják,hogy a héj nem fogyasztható.Én meg azt is felhasználom.

Előzmény: vinik táltos (26923)
bombaba Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26925

Mospilant használnék én is, ha kell, ismételve.

Előzmény: beetee (26921)
vinik táltos Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26924

Értem, köszönöm.

Előzmény: Amita13 (26922)
vinik táltos Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26923

Köszönöm helgaanyunak és neked is a tanácsokat.

Megoldom a dolgot mindenképp. A többi fórumból esetleg ismerhettek (oltás-szemzés, gyümölcsfák, konyhakert, stb.

Azt terveztem, hogy csupa biocitromom lesz, ez az első év, hogy kártevők jelentek meg a növényeken.

Az viszont idegesít, hogy reggel a kisecsettel porozni kezdtem, erre szinte az érintésre a virágok mindenestül lepotyogtak.

Lehet. hogy későn vettem észre a fertőzést?

Előzmény: beetee (26921)
Amita13 Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26922

Szia! Porzás: a citrusok általában önporzók, soknál mire kinyílik a virág, már meg is van termékenyítve.

Calamondin: biztosan most szeretnél 4000-ért ilyet venni? nem akarlak lebeszélni, de nyáron szokott lenni 2000-ért igaz kisebb, de már az évben terem... (Szerintem annyira nem finom, nekem is csak "van", mert könnyű tartani. Persze ha sok helyed van, akkor nem számít, de a calamondin inkább csak dísznek jó). Ha már, akkor vegyél kumkvatot, az is lesz. :)

És a témához (tetű): Lidl-s növényen nálam még nem volt. Nem kizárt persze. Viszont ha van, hiába a nagyító, ha peték vannak a növényen, nem fogod látni. Én karanténozok: új növény minimum három hétig külön van, és bizony kap egy "koktélt" közben: rovarkártevők és gombák ellen (aki nem híve a permetnek, az ezt kihagyja). Ha termés van rajta, azt vagy előtte szedd le (bár ugye azt nem tudhatod, permetezték-e mielőtt megvetted, tehát aggódás-függő, hogy meg mered-e enni), vagy hagyod elúszni... Viszont így kicsi az esélye valami aranyos izé behurcolásának.

Előzmény: vinik táltos (26919)
beetee Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26921

Továbbra is azt mondom, ha eredményt akarsz, akkor lefújod Mospilannal (szabadforgalmú, felszívódó, 10-14 napig hat permetezés után), vagy be is locsolhatod vele a földjét, elvben gyökéren is felszívódik.

Méhkímélő, nem dúsul a nektárban.

Most van virágod, és a legextrémebb élelmezésegészségügyi várakozási ideje is max 100 nap, tehát ha szüretelsz, addigra teljesen eltűnik.

Az a baj az ilyen tetvekkel, hogy le lehet ugyan mosni, amit látsz, de a kis rohadékok hagynak petéket eldugott helyeken, és képesek visszaszaporodni.

Szerencsés együttállás kell ahhoz, hogy a többszöri lemosás, a kinti ragadozó atkák és a Nap tökéletesen lepucolják.

helgaanyu Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26920

Szia !

Csak az jutott eszembe egyszer nekem is volt, hogy orhideával bekerült a gyapjastetü.

Tél végére több növényen is volt. A cliviára is átterjedt, azt rendszerint nyárra kiteszem

mint a citromot is . Szépen eltüntek róla a tetvek. Most is megvan hamarosan virágzik.

Ha a permetezés nem sikerül, a szabadban tartás még segíthet !

Sok sikert !

vinik táltos Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26919

Köszönöm, azt hiszem nem fogom használni.

Talán az orchideákon kipróbálom, most épp egyik sem virágzik.

Törtem a fejem, hogy ezek a kártevők hogy kerülhettek be a lakásba, de csak egy új szerzemény volt, az OBI-ban vásárolt citromfa. Amikor kiválasztottam, nem láttam rajta betegséget, viszont jól látszott a leveleken a permetezés jellegzetes nyoma.

Elképzelhető, hogy már volt rajta ez tetű, csak szabad szemmel nem vettem észre.

Jövő héten veszek egy kalamondint (Lidl 4000 Ft), elviszem a nagyitót.

Mégegyszer köszönöm a tanácsokat, ma citrus nagymosás lesz.

Üdv.

Előzmény: bombaba (26918)
bombaba Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26918

Mielőtt használod, feltétlenül olvasd el a linken mások  véleményét, tapasztalatát, mielőtt leperzseled a növényt!

https://www.biokertapolas.hu/biofito-novenyapolo-szer-atkak-tetvek-ellen-500ml-2726

Előzmény: vinik táltos (26912)
bombaba Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26917

"A növényápoló szert a tenyészidőszak elején vagy a kártevők megjelenésekor javasolt először kijuttatni. 

A hatás kifejtéséhez a növényt áztatásszerűen alaposan le kell permetezni. További kezeléseket 5-7 naponként szükséges elvégezni, legfeljebb 3 alkalommal. A kezelések között 5 nap mindenképpen teljen el! Permetezéskor ügyelni kell a teljes permetléfedettségre (pl. fás részek, levél fonáki rész..). 

Összetevők: 
0,5% fenyőolaj. "

Olajos lemosókat nyugalmi állapotban szokás alkalmazni, mert a zöld részeket leperzseli. Nem tudom, a citrusoknál egyáltalán mikor lehetne alkalmazni. 

A "bio" olaj is olaj.

Előzmény: Napvándor (26915)
vinik táltos Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26916

Köszönöm mindenkinek. 

Ma megtartom a mosdatást.  Már azon a dugványon is megjelent, amelyet Woodrufftól kaptam pár éve, pedig ez kb 10 méterrel távolabb van a két termőtől.

Ezek után átnéztem az összes szobanövényt. Van 7 orchideám, hát vastagon belepték ezek a kis gazemberek a levéltöveket, lesz  ma munka ezzel is.

Van még egy kérdésem: mindkét citromfámon virágözön van. Ezek hogy porzódnak meg?

Eddig egy fácskám volt, (amelyiken az egy szem termés volt) s virágzáskor kis puha ecsettel kenegettem a bibéket, most hogy két virágzó fácskám van, összeporozhatom? mert a szobában nincs méhecske...

Napvándor Creative Commons License 2019.03.22 0 0 26915

Szia! Ez a fito vacak nekem leperzselte a fiatal leveleket...Inkább szappanos kézi lemosást...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!