Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A gyümölcse. A legnagyobb, ami már sárgult, kb 4 cm hosszú volt, orsóalakú, mindkét vége felé elkeskenyedő, szinte hegyesre, középen, ahol a legvastagabb, talán 1 cm átmérőjű. Az eladó azt mondta, hogy valami díszcitrom. A kis fán több termés volt, mint amit vettem.
Persze,veszek én is déligyümölcsöt,és tudomásul veszem,hogy nagyban muszáj permetezni.A héj kezelése miatt kezdtem citromot termelni.Mit tegyek,szeretem a sütikbe.Citrom íz ügyben olyan elvetemült vagyok,hogy pár éve citromnádam is van.:-)
A választék a szokásos, a mennyiség mintha kisebb lenne, vagy már el is kapkodták?
Néhány fajtát én is hiányolok, és nincs semmi extra.
A kumkvatoknál én is elakadtam, szépek. Vajon télen hol tartják őket, hogy ilyen jó érettek? Nálam pont olyanok, mint ősszel voltak, talán csak a gyümik mérete növekedett a télen, az érettségtől még messze vannak, nyárig szoktak kitartani.
Azt hiszem, már két napja kint vannak. Hát, nem ájultam el a kínálattól. Persze lehet, már válogatós lettem. :) Maguk a növények szépek, de valami változatosabb fajtakínálatra gondoltam.
Viszont aki akart Meyert, már le is késett róla. A limequatról is. A Margarita kumkvatok meg igen tetszetősek.
"A citrusfélék tárolási-betegségeinek fellépését, azaz romlását serkenti az árú körüli levegő magas páratartalma, és a hűtés nélküli körülmények.
A nagyarányú romlást megelőzendő a fákról szüretelt gyümölcsöket gombaölő és baktériumokat is ölő vegyszerekkel és növényvédő szerekkel kezelik. Az oldatot permetezéssel vagy gyakrabban az oldatban történő áztatással viszik fel a gyümölcsök héjára. A súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a gyümölcsök héját. Általában a viaszban fürdetést a vegyszerekkel együtt alkalmazzák.
A szakirodalom valamint a hazánkban forgalmazott déligyümölcsök csomagolásán olvasható információk szerint két klasszikus gombaölő szert alkalmaznak leggyakrabban erre a kezelésre: az imazalil és a prokloráz hatóanyagúakat. Mindkettő felszívódó hatású, a növény szövetébe, a gyümölcs héjának mélyebb rétegébe mozogva ölik meg az útjukba kerülő gombákat.
A biztos hatás érdekében még szoktak ortofenil-fenol-t (E 231) és/ vagy tiobendazol-t (E233) is adagolni az oldathoz. Ezek a vegyületek a romlást okozó gombák mellett a baktériumok ellen is hatnak. Jellemző rájuk, hogy csak a terméshéj felszínén tapadnak meg.
Hazánkban a déligyümölcsök többségét ömlesztett áruként értékesítik, kimérésük a pultra felhalmozott narancs és citrom hegyekből történik. Az árusítás ilyen formájánál a gyümölcsök kezeléséről a vásárlók semmilyen információt nem kapnak."
A jelölése kötelező, egyedül a banán lehet kivétel: ott például nem kötelező feltüntetni, ha tiabendazollal kezelték, valószínűleg azért, mert ennek a gyümölcsnek a héját nem szokás elfogyasztani, jóllehet a szer a héjról simán az emberi kézre, akár kisgyerek kezére is kerülhet!
A saját termesztésű citromot, narancsot, banánt nem áztatja be senki - gondolom - fogyasztás előtt gombaölőszerbe sem, viaszba sem. De attól még a növényvédelem nem merül ki a ráolvasásban és a fahéj zacskóban a cserépbe helyezésénél.
Legalább 30 éve van citromfám,sose permeteztem.Vegyszeres citromot vehetnék a boltban,arra rá is írják,hogy a héj nem fogyasztható.Én meg azt is felhasználom.
Szia! Porzás: a citrusok általában önporzók, soknál mire kinyílik a virág, már meg is van termékenyítve.
Calamondin: biztosan most szeretnél 4000-ért ilyet venni? nem akarlak lebeszélni, de nyáron szokott lenni 2000-ért igaz kisebb, de már az évben terem... (Szerintem annyira nem finom, nekem is csak "van", mert könnyű tartani. Persze ha sok helyed van, akkor nem számít, de a calamondin inkább csak dísznek jó). Ha már, akkor vegyél kumkvatot, az is lesz. :)
És a témához (tetű): Lidl-s növényen nálam még nem volt. Nem kizárt persze. Viszont ha van, hiába a nagyító, ha peték vannak a növényen, nem fogod látni. Én karanténozok: új növény minimum három hétig külön van, és bizony kap egy "koktélt" közben: rovarkártevők és gombák ellen (aki nem híve a permetnek, az ezt kihagyja). Ha termés van rajta, azt vagy előtte szedd le (bár ugye azt nem tudhatod, permetezték-e mielőtt megvetted, tehát aggódás-függő, hogy meg mered-e enni), vagy hagyod elúszni... Viszont így kicsi az esélye valami aranyos izé behurcolásának.
Továbbra is azt mondom, ha eredményt akarsz, akkor lefújod Mospilannal (szabadforgalmú, felszívódó, 10-14 napig hat permetezés után), vagy be is locsolhatod vele a földjét, elvben gyökéren is felszívódik.
Méhkímélő, nem dúsul a nektárban.
Most van virágod, és a legextrémebb élelmezésegészségügyi várakozási ideje is max 100 nap, tehát ha szüretelsz, addigra teljesen eltűnik.
Az a baj az ilyen tetvekkel, hogy le lehet ugyan mosni, amit látsz, de a kis rohadékok hagynak petéket eldugott helyeken, és képesek visszaszaporodni.
Szerencsés együttállás kell ahhoz, hogy a többszöri lemosás, a kinti ragadozó atkák és a Nap tökéletesen lepucolják.
Talán az orchideákon kipróbálom, most épp egyik sem virágzik.
Törtem a fejem, hogy ezek a kártevők hogy kerülhettek be a lakásba, de csak egy új szerzemény volt, az OBI-ban vásárolt citromfa. Amikor kiválasztottam, nem láttam rajta betegséget, viszont jól látszott a leveleken a permetezés jellegzetes nyoma.
Elképzelhető, hogy már volt rajta ez tetű, csak szabad szemmel nem vettem észre.
Jövő héten veszek egy kalamondint (Lidl 4000 Ft), elviszem a nagyitót.
Mégegyszer köszönöm a tanácsokat, ma citrus nagymosás lesz.
"A növényápoló szert a tenyészidőszak elején vagy a kártevők megjelenésekor javasolt először kijuttatni.
A hatás kifejtéséhez a növényt áztatásszerűen alaposan le kell permetezni. További kezeléseket 5-7 naponként szükséges elvégezni, legfeljebb 3 alkalommal. A kezelések között 5 nap mindenképpen teljen el! Permetezéskor ügyelni kell a teljes permetléfedettségre (pl. fás részek, levél fonáki rész..).
Összetevők: 0,5% fenyőolaj. "
Olajos lemosókat nyugalmi állapotban szokás alkalmazni, mert a zöld részeket leperzseli. Nem tudom, a citrusoknál egyáltalán mikor lehetne alkalmazni.
Ma megtartom a mosdatást. Már azon a dugványon is megjelent, amelyet Woodrufftól kaptam pár éve, pedig ez kb 10 méterrel távolabb van a két termőtől.
Ezek után átnéztem az összes szobanövényt. Van 7 orchideám, hát vastagon belepték ezek a kis gazemberek a levéltöveket, lesz ma munka ezzel is.
Van még egy kérdésem: mindkét citromfámon virágözön van. Ezek hogy porzódnak meg?
Eddig egy fácskám volt, (amelyiken az egy szem termés volt) s virágzáskor kis puha ecsettel kenegettem a bibéket, most hogy két virágzó fácskám van, összeporozhatom? mert a szobában nincs méhecske...