Nemrég olvastam az Atreides házat és rendkívül rossznak találtam (rosszabbnak mint a régieket) úgyhogy már a Harkonnen háznál tartok. (amit képtelen vagyok befejezni 2 hónapja olyan rossz)
A történet itt elfogadható sebességgel halad, csak sajnos nincs nyakon öntve filozofikus részekkel. A szereplők között itt van valamelyes kontraszt amitől fekete fehér jellemábrázolások születnek, ez szintén kevésbé szerethetővé teszi a történetet (az eredeti részekben azt szerettem hogy mindenkit az érzelmei, szenvedélyei és a politikai szükségszerűség interakciója motivál, és minden szereplő mellé az ember odaállhatna és felvállalhatja a gondolatait).
Összességében elégedetlen vagyok az eddig olvasottakkal, Frank Herbert univerzuma az utódok módosításaival már nem állja meg remekül a helyét.
Nemrég olvastam az Atreides házat és rendkívül jónak találtam (jobbnak mint a régieket) úgyhogy már a Harkonnen háznál tartok.
A történet itt elfogadható sebességgel halad, nincs nyakon öntve filozofikus részekkel. A szereplők között itt végre van valamelyes kontraszt ami szintén szerethetőbbé teszi a történetet (az eredeti részekben azt utáltam hogy mindenkit csak a gyűlölet és a bosszú motivál, nincs egyetlen szereplő sem aki mellé az ember odaállhatna és felvállalhatná a gondolatait).
Összességében elégedett vagyok az eddig olvasottakkal, Frank Herbert univerzuma az utódok módosításaival már remekül megállja a helyét.
Én nem csak a tárgyilagos dolgokat várom, hanem majd a véleményeket is, illetve a hozzászólásokat, plusz tudást és amitek van.
A honlap nem csak a filmekre fog épülni, szívesen fogadok régi illetve új interjúkat akár Frank Herberttel, akár B. Herberttel, mind angolul és mind magyarra fordítva.
Mint mondottam előzőleg egy nagy adatbázist szeretnénk létrehozni.
Őőőőőő, nem érzem magam különösebben okosnak a témában (vagy csak úgy teszek ;-)...), egyszerűen élvezem a rendkívüli sokrétűséget és a minden részben új szemszögből való megközelítést. A bölcsesség meg... nézőpont kérdése.
Ráadásul eléggé, úgymond ortodoxnak érzem magam - amint azt már itt is többször kifejtettem - Dűneileg kizárólag Herbert művei érdekelnek, a számítógépes, netes hátterekhez nem értek egyáltalán - és talán nem is nagyon érdekelnek, már bocsánat. Persze véleményeket mindig szívesen olvasok.
Nem tudok egyelőre emilni neked, mert az adatoknál az szerepel, hogy emil címed nem publikus. Ez lehet, hogy valami kezdő rendszerhuba, mert az én adataimnál is ezt írta ki.
Pár óra alatt végigfutottam az eddigi írásokat s te rád esett a választásom, a vitákban mindig bölcsen szólottál, ha kérhetlek írj nekem egy emilt, nagy szükségem lenne rád, na és persze a többiekre is, várom a linkek címeit...
<FONT face="Microsoft Sans Serif" color=#000080 size=1>
DUNE rajongok figyelem!!! Szeretnenk letrehozni a vilag legnagyobb adatbazisat Frank Herbert vilagarol es persze a legjobb grafikai hatterrel, ehhez kellenenek nekunk <= Kepek, Zenek, Trailerek, Konyvek, Linkek,stb. minden ami Dűne => ide kuldjetek lehetőle minél többet: doki@csillagkapu.hu elore is koszi!!!
Akinek van sok ideje és kedve na és persze jártas a html illetve php szerkesztésben, azok segítségét is várjuk!!!
Szívesen fogadok ötleteket, és a segítség is elkellene, én most láttam meg ezt a fórumot, s látom szép számmal akadtok Dűnések....
Aki esetleg dc++ -zik az megtalál a startrek, a SGC Abydosgate, a Mátrix, illetve a KOLI hubokon, mint [HUN]Stilgar.
Remélem segítetek, ha valaki nem bízik a "tudásunkban", az látogassa meg a www.csillagkapu.hu oldalt, na azt is a jóbarátaim készítik...
Olvastátok Herberttől a Zöld Agy című könyvet? Szerintem stílusában ez közelíti meg leginkább a Dűnét, különösebben a későbbi köteteket. Más téma, meg más mondanivaló, de a karakterek, és a láttatás módja egészen hasonló.
Határozottan egyetértek ezzel. Vannak hallgatók akik az utolsó pillanatban innen-onnan összeollózott szakdolgozatokat adnak le, vagy rájuktukmálnak egy témát ami frankón nem testközeli nekik. Én konzervatív módon úgy gondolom, ha már az én nevem szerepel rajta és dolgozok vele rengeteget, hadd legyen teljesen az én gyermekem ez a munka (pici büszkeség is férjen bele), és nem utolsósorban hadd foglalkozzam benne olyannal, ami kedvenc témám, amihez értek, sokkal-sokkal jobban mint a konzulensem vagy a majdani bizottság.
Egyrészt: ne tessék kajánkodni! :-)
Másrészt: lehet éppenséggel a Kodolányi is...
és én sem kajánkodom.
Didaktika: én voltam az elsö, aki sci-fiböl/röl írt irodalom érettségit, legalább is Zsoldos Péter szerint, t.i. a Távoli Tüzet választottam témának és ö ezen nagyon meghatódott, amit azóta is öriz a nekem dedikált könyv.
Ergo: mivel én jó rég értem, azt gondolom, igazán ideje, hogy SF és környéke eljuthasson a felsQoktatási dolgozatok, söt szakdolgozatok témái közé.
Nul problemo! :-) Te elefántod, te lötted, tiéd az agyara! :-))
Ami pedig további Herbert-anyagokat illet, gondolom, feltúrtad már a világhálót; biztosan több tonnányi infohegyek lehetnek rajta.
Nekem megvan az Enciklopédia, de nem tartom valami nagyra, inkább olyan szabad asszociációk gyüjteménye szerintem, amire Herbert rábólintott, hogy felöle mehet.
... és én aztán csak tudom, hogy mennyire az... ;-)))
Ne hari, de a fősulit nem árulnám el..:(
sok rosszat mondanak/hallani róla...az én véleményem más. Nekem OK.
Hatidők: szeptember - vázlat, tervezet
végleges: február
köszönöm az infókat, utánakeresek a szokott antikváriumomban, de szivesen fogadnám a nem nyomtatott forma fellelőhelyét is..:))
Antikváriumban gyakran megtalálható. Gusztustalan sötétrózsaszín borító, a címlapon kigyúrt pasi ölel fürtös szép nőt, héttérben fodrodózó víz tán még nap is. Nem nagyon emlékszem, a sajátomat kölcsönadtam kb. 15 éve, azóta se kaptam vissza.
Létezik egy Dűne Enciklopédia (valszeg az, amiről kicsit lejjebb is szó volt), abban igen sok infó van igen sok dologról.
Gyaníthatóan egy ilyen munkához hasznos lehetne. Innen-onnan szükség esetén be lehet szerezni nem fizikai formában is... :)
Irodalom - ez elég tág.
Arra gondoltam/tunk a konzulenssel, hogy antropológiai szinezetet kapjon és a fremenekről szóljon. Bár nehéz egy fiktív népcsoportot így megközelíteni, de a könyvekben végülis minden benne van.
Múlt, vándorlás, társadalmi szerkezet, a környezet hatása, szokások, kultúra, viszonyuk a többi népcsoporthoz (házakhoz)...stb-stb..
üdvözlet Mindenkinek, rég jártam itt, ez abból is látszik hogy elfeledtem korábbi jelszavamat, új nicket kreáltam (annó -még tavaly?- Irulan néven szólogattam hozzá).
Most a következőben kérném a segítségeteket: legnagyobb örömömre a fősulin elfogadták a szakdolgozat témámat, ami nem lesz mást mint a Dűne avagy Frank Herbert univerzuma...:) (hmm...mi más?)
Vagy ide vagy mailcímre szeretnék kérni Tőletek ötleteket, javaslatokat, bármit ami szerintetek érdemes (?!) lehet arra, hogy diplomamunkává nője ki magát, beköttetésre kerüljön majd védésre...:)
Jöhetnek linkek is (bár van bőven, de abból sose elég), ahol okosabbnál okosabb finomságok olvashatók.
Köszönöm előre is!
Attól tartok, nem lenne rá kiadói érdeklődés egy szál se! Bár azért az Encyclopedyt éppen kihozhatnák... igaz, nekem az sem tetszett különösebben - elfogultság, oh!!!!!! ;-)
Húha! Ugye, beszámolsz majd róla? Úgy általánosságban persze ösmerem a történetet, de hátha lesz valami fontos/érdekes is. Nekem van róla egy nagyon szépen megírt Obituarym talán a Guardianból, ha jól emlékszem, ha érdekel valakit, szkennelhetem.
Egyébként most olvasom Carl Sagantól a Broca agya c. könyvet és ő azt írja, hogy a gyermekkori, fizika felé irányító fantáziájára nagyon pozitív hatással volt a Dűne, illetve Herbert gondolkodásmódja.