Egy ismerősöm megkért hogy 302db összevadászott general-midi nótáját rakjam már úgymond rendbe, hogy ne a fájlnévben legyen a szerző-számcím páros, hanem a midi fájlok erre szolgáló fájlécébe legyenek kitöltve (pl mint mp3-ban az IDE tagok) ugyanis csodahangszere ezekből jeleníti meg és listázza ki a tartalmakat. Ezek híjján pedig csak unknow artist szövegek szerepelnek mindenütt... Nem tudom érthető-e így a problémó?
Szóval nekem eddig lövésem se nem volt, hogy midibe lehet ilyen meta adatokat írkálni, de többet mondok, a kareoke dalszövegeket is innen játsza le a gép! Namost nekem sejtelmem sincs pl Cubaseben vagy más sequencer progiban lehet-e ilyen adatokat bevinni, de leginkább hogy van-e ilyen managelésre vami segédprogram, amivel leegyszerűsíthető lenne a darabonkénti hosszadalmas editálás.
A szintetizátoron a saját hangkeltése szólal csak meg a saját hangszórón, a számítógép hangszóróján pedig a Kontakt, vagy az az aktuális szinti, amit az ember beválaszt. Léteznek olyan szintetizátorok és hangmodulok, amik USB-n a PC-re kötve hangkártya szerűen a számítógépen keltett hangokat is képesek megszólaltatni a saját kimenetükön, de a PSR E413 nem olyan. Itt nem keveredik a hangkeltés, az USB pedig csak midi kommunikációra szolgál oda - vissza.
Akkor csak az zavart meg hogy sokkal halkabb, viszont, ha a midi kimenetnél bekapcsolom a szintit akkor a szinti saját hangszóróján is megszólal csak azt nem tudom, hogy a kontaktos hang vagy a szinti hangja?
Visszafelé küldhet mást is nem csak a midi vezérlést?
Egy biztos: hogy a Kontakt nem a PSR hangszínén fog megszólalni a PC-re kötött hangszórón, mivel az USB - n csak midi vezérlés megy át. Hogy halkabb a billentyűzeten leütött hang, mint az egérrel megszólaltatott, az törvényszerű, mert az egérrel általában maximális velocity - vel (127) szólal meg a szoftver szinti, a billentyűzetről meg az aktuális dinamikát viszi át. Némelyik Yamaha keyboard 100-nál nagyobb értéket ki sem ad.
Volna egy gondom: van egy Yamaha PSR-E413-as szintim és összekötöttem a számítógéppel, de a Kontakt 4 alatt betöltve a New York Concert Grand Library-t mintha a szinti hangszíne szólna és halkabb is szól, ha pedig az egérrel klikkelek a kontakt-ban a billenytyűkre akkor a tényleges betöltött zongora hangszín szólal meg!
Ez most mitől lehet, késést nem vettem észre a szinti a pc mode 2-ben van!
Van valakinek valami ötlete? Ill. minden midi-s tanácsot fogadok, mert ez volt az első próbálkozás!
Vannak zeneipróbálgatásaim, de még nem nagy sikerrel. Pár hónapja vettem egy billentyűt, amivel csináltam pár alapot és 1-2 rövid dallam mintát. Most egy lassú dalt kezdtem el hangszerelgetni,(zongora, vonósok) már a dallam-szöveg és refrén is meg van hozzá, de a szintetizátoron csak fuvolával szoktam az ének részt eljátszani. Szükségem lenne egy szövegíróra, hogy a dallam résznek vagyis a szövegnek legyen mondanivalója is. Természetesen a zeneialapot elkűldeném. Egyébként úgy akarom megcsinálni, hogy video-karaoke formátumban, ami mehetnek majd fel a youtube-ra. Szóval menjen alatta dallam és mutassa a szöveget. De új ötleteket is szívesen veszek...
Boccsesz mindenkitől! de a midi szám cimét elfelejtettem leírni, amit most potolni szeretnék . Cim: Nekem olyan nő kell. A szám elődója a Tesók egyűtes. előre is köszönöm.
köszi a segítséget! végülis egy emu0202-t vettem, hétfőn hozza a DPD... remélem jó lesz. Nincsenek nagy igényeim. NIB4 II stand-alone módban. 1 manuálon. :) Ezt csak hozza jó latency-vel. Külső lezli't használok, úgyhogy a rotator simulator is DI Box-ra kapcsolva...
A VOX Tonelab multieffektre akarok midin keresztül patcheket küldeni.
A program kommunikációs setup-jában a midi in-re és a midi out-ra is az SB LIVE MIDI PORT (B800)-at állítottam be.
Ezek után midi kommunikációs hibát ír ki (ellenőrizzem a kábelt és a midi interfészt).
Szóval nem működik. Viszont, ha csavarom az effektet akkor az látszik a monitoron, úgyhogy csak a számítógép felől az effekt irányában van valamilyen hiba.
Mi lehet a gond? Én állítottam be rosszul? Esetleg be kell még valamit állítani? Vagy csak nem lehet ugyanazt a midiportot egyszerre az inputra és az outputra is beállítani?
Nekem is a latency volt a gond a notebook integrált hangkártyájával. Most a Zoom H2 felvevőt használom mint külső hangkártyát (USB-vel csatolva), gyönyörűen megy (ehhez kell az is, hogy van hozzá ASIO driver) . A kábelek miatti késleltetés nem számottevő.
egy Studiologic midi billentyűzetet kötnék össze a laptopommal, hogy azon szóljon a NI B4 'Hammond' szoftverszinti. A billentyű usbn kapcsolódik a géppel, ezt tegnap ki is próbáltam, működik minden. Vezérli a CC-ket, stb. 2 gond van csak. Az integrált hangkártya alapzaja és egy pár miliszekundumos' késés, a lenyomott bill. és a mexólaló hang között....
Milyen hangkártya tudja ezt gond nélkül teljesíteni?
A régi SB live külső hangkártyámat nem is próbálom....
EMU0202? Nem okoz gondot, hogy ennek a hangkártyának nincs közvetlen midi in-je? Mert akkor így működne: laptoba a bill. usb, laptop másik usb-jére kötve a 0202 és a 0202 line out-ja a 'lezli'be.... (A kábelek nem befolyásolják a 'latency't??)
Kipróbáltam a MIDI -> PC Game Port -> SB Live! -> Szekvencer kombinációt, jól működik mind valósidejű játékra, mind többsávos felvételre. Szerintem kezdésnek nem érdemes erre ennél többet költeni.
Aha értem. És mondjátok, van olyan külső eszköz ami kicsi és hordozható?. És rá tudom közni a zongorára, vannak benne hangszínek és felvenni is tud. És utána, ezt az eszközt kötöm rá a PC-re. Létezik ilyesmi? :) A mobilitás miatt. Mégegy elemet bevonni a dologba.
Belegondolva: szerintem jobban jártok, ha beszereztek egy PCI-s SB Live (szerű) hangkártyát, és MIDI - Game port (DA-15) kábellel kötitek össze a billentyűt a PC-vel.
(az SB Live-hez lehet használni ASIO drivert is: kx-projekt)
Nem értek hozzá én sem igazán, de a tapasztalataim megosztom:
Elvileg (+gyakorlatilag :) is igen, de ha a PC-s lejátszó az "MS GS hullámt. SW-szintetizátor" (ami valójában egy Windows programmodul, azaz nem a hangkártya "tudása"), akkor egy igen jelentős (1/10 sec) késleltetés lesz a billentyű leütés és a hang megszólalása között. Nem tudom, hogy ezen lehet-e javítani.
Megoldások: - SB Live! hangkártyával ez a gond nem jelentkezik, mert az tényleg hardweresen(?) is benne van a hangképzésben
- használható VSTi hangszerként SoundFont lejátszó, amibe betölthető GM hangkészlet (pld. 8MB-os GM hangkészlet), ezek letölthetők internetről, de késleltetés ezzel is lehet, ehhez további trükkök (ASIO4ALL, vagy ASIO kompatibilis hangkártya - ez amúgy sem árt a PC-s zenéléshez) kellenek.
(Ui. ezek a hangok természetesen a PC hangkimenetén fognak szólni, nem a PX-120 saját hangszóróján)
Igen, így van. Még annyi, hogy a zongorán megszólaltathatók-e a hangkártya külömböző hangszínei? Azok az alap hangszínek, amik minden hangkártyán megvannak.
Szerintem ezeket tudod tenni: 1. veszel egy (PC) USB <-> MIDI (PX-120) kábelt, így: - felvehetsz a számítógéppel kottát (a PC-n futó szekvencer programmal) - lejáthatsz MIDI fájlokat a PC-ről, úgy hogy a PX-120-on (annak hangjaival) szólnak - használhatod MASTER billentyűnek, hogy a PC-n generált hangokat szólaltass meg (pld. Soundfont-ok, VSTi hangszerek) valósidőben
2. veszel egy Audió kábelt (3.5mm stereo jack) és össztekötöd az egyik fejhallgató kimenetet a PC-s hangkártya line-in bemenetével: - felveheted amit játszol a PX-120-on hangként - ugyanezt akár valósidőben effektezheted (pld. VST-kkel)
Ha jól értem, Neked főként az első lehetőség a fontos?!
Egy Casio PX - 120-as. Midi in/out-al. Javarészt felvételre kellene, de jó lenne ha működtethetném master keyboardnak a zongorát és a számítógép hangkártyájáról (Realtek HD audio) tudnám haználni a hangszíneket.
Milyen típusú a zongora? Amit biztos meg tudsz csinálni: - felvenni amit játszol, kottaként - ehhez MIDI kábel kell - felvenni amit játszol hangként - ehhez audiókábel kell a hangkártyára kötve A többihez amit akarnál megfelelő digit zongora is kell.
Helló mindenkinek. Teljesen új vagyok ebben adologban és szeretném kérni hogy valaki magyarázza el ezt a dolgot. Össze szeretném kötni a digitális zongorámat a számítógéppel úgy, hogy tudjak feljátszani zenét a gépre és a gépről tudjak hangszíneket és amit csak lehet a zongorára. A kérdés az, hogy miként lehetséges ez? Elég egy Midi - Usb kábel? Vagy kell valami más is? Előre is köszi mindent: Jazel