Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ez a fajta rezisztens, felmenői között több Seyve-Villard fajta is van, egyik egyébként úgy, hogy az Eszter fajtát is felhasználták e fajta nemesítésekor (aminek a rezisztenciaforrását az Eger2 adja, ami SV magutód). Vosztorg útján még V. Amurensis génjei is lehetnek - hidegtűrés.
A rezisztenciát szokták fokozatokban is megadni, külön-külön lisztharmat, peronoszpóra, botritisz, azt hiszem, 10 fokozatú a skála, ahol 10 a teljesen rezisztens, ez a fajta valahol a 7-esnél van.
A rezisztens fajtákat általában elég 2-3x permetezni egy évben, akkor is csak kontaktal, jó évjáratban ez el is hagyható. De van olyan rezisztens, ami mondjuk a virágjában nem rezisztens, vagy lisztharmatra rezisztens csak stb. És ha permetezést el is hagyod, még ott vannak az atkák, amik komoly kárt képesek tenni. Ezért legalább lemosózni érdemes kénnel...
Ja, és jó porzófajtát kell mellé tenni, magyarok közül a Lilla ilyen. Persze más fajták is jók lehetnek, meg kell találni. Ha meg valakinek sok fajtája van, biztos lesz közötte jó.
Szerintem olyan szőlő nincs amin ne találna fogást a gombabetegség,valamilyen szinten,Kulicz fórumtársnak azért olyan szép egészségesek a szőlői mert betart minden megelőző óvintézkedést,a megfelelő időben,a fürtök majdnem felét levágni...tudja mit miért csinál,lehet tőle tanulni
Sajnálom, ha a videóról az jött le, hogy teljesen rezisztens mindenre, ez így nem igaz. A leírások szerint (melyeket Szőlőszemnek köszönhetünk és nem csak azt) vannak nála ellenállóbb fajták is.
Így egy év után azt mondom, hogy nagyfokú rezisztenciával rendelkezik, de a következő években majd jobban összeáll a kép.
Podarok Zaporozsie, kiváló ukrán fajta. "Leányka" fehérborszőlő fajtára oltottam tavaly, tehát az idén termi a tőke először ezt a fajtát. Szerintem azonos a Magyarországon is beszerezhető Zaporozsec nevű fajtával. Reményeim szerint Sanci ezt majd megerősíti vagy cáfolja, így tisztábban látunk majd.
Ilyenek nekem is előjönnek, több fajtán is, főleg ebben a nedves időjárásban. De a pölöskeim, 5-10cmre az oltás felett növesztett vékony hajszálgyökeret, és már majdnem leért a földre, mikor észrevettem. Szerintem ezek a fajták jól gyökeresedhetnek, és a nagyobb nedvességtartalomra így reagálnak.
nagyon szép a szöllőfürt gratula a elhatározott kitartó szép eredményekért remélem már én is csatlakozhatok a büszke söllő szépséggel hozzátok !!!további szép eredményt és sok sikert a jövőben is!! remélem egyszer szeméjesen is találkozunk!! üdv :gyurka kertész!!
A Kodrianka egy nagyon mutatós, korai ízletes csemegeszőlő fajta.
Jól kiválasztott vad alanyon akár tíz nappal is korábban érhet, (kb. aug.20.) és fürtjei is ennél nagyobbak. A leírás szerinti érési idő: 110-120 , nálam 130 nap.
Bogyó: 6-7g, ez nálam is kb. ennyi.
Fürt: 400-600g, nálam első termésként átlag kerekítve: 300g.
Nagyon korán nagyon sötétre színeződött, gyönyörű hosszúkás bogyókat hozott. Átlagos növényvédelmet kapott, gombáknak jól ellenállt, néhány bogyója a sok esőtől megrepedt.
Már vannak gyökeres vadjaim, jövőre ezt a fajtát is azokra oltom. Néhány év múlva kiderül mire képes különféle alanyokon és hogy melyik az igazi.
Gratulálok, csak így tovább. Viszont: a környezetből ítélve ez most készült/hajtott ki. Sajnos már rég vége a zöldbe-fás oltás időszakának, mert ilyenkor már a hajtás nem tud beérni. Tkpen ilyenkorra az oltások töve már fásodik, készül a télre. Ha tudsz rá vigyázni, és takarni a fagytól, van esélyed, hogy túléli, de mivel elég vékonykának tűnik, inkább jövőre oltsd újra.
Érdekesen nézem és olvasom hogy nálatok a Favorit menyire rothad számomra ez kissé meglepő! Soha nem használtam teldort,de rothat bogyó nálam csak annyi volt ami az esők hatására felrepedt és nem szedtem le.Egyébként koraisága és pont a szép fürtök,és a számomra finom íze végett nagyra becsülöm.Guyot metszést próbáld ki fő a levegős lombozat.Kulicz fórumtárs módszere is tökéletesen működik,ki ne vágd! Kipróbálhatod esetleg a Chorust belülről véd van ismerősöm aki a csabagyöngyét védi úgy hogy a várható érés előtt két-három héttel ezzel permetez.
Na ez volt a szőlőmmel! A Te felső sorodnál (amit nem ritkítottál) még sokkal tömörebbek voltak a fürtök, persze hogy rohadt a közepe. Nagyon szépen köszönöm:)
Laza fürtszerkezetet bogyóritkítással tudunk kialakítani egy kis olló segítségével. Egy igazán jó csemegeszőlő fajtának a fürtjéhez nem, vagy alig kell nyúlnunk, vannak viszont kedvezőtlenül tömött fajták, melyeknek olyan tömött a fürtje, hogy a bogyók szinte összenyomják egymást. Ebből következhet eső, szél, rovarok hatására a repedés, sérülés, majd rothadás. Ha megritkítjuk a bogyókat, szellősebb lesz maga a fürt, ez által a bogyó és a bogyókocsány is nehezebben fertőződik meg, nagyobbra híznak a szemek és korábban fog érni a szőlőnk.
Míg nálunk ez nem elterjedt művelet, Japánban a csemegeszőlő termesztés egyik fontos munkafázisa és így csinálják: