Keresés

Részletes keresés

ncc1701 Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1328
Ha megy a kandalló, akkor én roppant óvatosan szívnék el, mert bejön a füst, oszt mindenki kampó. Akkor kell igazán befújni.
Előzmény: Catman (1327)
Catman Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1327
Nem azt irtam, hogy egyaltalan nem kell ventillator, hanem hogy csak az elszivo agban, igy a befuvo agon mindig annyi levego jonne be, amennyit az elszivo ag + kandallo elszivott. Legalabbis jozan paraszti esszel en igy gondolnam. :)
Előzmény: jmmakk (1325)
jmmakk Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1326
Én is azt mondom, hogy a ventillátor az tuti a minimum...
Előzmény: ncc1701 (1324)
jmmakk Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1325
Mindig ez fog történni, mert ez a fizika! :)
De ha jól tömített a házad, akkor a nagyon szűk réseken a nagy ellenállás miatt csak nagyon lassan áramlik be a levegő, így relatíve egyre kevesebb lesz bent.
Ha beraksz egy hővisszanyerőt ventillátorok nélkül, akkor annak nyílásain is bejön a levegő, persze csak akkor, ha van bent valami, ami elszívja, pl a kandalló.
Viszont így csak akkor lesz szellőzésed ha megy a kandalló vagy a konyhai elszívó
Előzmény: Catman (1323)
ncc1701 Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1324
Külön ventikkel szokták megoldani. Nem vagyok légteknikus ember, én a haverra fogok támaszkodni, aki majd jól méretezi a rendszerem. :)
Előzmény: Catman (1323)
Catman Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1323
Koszi, a lenyeg, hogy akkor ezek szerint megoldhato a dolog...

Nem tudom amugy, pontosan hogy mukodik egy ilyen szellozteto rendszer, de azt nem lehet megoldani, hogy csak elszivo ventillatorok vannak a rendszerben, es amennyi levego eltavozik az elszivo agon, illetve jelen esetben amennyit pluszban a kandallo elhasznal, az termeszetes uton, a nyomaskiegyenlitodes miatt bejon a befuvo agon? Vagy ez nagy hulyeseg?
Előzmény: ncc1701 (1320)
jmmakk Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1322
Füst áramlási sebessége nem függ attól hogy hány fokos?
Mert gyakorlatilag itt a levegő áramlik, a füst csak az anyag, amit szállít.
Biztos, hogy a szabadban levő 0 fokos és a kéményben lévő meleg (nem tudom hány fokos) füst ugyanúgy áramlik?
Előzmény: peterch (1318)
ncc1701 Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1321
Tönkreteszi azt. Plusz tönkreteszed az ablakkeret szigetelését. Felejtő a légbeejtő.
Előzmény: Catman (1317)
ncc1701 Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1320
Eleve nem érdemes pont akkora ventit a rendszerbe méretezni, ami kell határesetként. Ha megy a kandalló, akkor a befújónak adsz plusz fordulatszámot, az elszívó ventit meg lelassítod, és annyi.
Az egészben az a nehéz, h belődd biztonságosra. Valahogy úgy kellene megcsinálni, h ha melegszik a kandalló, akkor ezt a rendszer automatice szabályozza.
Előzmény: Catman (1319)
Catman Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1319
Tehat ha jol ertem, a szellozteto rendszer megfelelo parameterezesel egyuttal a kandallo levegoigenyet is meg tudom oldani, tehat legbevezetore sincs szukseg?
Előzmény: peterch (1318)
peterch Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1318
Most megint csak gondolkodjunk! fizikaban azt tanultuk annak idejen, hogy a fust szabadon 0,6m/ sec. aramlik. ebbol ki lehetne szamolni, hogy a Te esetedben kb. hany m3 fust aramlik at a kemenyen 1 ora alatt. Ha ez megvan, akkor azt is tudod, hogy hany m3/oras szelloztetest akarsz. Ebbol a ket adatbol mar kilehet szamolni, hogy sima kandallo futesnel es alap szelloztetesnel mennyi m3/ ora levegore van szukseg. Az intenziv szelloztetesnel aranyosan novekszik az elszivott es befujt levego mennyisege. Igy nem lehet gond szerintem.
Az ablakba szerelt legbeejto felejtos!
Előzmény: Catman (1317)
Catman Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1317
Ebben latod igazad van... De mit lehet tenni ilyen esetben? Ha vegul megis legbevezetot szerelek az ablakokra, az hogyan befolyasolna egy hovisszanyeros szellozo rendszer mukodeset?
Előzmény: peterch (1316)
peterch Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1316
Termeszetesen minden lehetseges. de azert gondolkozzunk! Van egy haz, amin uj nyilaszarok vannak, tehat a levego nem kozlekedik szabadon ki es be . Igy amikor nincs legmozgas, akkor elkepzelheto, hogy az egyik csatornan aramlik a levego a kandalloba es a masik melegebb csatornan pedig a fust kijut a szabadba. De mi van akkor ,ha fuj a szel? Mind a ket nyilasnal szivohatas alakul ki, mivel a kemeny altalaban a teto legmagasabb pontja. Akkor venti segitsegevel fogod a kandalloba nyomatni a friss levegot? Termeszetesen nem vagyok kalyhamester, csak gondolkodom, hogy nem olyan egyszeru a dolog.
Előzmény: Catman (1315)
Catman Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1315
A schiedel oldalan viszont lattam olyan kepeket is, amin direkt ide van bekotve a kandallo kulso levego bevezetoje. Na most legyen okos az ember...
Előzmény: peterch (1314)
peterch Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1314
Szia !

Szerintem nem jo otlet a kemenyen bevinni a friss levegot. Ha csak a kandallonak szolgalna, akkor is eleve lelovod a kemeny effektust. A levegot ha lehet az eszaki oldalrol kell bevezetni a kandallo ala, igy kialakul az eloirt huzat, ami biztositja a tokeletes mukodest es nem fog a fust kicsapni a szobaban. A szelloztetorendszer friss levegojet is inkabb a szabadbol kell bevezetni es nem a kemenyen keresztul, mert nagyobb legnyomasnal a kemeny teste mellett huzodik a fust, amit biztosan nem szeretnel a hazban szagolni. A kepen levo kemenyben a kozepso csatorna a napkollektor es mas technologiak csoveinek, kabeleinek van kitalalva.

Udv , Peter.
Előzmény: Catman (1311)
Catman Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1313
Koszi, az lesz.
Előzmény: daveeeee (1312)
daveeeee Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1312
Szerintem inkább a kandallós topicban kérdezd meg, ott valószínűleg tudnak majd válaszolni.
Előzmény: Catman (1311)
Catman Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1311
Kezdem mostmar nem erteni az egeszet. :) Tehat akkor szabad a kemeny legcsatornajat hasznalni, vagy nem? Tegyuk fel, hogy 5-6m a kemeny, es valahogy megoldjuk, hogy a kemeny vege kicsit magasabban legyen, mint a legcsatorna vege. Ez igy jo lesz, vagy sem?
Előzmény: daveeeee (1310)
daveeeee Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1310
Ezen kívül a kandalló huzata attól függ hogy a beszívott levegő és a kémény vége között mekkora a magasságkülönbség, szóval nagyon meg kell gondolni.
Nekem is van kandallóm külső levegővel, a bevezetést a csatorna alapszereléssel együtt csinálták meg, nem nagy meló. A kandallós szakik szerint max 3-4 méter legyen a bevezető cső, minél kevesebb (1-2) könyökkel, töréssel, különben nagyban rontja a huzatot.
KI82 Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1309

Pont ilyen duplára kérdeztem én is :)

Azért nem ajánlotta, mert a külső levegőnyílásnál a kémény végénél szívhat esetleg vissza égésterméket, nem pedig azért mert a kémény testen belül átszivárogna.

(Nem vagyok szakértő és eddig csak egy helyen kérdeztem, de nekem ezt mondta az ember)

KI

Catman Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1308
Sziasztok,

Kicsit szamolgattam, tologattam a dolgokat, es megoldhatonak tunik a legcsatornas kemeny. Ezek szerint akkor ezzel a megoldassal nem lesz problema a szellozo es a kandallo egyuttes hasznalata? Lentebb volt szo rola, hogy valamifele zaroszelep kell ilyenkor a legbevezeto csobe. Ez mindenkeppen szukseges? Mi tortenik, ha nem teszek bele ilyet?
digium Creative Commons License 2010.06.03 0 0 1307
Az egy igen "profi" kéményes emberke lehetett: szerintem még nem látott az életben ilyen kéményt, de még a termék katalógusában sem nézegette meg a képeket...

Ugyanúgy van elválasztva a füstelvezető a levegős résztől, mint a külvilágtól; ergó ha hibás lenne a konstrukció, akkor az orrán-száján dőlni kéne a füstnek. (A képen a füst a sárga tömített kerámia csőben áramlik.) A köpenytéglák közé pedig habarcs ragasztó réteg kerül. Talán ha valaki "véletlenül" legalább 25 centi mélyen úgy belefúr a kéménycsőbe, hogy beleér a légcsatornába is a furat, na akkor lehet ilyen probléma...
Előzmény: KI82 (1306)
KI82 Creative Commons License 2010.06.02 0 0 1306

Hali!

Korábban én is ebben gondolkodtam, de a Construman a kéményes emberke nem javasolta, hogy a dupla kémény között lévő csatornát légbeömlőnek használjam, mert szerinte előfordulhat, hogy füstöt szívna vissza.

Egyébként az épületgépészem első ránézésre nekem azt mondta, hogy nálam a nagy légtér miatt elegendő a szellőztetőrendszert túlnyomásosra tervezni, és akkor nem lesz probléma a kandallóval. (de azért majd pontosan kiszámolnja persze)

Üdv,

I

hAnd Creative Commons License 2010.06.02 0 0 1305
Arra gondoltál már, hogy olyan kéményt tegyél be, amiben van egy légcsatorna is a kürtő mellett, de attól elválasztva? Nem akarok márkát írni, de a szerelt kémények között van ilyen.
Előzmény: Catman (1304)
Catman Creative Commons License 2010.06.02 0 0 1304
Sziasztok,

Kicsit visszaolvastam a topicban, es lattam, hogy mas is jar hasonlo cipoben. Most fog epulni a hazunk, es valamikor szeretnek majd egy hovisszanyeros szellozorendszert is beepiteni (utolagosan), viszont egy kandallot is szeretnenk. Valoszinuleg nem tudjuk majd megoldani a kandallo kulso legbevezetest, tehat valamelyik ablakra kell majd egy legbevezetot rakni.

Az egyik kerdesem, hogy ilyen helyzetben lehet-e, erdemes-e kiepiteni a szellozest?

A masik kerdesem, hogy mennyire eri meg egy ilyen szellozo rendszer? A neten talaltam egy 70W-os fogyasztasi adatot, nem tudom, mennyi az atlagos, de ezzel a 70W-tal szamova (ha ejjel nappal megy) havi kb. 2000Ft-ot fogyaszt...
durkonorbi Creative Commons License 2010.05.31 0 0 1303
Pontosan, én is a sima szürke PVC lefolyócsőre gondoltam. Annak tuti van "szaga" hosszú ideig, lehet akár hónapokig is.... a légtechnikai PVC cső rendben kell, hogy legyen, nekem van itthon lapos, semmi szaga sincsen... :)

unisignal_aefh: a szürke PVC csak elvetemült helyen kerül annyiba, felénk a normális boltban, és ahogy néztem, normális webáruháznál 5-ből 4ben 900 Ft körül van a 2m-es szál, ami 100 v. 110-es... nekem most pont kell is, azért nézegettem, de nem légcsatornának...
Előzmény: unisignal_aefh (1302)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.05.31 0 0 1302
Oké így teljesen jó. Valami miatt az én fejemben a pvc cső szót hallva a lefolyócső jut eszembe!
Előzmény: hAnd (1301)
hAnd Creative Commons License 2010.05.30 0 0 1301
A PVC amiatt kell(het), mert betonba fog kerülni. Az összes csövet a két szintet elválasztó födém fölött vezetném (a teherhordó födém és a padló közötti rétegben)

A falba pedig kellene egy lapos csatorna, ami max 5cm magas/vastag (el kell férnie az 5cm belső polisztirol habban). Ezen a csatornán jönne le a levegő a befúváshoz (alsó befújás, felső elszívás).

Emiatt kérdeztem rá a PVC-re. Ehhez megvannak az átmeneti idomok (kerek/lapos) is a rendszerben.
Előzmény: unisignal_aefh (1300)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.05.30 0 0 1300
Elnézést kérek, akkor ez más történet. Viszont ez drágább a spirocsőnél, akkor nem értem kérdésedet, nem a spórolás a lényege a dolognak ezek szerint.
A speciálisan légtechnikára gyártott műanyag csöveknek meg kellene felelni az igényeknek, és az egészségnek... azt hogy milyen bizonylat mit bizonyít nem tudom!
Előzmény: hAnd (1299)
hAnd Creative Commons License 2010.05.30 0 0 1299
Bocs, nem voltam egyértelmű, amikor kérdeztem. Nem a szürke vagy sárga PVC lefolyócsövet terveztem beépíteni, hanem PVC légtechnikai csöveket. Pl ezeket (<a href="http://www.bodorvent.hu/termekek_lakossagi_legcsatornak.php?seria=pvc_merev_lapos" target="_blank">klikk ide</a>).
Ha kérek tőlük ÉMI nyilatkozatot, akkor biztos lehetek benne, hogy ezek nem "kipárolgósak", vagy valami egyéb vizsgálatra is szükség lenne?
Előzmény: unisignal_aefh (1298)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!