Sziasztok! Még februárban írtam a fórumba a nem kiforrott vörösborom kapcsán...
Sajnos a helyzet azóta sem javult, sőt rosszabb lett! :( Azt hiszem a bor egy részét (félig lévő 25 liter) önthetem is ki, mert rendesen megsavanyodott, megecetesedett?! Borecetként fel lehet használni ezt?
Pedig közben szépen át is fejtettem, most mégis elment az édessége szinte tejesen és még egy igen kicsit továbbra is buborékos maradt.
Miért jártam meg ennyire???
Lehet még ezzel a borral valamit csinálni, esetleg pálinkának kifőzni jó lenne??? HELP!!!
A bort és az első két összetevőt rázd össze, majd a harmadikat sokkal kisebb mennyiségekkel adagoljad, és folyamatosan rázogasd, akár ki is veheted a zöld talpból a kémcsövet, hogy lásd az alját is. mert annak is keverednie kell. És már valahol 1 percnél elérted a megfelelő színt, legalábbis nekem úgy tűnt. Nem kell mélylila legyen, de egy világos lilás szín elég, de az tényleg maradjon 20 sec-ig legalább olyan.
próbáltam megmérni a szabad kénessav szintjét a boromban. csináltam egy videót. szerintetek így kell csinálni? főleg a végén nem teljesen értem, hogy mit jelent, hogy lilára vált és megtartja a színét 20mpig. a lilának is vannak fokozatai: világosabb vagy sötétebb, és ezek kb. 5-10mg/L különbséget is jelenthetnek.
Hát egy kb: 6-8 liter veszteséged mindenképp lesz. Én azt javaslom, hogy egy 20 liter vizel körfejtésben járatod úgy 5-10 percet, hogy elmenjen a papíríz, majd mikor elkezded a bort szűrni engedsz egy vödörbe 5-6 litert. Utána már szerintem bor fog jönni, de azért kóstold meg.
kb 120l chardonnay-t akarok megszűrni. Próbálom minimálisra csökkenteni a veszteségeket. Vízzel átjáratom, de utána nagyon nincs decinként a vizet kóstolni, hogy mikor van már teljesen bor íze. Magamat ismerve, biztos hamarabb mondanám, hogy most már nincs benne víz, mint a valóság.
Elmondható az, hogyha a szűrőlap 3-4l vizet vesz fel, akkor 3-4l bor átszűrése után, már tiszta bor jön csak, és nem lesz vizes?
Én inkább azt javaslom, hogy ne szárazon hanem vizesen rakd össze (egy vödörbe raksz vizet belemártod a szűrőlapot és úgy rakd össze). Ahogy néztem a szűrőt 3-5 liter lehet amit felvesz (szivattyú, lapok, nyomócső).
Először vízzel járasd jól át mivel az első kb: 10-15 liternek még elég papír íze van. Utána jöhet a bor.
Sima google keresést indítottam arra, hogy palackozás szűrés nélkül és az első pár oldalon lévő találatokból mazsoláztam. Valóban inkább a vörösboroknál jellemző a szűrés nélküliség, de az én vegyes fehéremnek is talán jó lesz.
Hobby borászatban sem érdemes a derítést kihagyni, fehér, de még rosé, és siller bornál is hasznos. Bentonittal, vagy más egyszerű szerrel érdemes megcsinálni (egyébként a derítést szerintem a legtöbb nagy borászatban is megcsinálják). Ha úgyis fejted, hagyd pihenni 1-2 hetet, és ha a pince 10°C fölötti, adjál neki egy derítést, 2 héttel utána kap egy fejtést, beállítod a kén szintet, és palackozod.
A szűrés elhagyása miatt lehetnek kiválások később benne, de 1 évet kibír palackban. Persze nem 20-25°C-ban tárolva, hanem a pincében tartva, és csak 1-1 üveget kihozva fogyasztáskor. A palackozásnál fontos a tisztaság, szinte sterilitás: http://www.ilexboraszat.hu/a-bor-palackozasa.boraszat (a dugó áztatása fajtától függhet, eladótól meg kell kérdezni). Pár napig állítva kell hagyni az üvegeket, a dugó tökéletes zárásához (visszadagad).
Elküldenéd a linkeket, ahol ezt írják, mert kíváncsivá tettél!
Én szűrés és derítés nélküli borokról, csak vörös boroknál hallottam! Azt mondták nekem is, hogy hagyjam a vöröset sokáig hordóban, ott letisztul, leülepedik és csak kénezni kell és utána palackozni. Legfeljebb egy kis derítés, pihentetés és palackozás. Fehér boroknál még nem hallottam, olvastam erről. Nekem azt mondták, hogyha a fehér bort is addig hagynám hordóban, amíg a vöröset, akkor működhetne ez a dolog. De a fehér borok többsége nem bírja az ilyen sokáig tartó hordós érlelést; én a vöröset 1 évig érlelem így. Persze próbálkozni lehet és kell, de kérlek jelezz majd vissza hogy mi lett az eredménye? Milyen fehér borról beszélünk?
Utánaolvastam és vannak pincészetek, akik nem szűrnek, nem derítenek és palackoznak. Lehet, hogy megpróbálkozom vele én is. Kap egy második fejtést, utána néhány hét pihenő és hajrá palackba.
100 palack az kb 70-75l bor. Én még nem tudom, hogy mennyit vesz fel a szűrő, de hallottam igen extrém mennyiségekről is. Azért kérdeztem meg én is. Erre gépet csak akkor vegyél, ha a jövőben komolyan gondolod a palackos bort! Ha hordóban maradna, akkor ott azért könnyebb ez az egész, mert ott ha kell, tudsz később deríteni, de itt a palackoknál nem. De hátha válaszol más is, és akkor abból még okosabbak leszünk.
Ha a 2-ik fejtés után, még hagyod hordóban pihenni a bort és utána palackoznál, akkor én csak egy szűrésen gondolkodnék el. Szűréssel több olyan fehérjét-miegymást kiveszel a borból, ami zavarosodást, betegséget okozhat. Sok borról van szó? Most vennél szűrőt? Nagyon jó lett a bor? Én nem szűrtem és palackozás után kb 1 hónappal kiült a derítőszer a palack aljába, amit megfogott volna a szűrő! Így jártam, és jövőre már szűrök.
Ha szeretnék lepalackozni némi saját fehérbort, akkor muszáj szűrni vagy deríteni vagy pedig elégséges a második fejtés és kénezés? Nem cél az évekre való eltartás, elég ha idén év végéig kihúzza.
egy Rover Colombo 12-es lapszűrő mennyi folyadékot, bort vesz fel, a szűrés kezdetekor? Ha jól tudom, száraz lappal indul a szűrés és mennyi folyadék után jelenik meg a kivezető lyukon az első bor csepp? Képtelen vagyok értelmesebben leírni. :-(
Hallottam olyat is, hogy először vizet kezdenek el szűrni, hogy az nedvesítse át a lapokat, de ekkor meg, ha átváltok borra, akkor mennyi bor után mondhatom azt, hogy most már biztosan bor folyik és nem vizezett bor?
Nekem annyi előnyöm van a műanyag tartálynál, hogy nálunk van helyben aki elég kedvező áron csinálja.
Ha jól emlékszem a 10 hl tartályt csinálta porvédő tetővel 55000 ft. Igaz pumpát úgy kell külön venni hozzá (mivel nem ad hozzá) ami ha jól emlékszem 11000 ft.
A műanyagot én is pont tőlük vettem. Egyedül lába nincsen, és mivel sík felületre kell tenni, ezért ahhoz kell valami tartót csinálni. És a tartály árában benne van minden, bár egy porvédő feldelet nem árt hozzá venni.
A műanyaggal jobban jársz mint a rozsdamentessel mivel két műanyagot kapsz egy rozsdamentes árán.
Igaza van Macinak abban, hogy kis mennyiségnél nem biztos, hogy a fahordó a legjobb mivel figyelni kell, hogy tele legyen ha üres akkor meg arra nehogy összeszáradjon ha nem elég párás a pince. Másrészt ahogy írta minél kisebb egy hordó annál előbb öregszik meg benne a bor.
Másrészt a tartályba vörös után akár fehérbort is tehetsz, csak előtte lúggal kimosod belőle a borkövet.
Attól, hogy a tartályban nem lesz mikrooxidáció nem kell aggódni, két nyílt fejtésnél elnyel a bor annyi oxigént amennyi elég neki.
Azért lenne jó most megindítani az erjedést, hogy ne tavasszal mikor már innád a bort akkor lehessen érezni az erjedés csípős ízét.
Nyugodtan viheted kocsiban semmi baja nem lesz, csak az aljáról fejtsed le meg ha bevitted melegre egy kotyogót tegyél a ballon szájába.
Az, hogy a fehéred miért kezdett el mozogni nehéz dolog így megmondani. Én arra tippelek, hogy pár gramm cukor maradt benne és alacsony a kénszintje.
Deríteni azért szoktuk a bort, hogy tisztább és stabilabb legyen. De a derítés elhagyható.
Úgy érzem ez a mikrooxidáció számomra elhagyható...:)
Nem is tudtam, hogy létezik műanyag variációban is, ez igencsak elgondolkodtató...
Az ismerős „rutinos gazda" csak annyiból az, vagyis hát feltételeztem, hogy az, mivel 20-30 éve borászkodik, (megjegyzem nagyon finom is a bora) - ez abból is látszik, hogy 7-800 litert el is szokott belőle adni egy szezonban...
Valószínűleg akkor nálunk is ez történhetett a túl korai kénezéssel, megöltük az élesztőket, maradék cukros bor lett, tavaszra, amikor a kénmennyiség lecsökkent, a pince pedig melegedni kezdett újra beindul a forrás...:(
Na de mi történt akkor a fehérnél? Ott nem kapott túlságosan hamar ként se, és tökéletesen ki is forrt...
Mindent úgy csináltam, ahogy írod:
A heves forrás után pár hétig még hagytam a bort kén nélkül, ekkor megszüntettem az addig létező forrási űrt, tehát telitöltöttem a ballont. Utána kapott csak ként, amikor lteljesen etisztult, és ekkor kapta az első fejtést is. - Most mégis nagyon enyhén bubis..
A derítés mennyire fontos eljárás? Mert szüleim nem rémlik, hogy szokták csinálni.
A fehér borunk Irsai Olivér - elég illatos, muskotályos szőlőfajtából készül!!!
Az úszófedeles nagyon könnyen tisztán tartható, a bor egészséges marad benne, nem oxidálódik, könnyen ki lehet venni belőle kis mennyiséget. Egy hiánya van, ami a hordóknak az előnye, a mikrooxidáció. De szerintem a házi borászkodásban ennek nincs nagy jelentősége. Ha műanyagot veszel, akkor fele áron kijössz az inoxhoz képest
A hordó kezelése és tisztán tartása nehéz, a kiszáradás megelőzéséhez jó pince kell. Darabba nem tartható benne a bor, így folyamatosan töltögetni kell. A kis hordók (100 liter alatt) mikrooxidációja szerintem magas, a bor hamar elöregszik benne.
Nem tudom, a "rutinos gazda" miben rutinos, így nem tudok a kérdésedre válaszolni.
Kén megvédi a bort a káros folyamatoktól.
Lehet használni héjon áztatáshoz a jobb feltáródás miatt, és az oxidáció csökkentésére. Lehet használni a behozott vadélesztők elpusztítására, de ekkor fajélesztős beoltást kell utána alkalmazni.
A bort, ha kiforrt teljesen, le kell kénezni, de nem kell feltétlen rögtön, mert saját élesztőjén még lehet hogy pár hétig csendben dolgozik, hogy a cukor 0-ig menjen le. Ha hamar kénezel, megölöd az élesztőket, maradék cukros lesz a bor, aztan tavaszra, amikor a kénmennyiség lecsökken, a pince melegedik újra beindul a forrás (ezért is kell időnként kénszintet mérni - mármint azért, mert egy idő után lecsökken, a bor megeszi a ként).
A fehérnél én a heves forrás után pár hétig még hagyom a bort kén nélkül, de fontos, hogy ekkor megszüntetem az addig létező forrási űrt, tehát telitöltöm a hordót/ballont, vagy ráeresztem a fedelet a borra a tartályon, és kotyogó még marad. Utána kap ként, majd ha letisztult, ekkor kapja az első fejtést, kénmérést is csinálok. Ezután pár héttel akár deríteni is lehet egyes illatosabb fajtákat, de ezt tavaszra is el lehet tolni. Derítés után kell egy újabb fejtés.
A vörösnél hasonló a helyzet, de célszerű még a cefrén hagyni kiforrni, csömöszöléssel egybekötve, majd 2-3-4 hét után préselni. Esetleg egy éjaszkás üllepítést lehet adni a bornak valamilyen tartályban, hogy a durva seprő leüljön, és csak a tiszta kerüljön tárolóba.
Ezzel is lehet várni pár hetet, mert ha volt kis maradékcukor, akkor az még dolgozhat, vagy akár az almasavbomlás is elindulhat (tehát figyelni, nem durván lezárni, hogy ha CO2 fejlődik, tudjon is távozni). Majd pár hét után ez is kaphat ként.
Szóval azt mondod jó megoldás az úszófedeles? Mert sokan inkább a megszokott régi hordós tárolási módszerre esküsznek, csak hát ahhoz megint külön érteni kell...:( - Egyszerűbbnek tűnik a másik!
Igen a 2 hetes állás során valóban beindult az erjedés, ezért nem értettem miért javasolta nekem egy rutinos gazda, hogy a préselés után tegyünk bele egyből ként... Akkor október vége felé még a hőmérséklet is kedvező volt a pincében...
Ha jól értem a ként csak akkor kell hozzátenni, ha már teljesen kiforrta magát?
Éppen ilyen hőmérsékletű helységbe tudnám szállítani!!!
Nekem van rozsdamentes paraffinos (az úszófedél köré paraffint kell tölteni) és tömlőzárású műanyag tartályom. Mindkettő jó megoldás a folyamatos fogyasztás közbeni oxigénmentes tároláshoz.
Ha a vörös rajta állt a héján, talán be is indult az erjedés, 2 hét alatt, ha jó a környezet hőmérséklete, erre minden esély megvolt.
1hl vörösborhoz nagyjából 1 dl 5%-os törzsoldat kell egy induló kénezéshez. És igen, ezt nem kellett volna.
Amikor héján ázik, csömöszölöd, a levet már lehet kóstolni, és figyelni az átalakulást, a cukor fogyását. Ha le is veszed a héjáról még a teljes kiforrás előtt, és átrakod tartályba/üvegbe, akkor sem kell kénezni, hanem figyelni, kóstolni. Ha még forr, kotyogó kerüljön rá az üvegre.
A mostani állapotban is le lehet fejteni az üledékről, de maradjon benne valamennyi belőle, mert az élesztőknek kell belőle tápanyag.
És akkor relative tisztábban tudod szállítani, 15-20°C körüli helyre vidd.
Lehet, hogy ez lenne a legjobb megoldás a bor tárolására. Mert akármennyi bor van a tartályban a tető mindig követi a csökkenő szintet és légmentesen le is zárja azt...:)
Mi erről a véleményetek? Van esetleg ezzel kapcsolatban saját tapasztalatotok?
A vörös szőlőt ledarálva 2 hétig mi is hagytuk állni, hogy rendesen kioldódjanak az összetevői, de ahogy belekerült a 2 db 50 iteres ballonba (rá 2-3 napra) kapott egy nagyon kevés folyékony ként!
Hallottam már azt is, hogy ezt nagyon nem kellett volna akkor!!!??? - A kén nem gátolja/elfolytja a forrási folyamatokat?
Tigris ha a meleg helyre való átszállítással próbálkozom, attól tartok az eddig lezajlott sok-sok hónapos tisztulási folyamatot veszélyeztetem. Vagy nem ? (utánfutóval tudnám csak szállítani, ami rendesen összerázza)
Esetleg fejtsem le most és utána vigyem melegre? (a tiszta bor - söprő nélküli - nem zavarosodik talán meg)
Ha elkerülhető, az ilyen fajélesztős kemikáliákat szeretném mellőzni, inkább a meleg...:)
A műanyag kanna persze nem a legjobb, de még mindig jobb, mintha darabban állna a bor. Esetleg szerezz be 5-10-15 literes üvegballonokat, abba mindig teli tudod tartani. Vagy majdnem mindig. Ha nincs teli, segíthet, ha egy üres szódásszifonba becsavarsz egy patront, és egy cső segítségével a bor felszínére nyomod a CO2-t, majd gyorsan ledugózod a ballont. Ez megvédi az oxidációtól egy-két hétig (ha nem nyitogatod). Egy patron kb. 2-3l CO2-t csinál, ha jól tudom.
A vörösborról: a héján szokták hagyni, és azon forr ki, általában nyílt kádon, csömöszöléssel. Tehát szüretkor zúzás-bogyózás, majd a kád tetejét egy kicsit megkénezik 5 max. 10g/hl-el, és kierjesztik, 1-3 hétig. Utána jöhet a préselés, de ez már akkor bor.
Ha meg lett kénezve alaposan a must, akkor nem feltétlen fog beindulni az erjedés, vagy rossz irányba megy. Ha még a pince is hideg lett, akkor esélyed nagyon kicsi. Most max. hideg és kéntűrő élesztőtörzsel tudnád elindítani a maradék cukrot benne.
Köszönöm szépen tanácsod, utána fogok járni ennek kén(y)es dolognak...:)
Megpróbálkozom a szétmeréssel, végülis 5-6 műanyag kannáról beszélünk csak, hátha az is segít... - A bornak nem árt ha ilyenben tárolom?
Viszont a vörösnél megkóstolva nagyon finom zamatos, ERŐS és túlságosan is ÉDES, tökéletesen letisztult a bor, egyetlen „szépséghibával" hogy buborékos még mindig...:(
Ezzel kapcsolatban is felmerült még egy fontos kérdés!
Amikor ősszel (október végén) megtörtént a szüretelés/préselés egy öreg (rutinos?) gazda javaslatára szinte egyből lekéneztünk...(folyékony kénoldattal)
Nem lehet, hogy ezt nem kellett volna akkor? Mi a szokás ezzel kapcsolatban? Nem csak az első letisztulást/teljes kiforrást követően kell fejteni, kénezni a bort?
Kénméréshez kap neten, borászboltban gazdaboltban Bakonyi féle bortesztet. Ezzel meg tudod mérni. A kénszintet legalább egy 30 mg/l kell hogy legyen. Azért jó lenne ha a maradékot (ha másban nem tudod akkor 5 literes műanyagba) szétvennéd hogy minden kanna tele legyen. Arra vigyázz ha kicsit pezseg a bor ne zárd le szorosra.
A vörösborra azt javaslom, hogy kóstold meg. Ha szúrós savanyú íze van akkor sajnos kuka.
Mert ha semmi alkohol és kén sincs benne könnyen megsavanyodhat.