Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Sajnos a kb. 20 éves kajszi fámon, jó néhány magasan lévő ág úgy tűnik elhal(t). Igazából csak most derült ki, mivel máshol már leveles a fa, ott pedig kopasz.
Kérdésem, hogy mikor kellene lemetszeni, most, hogy ne terjedjen tovább, vagy ráér később a termés leérés után? Nem szeretném elveszíteni ezt a szép fát.
Köze lehet a mostani ágelhaláshoz annak, hogy tavaly rekord sokat termett a fa és netán túl terhelte magát?
Aki tud segíteni a helyes tennivalóról, írjon legyen szíves. Köszönöm.
még annyi, hogy atifoci képén nem egyenletesen fejlett kötött termések vannak, ez nálam is így volt, de a satnyábbak maguktól lehullottak. Így maradt meg a 47 szem.
Helyzetjelentés Hevesből: A sárgabarack virágok szinte kivétel nélkül kötöttek, a nagyobbacska magyar kajszi fámon, és a 3. éves orangered fámon nagyon sok van. Még lehet le is kell szednem belőle.
Az utolsó képen látható a fa kajszi törzse,sajnos nem látok benne semmi életerős fát ;) már tavaly levágtam 3 ágát ami csak úgy elfonnyadt miután kilevelesedett,és ez most is így van az első képen látható hogy fele él és szép levelek kezdenek jönni a másik fele a két középső képen látható hogy fonnyad ismét ;((
Virág nem volt rajta, nem is permeteztem, a két fa nem azonos. Az egész fa kókadt én nem metszettem, de lehet édesanyám nyúlt hozzá, mert mániája a korona alakítás viszont azt sem látom, hogy metszve lenne. Valószínű, hogy egy-két friss hajtást letört, pedig százszor mondtam neki, hogy ne nyúljon hozzá.
sárgabarackfát szeretnék vásárolni , de csak 1 db ra van helyem - tehát öntermékeny és ha lehetséges akkor többé kevésbé betegségeknek ellenálló kellene.
Goldrich fajtát néztem ki de az attól függően milyen kertészetet nézek , mondják hogy öntermékeny vagy azt hogy porzó szükséges hozzá
kb egy hete adtam egy gyorsjelentést a közelemben levő kajszik kötéséről, de módosítanom kell.
A mandulakajszi kötött termései elkésve ugyan, de nagy számmal megjelentek, a kuresia viszont már most leritkította saját magát.
Továbbra is csodálkozva és örömmel figyelem, hogy ezek az új fajták mint orangered, big red, spring blush milyen szépen kötöttek és milyen jól fejlődnek. Előállt a klasszikus dilemma: meghagyni hogy teremjenek, vagy (ez az első termő évük) leszedni még mogyoró méretben, hogy maga a fa jobban fejlődhessen.