Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Üdv nekem is hasonló problémával kezdődőt szépen virágzót a fa majd alulról felfelé napról napra elszárad ki is vágtam a virágok teljesen le száradtak egy ép ága se volt a fának a kérgét amikor leháncsoltam szekercével pudvás barna volt !!
Olyan volt a szaga a vágási felületnél mint a majomkenyérnek nem tudom hogy tudjátok hogy mi az a majomkenyér más néven korona akácnak a termése ,mézes fura illata volt az egész fának .
Én homoktalajon kajszi alá vetettem, egyelőre egy fa alá, próbaképpen egy évvel ezelőtt.
Úgy tűnik, hogy bevált, és megy a többi fa alá is.
Tavasszal érdekes lehet egy kicsit bonyolult vetési módszer (én tavasszal vetettem). Glialkás gyomírtás után együtt vetettem (egy helyre, keverve a magokat) mustárt és fehérherét. Olyan helyre, amelyik viszonylag száraz, rossz minóségű homoktalaj. A mustár gyorsan csírázott és fejlődött, és annak az árnyékában nem égett ki a fiatal fehérhere, annak ellenére, hogy nem igazán locsoltam. Amikor a mustár elszáradt, hagytam belekomposztálódni, csak a nagyon erős, mereven felfelé állóakat húzkodtam ki. Amikor a fehérhere megerősödött, elég jó gyomelnyomó hatású lett. A sűrűn növő fehérhere sűrű gyökérrendszere nemcsak talajjavításban, hanem más, magasra növő gyomok és kora tavaszi gyomok (pl tyúkhúr) elnyomásában is segített. Ebből a szempontból is érdemes kipróbálni.
Valaki említette a fehérherét, hogy az van neki a gyümölcsös alatt. Ez mennyire köti meg a homokot és mennyire nyomja el a többi gazat? Azt tudom, hogy pillangós, de máskülönben mennyire éli ki a talajt, a kajszik alá gondolkodok valamiben. Ősszel lehet vetni?
Köszi az infót! Így már más a gyerek fekvése... Majd megnézem a virágot.
Remélem, azért mutatóban lesz egy vagy két darab, hogy legalább meg tudjuk kóstolni.
Tavaly vesszőt termett, idén már lenne gyümölcs is.
A bogarat csak megmutattam, hogy ilyen is van. A tárgyalt mértékű lepotyogáshoz közvetlenül nincs köze.
Ceglédi óriásom nincs, viszont Szegedi mamut van. Valami rémlik, hogy ez a kettő szinte ugyanaz. Ebből a szempontból mi lehet a helyzet? (Vagy majd megírom a tapasztalatot két-három év múlva... :-) )
Az Orangered ...de más fajták is pl a Ceglédi óriás ... bizonyos esetben meddő virágokat is hoz . Ez azt jelenti , hogy külsőre normálisnak tűnik a virág , de ha megnézed a belsejét akkor a bibe helyén csak egy kis csonk van ami már eleve sárga , nem zöld és nincs a megfelelő gyümölcskezdemény sem . Általában a hosszú vesszőkön van inkább , a nyársakon kevésbé . Szerintem az előző évi terheléssel tápanyaggal lehet kapcsolatban , én csak remélni tudtam , hogy az orangeredről legalább fele virág le fog potyogni , de sajnos nem ( már 2 éve fagyás volt rajta ) így szinte az összes virág kötött .... komoly munka lesz a ritkítás .
Tehát nem bogár eszi ki hanem fajtára jellemző tulajdonság és mint írtam az Ored mellett a Ceglédi óriás hosszú vesszőire is jellemző amiken sok a virág .
Végig az egész vesszőn. Szinte mind. Pedig csupa virág volt.
A méhek is járták, azzal se volt gond. Az időjárás is nagyjából rendben volt, bár igaz, hogy néhány nappal előtte voltak valami fagyok.
Aztán megláttam ezt a szőrös dögöt, és nem hittem a szememnek...
Szabályosan kizabálta a virág közepét. Nesze neked virágkötődés... :-((
Aztán amikor megvolt az egyik virággal, átmászott a következőre, mint aki jól végezte dolgát:
Nem örülök neki... Mi lehet a valódi oka? Amennyire emlékszem, a fa alatti, lepotyogott virágok épek voltak (és totál nyitott állapotban estek le). Még arra is gondoltam, hogy leverte a szél. Na de akkor megette a fene, ha a virágot csak úgy lekotorja...
Ja, és még annyit, hogy ha igaz, akkor ez a jelenség csak az Orangerednél volt.
az a helyzet, hogy az egész virágok potyognak le, nem csak a szirmok....és elég sok...sztem mind le fog , mert meg vannak gyengülve, hozzáérek és leesnek.
Szia! Én kb 2 hete vettem a madaras boltban 5 szilvát és 5 kajszit. Nekem a kajszik gyönyörűen hajtanak, viszont a szilvák közül csak egynek a legtetején levő rügy kezd csak fakadni. Azt hiszem izgulhatunk közösen:))))))))) Legfeljebb majd cserélünk:)))))))))
A télen tettem fel pár képet a pusztulásnak indult gönci kajszimról. Azóta réz+kén lemosót alkalmaztam, illetve visszavágtam a repedezett, mézmásodott ágakat, a sebeket Biocerával kezeltem. Az ágak teljes hosszában a vágási felőleteken a képen látható "sávosodás" figyelhető meg. Gondolom, ez is a fertőzésre utal?!
Mindenesetre a fa most magához képest gyönyörő, tele virágggal, ma tervezem a monilia elleni permetezést. Bizakodó vagyok!
Én is kb két hete vettem az OBI -ban egy kajszi és egy körte fát és most már látom hogy kezdenek megindulni,igaz 2 naponta öntözöm őket mert amilyen sok eső volt év elején most olyan kevés van vagyis semmi.
Sziasztok. Egy hete ültettem kajszi és szilva csemetéket, a szilvák már fakadnak de a kajszikon még semmi jele nem mutatkozik hogy pattannának, kezdjek izgulni vagy még korán van? Kb mennyi idő múlva kell a kajsziknak megindulni? Ceglédi óriás és Magyar kajszi mirabolán alanyon.