Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Köszönöm a választ. Végül is az enyém csak saját beazonosítás alapján ez a fajta. A felsoroltak közül csak Moldova az amim van. (Legalábbis annak vettem.) Idei tapasztalatom szerint a többi ellenállóhoz képest ez a Moldova lényegesen ellenállóbb. Hozzá képest viszont legalább annyival ellenállóbb amit Zaporozsecnek gondolok, mint amivel ő veri a többieket.
Szeretnék segítséget kérni az azonosításban. Pár éve vettem Teréznek, de mind kiderült nem az, mert most érik. Rezisztensnek mondható, mert 2-3 permetezéssel megvédhető. Erőteljesen fejlődik. Fürtje közepes 340 gr. Bogyó kissé megnyúlt 4gr. Íze kellemes édes savas. Előre is köszönöm.
"a leírások szerint.....vannak nála ellenállóbb fajták" - így írtam. Szerintem legkorrektebb leírások a „winorosl.pl” lengyel honlapon találhatóak. Méréseik szerint a Podarok Zaporozsie rezisztenciája tizes skálán a három gombabetegségre (peronosz-lisztharmat-botritisz): 6-6-6. . A Bolgár Rezi, Muscat Blue, Karmakod és a Moldova egyaránt: 7-7-8, Sfinks: 7-6-8, Nagyesda Azos: 7-7-7 stb. Erre gondoltam. Természetesen ez nem szentírás, de valamit csak jelent.
Azt hiszem Lengyel oldalon olvastam hogy legjobb porzói a Timur, Árkádia, Lilla,de jó lehet bármelyik nem nőivarú szőlő ami vele egy időben virágzik.Nekem az a tő ami az Angéla mellett van tökéletesen termékenyült ezek szerint porzónak jó.Egyébként egyszerre is értek be.
Kedves Kulicz! Megerősítelek abban hogy a Zaporozsec megegyezik a Podarok Zaporozje fajtával.Nálam pontosan ugyan így néz ki egyszerűen csodálatos!Mondod a négy centis bogyóméretet,valóban ekkorára nő! Mérésem eredményei 40-43 mm hosszúak és 27-30 szélesek.A kevésbé jól termékenyült bogyók nálam is mag nélküliek.Kilenc tövön 14 repedt bogyót találtam ennyi eső után szerintem ez nem sok.
122512!
Nagyon ajánlom a fajtát az enyém most három éves.Első két évben csak egy permetezést kapott,idén pedig tele fürtökkel kettőt.Levélzet fürt teljesen hibátlan nagyon jó az ellenálló képessége,tudnék mutatni rezisztens fajtákat ami peronoszos! A lényeg porzó fajtát ültess mellé,mert nekem kilenc tő van egymás mellett és ahogy távolodik a többi fajtától egyre több benne a kisebb bogyó a gyengébb termékenyülés végett.Ízre állagra nagyon rendben van.