Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
"a leírások szerint.....vannak nála ellenállóbb fajták" - így írtam. Szerintem legkorrektebb leírások a „winorosl.pl” lengyel honlapon találhatóak. Méréseik szerint a Podarok Zaporozsie rezisztenciája tizes skálán a három gombabetegségre (peronosz-lisztharmat-botritisz): 6-6-6. . A Bolgár Rezi, Muscat Blue, Karmakod és a Moldova egyaránt: 7-7-8, Sfinks: 7-6-8, Nagyesda Azos: 7-7-7 stb. Erre gondoltam. Természetesen ez nem szentírás, de valamit csak jelent.
Azt hiszem Lengyel oldalon olvastam hogy legjobb porzói a Timur, Árkádia, Lilla,de jó lehet bármelyik nem nőivarú szőlő ami vele egy időben virágzik.Nekem az a tő ami az Angéla mellett van tökéletesen termékenyült ezek szerint porzónak jó.Egyébként egyszerre is értek be.
Kedves Kulicz! Megerősítelek abban hogy a Zaporozsec megegyezik a Podarok Zaporozje fajtával.Nálam pontosan ugyan így néz ki egyszerűen csodálatos!Mondod a négy centis bogyóméretet,valóban ekkorára nő! Mérésem eredményei 40-43 mm hosszúak és 27-30 szélesek.A kevésbé jól termékenyült bogyók nálam is mag nélküliek.Kilenc tövön 14 repedt bogyót találtam ennyi eső után szerintem ez nem sok.
122512!
Nagyon ajánlom a fajtát az enyém most három éves.Első két évben csak egy permetezést kapott,idén pedig tele fürtökkel kettőt.Levélzet fürt teljesen hibátlan nagyon jó az ellenálló képessége,tudnék mutatni rezisztens fajtákat ami peronoszos! A lényeg porzó fajtát ültess mellé,mert nekem kilenc tő van egymás mellett és ahogy távolodik a többi fajtától egyre több benne a kisebb bogyó a gyengébb termékenyülés végett.Ízre állagra nagyon rendben van.
Ez a fajta rezisztens, felmenői között több Seyve-Villard fajta is van, egyik egyébként úgy, hogy az Eszter fajtát is felhasználták e fajta nemesítésekor (aminek a rezisztenciaforrását az Eger2 adja, ami SV magutód). Vosztorg útján még V. Amurensis génjei is lehetnek - hidegtűrés.
A rezisztenciát szokták fokozatokban is megadni, külön-külön lisztharmat, peronoszpóra, botritisz, azt hiszem, 10 fokozatú a skála, ahol 10 a teljesen rezisztens, ez a fajta valahol a 7-esnél van.
A rezisztens fajtákat általában elég 2-3x permetezni egy évben, akkor is csak kontaktal, jó évjáratban ez el is hagyható. De van olyan rezisztens, ami mondjuk a virágjában nem rezisztens, vagy lisztharmatra rezisztens csak stb. És ha permetezést el is hagyod, még ott vannak az atkák, amik komoly kárt képesek tenni. Ezért legalább lemosózni érdemes kénnel...
Ja, és jó porzófajtát kell mellé tenni, magyarok közül a Lilla ilyen. Persze más fajták is jók lehetnek, meg kell találni. Ha meg valakinek sok fajtája van, biztos lesz közötte jó.
Szerintem olyan szőlő nincs amin ne találna fogást a gombabetegség,valamilyen szinten,Kulicz fórumtársnak azért olyan szép egészségesek a szőlői mert betart minden megelőző óvintézkedést,a megfelelő időben,a fürtök majdnem felét levágni...tudja mit miért csinál,lehet tőle tanulni
Sajnálom, ha a videóról az jött le, hogy teljesen rezisztens mindenre, ez így nem igaz. A leírások szerint (melyeket Szőlőszemnek köszönhetünk és nem csak azt) vannak nála ellenállóbb fajták is.
Így egy év után azt mondom, hogy nagyfokú rezisztenciával rendelkezik, de a következő években majd jobban összeáll a kép.
Podarok Zaporozsie, kiváló ukrán fajta. "Leányka" fehérborszőlő fajtára oltottam tavaly, tehát az idén termi a tőke először ezt a fajtát. Szerintem azonos a Magyarországon is beszerezhető Zaporozsec nevű fajtával. Reményeim szerint Sanci ezt majd megerősíti vagy cáfolja, így tisztábban látunk majd.
Ilyenek nekem is előjönnek, több fajtán is, főleg ebben a nedves időjárásban. De a pölöskeim, 5-10cmre az oltás felett növesztett vékony hajszálgyökeret, és már majdnem leért a földre, mikor észrevettem. Szerintem ezek a fajták jól gyökeresedhetnek, és a nagyobb nedvességtartalomra így reagálnak.