A sugárzó függőleges. A vízszintes az ellensúly! (De nem számít)
Nagyon egyszerűen át lehet alakítani 446 MHz-re. Megolvasztod az alut és öntesz belőle 8 mm átmérőjű csöveket. Jobb a mángorlás vagy a húzás (de ne törődj vele). A csöveket csak le kell vágni a megfelelő méretűre, lásd ATK-10.
Ha mégis 27 MHz-re kell, akkor addig kalapálod, míg meg nem nyúlik 16 szorosára a hossza.
Azeret kellene a rajz mert az alsó fázistag egyenáramulag merve átvezet, a felső viszont szakadást mutat!
Igy nemtudom a felső tag hibás, vagy kapacitiven csatolt e? A két "fázistag" között van egy gyárilag " kapacitor" nak titulált elem az rendben is lenne, ezert gyanakszok a felső tag hibájára.
Ha lenne rajzom egyértelmüsödne miert nem jobb az SWR 1.7 nél sehol sem!
birni kellene neki pár évig, ha mégsem akkor egy ugyanilyen profil szembe forditva és biztos nem engedi el a ragasztó, annó jómagam ugyanigy ragasztottam csak textilbakelit volt a távtartó két évig birta!
Keresnék SG7900 as kétsávos (144/430 MHz) antenna rajzot, vagy ilyen antennával rendelkező rádióssal felvenném a kapcsolatot!
Két egyszerünek tünő kérdésem lenne, rendelkezem ugyanis egy ilyen antennával.
1; az alsó (fázistag?) és a felső (fázistag?) kétvégérere külonkülön közönséges ellenálás mérővel rámérve mit mutat a müszer? (a középső az capacitor, azt tudom...)
2; az antenna 430MHz röl 446 MHz irányába történő hangolásával kapcsolatba érdekelne tapasztalat.
Sajnos a gugliba nem találtam mégcsak vázlatrajzot sem, nemhogy méretrajzot...
Nincs rajta , már 3é-4éves okostelokon sem volt, a mostaniakon pláne hogy nincs csatlakozó.
Az az antenna amit belinkeltél, régi 900MHz-e kommunkikációs cuccokhoz jó, pl. riasztó gsm modulja, meg internet modemhez, olyan helyekre, ahol nincs lefedettség, vagy csak minimális jelszint van, a domborzati viszonyok, esetleg magas beton épület miatt.
Egyébként létezik repeater, ami egy passszív antenna, E71-hez E72-höz gyártották, a telot bele kell helyezni, mit egy bölcsöbe, azután már simán müködik, kommunikál a távoli toronnyal, 10-14km. re mindkét irányban.
Legfeljebb a felhasznált szigetelő szív magába némi vizet az esőből és hangolja el a bánatba. A házi gyártású CityStar klónok gazdái tudnának erről mesélni. A Pencsi szerencsére nem túl hajlamos erre.
El kell hogy keserítselek, a plex nem lesz tarts, az Uv sugárzás valamint, a nagy hőmérsékletkülönbségek miatt, 1-2év alatt szét fog repedezni, vagyis elveszíti a tartását, mechanikai szilárdságát is.
Szerintem csinálj üvegszálas bakelitből, 8-10mm. vastagságúból, az bírja ám az Uv.-t esőt meleget, nekem a szélerősség mérőmön az van, 5-6éve, távtartó+rögzítőként.
Igaz nehezebb megmunkálni, és drágább, de elnyühetetlen, elektromos szerelésekhez is kiválló, sosem reped szét.
Én jobb hijján, mivel nincs hely a Nokiámban E71-okostelo, ezüstözőtt drótból készítettem GSM/EDGE/3G antennát, méghozzá 2db.ot forrasztottam össze , hajlitottam meg,
úgy hogy elférjena alul, a gyárinak a helyén.
Az alsó dekorcsík alatt van beépítve, 4,5cm x1,5cm helyen.
A drót hossza GSM/Edge 6,4cm. a 3G+Hsdpa antenna, 3,2cm. a drót átmérője 0,65mm.
Hihetetlen de működik, igaz hajlítani is kellett, majd forr.pákával belenyomni a müanyagba, amin erdetileg a gyári fólia antenna volt.
A toronytól 10-11km.re telefonálok, de még netezni mailezni is lehet vele, nem szakad le.
Az antennák nemzetiség, bőrszín és vallásfüggetlenek.
Ha illik egymásba mama-papa, akkor az szól. Rádiótól függetlenül. Olyan nincs, hogy egyik vagy másik típushoz nem frankó, vagy másikhoz jobb.
A használhatósági méreten lehet filózni. Mert ami 5 cm-es csutka, az annyit is ér. A félméteres dióverő sokkal jobb, de egy kis Baofeng elég hülyén veszi ki magát vele.
Jó azt tudom, hogy M vagy F kell e. Csak abban nem vagyok biztos, hogy ha a rádióhol SMA-M antenna kell és veszek egy ilyen csatlakozós antennát akkor biztos jó lesz e hozzá.?
Nekem meg el kellene már dönteni, hogy hová tegyem fel. Aztán vennék kábelt valszeg 15-20 méter körül lesz majd talán RG213. De nagyon macerás lesz a felszerelés mindenképpen :-(.
Na, majd csak kialakul... Holnap megyek a Bükkbe délelőtt, ha jól alakul minden akkor vagy este 7-ig kiabálok majd.
CB k10+38+39+40USB,LSB,AM,FM, és PMR csatik 1-16, valamint egy USA gyári kivitelű PMR folyamatosan az 1-es csatin (462.5625 MHz).
Igen, mikor eleszi a Nap a rögzítést és elengedi a hangolóhurkot. Valaki azt írta, hogy eredetileg párhuzamosnak kell lenni a sugárzóval. Én így csináltam. Kimérni valszeg nem tudom, csak az SWR-t ha helyére kerülne.