Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Félig off, de korábban itt olvastam olaszországi beszerzésről. Pár pisztáciafácskát szeretnék beszerezni, de itthon nem bukkanok nyomára. Talán olasz kertészetekben lenne. akár mailben is jól jönne info, köszi: balint@losonci.hu
Nálam (nógrád)a kajszik már levirágoztak ceglédi óriás, mandula kajszi és gönci magyar van.Amiket oltottam pár db-on már látni,hogy jó lessz.Az őszik teljes virágba vannak.
Nálam nagyon gyatrán kötött, alig lesz. A többi fajtámat eddig úgy néz ki, mindet ritkítani kell. Remélem csak én rontottam el valamit, és "csak" egy relatív tápanyaghiány lesz.
Még nem látom, mert most virágzik el (Aurórán már borsónyiak a barackok). A betegeskedő Kuresia-m idén eddig rendben van, virágzott, nem mézgásodik (igaz alig metszettem). Nálad gond van a kötéssel? Ma este megint megnézem...
Az enyémnek - virágoknak - a felét elvitte a monilia:( Kétszer permeteztem Chorus-szal, de már sajnos tavaly is moniliás volt. Azért remélem annyi lesz rajta, hogy jól lakjunk, de lekvár és pályinka nem lesz belőle. A moniliás hajtásokat ugye csak ősszel lehet majd levágni?
Jaj de gyönyörűek a kajszi fáim! A nagy fán gyakorlatilag minden virág kötött, a kis barackok látszanak már. Nincs tapasztalatom, hogy a kajszi dobál-e le belőle, lehet csökkentenem kell.
Majd a mértékhez kérek segítséget, mert nem fog lefagyni! (ha mondom)...)
A tavalyi törzscsonkolás szép három vázágat neveltem ki az elfagyott agy gutaütött Kiotomnak, és úgy tűnt rendben van minden: enyhe tél, duzzadtak a rügyek, az egyik ág berakódott virágrügyekkel. Ehhez képest azon az ágon a virágrügyek elfeketedtek és az ág szerintem elhal(t), mert lejjebb sem hozza a leveleket, miközben a másik kettőn ugyan virágrügy nem volt, de szépen kihajtott. Most már tényleg nem tudom mi ennek a baja... ha így folytatja, le lesz cserélve, nekem nagy csalódás ez a fajta!
Azt még hozzátenném, hogy ezen a gönci kajszin a mai látvány szerint meglepő, hogy az alsó rügyek mennyire "igyekeznek" a 1,5 méteres vesszőn. "Alvásról" - úgy tűnik - szó sincs, ez biztató.
És ez az esőtlen szárazság ezt merre viszi el? (Ki tudja?)
Azt látom megoldásnak amit írsz. Jó az a fa most így ahogy van. Reméljük természetes úton széjjelebb nyílik a korona és szellősebb lesz. Ha nem, akkor majd ritkítasz rajta.
Régeben én is annak a híve voltam hogy nem metszem a fiatal fákat inkább kötöztem az ágakat, de némelyik nagyon sokára fordult termőre. Ezt nem csak a kajszira értettem nanem ugy minden fára. volt olyan almafám ami 6 év mulva termett először. Akkor kérdezgetem itt a fórumon és azt javasolták metszem a fákat igaz nem mindegy hogy hogyan.
A korábban belinkelt videón szerintem azért söpörte le a rügyeket az ág végén hogy az ág tövébe serkentse a termőhajtások képzését és nem azért hogy le ne huzza az ágat a leendő termés.
OK, akkor így marad a gönci magyar kajszi. Ha a hosszú ágak hegyén gyümölcs maradna, azt lökjem le mindet, vagy engedjem az ágakat a súlynál fogva "kiterülni"?
Szerintem hagyd, a kajszi kissé öntörvényű bár valakik tettek be ide videót, hogy mediterrán országban valahol hogyan alakítják a koronát. A mi viszonyaink között alkalmazható-e ? Kísérletezni lehet ha van rá idő.
Éveken át úgy metszettem a kajszit, hogy virágzás előtt mindössze 30-35 cm-t hagytam meg a vesszőkből, a felső részt levágtam (néhányat tőből, ha sűrű volt). A megmaradt rész berakódott termőnyársakkal, ahogy a kép alján is látszik. Több ilyen emelet van egymás fölé rakódva.
Aztán többen azt mondták, hogy ez helytelen, sőt talán nem is kéne metszeni a kajszit. Ezért az idén még nem nyúltam hozzá, mindössze 3-4 "sűrű" hajtást vágtam ki tövestől, és két hajtást vágtam vissza 30-40 cm-re (másfél méter hosszú volt).
Most így néz ki. A hajtások felső negyede virágzik, a többi részen alig mocorognak a hajtásrügyek. Csak nézem-nézem, mit tegyek?