Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Megnéztem ma én is a barack fáimat. A nagy magyar kajszin sok van, de bírni fogja, erős fa. Az orangereden is van, a kis fához képest sok, ágvégeken ritkítani fogom, 3. éves fa. A rózsakajszikon ugyanakkor tán egy darab sincs, gyenge növekedésűek, fela akkorák, mint az orangered. A bergeronokon alig láttam virágot, ehhez képest sok van rajta, a fácskák akkorák, minr a rózsakajszik, ezt is ritkítani kell. A 2. éves gönczi magyar kajszin is sok van, de az nagyon erős fa, kicsit kell ritkítanom.
Az ősziken is szépen mutatkozik, a két 2. éves fácskán max 2 db-ot hagyok.
Kíváncsi leszek, lesz-e még fagykár, s idén megúszom-e a jégverést, ez utóbbiból 2 is jutott tavaly, a barack, szilva kisfáim ágán még most is látszik.
Sajnos a kb. 20 éves kajszi fámon, jó néhány magasan lévő ág úgy tűnik elhal(t). Igazából csak most derült ki, mivel máshol már leveles a fa, ott pedig kopasz.
Kérdésem, hogy mikor kellene lemetszeni, most, hogy ne terjedjen tovább, vagy ráér később a termés leérés után? Nem szeretném elveszíteni ezt a szép fát.
Köze lehet a mostani ágelhaláshoz annak, hogy tavaly rekord sokat termett a fa és netán túl terhelte magát?
Aki tud segíteni a helyes tennivalóról, írjon legyen szíves. Köszönöm.
még annyi, hogy atifoci képén nem egyenletesen fejlett kötött termések vannak, ez nálam is így volt, de a satnyábbak maguktól lehullottak. Így maradt meg a 47 szem.
Helyzetjelentés Hevesből: A sárgabarack virágok szinte kivétel nélkül kötöttek, a nagyobbacska magyar kajszi fámon, és a 3. éves orangered fámon nagyon sok van. Még lehet le is kell szednem belőle.
Az utolsó képen látható a fa kajszi törzse,sajnos nem látok benne semmi életerős fát ;) már tavaly levágtam 3 ágát ami csak úgy elfonnyadt miután kilevelesedett,és ez most is így van az első képen látható hogy fele él és szép levelek kezdenek jönni a másik fele a két középső képen látható hogy fonnyad ismét ;((