Én csak 2 napja hallottam, hogy a kaptán tartalmú szerek nem lesznek szabdforgalmúak. Ti mit fogtok használni Orthocid helyett? Mi lesz a technológia a levélfodrosodás ellen?
Hm...Kimentem, megmetszettem, lemostam rézoxikoriddal... Tényleg nagyon korán volt? Én nem tudom másképp csinálni.Dolgozok mellette minden nap, család van, gyerekek. Inkább egy kicsit előbb legyen meg, mint hogy elmaradjon.
Ma néztem a fácskákat már szépen kezdenek duzzadni a rügyek. Fagyás nyomait nem láttam. Azért lehet, hogy fogok találni metszéskor. Elmennek a hidegek és akkor irány a lemosó. Ma vettem meg. Vegesol eReS-t Virágzáskor meg jöhet a metszés.
Beruháztam, egy motoros háti permetezőt vettem.
Tapasztaltak véleményét várom.
Gondolom, hogy iparkodni kell vele. Vízzel próbáltam és baromira fúj. 14 literes a tank, 50 fám van, hát nem tudom, hogy mennyit tudok lefújni.
Őszinél a lemosás sosem lehet sok. Tulajdonképpen a gombák az ilyen 5-15 fok közötti hőmérsékletet szeretik legjobban, tehát ha nem lennék lusta, meg lenne terepjáróm kimenni, akkor én is kétszer szórnám tavasszal. Ezért szokták ősszel is lemosni, hogy ne örömködjenek a gombák az enyhe téli napokon.
A férjem már nem bírta tovább, vasárnap lepermetezte őket, persze nekünk csak 6 darab van. A metszést még ő is nagyon korainak találta, sebaj, majd permetezik mégegyszer, metszés után is:-) Köszi a választ. Így érthető, hogy te még nem kezdesz hozzá.
A metszés még nagyon korai, legalább egy hónapig várni kell vele. Ha már erősen meg lesznek duzzadva a virágrügyek, akkor látni, hogy mennyit hagyjunk rá. Olyankor már van annyi nedvkeringése, hogy gyorsabban beforrnak a sebek, ha most metszi valaki, utat nyit a gombáknak, baktériumoknak. Én úgy szoktam, hogy amit egy nap megmetszek, a munka befejezéseként lemosom. A nagyobb sebeket sebkezelem, a kisebbek lezárásához a lemosó is elég.
Sziasztok! Akkora a csend, már túl vagytok mindenen, metszésen, permetezésen, vagy még korai? Tavaly korán kezdtük a permetezést, dehát különleges év volt. Most mi lenne az ideális?
Azt nem tudom, hogy monília vagy egyéb gomba, de ez már garantáltan nem fog még egyszer teremni neked. Az előfordulhat, hogy tavasszal még kihajt, de akkor is virágzás után 1-2 hónappal elszárad. Jobban teszed, ha már most kiveszed, nagy gödröt ásol, friss földdel, és újat ültetsz, másik fajtát.
A siker a mérettől függ. Szerintem még nem lehet akkora, hogy ne lehessen átültetni. Így látatlanban azt tudnám javasolni, hogy ha ősszel ültetsz, most csökkents le a lomb méretét, mérettől függően felére-harmadára. Most még leveles, és elég könnyen beforr. Kisebb sokkot kap tavasszal, és őszi ültetés esetén kevesebbet párologtat. Nagyobb ág még nemigen van, amit sebkezelőzni kellene, de metszés után egy kontakt gombaölős permetezés nem árt, ilyen hűvös-nedves időben fertőződhetnek a metszfelületek. Vagy lombhullás után, vagy tavasszal ültesd át, mindkettőnek vannak előnyei. Őszibaracknál talán jobb a tavaszi ültetés, minden másnál az őszi. :) Iszapold be. Mindenképpen csak későn metszd meg, mikor a nagyobb fák már pirosbimbósak. Erősen metszd vissza, majdnem, mint idén tavasszal. Tafrina jövőre is lehet, ne felejtsd el az őszi és tavaszi rezes lemosást.
Tavaly ültettem őszibarackfát. Koronába metszettem rendesen. Sajnos hiába a permetezés, a tafrina rendesen megtépázta a fiatal fácskát. Ráadásul sajnos átgondolatlanul ültettem, rossz helyre. Jó eséllyel meg tud maradni szerintetek, ha most átültetem?
Sziasztok! Úgy 3 éve ültettem egy Early Redhaven fajtájú őszibarackfát, és eddig szépen hozott termést is. Úgy 1-2 hónapja vettem észre, hogy a tövénél mézga jelent meg több helyen. Most más az ágak tövénél is mézgásodik. Mi lehet az oka, mit lehet tenni ez ellen? Előre is köszi.
Nem, azt nem mondtam hogy nem jó a Vegesol a lemosáshoz. Jó az, használd. Csak Én úgy gondolom, hogy ha súlyos tafrina fertőzés volt akkor oda nem elég a lemosás, ezért gondoltam a lombhulláskor az Efuzinra.
De Score-nál a fő az, hogy igyekszem úgy megoldani, hogy ne nagyon kelljen egymást követő években használni, mert tényleg kialakulhat a rezisztencia. Akkor már inkább váltogatva a Folicurral.
Az Efuzinnal nekem nem volt a gondom a prevencióban. Lombhulláskor még nem használtam, nálam nem volt szükség rá, ált. sikerült megfogni a tafrinát.
Az Alfa Solo az tényleg a Score-nak felel meg (párhuzamos engedély). Ha három évig folyamatosan használtad a Score-t, akkor bizony lehet vele gond (rezisztencia), sajnos ez kialakulhat. Én csak 2-3 évente használom, akkor se sokszor.
Nem-nem, már nincs a leveleken tafrina. Csak a tafinál a vázágak meg a vesszők a fő fertőzési források, vagyis hiába viszed el a lehullott beteg leveleket, azzal sokra még nem mentél. (fejlődés: levélen exoaszkuszok - aszkospóra - aszkokonídium, ezekkel telel - levél, és a kör bezárul) Tehát a tafi ott van a vázágakon-vesszőkön. Az Efuzinnal ezeket akarom picit megritkítani. Amúgy elég ellenálló ez a tafrina, ha nem jók neki a körülmények, akkor vastag falat fejleszt maga köré, vagyis elég nehéz elkapni... Ezért akarom az Efuzint, meglátom mi lesz az eredménye.