Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nálam a fal mellet lévő kissé lisztharmatos lett (a másik tőke nem). A fürtök impozánsak, a két éves unokám már szemelgeti, alig fér be egy-egy szem a szájába.
Én alapvetően borszőlővel foglalkozom, de ha a mustba kerül réz, az sem kívánatos. A peronoszpóra elleni szerek nélkülözhetetlenek a védekezésben és azok többnyire rézvegyületeket tartalmaznak. Nem vagyok igazán a kérdés szakértője, de a szőlő védelmére használt szerek között azért akadhat még egy- két ütős elem, ami kevésbé látható, de nem kevésbé veszélytelen.
Nálam a Gr.Monte Cristo már leért.Minden gombás betegséget átvészelt néhány permetezéssel.A bogyó repedésre egyáltalán nem hajlamos,darazsak nem bántják.Egy-két fürtöt fenn hagytam a tőkén, de azok sem rothadnak.Ígéretes fajta.
Ali bá: a Slovplant honlapon a Grof Montecristo értékelése 5-7, 5-7, 5-7, keresem a többit is, amit kérdeztél.
A szőlő tisztításáról: én is igyekszem elkerülni, hogy a csemegeszőlő fürtjeire réz kerüljön. Sajnos a bogyókon egyéb permetszer is megtapad, pl. a kén. A fürtök tisztításához nekem jól beváltak a festékboltban kapható kisebb-nagyobb ecsetek, ezekkel szárazon szoktam tisztogatni elsőként, csak akkor nedvesítek, ha muszáj. Ha nem pereg az adott fajta bogyója egész jól lejön a permetszer.
Úgy állítsd össze a permetezési menetrendedet hogy ne használj rezet! Én minden évben így teszek.A csemegés csak akkor van nálam rézzel kezelve ha a termést már leettük róla.Azt az egy kezelést pedig a vessző jobb beérése végett kapja.Szerintem tökéletesen nem lehet eltávolítani róla,de ha látszatra sikerül is néha éreztetsz egy kis csípős ízt az a réz.Szerintem a legmérgezőbb permetszer,de ezért biztos hogy most kapni fogok. De az vigasztal hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel!
Nagyon jó kérdés a rézlemosás mikéntje. Szerintem is legfeljebb szemenként lehetne lemosni, de ez képtelenség. Ha valaki tudja a megoldást engem is érdekelne.
Szabad tudni, hogy miért? Már 3 éves az enyém, de még egyszer sem tudtam érettem megkóstolni (hol kecske, hol tyúkok előbb megették), talán idén, ha a madarak nem találják meg.
Persze nem ez a 3 éves, mert idén megfagyott, hanem a K-i fal tövében tavaj oltottról van szó. Ott még várni kell, mikor érik teljesen be. üdv PJ
A Fannynak jellegzetesen osztott, 5 karéjú a levele, Évához hasonló, valószínűtlen, hogy az lenne. A Lilla jó tipp lehet, mert a levele ilyen annak is, és kb. ekkora a fürtje, kicsit korábban érik az átlagos években, de idén kevesebb volt a napfény, érhet most. A Teréz hasonló levelű szintén, de nagyobb fürtű, nagyobb bogyójú, mint a leírt és a levélnyél lilás-pirosas, itt meg, ha jól látom, zöld, érési ideje most van neki kb. egyébként. Szóval jó eséllyel Lilla
Köszönöm a választ. Végül is az enyém csak saját beazonosítás alapján ez a fajta. A felsoroltak közül csak Moldova az amim van. (Legalábbis annak vettem.) Idei tapasztalatom szerint a többi ellenállóhoz képest ez a Moldova lényegesen ellenállóbb. Hozzá képest viszont legalább annyival ellenállóbb amit Zaporozsecnek gondolok, mint amivel ő veri a többieket.
Szeretnék segítséget kérni az azonosításban. Pár éve vettem Teréznek, de mind kiderült nem az, mert most érik. Rezisztensnek mondható, mert 2-3 permetezéssel megvédhető. Erőteljesen fejlődik. Fürtje közepes 340 gr. Bogyó kissé megnyúlt 4gr. Íze kellemes édes savas. Előre is köszönöm.