Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Helyzetjelentés Hevesből: A sárgabarack virágok szinte kivétel nélkül kötöttek, a nagyobbacska magyar kajszi fámon, és a 3. éves orangered fámon nagyon sok van. Még lehet le is kell szednem belőle.
Az utolsó képen látható a fa kajszi törzse,sajnos nem látok benne semmi életerős fát ;) már tavaly levágtam 3 ágát ami csak úgy elfonnyadt miután kilevelesedett,és ez most is így van az első képen látható hogy fele él és szép levelek kezdenek jönni a másik fele a két középső képen látható hogy fonnyad ismét ;((
Virág nem volt rajta, nem is permeteztem, a két fa nem azonos. Az egész fa kókadt én nem metszettem, de lehet édesanyám nyúlt hozzá, mert mániája a korona alakítás viszont azt sem látom, hogy metszve lenne. Valószínű, hogy egy-két friss hajtást letört, pedig százszor mondtam neki, hogy ne nyúljon hozzá.
sárgabarackfát szeretnék vásárolni , de csak 1 db ra van helyem - tehát öntermékeny és ha lehetséges akkor többé kevésbé betegségeknek ellenálló kellene.
Goldrich fajtát néztem ki de az attól függően milyen kertészetet nézek , mondják hogy öntermékeny vagy azt hogy porzó szükséges hozzá
kb egy hete adtam egy gyorsjelentést a közelemben levő kajszik kötéséről, de módosítanom kell.
A mandulakajszi kötött termései elkésve ugyan, de nagy számmal megjelentek, a kuresia viszont már most leritkította saját magát.
Továbbra is csodálkozva és örömmel figyelem, hogy ezek az új fajták mint orangered, big red, spring blush milyen szépen kötöttek és milyen jól fejlődnek. Előállt a klasszikus dilemma: meghagyni hogy teremjenek, vagy (ez az első termő évük) leszedni még mogyoró méretben, hogy maga a fa jobban fejlődhessen.
Üdv!
Az a helyzet,hogy a fák törzsén amiket másfél éve ültettem kihajtotak a rügyek.Gondolom ezek alvó rügyek lehettek.Meghagyjam vagy ledörzsöljem őket?
kis kajszifám egyik ágán egy leszáradt vessző/nyárs tövénél elkezdett folyni a gyanta :( próbáltam kitisztítani, majd fagéllel kezeltem, de ma újra gyantázik.... mit tehetnék vele?vagy kiheveri ne bántsam?
Nálam két teles fa, azaz harmadik éves csemete. Azt olvastam vastag a héja, és ízre a nagy átlag. Természetesen lehet moníliás ágelhalás is, de a kertemben sehol sincs jelen a monília és már kétszer permeteztem is ellene. Teljes ágak haltak el; az egyik ágon már bimbók voltak, virágzás előtt befeketedett, a másikon megjelentek a levélkezdmények, az besült, és van még egy ága, ami kihajtott...egybe meg oltottam, de minek, abból se lett semmi.
Gutaütést nem ilyenkor szokott kapni az inkább a nyár elejére jellemző . Kérdés , hogy mekkora volt a fa és véletlenül nem moníliás ágelhalás volt-e az ok ? Meg kellene nézni , hogy hol van az elhalás , törzsön vagy az ágakon és , hogy mi okozta . Az izét ki nem dicsérte??? Azt tudni kell ezekről az újabb fajtákról , hogy ezek nem úgy működnek , mint a hagyományosak , hogy leveszem a fáról és beleharapok , ezeknek kell pár nap leszedve , mire átalakul a gyümölcs és igazán finom lesz .
egy oltóvesszőt vágtam róla és fadoktorral kentem be...metszve nemigen volt, hiszen tavaly egyszer már elhalt a törzse (megjegyzem, a fadoktor simán lefolyik a metszlapokról, ezért vettem újra Fagélt, az sokkal jobb); mindig kezelem a sebeket
Na, a Kioto-nak 4-ből 3 ága gutaütést kapott...könnyes búcsút veszünk egymástól, többet ilyet tuti nem ültetek, hiszen az ízét nem dícsérik, sharka-ra is érzékeny stb.
Ma megmetszettem a kajszikat a saját eszem és itt a fórumon olvasottak szerint. A legtöbb visszaalakult suhángnak kb. 90 cm törzsmagassággal, bár volt pár szép elágazás ennél alacsonyabb törzsön és volt pár ami kicsivel magasabb törzsön volt, ezeket meghagytam, egy próbát megér mi lesz belőlük, legfeljebb jövőre kijavítom. Köszönöm a tanácsokat, sokat tanultam s ha lesznek kérdéseim jelentkezek.
le is szedtem a törzsön levő feleslegesnek ítélt hajtásokat, de aztán a Bergeronnál jöttek a hangyák és ők mást gondoltak az én koronaalakítási terveimről (persze nem lesz gond, mert a mellékrügyekről ki fog hajtani - legalábbis ott, ahol nem rágták le azt is, de azért így is megoldható lesz a dolog, csak nem lesz olyan szép, erős, és időbeni lemaradás is lesz):