Tavaly megállíthatatlan volt a tafrina, de hogy idén milyen lesz, azt nem lehet előre tudni. A meggyfákat megölő monília is dühöngött 2 vagy 3 évig, aztán hirtelen abbahagyta, már csak a szokványos változat dolgozik.
Lemosóval már semmi esetre se permetezz, mert általában réz van bennük, amit az őszik többsége nem bír. Most már várd ki a virágnyílás elejét, akkor úgyis kell a virágmonília ellen szórni, és akkor használj olyan (kontakt) szert, ami a monília és a tafrina ellen is jó. Aztán amikor látod, hogy kezdődik a fertőzés, akkor neki lehet menni komolyan a tafrinának, én Folicur Solo-t akarok venni.
Nálam még nem ilyen előrehaladott a rügyek állapota, még csak a fák harmada van megmetszve.
Mi a véleményed a levélfodrosodásról? Nem gondolod, hogy az idén megállíthatatlan lesz? Én azért gondolom, mivel valóban nagyon korán megindult az őszibarack, különösen a nektarin és már egérfül nagyságú levélkék vannak. Eddig még nem volt időm semmilyen vegyszerrel kezelni, még lemosóval sem. Te mit gondolsz erről, mit tegyek?
Ezen az elmúlt meleg héten nagyon megindultak az őszibarackok, már lehet metszeni, ha nem esik. Még soha nem fordult elő, hogy ilyen korán ennyire hajtottak volna. De nem kell megijedni akkor sem, ha nem tudunk egyből metszeni. Most másfél hét hideg idő jön, amikor a rügyek nem nagyon mocorognak. Metszés után felgyorsul a fejlődésük, nagyobb esély lesz fagykárra. Én leghamarabb hétvége felé fogok nekikezdeni.
Gyümölcsöt oltani ilyenkor kell, de az őszibarack oltással rosszul ered, ezért nem szokták használni szaporításra ezt a módot. De Laci bácsi az ő tapasztalatával és nagy odafigyeléssel biztos meg tudja csinálni úgy, hogy legalább 1-2 megfogja.
(OFF: épp most telefonáltak, hogy menni kell a málnáért, nagyon hajt. Ha meglesz, emilezek, hogy mikor vagy itthon.)
Igen, az oltást most kell csinálni, de nagyüzemileg soha, sehol nem csinálják ilyenkor az őszibarackot, hanem nyáron alvóra szemzik. Gondolom, oka van... De ha beolt többet, csak megmarad valamelyik.
Az Achimenes már egy hónapja cserépben van, de így is el tudok vinni egy cseréppel. Hátránya, hogy nem tudom, melyik cserépben van nagy, és melyikben apró. De az is fog virágozni, csak valamivel később.
Ha még nem vetted volna ki a vízből, akkor most sürgősen, és ásd el a kerben a gyökerét akárhogyan, fektetve is akár, jobb híján elemlámpával. Csak 8 órára szokták beáztatni, 24 órát nem biztos, hogy túlél, megfullad.
A tápanyag-utánpótlásra szerintem megteszi az általános virágtáp. Később, ha már nagyon telenövi gyökérrel az edényt, vagy ha csak nagyon visszaesik a növekedésben, akkor levéldísznövényeknek való tápra válts, abban több a nitrogén, az a legfőbb különbség.
Permetezés: lemosás márciusban és lombhulláskor, amúgy meg figyelni kell, és ha valami baja van, permetezni. Ami biztos: virágzáskor monília ellen, két héttel utána (legalább egy hónapig) tafrina ellen. A többit meg ahogy kívánja.
Ma beszéltem Laci Bácsival, és azt mondta, hogy az oltást most kell csinálni és a szemzés az, amit kora nyáron vagy összel. Lehet, hogy eljön megcsinálni. A bácsi, aki metszeni szokta öket, holnap jön, és RAMBO meg szombaton, szölöt metszeni. Jól el vagyok most látva, de muszáj lesz magamnak is megtanulni. A lemosóval várok még addig. Virágzik viszont a kalapácscserje, és a fuchsián is fölfedeztem egy aprócska bimbót. Még mindig olyan sok Achimenesed van? Mert akkor szívesen visszatérnék az ajánlatra.:-)
Sziasztok! Előre is elnézést kérek, de még nem volt időm teljesen végigolvasni a topikot, így biztosan kapnék választ kérdéseimre, de az idő sürget.
Tegnap vettünk egy szabadgyökerű Cresthaven fajtájú őszibarackfát, amit konténerben szeretnék nevelni. Ma délután gondolom ajánlatos lenne elültetni (most egy nagy vödör vízben áll) A kérédesm, hogy a dézsában nevelt fának milyen tápanyagutánpótlásra van szüksége (virágföldbe lesz ültetve, alulra marhatrágya) de ez nem elég neki hosszú időre... Mire figyeljek, mikor kell lemosópermetezés, rendes permetezés, milyen löttyöt használnak stb.
Előre is köszönöm a segítségeteket, és ígérem vissza is foglak titeket olvasni, ill. ha gondom lesz, remélem továbbra is segítetek. Köszönöm.
A te cseresznyéd nem nagy, hanem NAGYON nagy. :) Arra tényleg több megy. A különbség azért csak ennyi, mert a motoros permetező másként viselkedik. Nagyobb távolságban (magasságban) jobban terít, meg ami permetszemcse nem találja el az egyik ágat, az majd talál magának másikat, sok van. Az őszibarack ritka ágai között viszont elég sok anyag elmegy.
A másik kérdés: ilyenkor tavasszal sok, betegséget okozó szaporítóképlet kering a levegőben. Metszés után minél előbb forr be a vágott seb, annál rövidebb idejük van fertőzni. Ha még nincs nedvkeringés, akkor a sejtek nem tudnak átstrukturálódni, hozzáidomulni a kevesebb ellátandó ághoz, nem alakul ki kallusz a vágott felületeken, nem különülnek el a megmaradó és a vágás miatt elhaló sejtek. Ezért is kezdik el a metszést egyre többen még ősszel, amikor már nem késztetik kihajtásra a fát, de még megvannak a levelek, tehát elég intenzív a nedvkeringés.
Hát most két dolgon is nagyon elcsodálkoztam, de hiába nem nekem van 100 fám, csak négy (az ötödiket remélem restaurálod). Az én fáim viszont 100 évig élnek úgyhogy lehet, hogy nem csináltam olyan rosszul:-) Én úgy tudtam, hogy épp Azért kell korán metszeni, MERT akkor még nem indult meg a nedvkeringés. A másik meg, hogy egy öszire elmegy 8-9 dl permet. Én öt literböl megcsinálom az egész lemosót. De hogy 9 dl elmenne egy öszire és CSAK két liter egy nagy cseresznyefára? Az én cseresznyefámat, ha bírnám egyáltalán permetezni, biztos elmenne rá egyedül öt liter. De az öszimetszést nagyon szeretném megtanulni. Ez az utolsó és egyetlen müvelet a kertben, amit nem magam végzek.
Én úgy szoktam használni, hogy 4 lyukméret van, a 3-ason használom, hogy haladjon, bal kéz az elzárócsapon, jobbal meg hadonászok veszettül. 2-essel lassan megy. A fák közötti átálláshoz is elzárom, ha nem tudok egyből, átfordulással fát váltani.
Az a technológia, hogy ha mondjuk nyugatról fúj a szél, akkor egyszer lefújom délről, egyszer meg északról, és akkor elég jó fedés lesz, és nem is borít be engem a permet.
Kisebb fáknál használom a tölcsért, hogy jobban terítsen, nagyobb fáknál nem használom, hogy magasabbra menjen.
Egy felnőtt őszire lemosáskor, bő lével kb. 8-9 dl megy el, egy nagy cseresznyére legalább 2 liter.
Hát tulajdonképpen, ahol nincsenek a környéken gutaütős, ágelhalós, gombás, beteg fák, és nem is volt sokkal -10 fok alatt a maximális fagy, akkor valószínűleg nem csinál nagy kárt az ember egy előrehozott metszéssel. De az őszibaracknál soha nem lehet tudni, hátha most vetjük meg a fapusztulás alapját.
Nekem 100 fám sincs, úgyhogy remélhetőleg nem kell rá külön szabadságot kivenni, de ha igen, akkor sem kezdek neki idejekorán. Pont ma láttam egy családi garázdálkodót a tévében, több gyümölcsöse van, és ő is azt mondta a riporternek, hogy március előtt semmiképpen sem.
De korai ám! Majd ha pirosbimbós állapotban lesz. De akár virágzásban is jobb metszeni, mint most, mikor alig van nedvkeringés. Hidd el, addig még öntözni is fox, olyan szárazság lesz... Szóval, úgy 2-3 hét múlva kell nézelődni.
Beszereztem én is egy nagy doboz Orthocidot, az még kifutja egy darabig, mint kontakt. Most nem is tudok III. kategóriás kontaktot tafrinára, majd érdeklődni kell a Növényvédelem topikban a szakiknál. Amúgy a Folicur Solo lesz a legfőbb fegyver a tafrina ellen, tavaly ez volt az egyetlen, ami használt. A Score nulla hatással volt.
Nekem megvolt ma a metszés, most már tervezem a lemosó permetezést, valószínű márc. 8-9-i hétvégén fogom megcsinálni. Én csak most hallom hogy nem lesz kaptán tartalmú szer elérhető, ezt sajnálom mert az Orthocidot gyakran alkalmaztam felszívódó szerrel együtt.
nekem tavaly nem jött be a score, úgyhogy ezzel próbálkozok, már meg is vettem: http://www.bayercropscience.hu/webset32.cgi?BayerCrop@@HU@@28@@GOOGLEBOT
plussz vettem még januárban egy fél kilós orthocidot.
Én csak 2 napja hallottam, hogy a kaptán tartalmú szerek nem lesznek szabdforgalmúak. Ti mit fogtok használni Orthocid helyett? Mi lesz a technológia a levélfodrosodás ellen?
Hm...Kimentem, megmetszettem, lemostam rézoxikoriddal... Tényleg nagyon korán volt? Én nem tudom másképp csinálni.Dolgozok mellette minden nap, család van, gyerekek. Inkább egy kicsit előbb legyen meg, mint hogy elmaradjon.
Ma néztem a fácskákat már szépen kezdenek duzzadni a rügyek. Fagyás nyomait nem láttam. Azért lehet, hogy fogok találni metszéskor. Elmennek a hidegek és akkor irány a lemosó. Ma vettem meg. Vegesol eReS-t Virágzáskor meg jöhet a metszés.
Beruháztam, egy motoros háti permetezőt vettem.
Tapasztaltak véleményét várom.
Gondolom, hogy iparkodni kell vele. Vízzel próbáltam és baromira fúj. 14 literes a tank, 50 fám van, hát nem tudom, hogy mennyit tudok lefújni.
Őszinél a lemosás sosem lehet sok. Tulajdonképpen a gombák az ilyen 5-15 fok közötti hőmérsékletet szeretik legjobban, tehát ha nem lennék lusta, meg lenne terepjáróm kimenni, akkor én is kétszer szórnám tavasszal. Ezért szokták ősszel is lemosni, hogy ne örömködjenek a gombák az enyhe téli napokon.