A legrövidebb úton kiviszed a falon kívülre. Teszel rá rácsot a bogarak ellen. A méretét a kandalló meghatározza, akkora cső kell minimum, amekkora a kandalló szívó átmérője. Sima műa. lefolyócső megfelel.
Mintha azt olvastam volna, hogy a ház északi oldalára szokták kivezetni simán, de én nem vagyok szakértő. És, hogy érdemes minél kevesebb könyökkel megoldani, mert az rontja a huzatot. A kandallós topikba ha átnézel, tuti találsz erről egy-két postot. Vagy felhívsz egy kandallós céget és 5 perc alatt elmondják, hogyan, merre és milyen méretű csővel kell ezt megoldani.
Aha, ertem. Vegulis igazad van... Szerinted hogy erdemes ezt megoldani? Mekkora cso kellene? Es az egyik veget csak siman ki kell vezetni a haz oldalan, a masikat pedig a kandallo leendo helyere, es kesz?
Bocs, lehet hogy félreérthetően fogalmaztam. Lentebb arról beszéltek le, hogy a kéményen keresztül vezesd be a levegőt a kandallóhoz. Én meg azt javasolom, hogy a kéménytől teljesen külön csövön, mondjuk alul az aljzatban vezesd a kandallóhoz a levegőt. Ez építési fázisban semmiféle nehézséget és túl nagy plusz költséget nem jelent szerintem és a továbbiakban minden szellőzés független lesz a kandallótól.
Nem inkább a gyökerénél kellene a problémát kezelni? :) Ha már valahova vezetsz valamilyen csövet, akkor a kandallónak vezesd már be a levegőt, és máris megoldódott minden problémád. ... Innentől kezdve úgy szellőztetsz, ahogy csak akarsz, és azzal, amivel csak akarsz.
A szetberheles mar ugyis tervben van (tetoter beepites), igy attol (ennel jobban) mar nem felek. :)
Viszont most az jutott az eszembe, hogy lesz nekunk ket kemenyunk is, egy a kombi cirkonak, egy pedig a a majdani kandallonak. Nem lehetne kintrol passziv modon (tehat mindenfele ventillator nelkul, csak egy sima csovel) bevezetni a levegot, de ugy, hogy atvezetnem a kemenyen? A furdoben pedig lenne egy allando vagy kapcsolhato alacsony fordulatu ventillator, ami szivna ki a benti levegot, +a konyhaban ott lenne a paraelszivo szukseg esetere. Persze ez csak a hideg levego elomelegitesere lenne jo, hutesre nem lenne jo... Vagy hulyeseg az egesz? :)
Szerintem ha most épít/felújít az ember, akkor mindennek érdemes előkészíteni helyet, lehetőséget, amit a legvadabb álmaidban el tudsz képzelni... gyorsan változnak az idők... :) Én most éppen egy 1 méteres gödörben fagyhatár alatt töröm át a 40 cm széles igazán kemény (!!!!) beton alapot, hogy be tudjak vinni pár csövet a házba ... nem kivánom senkinek... :) Amit csak lehet elő kell készíteni, max. nem lesz belőle semmi... :)
Valoban kemeny dionak tunik, de ugyis csak valamikor a tavoli jovoben lesz aktualis a dolog, szoval egyelore koszi mindenkinek a segitseget. Jelenleg annyi a lenyeg, hogy semmit nem kell elokesziteni a szellozesnek...
A kandalló és a szellőző rendszer összehangolása (emelt belépő venti fordulata) nem egyszerű... mi alapján szabályozol? Hiszen mikor begyújtasz, még nincs meleg, nincs érdemi láng, stb... de füst akkor van igazán... tehát eleve min- túlnyomás kell, amit kitol a kéményen... de ez nem lehet túl nagy, mert akkor nagy a normál használati veszteséged is. Ha túl kicsi, akkor begyújtásnál jön vissza a füst. Manuálisan kapcsolni nem lehet 100% biztonsággal (elfelejted, elalszol, stb )... ez a kemény dió része szerintem ...
Szóval szerintem a tuti a plussz bejövő levegő, ahogy a többiek is írták, padlómagasságból, szélárnyékos oldalról, ha lehet. Én így csinálnám... még ha nehézkesnek is tünik... inkább az elején szenvedjen vele rövid ideig az ember, mint utána használat közben sokáig...
Nem elszivni, hanem befujni kell, ha sporolni akarsz a ventin, de ez nem kifizetodo! 1 venti az elszivasra es 1 a befuvasra. ha csak a kandallora biznank a szelloztetest, akkor a kinti homerseklet es a benti homerseklet, valamint a kinti es benti nyomasok vegett elofordulna, hogy a fust nem tavozna a kemenyen, hanem bent maradna. Nagyon intenziv egest kellene produkalni es minden helysegben legbeejtoket, hogy a szelloztetesnek valami kicsinyke jele is mutatkozzon egy jol es legtomoren elkeszitett hazban. Szerintem.
Valojaban nem mertem a fust sebesseget, csak mikor tanultuk, ezt irta a tankonyv. Ha belegondolok, hogy eg egy tabortuz es annak a fustjet figyeljuk, az sem aramlik gyorsabban, pedig a langok piros vege 600C fok koruli, ha jol emlekszem . Termeszetesen a fust mennyisegenek kiszamitasanal biztosan hasznalnak egy 1,3-as szorzot es ugy szamolnam tovabb a szelloztetorendszer parametereit. A szelloztetes alapbol 100m3 elszivott es 110m3 befujt friss levego peldaul es ehhez adnam a fust mennyisegenek 1,3 -szorosat, de csak a befujt oldalhoz !
Nem tudja valaki véletlenül, hogy a 110x55mm-es lapos légcsatorna mekkora légáramot tud továbbítani? 2db 45m3/h-s kivezetőt akarok rá kötni, max 8m hosszú a cső. Az egyik kivezetés 4m-enél a másik 8m-nél lenne. Vajon megfelelő ez a méret vagy szélesebb, 120-as esetleg 200-as lapos csatornát válasszak?
Lehet, hogy van olyan mechnaikai cucc az elszívó résznél, ami a nyomástól függően engedi át a levegőt.
Ha megy a kandalló, akkor csökken a nyomás, lezár vagy kevesebbet enged át, ezáltal több levegő marad bent a légtérben (amit a kandalló tud használni).
Van ilyen? :)
Vagy marad a falon keresztül törénő friss levevő a kandalóhoz vezetve?
Nem azt irtam, hogy egyaltalan nem kell ventillator, hanem hogy csak az elszivo agban, igy a befuvo agon mindig annyi levego jonne be, amennyit az elszivo ag + kandallo elszivott. Legalabbis jozan paraszti esszel en igy gondolnam. :)
Mindig ez fog történni, mert ez a fizika! :) De ha jól tömített a házad, akkor a nagyon szűk réseken a nagy ellenállás miatt csak nagyon lassan áramlik be a levegő, így relatíve egyre kevesebb lesz bent. Ha beraksz egy hővisszanyerőt ventillátorok nélkül, akkor annak nyílásain is bejön a levegő, persze csak akkor, ha van bent valami, ami elszívja, pl a kandalló. Viszont így csak akkor lesz szellőzésed ha megy a kandalló vagy a konyhai elszívó
Koszi, a lenyeg, hogy akkor ezek szerint megoldhato a dolog...
Nem tudom amugy, pontosan hogy mukodik egy ilyen szellozteto rendszer, de azt nem lehet megoldani, hogy csak elszivo ventillatorok vannak a rendszerben, es amennyi levego eltavozik az elszivo agon, illetve jelen esetben amennyit pluszban a kandallo elhasznal, az termeszetes uton, a nyomaskiegyenlitodes miatt bejon a befuvo agon? Vagy ez nagy hulyeseg?
Füst áramlási sebessége nem függ attól hogy hány fokos? Mert gyakorlatilag itt a levegő áramlik, a füst csak az anyag, amit szállít. Biztos, hogy a szabadban levő 0 fokos és a kéményben lévő meleg (nem tudom hány fokos) füst ugyanúgy áramlik?
Eleve nem érdemes pont akkora ventit a rendszerbe méretezni, ami kell határesetként. Ha megy a kandalló, akkor a befújónak adsz plusz fordulatszámot, az elszívó ventit meg lelassítod, és annyi. Az egészben az a nehéz, h belődd biztonságosra. Valahogy úgy kellene megcsinálni, h ha melegszik a kandalló, akkor ezt a rendszer automatice szabályozza.
Tehat ha jol ertem, a szellozteto rendszer megfelelo parameterezesel egyuttal a kandallo levegoigenyet is meg tudom oldani, tehat legbevezetore sincs szukseg?