Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.20 0 0 2157

Dolomitot? Azt meg minek, milyen hatást vársz?

Előzmény: Camrom (2155)
crashpo Creative Commons License 2014.04.20 0 0 2156

Sziasztok! -nem tudja véletlenül valaki,hogy a "KURESIA" mennyire érzékeny állt. betegségekre? -gondolok itt elsősorban moníliára.

Camrom Creative Commons License 2014.04.19 0 0 2155

Egyenlőre hagyom, sőt most adok nekik dolomitot és pétisót. Aztán meglátom, nem rég amikor visszavágtam azt hiszem zöld volt mind.

Előzmény: Ali-bá (2154)
Ali-bá Creative Commons License 2014.04.19 0 0 2154

"Aranyból is cseppen", a közmondás szerint.

Több oka lehet. Pl. a gyökerek nem tudnak funkcionálni. Mielőtt kiszednéd vágj vissza a tetejéből 2 cmt és ha zöld és a bőre se ráncos, akkor még van remény.

Előzmény: Camrom (2153)
Camrom Creative Commons License 2014.04.19 0 0 2153

Helló, van 5 fácska ami egyenlőre semmit se mutat, szerintetek még kihajthat? A többi 47-ból van ami már leveles, de olyan is van amelyiknél mégcsak most duzzadnak a rügyek.

Nikica77 Creative Commons License 2014.04.19 0 0 2152

Rendeltem én időben, de nem az érkezett, hanem egy farbaly.  Csak reménykedtem, hátha..

Előzmény: Lactarius Curtis (2151)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.04.18 0 0 2151

Erről nagyon lekéstél, de azt hiszem az egyik internetes kertészetnél lehet(ett) farclo-t rendelni.

Előzmény: Nikica77 (2150)
Nikica77 Creative Commons License 2014.04.18 0 0 2150

Sziasztok!

Olvastam régebben, hogy van itt valaki, aki ritka kajszifajtákat hoz be. Szeretnék egy Farclot, vagy más hasonlóan kései sárgabarackot (szeptemberit, a többiből már sikerült szereznem) ha esetleg van aki nem vette át, vagy van feleslegben megköszönöm, ha megkeres. nandikapitany@citromail.hu

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.04.18 0 0 2149

Megvárnám vele a húsvéti KÜN-t, tavaly is a jégeső ritkította meg a termést.

Előzmény: Kulicz (2148)
Kulicz Creative Commons License 2014.04.17 0 0 2148

El szabad már kezdeni ritkítani szerintetek?

Tavaly csak mutatóba volt termés. Magyar kajszi, de a Bergeronon és a Pannónián is szépen van.

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.17 0 0 2147

nem

nem

Előzmény: délkelet (2144)
délkelet Creative Commons License 2014.04.16 0 0 2146

Feltétlenül. Egyébként - gondolom a koraisága miatt - nagyobbak rajta most a kis kajszik, mint a 10 év körüli Bergeronon és Ceglédi Piroskán lévők.

Előzmény: Mozo66 (2145)
Mozo66 Creative Commons License 2014.04.16 0 0 2145

Na ezt a Tsunamit majd tedd fel légyszíves érésben is kíváncsi vagyok , hogy milyen a termése itt mifelénk .

A 37 db azért lehet , hogy kicsit visszafogja a növekedést , de mivel nagyon korán lejön róla , talán meghagyható , majd a letermés után bepótolja a növekedést .

Előzmény: délkelet (2143)
délkelet Creative Commons License 2014.04.16 0 0 2144

Csak kicsit bátrabban gondoltam:-) Egyébként erre én is gondoltam, csak sajnos nem ismerem a kertem ph értékét. Felénk általánosságban (Alföld dk-i része) semleges vagy kissé lúgos a talaj. Kérdezném Tőled (is): ha a kertemben a füvet-gyomot a fák alatt már vagy 20 éve rendszeresen nyírom, az elszórt nyesedék érdemben savanyíthatott-e a talajon? (remélem érthető és ugye nem kérdeztem nagy butaságot?)

Előzmény: Törölt nick (2142)
délkelet Creative Commons License 2014.04.16 0 0 2143

Két magas törzsbe elkövetett sikeres oltásom:

Magyar kajszi

Tsunami

Mindkét oltás fiatal elpusztult kajszik előtörő alanyára készült. (kb. 4-5 évesek voltak)

A Tsunamin 37 szem kajszi van, szerintem a relatíve erős gyökérzet miatt meghagyhatók.

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.16 0 0 2142

Ezek szerint a kajszifák köré bátrabban szórhatom a cserépkályhámból kikerülő fahamut.

ez így nem igaz

ha a talaj nálad nem meszes, akkor szórhatod, de sokat nem javítasz, inkább a kukába szórd

aki nagyban szórja a hamut a talajra, az mérgezi a földjét, nem a nehézfémek miatt

többször volt szó róla

Előzmény: délkelet (2141)
délkelet Creative Commons License 2014.04.16 0 0 2141

"Tápanyagellátás általános szempontjai

Tápanyagigénye a csonthéjasokhoz hasonlóan nagy, a gyümölcsfajok közül a kajszi reagál legjobban a kálium túlsúlyos műtrágyázásra. Megfelelő káliumellátottság esetén fája életerősebb, bőségesen virágzik és a terméshozama nagyobb.

A kajszi magas kálium igényét különösen laza, kálium szegény talajokon kell fokozott mértékben figyelembe venni. A növekvő kálium adagokhoz arányosan kell a N mennyiségét is emelni, hogy az 1:1,5 N/K arány meglegyen. Mészkedvelő növény, melynek kémhatás (pH) határértékei 6,2 - 8,2 között, optimuma a közömbös, gyengén savanyú 6,5-7,0 pH érték.

Tápanyagellátása a gyümölcsösökben általában alkalmazott technológiával történhet."

Ezek szerint a kajszifák köré bátrabban szórhatom a cserépkályhámból kikerülő fahamut.

Előzmény: Mozo66 (2140)
Mozo66 Creative Commons License 2014.04.16 0 0 2140

Itt mifelénk szórják rendesen a földekre . Big-bag zsákokban szállítják , először nem tudtam , ki az a lökött aki a szántóföld szélére lepakol vagy 10 nagy zsák " műtrágyát " és hetekig ott hagyja . Aztán rájöttem , hogy nem műtrágya hanem hamu a Pécsi erőműből ...ezt egyelőre nem lopják .

Egy cikk a témával kapcsolatban :

Amíg a biomassza blokk öt évvel ezelőtti indulásakor még győzködni kellett a gazdákat, az egyébként évszázadok óta talajjavításra használt természetes, mikroelemekben, elsősorban káliumban és foszforban gazdag fahamu előnyeiről, ma a teljes mennyiséget megvásárolják a környékbeli termelők. A cég csak jelképes összeget, néhány száz forintot kér tonnájáért.

Az első új blokk fűtéséhez évente 3 ezer hektárnyi energianádra, és 40 ezer hektárnyi szalmára van szükség, e mennyiség több mint a felének termelésére és leszállítására már szerződést kötöttek környékbeli gazdákkal.

Péterffy Attila elmondta: amennyiben a vállalat folytatja biomassza programját és újabb, immár energianövényekkel működő blokkokat épít Pécsett, a beszállítói szerződéseket már eleve úgy kötik majd, hogy a beszállítók a hozott energianövény mennyiségének megfelelő hamut visszfuvarban szállítsák el, így biztosítható a recirkuláció, a talajerő pótlása.

Előzmény: délkelet (2137)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.04.16 0 0 2139

Ne tűnjön a kérdésem tiszteletlennek, de az apiognómiát mióta azonosítjuk a gutaütéssel? Tudtommal azt a Pseudomonas és/vagy a citospóra okozza, védekezni ellene szinte lehetetlen, nem kis gondot okoz ez nemcsak nálunk, de a környező országokban is, mely még megoldásra vár. Ettől függetlenül jó hír, hogy megmenekült a fád.

Előzmény: Suki Ottó (2138)
Suki Ottó Creative Commons License 2014.04.16 0 0 2138

Tisztelt sárgabarack kedvelők! Egy gyakorlati tapasztalatomat szeretnén megosztani. A 4 éves magyar kajszimat megtámadta az apiognomónia/gutaütés, és teljes tünetmentességet, illetve szerintem gyógyulást értem el kétszeri permetezéssel. A permetszer kombináció a következő: Chorus 50WG, Topas 100 EC, Cuproxat FW.                                                                     

Egészséges és gazdag baracktermést kívánok mindenkinek, tisztelettel Suki Ottó

délkelet Creative Commons License 2014.04.15 0 0 2137

Egy időben a fahamu nehézfémtartalmáról cikkeztek, emiatt csak nagyon csínján mertem szórni a kertbe. Ezt a kérdés feleletet az imént olvastam:

"

2013. november 1. péntek - 00:02

Azt olvastam egy helyen, hogy nem tanacsos hamut kiszorni a zoldsegeskertbe, mert kadmiumot es olmot tartalmaz.
Van ebben valami igazsag? En nem igazan ertem, honnan kerulnek ezek az elemek egy tiszta erdobol szarmazo faba.

2013. november 1. péntek - 11:21

A fa égetése után maradt hamu valóban tartalmaz Kadmiumot, Ólmot, Nikkelt, Krómot. A hamu tápanyag utánpótlóként való felhasználásával kapcsolatosan végeztek megfigyeléseket, kísérleteket és néhány ilyenben azt állapították meg, hogy ezeknek az a nehézfémeknek a koncentrációja annyira alacsony az átlagosnak tekinthető, és a tűztérben visszamaradó hamuban ( Kadmium 0,0022% Ólom 0,0017%) hogy akár 40t/ha-ig is alkalmazható a fahamu, anélkül, hogy a talajban annyira komoly mennyiségben jelennének meg a nehézfémek, hogy az mérgezővé tegye a termést.

A szén, és más anyagok (csomagolóanyagok, szines magazinok stb.) égetése után teljesen más a helyzet, éppen ezért kell vigyázni a hamu tisztaságára akkor, ha tervünkben van a talajra szórni, illetve ezért nagyon mérgezőek a hőerőművek és más szénnel tüzelő ipari létesítmények közelében növő növények (a füsttel kijutó- úgynevezett szálló hamunak nagyon magas a nehézfém tartalma).

Kiskertben nehezen tartom elképzelhetőnek hogy akkora mennyiségű hamu termelődne és kerülne a zöldségeskertbe néhány év során, hogy azzal mérgezzük magunkat. Ráadásul minél több humuszt és szerves anyagot tartalmaz a talaj annál kevésbé kerül a Kadmium a olyan kémiai formában, hogy a növények magukhoz vehessék. Tehát a talajban jelenlévő Kadmiumnak csak kis hányadát veszik a növények magukhoz. Természetesen ha csakis és kizárólag a virágágyásokat hammazuk, akkor nyugodtak lehetünk ez ügyben- akkor már csak az okozhat fejfájást, hogy vajon az zöldségeskertben használt istállótrágyában milyen vegyszerszármazékok maradtak vissza az állatoknak adott tápokból, és a permetezett takarmányból."

Előzmény: délkelet (2136)
délkelet Creative Commons License 2014.04.15 0 0 2136

Én a fű mohátlanítására használom, arra biztosan kiváló!

Egyéb érdekességek:

http://www.cserepkalyhas.net/hamu.html

Előzmény: Ali-bá (2135)
Ali-bá Creative Commons License 2014.04.15 0 0 2135

Én is szétszórom a fahamut a kertben, de egyenletesen az egész területre. Állítólag nagy a kálium tartalma.

Előzmény: Törölt nick (2133)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.15 0 0 2134

Azt hittem éles homok:) Már csak egy kis cement kéne, oszt nem lenne gond a gyomnövénnyel.

Előzmény: Törölt nick (2133)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.15 0 0 2133

Igen,ami lejött nyesedék kényszerből elégetem /persze jobb lenne mulcsot csinálni belőle,de erre se időm,se eszközöm/,annak a hamuja.

Előzmény: Szerzo Laszlo (2132)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2014.04.15 0 0 2132

Atifoci leci aruld el mit szortal korelye, hogy olyan szurke,  hamut ??? 

Camrom Creative Commons License 2014.04.15 0 0 2131

Helló,

Kinél, hogy indul A Carmingó sorozat?

toti941 Creative Commons License 2014.04.14 0 0 2130

KÖSZI

Előzmény: Lactarius Curtis (2129)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.04.14 0 0 2129

orangered, gönczi magyar, harlayne (érési sorrendben)

Előzmény: toti941 (2128)
toti941 Creative Commons License 2014.04.14 0 0 2128

szia,

a fagyveszély nem jellemző a környéken,

ezért inkább a gombabetegségektől félek

egyébként Pest megyében lakom és kedvencem a Baracklekvár

Előzmény: Lactarius Curtis (2103)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!