Keresés

Részletes keresés

jmmakk Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1421
Én nem biztos, hogy a 20 fokos levegőt már előfűteném. Csak akkor ha az zavarólag hat befúváskor. Főleg nem elektromosan.
Gondoljunk bele, ha nem előfűtöd, akkor a ház fűtési rendszere fűti majd fel a befúvás helyszínén, ami sok esetben gazdaságosabb is, mint elektromosan előfűteni.
A befektetett energia mindkét esetben azonos, mert a végeredmény a 22 fokos levegő, függetlenül attól, hogy előfűtöd, vagy a szobatermosztát bekapcsol, mert a szobát kicsit lehűti a befúvott levegő.
Előzmény: durkonorbi (1407)
Catman Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1420
A konyhai szagelszívót hogy lehet összehozni a szellőztető rendszerrel?
Zs:) Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1419

Az a rész már nem csak rád vonatkozott.

Amúgy meg csak kijött belőlem, felejtsük el :)

Előzmény: Wattocsak (1418)
Wattocsak Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1418
Bocs elkerülte a figyelmem, hogy ez egy nagy épületbe tervezett berendezés.

Én nem vagyok mindenható. És........?
Előzmény: Zs:) (1417)
Zs:) Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1417

Ki beszélt itt családi házról????!!

Ez egy portaépület légkezelője, shoppal, irodákkal, tárgyalóval. Az ajtó sokszor nyílódik, a déli oldalon üvegfal. Amúgy az eddigi légkezelő is tökéletesen ellátta a feladatát, csak most bővítve lesz az épület. Hidd el, nincs fölé tervezve. Még egy dolog, ez a maximális kapacítása, frekvenciaváltóval szabályozható a mindenkori szükséglet.

Amúgy nem azért tettem ide be, hogy fikázva, okoskodva legyen, hanem hogy hátha lát benne valaki valami ötletet, vagy csak jobban látja, hogyan működik egy ilyen ipari kivitelű rendszer. Mivel nem én vagyok a tervező és a villamos részén kívül semmi közöm hozzá, ezért az se nagyon érdekel, hogy ki tudta volna jobban megtervezni, kiválasztani. Vitázni lehet, de azért ne képzelje senjki magát mindenhatónak. Ennyi.

Előzmény: Wattocsak (1398)
Catman Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1416
Sajnos konkret szamitasok nelkul nem tudom, mennyit tudnek megsporolni. De indulasnak jo lesz ez a cso a csoben rendszer, nem tul nagy legcserevel, egy (vagy 2?) kisfogyasztasu ventilatorral.
Előzmény: XPS epito (1413)
Catman Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1415
Koszi, hasznosnak tunik, bar nem hiszem, hogy differencialni fogom az elszivott levegomennyiseget.
Előzmény: kneissl (1412)
Wattocsak Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1414
Fűtési igény hővisszanyerős szellőzéssel 30%-al csökken, ha egy normál hőtechnilájú házról beszélünk, ami a mai követelményektől egy kicsit jobb.
Előzmény: XPS epito (1413)
XPS epito Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1413
Elköltesz havi 4500-at szellőzésre, de sokkal többet megtakarítasz fűtésben.
Ha van hőszükséglet számításod a házadhoz, abban szerepel egy jó nagy tétel filtrációs veszteség címen.
Az fog kb. a 10%-ára csökkenni a hővisszanyeréssel.
Nem is beszélve a szűrt friss levegőnek köszönhető komfort növekedésről.
Előzmény: Catman (1402)
kneissl Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1412
Esetleg fussad át ezt is:

http://www.hifimagazin.hu/gn/legtech/index.htm
Előzmény: Catman (1408)
Catman Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1411
Koszi a linket, en is ilyen meretekre gondoltam.

A szellozest mindenkeppen jo lenne megvaloszitani, nem szeretnem, hogy peneszgondjaink legyenek...
Előzmény: durkonorbi (1410)
durkonorbi Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1410
Lehet ellát majd adatokkal Peterch is, de addig is támpontnak: egy kis info egy korábbi hozzászólásából ...

Szerintem mindenképpen megérheti megcsinálni, ha a szellőzést, mint célt megakarod valósítani, és nem akarsz sokat költeni rá! Ez az én véleményem, aztán a többit majd a többiek... :)
Catman Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1409
Ugy szamolom, hogy kb 12-13m hosszu lenne a "hocserelo"...
Catman Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1408
A peterch fele megoldast nem talaltam meg (tudnatok adni egy hozzaszolas sorszamot?), csak a legaborgo fele EPS-est, amit nem biztos, hogy meg tudnek oldani a padlason...

Beszelnem kellene mostmar a kivitelezovel, hogy mennyiert csinalna meg nekem a lyukakat, de ha azt mondjatok, hogy megeri megcsinalni kezdetnek ezt az egyszeru megoldast, akkor szerintem bele fogok vagni.

Csak a megfelelo parametereket kellene majd kitalalnom: mekkora legcsere legyen, mekkora csovek, es hogyan oldjam meg a szigetelest? A csovek a padlason lesznek, a fodem szelen futnanak korbe, mivel valamikor majd szeretnenk a tetoteret is beepiteni. 15cm-es kozetgyapot lesz a fodemen. Tehat mit tanacsoltok?
Előzmény: durkonorbi (1405)
durkonorbi Creative Commons License 2010.06.18 0 0 1407
Igazad van kialakulhat, de ez bármikor és bárhol kialakulhat ha szakszerűtlenül van összeállítva / vezérelve a fűtés / szellőztetés ... Ez hasonló mint amikor a termosztátot felteszed a radi fölé, és az arcába kapja a konvekciós meleg áramlást...

Ennek a kiküszöbölésére több lehetőség is van, hiszen ha belegondolsz, akkor gyárilag is van több olyan helyzet akár szellőzőrendszerre (kaloriferes), akár fűtésrendszerre (fancoil, légcsatornás de szigorúan véve a radiátoros is stb) ami a levegőt fűti direktben ... ilyen esetekben a legkézenfekvőbb megoldás a termosztát elhelyezésének megfelelő kiválasztása és/vagy öntanuló termosztát alkalmazása, a kondenzációs hőcserélőt alapul véve egy puffertartály beépítése (a kalorifer arról megy, így nincs direktben fűtési ciklushoz kötve az üzemeltetése, és egy termoszeleppel még az is variálható, hogy onnan adott hőfokú vizet adjon, esetleg adott hőfokra fűtse a levegőt a kinti hőmérséklettől függetlenül) ... én utóbbit valósítom meg!

A befújt levegőt mindenképpen kell/érdemes melegíteni télen, hiszen ha ezt nem teszed meg akkor mindenképpen hűl a lakás, mert tökéletes hőcsere itt sincs, azaz mindig hűvösebb lesz a levegőd ami jön be! Ezért azt ha nincs kalorifer vagy van de nincs bele éppen melegvíz, akkor is érdemes megfűteni, alapesetben ugyanis egy kisebb légáram (normál méretű családi házra épített elfogadható teljesítményű rekuperátorban gondolkodva) megfűtése pár fokkal nem kíván kw-os egységeket, 100W-os nagyságrendben kell gondolkodni... Peterch írta is már itt (szerintem többször is), hogy Ő pl. ilyenkor simán elektromos fűtőszálat használt - mert kicsi a fogyasztás, sokkal több hőt takarítasz meg a hővisszanyeréssel! A levegőt ilyenkor bőven elég a kívánt szobahőfok felé fűteni pár fokkal... nem szabad 40-50 fokos levegőket befúvatni!
Előzmény: kneissl (1406)
kneissl Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1406

Csak hangosan gondolkodva:

Ha cirkóval fűtesz, és mellé még a légbefúvást is fűtöd vele, akkor kialakulhat egy libikóka effektus:
fűtési üzemmódban a cirkó a léghőmérséklet alapján bekapcsol, fűt, de mivel a levegőt is fűti, ezért egy túllövés áll elő, ami miatt gyorsan leáll,
ekkor viszont a befújt levegő nem melegszik, gyorsabban hűl a lakás, amitől megint bekapcsol a cirkó...
Előzmény: durkonorbi (1405)
durkonorbi Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1405
Ha megcsinálod ezt az alacsony levegőforgatású elszívó/befúvó rendszert csövezéssel, akkor már csak egy lépés, és nem sok plussz költség úgy csinálni, hogy legyen benne (pontosabban ez maga egy) egy ellenáramú cső a csőben hőcserélő legyen, amit peterch is épített.. és mindjárt van "rekuperáció" is.... szerintem ...

Említetted a cirkó hőjét ... nem tudom milyen a kazánod, nekem egy turbós gázkazán van, és most épetettem/építek rá egy kondenzációs egységet, mindját meg is fogja a hulladékhőt... a kapott min. 40 fokos vizet egy picike hőcserélőn keresztül (akár autóhűtő is lehet... ) használhatod a bejövő kevésbé meleg levegő fűtésére.... én is hasonlót fogok, bár nekem van fan-coil is, lehet inkább az kapja majd meg a meleget ... :)
Előzmény: Catman (1404)
Catman Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1404
Persze, hogy fűtöttünk, és az új házban is fűteni fogunk. A légcsere mértékét sajnos nem tudom. A szellőzőnél alig észlelhető légmozgás, így nagyon kicsi lehet, de arra elég, hogy ne penészedjen a lakás.
Előzmény: Axióma (1403)
Axióma Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1403
Na de felteszem a nem megfagyas mellett futottel is. Meg azt is gondolom, hogy nem 1:2-es legcsere volt ott.
Előzmény: Catman (1401)
Catman Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1402
Napi 150Ft, az havi 4500, ami a jelenlegi áramfogyasztásunknak több, mint a fele. Havi 2000-re még azt mondanám, hogy belefér, de ez már a lélektani határ fölött van nálam. :)

Itt néztem a ventilátorokat, nem tudom, ezek mennyire lennének megfelelőek egy kis légszállítású szellőztetőhöz...
Előzmény: XPS epito (1391)
Catman Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1401
Sziasztok,

Elhiszem nektek, hogy egy talajkollektoros, hővisszanyerős szellőztető lenne az ideális, és ha mondjuk 200ezerből ki lehet hozni egy ilyet, akkor már nincs is több kérdésem, az lesz a házban. De gyanítom, ennél egy kicsit több lenne, amire most nem lesz pénzünk. Tehát vagy semmi nem lesz, vagy csinálok egy szimpla elszívásos szellőztetést, amibe később bekerül egy hővisszanyerő...

Mellesleg a mostani (társasházi) lakásunkban is egyszerű központi elszívásos szellőztetés van, az ablakokon légbevezetővel, mégsem fagytunk meg eddig telente. Gondolom a légcsere mértékén múlik az egész...
Axióma Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1400
Nyilvan a relativ paratartalom miatt benti 60% felett kellene nekikezdeni szelloztetni, es lehet kint is 60%, de az mire felmelegedik, lehet hogy keves is (40% alatti). Gondolj csak a szaraz levegoju panelekre, ahol a folyamatos legcsere miatt nem marad para a lakasban. Nyaron inkabb lehet hogy kint es bent is hasonlo a gramm viz per kobmeter levego, de akkor mar egyreszt nem okoz akkora problemat (ld. lecsapodas, peneszesedes), masreszt amugy is nyitva van az ablak, a gepi szellozes akar le is allithato teljesen, ha olyan a helyzet.
Abban termeszetesen egyetertunk, hogy ha tenyleg meg lehet oldani, sokkal jobb egybol rekupatorral.
Előzmény: peterch (1395)
kneissl Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1399
Ezt nézted már?

http://www.youtube.com/watch?v=zeZUJE2Fvz4&feature=related

nem minden érdek nélküli, de valami...
Előzmény: XPS epito (1369)
Wattocsak Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1398
Kollegám szokta mondani eladó a légkezelő! :-)
Azért ez a teljesítmény egy kicsit durva, komfort klímának. Ha azt veszem hogy egy ember jól érzi magát 30m3/h mellett, akkor azt kell mondanom nagy a család!
Tehát ez a berendezés a 100 tagú cigányzenekarnak a frisslevegős szükségletét is fedezi. Aztán döntsd el, hogy ez nagy vagy kicsi a házadba.
Előzmény: Zs:) (1396)
peterch Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1397
Pont ez a baj, hogy rutinszeruen terveznek, mert " igy szoktuk", csak hogy a vilag megy elore nagy leptekkel. Egy tervezonek nem a tegnap es a ma kell ,hogy legyen a szeme elott, hanem a holnap es a holnap utan. Bekerulesi ertekben az ellenaramu nem sokkal dragabb es viszont az uzemeltetese soran joval nagyobb hasznot termel azzal a 20-30%-os plusz energiamegtakaritassal, amennyivel hatekonyabb mint a keresztaramu.
Szamolj csak utanna, ha van kedved!

Tudod a futest amikor tervezik egy alacsonyenergias hazban, oda is automatikusan legalabb 24kW.os kazant tesznek, hiszen nem neki kell megvenni es fenntartani.
Előzmény: Zs:) (1396)
Zs:) Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1396
Hát, nem tudom, de tervező tervezte be ide, és nem szoktak tévedni. Hővisszanyerés 50 % feletti, szal olyan magas értékekről én nem beszélnék!
Előzmény: peterch (1393)
peterch Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1395
Szia !

En nem beszelem le semmirol, csak felhivom a figyelmet a veszelyre. Mindenkinek kell kezdenie valahol, de miert kellene azt a szamarlepcsot mindenkinek vegigjarni, amit mi mar vegigjartunk. Igy mindjart az optimalis kialakitast erheti el plusz koltseg nelkul.
Paraerzekelos vezerles felejtos. Telen mekkora paraertekre allitod? Es most amikor kint es bent is 60-70%? Akkor inkabb idozitos vezerles.

Udv , Peter.
Előzmény: Axióma (1394)
Axióma Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1394
Ezt most azert nem ertem, hoyg miert beszeled le, mert
1. igy lesz szellozoje, amit szabalyozhat
2. ha nincs szellozoje, es kinyitja az ablakot, ugyanaz a -5 fokos levego jon be.
Szoval az igaz, hogy pazarlo lehet (foleg 1:2 legcserenel), de nem hiszem, hogy rosszabb, mintha nem lenne. Mondjuk ilyen minimal megoldasra en valami sokkal kisebb legcseret, vagy egyszeruen egy paraerzekelos inditast tennek. Amennyi para keletkezik annyi szellozesnek is vszinu eleg lenne. Aztan ha lesz rekupator, akkor majd be lehet allitani 1:2 - 1:4 kornyekere allandora.
SZVSZ, es tevedhetek.
Előzmény: peterch (1385)
peterch Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1393
Szia !

Az altalad megadott meretu hazba is kegyetlen nagy. Hacsak nem valami olyan csarnok, ahol intenziv fozes,sok ember, vagy mas zavaro szag van, ha maximum 4m-es a belmagassag.
Ami viszont kifogasolhato, az a kivitel-keresztiranyu hocserelo. Ha mar ekkora teljesitmenyre van szukseg, akkor nem mindegy, hogy elmeleti 60%,vagy 90% a hovisszanyeres. Ezert ide mar elleniranyu kell.

Udv , Peter.
Előzmény: Zs:) (1392)
Zs:) Creative Commons License 2010.06.17 0 0 1392

Nem is családi házba van beépítve, de látszik a kialakítása, sőt, még a hőcserélő lamella távolsága is meg van adva, sok más adattal.

Amúgy ~25x10 m -es alapterületű épületet visz a gép.

Előzmény: XPS epito (1390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!