Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.09.18 0 0 7943
Nu, megvolt a veltelini szüret. Az eredmény gyászos, a válogatott fürtökből 17,5 fokos mustot szűrtem, talán sikerül belőle egy iható asztali bort varázsolni....a gépes szüret(ami szedett mindent) még rosszabb, 15-ös. De ez már legyen a felvásárló gondja. A rothadás pedig ahogy tippeltem, 30%-ot elvitt. Ritka sz@r év az idei.
janijani Creative Commons License 2010.09.18 0 0 7942
Nekem vegyes csemegeszőlőm van, jó termés lett, elég édes is, egészséges is. Darázs egyáltalán nem volt az idén, viszont a méhek és a madarak okoztak kb 20% kárt.
Corsario Creative Commons License 2010.09.18 0 0 7941
14,6-os cukorfok a rizlingszilvániban. Egyelőre várok mert nem ecetet szeretnék termelni, nálam a méhek jelentik a legnagyobb veszélyt.
BkSp Creative Commons License 2010.09.17 0 0 7940
Csopaki helyzet: cserszegi fele annyi lett, mint szokott 19-es cukorral. Rizling katasztrófa. Talán harmada a szokottnak ránézésre, 17-et mutatott a refraktométer.... borzasztó.
BZoltan Creative Commons License 2010.09.17 0 0 7939
Szólni sem merek :(
Egyelőre nagyon gyászosak a kilátások. Sok múlik azon, hogy lesz-e legalább egy hét száraz idő az esőzések után. Mert ha így folytatódik akkor a Juhfarknak reszeltek az idén. A többi még bírja de nagyon le vannak maradva.
Előzmény: Cirfandlia (7931)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.17 0 0 7938
Igen, szilváni az a rizling, a tőkehiányos részeken pedig biankával van pótolva(25 éve ismerem ezt a fajtát, de még nem láttam rothadni, az idén igen)
Most megyünk az egészséges veltelini fürtöket leválogatni, délutánra pedig odaér(talán) a kombájn, megy a levesbe az egész
Asszem a kadarkával se várok csütörtöknél tovább...

Arra azért kíváncsi leszek, hogy mit mondanak a "sztárok" a minőségről :)
Előzmény: Cirfandlia (7936)
RAMBO Creative Commons License 2010.09.16 0 0 7937
Abból milyen bor lesz? Savas és gyenge?
Előzmény: Cirfandlia (7936)
Cirfandlia Creative Commons License 2010.09.16 0 0 7936
Korompenész lesz az; valóban idén mikológiai bemutató van a szőlőskertekben, mindenféle nyavalya ott van.

Ferinél meg szilváni az a rizling - meglepődnék, ha olasz lenne....bár rokonék hétvégén kármentenek Csopakon és leszedik az olaszt, de kétlem hogy 15-16nál több lesz.
Előzmény: Jani71 (7935)
Jani71 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 7935
A fene essen bele! Ma reggel jártam így a csemegémmel. Gondoltam, szedek pár fürtöt, hát alig van olyan, amelyik egészséges lenne. A bogyók nagy részén mindenféle nyavalya tünetei látszanak (jellemzően gombavirágzás, repedezés, fekete bevonat - utóbbi micsoda? netán a peronoszpóra egyik tünete? csak tippelek, elég sok bogyón van sajnos, viszonylag nehéz eltávolítani). :-(
A tavalyihoz képest nem sok csemegeszőlőt eszünk a kertből... :-( A Tecsóba meg nem megyek szőlőért. De még csak piacra vagy boltba se! Nem azért dolgoztam ennyit! Jó! El is hanyagoltam a növényvédelmet (megint tanultam valamennyit), de az időjárás se volt éppen kegyes hozzánk. Majd jövőre!
Előzmény: Törölt nick (7933)
RAMBO Creative Commons License 2010.09.16 0 0 7934
olaszrizlinget, vagy rizligszilvánit?
Előzmény: Törölt nick (7933)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.16 0 0 7933
Úgy áll a rothadás, hogy ha két napon belül nem szedem le a veltelinit, oda az egész. Vasárnap még semmi baja nem volt, még örültem is a jó termésnek, most meg kb 20%-os a kár. Az a röhej az egészben, hogy van a környezetemben 5 kombájn, de mindegyik csak hiteget, majd ekkor, majd akkor...az egyik már két hete.

A rizlinget múlt héten leszedtük, "éppenhogycsak" befért az egyik kombájnosnak. Ezen a héten már nem szedtünk volna semmit. 16-os lett.
Az idén még a bianka is rothad.
RAMBO Creative Commons License 2010.09.16 0 0 7932
Nálam erősen beindult a rothadás, a hétvégétől nagyon félek, mert a mostani sok eső nagyon elindítja a botritiszt. A köv két hét talán szárazabb lesz, akkor talán beaszusodik. Van fakórothadás is, azzal semmit se lehet kezdeni. A magasabban fevő szőlők jobban bírják, ott nincs számottevő kár. Elsősorban a lisztharmat által már megfetőzött szőlők rothadnak. A szőlő alsó részén nehezebben szárad ki a talaj, mert ott egy sövény-szerű bozótos van - ezt késő őszön megritkítjuk, kipucoljuk, így jobban tud majd járni a levegő, ami jövőre várhatóan segíteni fog. A szőlő már majdnem ehető, olyan 14-15-re tenném a cukorfokot és 8 körülire a savat.
Cirfandlia Creative Commons License 2010.09.16 0 0 7931
Üdv, inkább 200g/kg-ost csinálj; ui.

A Magyar mustfok (MM°), ill. klosterneuburgi fok azt mutatja meg hogy 1 kg must x dkg cukrot tartalmaz. (tehát ez a klasszikus tömegszázalék csak kicsit nehéz folyadéknál értelmezni. A must mivel sűrűbb a víznél δ>1 ezért az 1kg must kicsit kevesebb 1 l-nél; 20 MM tehát 1 kg mustban 20 dkg cukor)
A mérő nem ad teljesen pontos cukorfokot, különösen nagy a hiba a gyenge és sűrű mustoknál. Továbbá függ a hőmérséklettől is; ha jól tudom 17,5 C-nál nem kell korrekció.

Még némi infó ha már erről van szó:

Németországban az Oechsle-mérőt használják, ez a valóságos fajsúlyt adja; pl. 67 Oe=1,067 fajsúly.
A klosterneuburgi fok cukorsúlyszázalék és 0,6-0,64-el szorozva a kierjesztett bor alkohol-térfogatszázalékát adja. (ez persze erősen függ az élesztők tulajdonságaitól)
Az Oe-fok 5-tel osztva a must cukortömegszázalékát, 8-cal osztva a leendő bor alkohol-térfogatszázalékát adja. (Tehát 20 MM=100 Oe)

Más, kinél hogy áll a rothadás, mustfok, sav? (Van ahol még az utóbbi vezet a cukor kárára .... :S )
Előzmény: Atis44 (7929)
udvardi.sz Creative Commons License 2010.09.16 0 0 7930
Köszönöm a válaszokat.
Előzmény: Atis44 (7927)
Atis44 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 7929
Szia!

Ez oké, ha én otthon mind a hárommal elég nagy különbséget mértem volna akkor megértem, de mint írtam épp, hogy kicsi volt a különbség.

Csak azt nem tudom ha már a mérések között ilyen nagy a szórás, akkor melyiknek kell hinni.

Arra gondoltam a fokoló házi hitelesítésénél, hogy csinálok egy 200g/l es cukoroldatot és annak fogom megmérni a cukorfokát, ha megközelítőleg jól mér (+-0,2) akkor el fogom fogadni a fokolómat jónak. Szerintetek működhet ez?
Előzmény: tangua (7928)
tangua Creative Commons License 2010.09.15 0 0 7928
A hagyományos fokolók is tudnak szórni a mért értékekkel. Már tavaly beszámoltam, hogy a két fokolóm között két mustfok különbség is van. Idén két hete szedtem le az irsait, csak az egyik fokolót találtam meg, szomorúan mértem vele a 15-ös mustot. Tegnap megvolt az oportó szüretem is, éppen csak elérte a 16-ost. Mérgemben előkerestem az optimistább fokolót is, és „megnyugodva” mértem a 17 és felet. Persze ettől a must még nem lett jobb…
Ez van idén, de legalább kész a szüret!

Előzmény: Atis44 (7927)
Atis44 Creative Commons License 2010.09.14 0 0 7927
Szia!

Nekem is van refraktométerem én is hasonlóan mértem vele mint te. (az enyém automata hőmérséklet kompenzátoros). Van egy még a 90-es évek elején vásárolt hitelesített fokolónk(hőmérős stb.) is ja és persze egy obi-s is:).

Én azt tapasztaltam hogy a 85% os érték az elégé megközelíti a két hagyományos fokolóval mért értéket. A szórás a 3 fokolónál fél fokon belül volt tavaly.(ha jól emlékszem).

más: Általános, hogy amikor a felesleg szőlőt megyek eladni és ott fokolnak egy értéket az az otthon bogyózott/zúzott musthoz képest 1,5-2 fokkal is lehet gyengébb. Miért? (Ja és nem csak nálam fordult már ez elő más is panaszkodott ugyan erre a felvásárlóra.)
Előzmény: udvardi.sz (7925)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.14 0 0 7926
Általánosan elfogadott vélemény(bár nem pontos), hogy a refraktométer által mutatott értékből 2-t(kettőt) le kell vonni.
Előzmény: udvardi.sz (7925)
udvardi.sz Creative Commons License 2010.09.14 0 0 7925
Jó napot Mindenkinek,

régóta olvasgatok itt.. most segítséget szeretnék kérni.
A refraktometer olvasott adatait, hogyan kell értelmezni? Tavaly szüreti mérési eredmények - fehérszőlőnél pár órás héjon áztatás után- nem fedték a később szárazra kierjedt bor alkohol tartalmát. A skálán mutatott értéknek vettem a 85%-át.
Idén erős szürkerothadás miatt előbb kell szüretelni de nem szeretnénk cukrozni ezért fontos lenne, hogy legalább 18,5-19-es mustfokot elérjük.

Előre is köszönöm a válaszokat.
RAMBO Creative Commons License 2010.09.12 0 0 7924
Tudnál pontos infot adni?
Pontosan hol, pontosan mit?
Előzmény: zsebpiszok0510 (7923)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2010.09.12 0 0 7923
Amit én vettem,csak későn.Hogy ért-e valamit azt nem tudom mert miután kiraktam nem piszkálták.

A műsast a keceli úton láttam.Műanyagból készítették.
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.11 0 0 7922
Bármilyen 12 voltos
A búcsút pedig asszem elmossa az eső....
Előzmény: zsebpiszok0510 (7918)
lalá Creative Commons License 2010.09.10 0 0 7921
-Másféle statisztikák szerint a Kékfrankos is legalább olyan egészséges. (hihi)
Előzmény: bbfeco (7920)
bbfeco Creative Commons License 2010.09.10 0 0 7920
No, én az ajánlásodat most még könnyen betartom ( mivel cca 60 tőke szőlőm van , annak is a fel csemege) de a terveimben szerepelnek az Általad leírt szabályok esetleges átélése.

Amiért Hozzátok fordulok nagyon is prózai. Van egy bátyám, aki svéd országban él, és egyéb olvasmányok (Günther Theis: Borban az egészség ) elsajátítása után szeretné magát egészségesre inni (60 felett) vörösborból.
A különféle statisztikák szerint a Malbec és a Tannat szőlőből nyert borok a legegészségesebbek, így ezekből szeretne pár év múlva szüretelgetni az általam telepítendő ( 0,2 Ha) szőlőbirtokon.
Annyi ismeretem van, hogy a "szekszárdi Heimann birtok egyik bora a "Stílusgyakorlat" Cabernet franc és Tannat fajták házasításával készült" irta Bálint gazda.

Kérésem az lenne, ha valaki tud hazai szaporításról, vagy készül az említett alanyok beszerzésére , kérem jelezze nekem.

APEH mentes szüretelést kívánok mindazoknak akit érint!
Előzmény: zsebpiszok0510 (7919)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2010.09.10 0 0 7919
Szüreti szabályok

1. Sose kezdjük borivással a napot. A reggeli bor megfekszi a gyomrot, rátelepszik a mozgásközpontunkra, azonkívül kettőslátás is kialakulhat.Tapasztalt szüretelő törkölypálinkával indítja a reggelt féldecis kiszerelésben, ennek kiváló az értágító hatása, meg a muslincák sem jönnek ránk annyira, mint bor esetében.

2. Lehetőség szerint keveset tartózkodjunk napon. A szeptemberi-októberi napsütésnek még ereje van, könnyen okozhat szédülést, kóválygást, egyensúlyi zavarokat. Ha tehetjük, vonuljunk a pince hűvösébe, a megfáradt, kitikkadt szervezet itt tud igazán akkumulálódni.

3. Ernyőt, botot sose vigyünk magunkkal a pincébe, ez tudniillik a lépcsőn való lezuhanásunkban akadályozhatja a biztos talajfogást, plusz a poharakat is leverhetjük vele, ami újabb bajforrás lehet (vágásos sérülések stb.).

4. A lopót mindig egy kézzel fogjuk, így szabad kezünkkel megtámaszthatjuk szüretelő társunkat.

5. Sose vedeljük a bort, csak hörpöljük, kortyolgassuk. A vedelő borivó unesztétikus, beárnyékolja az egész szüretet, azonkívül a saját kezére is rá szokott lépni.

6. Ne kívánd meg felebarátod borát, ott a tiéd!

7. Óránként, kétóránként jöjjünk fel a pincéből, nézzük meg, hol tart a szüret, mire jutottak az asszonyok és a gyerekek. Ha a tőkék között szemlélődünk, kapaszkodjunk erősen a karókba, lábunkat próbáljuk meg ciklikusan egymás elé rakni.

8. Az éneklés (Részeg vagyok, rózsám...), a szavalás (Ej, döntsd a tőkét...) jótékonyan hat a tüdőre, szívre, növeli az együvé tartozás érzését, sőt még a seregélyek is elmenekülnek a környékről.

9. A házassági ígéretekkel csínján kell bánni, ez másnap rossz közérzetet okozhat.

10. Szüreti összeszólalkozásoknál bicskát, hordódongát nem illik használni, kínáljuk meg óborral az ellenfelet, az majd leteríti.

11. Ha beszédünkben már túlságosan sok a mássalhangzó, taglejtésekkel is kifejezhetjük magunkat. Ennél kifejezőbb, ha csak ülünk a sarokban támasztva a falat.

12. Pincelépcsőre ne feküdjünk le aludni, mert áteshetnek rajtunk poharastól, lopóstól.

13. Reggel ne ijedjünk meg a táskás szemű, piros orrú embertől a tükörben. Megvan szegénynek a maga baja...

:))
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2010.09.10 0 0 7918
Mi holnap szeretnénk szüretelni,ha az idő engedi.

Milyen akkumulátor való bele?Az enyémet majd holnap lefotózom.Kb.20 cm hosszú 3 cm átmérőjű.9 v elem való bele.
Milyen lesz a búcsú?
Előzmény: Törölt nick (7917)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.10 0 0 7917
A hangjából ítélve igen. Akkumulátorról működik, két hangszóróból, meg egy kis dobozból áll(amiben az elektronika van), és éktelen visítozásra képes

A seregélyekről úgy tudom(és ebben az állatorvosom is megerősített), hogy van költöző és egész évben itt élő seregély. Ez utóbbit említettem
Előzmény: Jani71 (7916)
Jani71 Creative Commons License 2010.09.10 0 0 7916

Biztos, hogy ugyanolyan a riasztód, amiről írtam (tudod, milyen a Kiskőrös/Kecel környékinek a hangja)? Valóban eszement károgás, nagyon jellegzetes hang (ha jól emlékszem, két féle hangot ad, azokat ismételgeti), de borzasztóan hangos!

Persze ha az "ilyen riasztót" tágabb értelemben írtad, akkor nem szóltam.

Nem hiszem, hogy a magyarországi szőlők fölött randalírozó seregélyek esetében bármilyen mértékben is szerepet játszik az idei itthoni időjárás, mert ha jól tudom, ezek már északi madarak. Max. az idén ott is rendhagyóan mostoha volt rájuk az időjárás, azért lehet esetleg kevesebb. A mieink ilyenkor már a mediterrán olajbogyóültetvények tulajdonosait boldogítják. (Ha jól emlékszem, Schmidt Egon mondta ezt valamikor évekkel ezelőtt a Kossuth Rádió szombat délutáni Oxigén c. műsorában.)

Előzmény: Törölt nick (7912)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.10 0 0 7915
Mi lesz itt, özönvíz? Reggeltől idáig esett 35 mm eső...és nem szűnik
Kénytelen vagyok itthon "lopni a napot", pedig sok dolgom volna :(
RAMBO Creative Commons License 2010.09.10 0 0 7914
Nálam kb. 50% a kár eddig.
Előzmény: lalá (7911)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!