Keresés

Részletes keresés

guzmen Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3486
"Mt 5, 44.
Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.

az ember sötét oldalát még csak ki lehet vetíteni Satan nevű szmeélyre, ha vki nem képes belső utakban gondolkozni hanem kívül keresi ezeket a személyeket, de a hivatkozott Pálod ebben az értlmezésben olyan mesze van a fenti idézettől mint makó jeruzsálemtől."

De bizony képesek mások is belső utakban gondolkodni, csak lehet, hogy nem akarnak. Egyrészt, mert a belső utak tekervényei is a végtelenbe érhetnek, ha nem a helyes irányba vezetnek, másrészt itt nem a mosolyogtató, vasbotos Szun Vu Kungról,vagy a megvilágosult Sziddhárta bölcs gondolatairól van szó, hanem a Világegyetem Alkotójáról és a hozzá kapcsolódó dolgokról. Itt nincs "Om mani padme hum", ha a Bibliából idézel és hivatkozol rá, akkor legyen a számodra abban az esetben is axióma, ha a tévedésedre mutat rá és nem az igazadra. Tegnap egy esetben történt ilyen a részedről hosszú idő után, meg kell mondjam, tőled ezt nagyra értékelem.

A másik. Tökéletesen igazad van abban, hogy a fenti Máté 5:44 versidézetnek semmi köze a "hivatkozott Pálom" Korintoszi első levél 15. fejezetében általam beidézett érveléséhez. Nincs hát. Csak éppen az általad hiányosan beidézett Máté 28:18. verséből fakadó következtetéseidre feleltem általa.
Mt 28,18 - Jézus hozzájuk lépett, és így szólt: "Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön.
Én megszeretnélek kérni, nézd meg még egyszer a 3477-es hozzászólásomat, hogy így van-e, és hogy jön ide a Máté 5:44 (ami különben nagyon szép és tanulságos versidézet.)
Előzmény: mindenszentek (3479)
mindenszentek Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3485

nem kell aggódni ha ezt látod akkor változni fog...

én 33 évig bárkit lebeszéltem a lábáról annyit pofáztam...

a rövidségemmel a mai napig nem vagyok megelégedve. de lehet hogy a megelégedés maga a halál.

egyébként ha jól látom abszolút nem értünk egyet, mert pl

Mt 7,7

Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.

Lk 11,9

uez. na most ha isten bácsi meg a satan az ellen bácsi meg jézus is bácsi...a sztlélek meg vmi izé...akkor akkor vagyunk következetesek ha a templom ajtón zögetünk, én belül zörgetek, de tőlem mindenki ott zörget ahol akar.
Előzmény: Törölt nick (3484)
mindenszentek Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3483

NEM KELL BIZONYÍTÉK

bizonyíték  TUDOMÁNYBAN VAN

a vallásfilozófiában nincs bizonyíték és NEM KELL ott KINYILATKOZTATÁS  van

minek megértésén lehet bíbelődni. 

Előzmény: Törölt nick (3482)
mindenszentek Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3481

nem tudom hogy a pálfordulás, pálfordulat kifejezések más nyelvekben is megvannak-e...

a népi bölcsesség zseniálisan fejezi itt ki magát 

mindenszentek Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3480

a halál legyőzése úgy néz ki, hogy:

van a részekre osztott személyiség (....tapasztalata, már tudományos tény, és inkább ne kanyarodjunk oda hogy anyag-e a lélek mert még elragadtatom magam:-) 

mint hogy a paradicsomon kívül....nem egységes...hanem részekre osztott...tudatalatti (pokol) ego (föld) tudatfeletti/tiszta tudat (menyország)

az istenhez vezető úton ezek újra integrálódnak ...az illető egységes személyiség lesz...ami az önuralom teteje, de tekinthetjük vmi istennel való egységnek is ha vkinek az szimpibb.

ezen az úton amikor meghaladsz egy relatíve alacsonyabb szintet....az meghal

...magasabb szintre kerül az illető azaz újjá születik...

csak hát ezt is úgy szokták gondolni hogy a pokol a talajszint alatt a meny meg az égben ...v mi

szóval ebben az értelemben támadt fel...és erre céloztam lejebbs...csak nem gépeltem ennyit:-)

...ha pedig vkinek hőn ég a lelke a külvilág más emberek stb iránt...akkor is annyit tud jobbítani hogy önismeretre és önuralomra tesz szert...addig nem is tud túl sokat kezdenni a Másikkal....ahogy erre különböző szintű surlódások nap mint nap példát mutatnak a jó emberek közt:-)

az önuralom a legynagyobb uralom hogy gb-t idézzem a milyen úton stb topicból.

a külvilágra vetített veriót illetően helyes a zsidók azon meggyőződése, hogy nem megváltó hiszen nyilvánvalóan nem váltotta meg a globust/világot...

arra azonban kiváló segéd történet hogy hogyan váltsa meg x.y a maga belvilágát...

Előzmény: Paleokrites (3474)
mindenszentek Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3479
Mt 5, 44. 

Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.

az ember sötét oldalát még csak ki lehet vetíteni Satan nevű szmeélyre, ha vki nem képes belső utakban gondolkozni hanem kívül keresi ezeket a személyeket, de a hivatkozott Pálod ebben az értlmezésben olyan mesze van a fenti idézettől mint makó jeruzsálemtől. persze nem baj az ha nem ellentmondást látunk hanem összhangot...annak sincs emmi akadálya:-)

a zsidó-keresztény tömeg gondolkodás legnagyobb tévedése hogy a más kultúrák által is véleltenül boncolgatott jó/rossz filozófiai kérdéseket tömegszinten személyekre vetíti, ez még hagyján de a rosszból ellenséget csinál. azzal a hittel hogy az majd lesz lesz győzve. na most ha eltekintünk az ennek ellemindó történelmi tapasztaltoktól akkor még attól a mikro értlemezéstől is el kell amit mára már bmelyik pszichológus megmond hogy a rosszal nem szembe menni kell, hanem a mögöttes negatív energiát más útra kell terelni ,azaz integrálni kell. aki nem hiszi próbálja ki.

Előzmény: guzmen (3477)
Paleokrites Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3478
Nos szerinted Jézus egyfle model az emberiség számára és amit az evangéliumi írók leírtak tetteiről, azt követni érdemes?
Összefoglalnád mely dolgokat tett Jézus? Lehet követni példáját?
Milyen hatalma volt Jézusnak?
Hol van 2000 éve és ma ez a hatalma?
Szerintem egyetlen embernek sem vette el a bűnét, de megváltani sem tudta Jézus, hisz hol erre a bizonyíték, a hitben?!
Nem is lehet megváltania embernek sem atyjafiát, senki helyett nem bűnhődhet a másik, így a jézusi megváltás ugrott!
Nos , ha én követni akarom jézust, akkor tagadjam le szüleimet, minden templom árúsait forgassam fel és kiabáljam, hogy ez a templom, de bármelyik felekezeti imaház...., az atyám imádságos háza....és ahol nem terem valaki jó idejében gyümölcsöket, akkor átkozzam el, hogy száradjon ki....? Járni kellene a vízen is, hisz ez is benne van a csomagban, nemde, sőt a 40 napos bőjt is...., no meg a keresztrefeszítés, de a rajonghók és tanítványok gyűjtései is!? Arra gondoltál, hogyha gondolatban vétkezik az ember, akkor kössön malomkövet a nyakába és ugorjon a vízbe, netán vágja le a kezét?
Előzmény: Törölt nick (3476)
guzmen Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3477
Ezt írod: "nékem adatott minden hatalom mennyen és földön, szó szerinti értelmezésben nyilvánvaló,,,hogy nem adatott neki, nem is tudom hogy minek adatott volna mert egyebekben annyit foglalkozott a világi hatalommal hogy megadta a császárnak ami a császáré, voltak persze követői kik a világhatalom jegyében tettek ezt azt. ha látjuk hogy ez így nem...frankó akkor miért nem keresünk olyan értelmezést ahol nincs ily égbekiáltó ellentmondás? önmaga fölött néki adatott minden hatalom"

Nem ilyen bonyolult az egész, van sokkal egyszerűbb magyarázata is. Éppen Pál apostol írja a Korintosziakhoz írt levelében:

1Korintosz 15:25 " Mert addig kell uralkodnia, míg lába alá nem veti valamennyi ellenségét."

1Korintosz 15:27-28: " Mert Isten mindent az ő lába alá vetett. Amikor pedig azt mondja, hogy minden alá van vetve, nyilvánvaló, hogy annak kivételével, aki neki alávetett mindent.
Amikor pedig majd alávettetett neki minden, akkor maga a Fiú is aláveti magát annak, aki alávetett neki mindent, hogy Isten legyen minden mindenekben..”

Tehát meg van írva, hogy ez a hatalom nem az övé volt, hanem úgy kapta. Az is írva vagyon, hogy kitől kapta, az is, hogy miért, és az is hogy meddig lesz az övé, és azt is, hogy hogyan és mire használhatja. Egyáltalán nem szimbolikus, hanem nagyon is valóságos a kapott hatalma. Ha azt akarta volna mondani, hogy önmaga fölött kapott korlátlan hatalmat, akkor azt mondta volna, lettek volna rá szavai. De nem azt mondta. Egyébként is, nem önmagát támasztotta fel a halálból, hanem Isten támasztotta fel.

Ezt írod:” elég valószínű hogy isten nem térben értendő ...mennybélinek.... bár úgy is lehet...érteni ha vkinek úgy tetszik.”

Amikor arról van szó, hogy Isten mindenhol, bárhol jelen van, akkor ez a térre IS vonatkozik. De ugyanúgy jelen van az időben, és azt is uralja. Ugyanúgy lehet valamilyen állapot, de a felsoroltak közül egyik sem az, kizárólagosan. Egyszerűen nem lehet meghatározni, hogy Isten micsoda-kicsoda, hol van, és hol nincs. Mi, háromdimenziós térben élő lények vagyunk, a kiterjedéseket a negyedik dimenzióig tudjuk érzékelni és megérteni. Azt hogy azon túl mi van, nem tudjuk, de azért, mert nem ismerjük, nem jelenti azt, hogy nincs. Pedig, ha Isten mindenhol jelen van, akkor még ott is.
Előzmény: mindenszentek (3471)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3475
Szvsz is ön+váltás
Előzmény: Paleokrites (3474)
Paleokrites Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3474
Igen, az ellentmondás nyilvánvaló....., hisz Jézus mégcsak a halált sem tudta legyőzni, feltámadásának misztériumának....., akkor a megváltás hol hibádzik, mert eleddig semmi jele...
Ha csak szimbólikus minden keresztényi alap, akkor mégiscsak önmegváltásról beszélhetünk, ami valós tartalommal bír!
Előzmény: mindenszentek (3471)
Ilona_ Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3473

A magyarázatod visszahúzó, földhözragadt. Kétféle értelemzés vívódik benned, az egyik a jézusi példaértékek, a másik a földi megszokott, beidegződött.

A büntetést nem valaki fogja rajtunk bűntetésből, tanítócélzattal végrehajtani, de a szeretetlen élet ezt fogja velünk tenni. Bár nagy baj, ha nemcsak a tanulság érik, vagy olykor az sem, hanem csak a mély bűntudat, ami aztán az elmét elhomályosítja.  

A lényeg, hogy ezt a bün-büntetés formát nem kellett volna beültetni a létünkbe, mert hatalmas gátakat, vadhajtásokat okozott. A szeretet pedig elfelejtődött. Nem magával a büntetés fogalmával van baj, hanem annak földi, emberi megvalósításával, ami tényleg gátol.

Előzmény: takarito (3464)
Ilona_ Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3472

Azzal bántalak, amivel én is bántattam oly sokáig. Az, hogy egy szép jövő képében élünk, az közelebb visz hozzá, de ha beleragadunk a ma értelmezésébe, az minket is ottmaraszt.

Szenvedéseink nem törvényszerűek, de néha kikerülhetetlenek. Ha nincs meg a kellő ismeretünk, értelmünk, tapasztalatunk, akkor belesétálunk a veszélybe, ha megtapasztaljuk, hogy ez így "büntetést" hoz, azaz kiesünk isten országából, akkor legközelebb percről-percre óvjuk az életünket, hogy ne kerüljünk még egyszer bármilyen hibába.

Te hogyan képzeled el Isten országát? Szerinted valaha tudnak békességben együttélni az emberek? Ez azért olyan ábrándnak tűnik, még a kérdés is...

Előzmény: takarito (3463)
mindenszentek Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3471
Az neked egyáltalán nem gyanús, hogy valaki ilyeneket kijelentett és hogy majd 2000 éve semmi jele annak, hogy ez igaz lenne???? nékem adatott minden hatalom mennyen és földön, szó szerinti értelmezésben nyilvánvaló,,,hogy nem adatott neki, nem is tudom hogy minek adatott volna mert egyebekben annyit foglalkozott a világi hatalommal hogy megadta a császárnak ami a császáré, voltak persze követői kik a világhatalom jegyében tettek ezt azt. ha látjuk hogy ez így nem...frankó akkor miért nem keresünk olyan ételmezést ahol nincs ily égbekiáltó ellentmondás? önmaga fölött néki adatott minden hatalom (feltámadás/újjászületés) ebben az esetben persze az égen és földön szimbolikus... ahogy a miatyánkban is, ahogy elég valószínű hogy isten nem térben értendő ...mennybélinek.... bár úgy is lehet...érteni ha vkinek úgy tetszik.
Előzmény: Paleokrites (3470)
Paleokrites Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3470
" Az neked nem tűnik gyanúsnak, hogy amikor Jézus kijelenti, hogy """" nékem adatott minden hatalom mennyen és földön, akkor nem uralkodni küldte a tanítványait, hanem gyógyítani és szabadítani? """ "

Az neked egyáltalán nem gyanús, hogy valaki ilyeneket kijelentett és hogy majd 2000 éve semmi jele annak, hogy ez igaz lenne????

Szerinted Isten megöregedett és átadta hatalmát egy teremtményének?
Jézus mit kezdene a hatalommal? A jelenések könyvében ez egyértelműen sem alátámasztott, hogy Jézus át vett volna minden hatalmat...., bár firkálni és kijelentgetni minden igazólható igazság nélkül bármit lehet, csak hinni, hinni és hinni kell benne, nemdebár?
Előzmény: takarito (3469)
takarito Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3469

Énnekem egyik fordítással sincs bajom, mert én nem vagyok biblikus, akik a szavakon lovagolni kényszerülnek.

Az írásom értelme pedig egyébként is kiderül, ha a tévedések meglátása esetén szándékosan be nem csukjuk a szemünket.

A királyság elképzelésében nem én bukok el, hanem azok, akik ahhoz ragaszkodnak. Ha az evangélisták ismerték volna a szocializmust, vagy a demokráciát, akkor Jézus most kormányfő lenne, és nem király. Palota helyett pedig Parlamentet képzelnének el királyi székek gyanánt.

De ki kell hogy ábrándítsalak, a királyság eszményét éppen úgy nem lehet használni Isten országára, mint a demokráciát, mivel mindkettő egy földi hatalom letéteményese, és mint ilyen eleve alkalmatlan egy testvéri társulás jellemzésére még szimbólikusan is. A hiba a gondolatmenetedben eleve ott van, hogy szolgaságban képzeled el Isten országát, szolgaság pedig nincsen hatalom nélkül. Pontosan ez volt Pál apostol hibája, hogy a szolgaság bevezetésével éppen úgy visszaállította a hatalom létjogosultságát, mintha eleve a fejedelemséget hirdette volna meg követelményként.

A természet állatai képesek meglenni a nélkül, hogy valaki felettük elrendelje hogy mit csináljanak. Az ember nem. Istent pedig az ember szabadságának bitorlójaként beállítani, az ember szabadságát pedig a Sátánnak tulajdonítani eleve ördögi mesterkedés. De én átlátok a kereszténységen és valójában csak arról van szó, hogy kifejezetten lusták a saját lábukra állni, és mindenre noszogatni kell őket, hogy megcsinálják. Enélkül már senkinek az életét sem képesek elképzelni.

Valójában Isten hatalmáról beszélgetni úgy hogy sem az Isten országát, sem az ő hatalmát nem ismeri egy keresztény oda vezet, hogy az egészet földi hatalmak mintájára képzeli el, csak mindent igazságosnak és jónak állít be. Pedig sem a szabadság, sem a gondolkodás korlátozása nem lehet igazságos vagy jó. Minden korlátozás mögött érdekek fognak támadni, és ez ellen semmilyen igazság vagy jóság nem tud megoldást nyújtani.

Az neked nem tűnik gyanúsnak, hogy amikor Jézus kijelenti, hogy nékem adatott minden hatalom mennyen és földön, akkor nem uralkodni küldte a tanítványait, hanem gyógyítani és szabadítani?

Előzmény: guzmen (3460)
Paleokrites Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3468
Igen ez jó ötlet, hát akkor írd ide az amit oly sokszor kértem, a jézusi tanítások lényegét, szó szerint...., majd kivesézem!
Előzmény: takarito (3466)
Paleokrites Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3467
Nos Isten nem szorakozóhely, sem nem szerepjáték kelléke!

Nekem nem fontos Jézus eljövetele, hisz ez soha nem fog megtörténni, ha eddig nem sikerült az írások ígérgetése ellenére, !
Mózes azt mondja, az ilyenektől félni sem kell, hamisak és bálványistenek!
Meglátni egy igazságot....?, hát nem arról beszélek, hogy Jézus sehol, ez is egy igazság, no meg az, hogy helyette és nevében mondanak szépeket, bizonygatva egy 2000 évvel ezelőtt lejárt lemezről...., hogy ő él és már eljött megváltani az embereket, de hol a megváltás, a hitben, de még ott se nincs!
Az igazság önmagáért beszél...., nem kell magyarázni, filozófiai rendszereket építeni reá, sem valláshiedelmi kultuszokat!
Előzmény: takarito (3462)
takarito Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3466

Nem azt mondtam hogy minden benne van az evangéliumokban. Azt viszom mondom, hogy meg lehet belőle érteni sok mindent, amit most éppen esetedben hiányolok.

Mi lenne ha nem azt írókon, követőkön akadékoskodnál, hanem valaminek az értelmét próbálnád keresni?

Előzmény: Paleokrites (3465)
Paleokrites Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3465
Tehát olvassam el azokat az írásokat, amiket valakik szerkesztettek vallásideológiai propaganda céllal, Jézust téve meg főszereplőnek, mint nagyobb tekintély.....akinek a mondanivalóját is saját elképzeléseik alapján válogatták össze, hisz egyetlen ebangélista sem ismerte Jézust valójában, bár vélni sugallják a nevek...., amik később kerűltek felszínre, mint maguk az írások!
És te azt mondod, hogy Jézus tanítása benne van, nem e az írók és fordító-másolók hitéből dakadó történetek és monológok, no meg parabolák találhatóak benne?
Talán ha itt lenne az eredeti Jézus, az tisztázná a dolgokat, de sajna csak a hitbéli megváltók élnek..., a bibliaából képzelet szülötte ként!
Én azt mondtam, hogy foglald össze azokat a tanításokat, amik egyértelműen Jézustól származnak, de ne azt amit annak vélnek!
Jézus azt mondta, hogy nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem azért, hogy ő szolgáljon, akkor most hogyan is kell értenem?
Az őszövetségi próféciák, amiket szokás a keresztényeknél Jézusra szabni....., Pl. Ésaiásnál egyenesen szolgaként szerepel!
Jézusnak vannak alapelvei?...., és mik ezek?
Nem kell ecsetelned a ""sorok közül is képes vagy rá kiolvasni" a jézusi tanításokat....
Miért Mózes nem fiú volt, majd férfivé lett, mint Jézus?
Én nem vagyok a nyomtalanul eltünt Mózes szolgája, sem a nyomtalanul eltünt Jézusé sem!
Ha van Isten, az más, az nem Jézus és szentszellem keresztény bálványistenség...
Nos Jézus lenne a szeretet tanítója? Ne butáskodjál már!

Te hogyan hallgatsz Istenre, hamég a hangját sem hallottad, sem nem láttad, nem is ismered, úgy ahogy Jézust sem?
Előzmény: takarito (3461)
takarito Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3464

Végre az egy jó irány, hogy nem büntetünk, hanem gyógyítunk.

De a szeretetből törvényt faragva mégiscsak a szeretetlenség büntetéséről beszélünk, tehát nem a szeretet törvénnyé válásáról van szó.  A büntetés az visszahatás már, tehát egy bosszú "igazságának" alapján elrendelt visszafizetés. És akkor hogyan fizetsz vissza? Szemet , szemért? Vagy két szemért egy szemet? Vagy egy szemért kétszáz forintot? És rögtön Mózesnél tartunk. És ki hajtsa végre? Akkor már ismét a bíráknál és törvényszékeknél tartunk.

Előzmény: Ilona_ (3459)
takarito Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3463

Valami csak addig utópia, amíg eleve azt gondoljuk róla.

Egyébként nem arról van szó, hogy eleve képtelen az ember egy testvériségben élni, hanem arról, hogy képtelenné tesszük erre az életre. Ez pontosan a létfenntartás magántulajdonhoz kötésén keresztül már gyerekkorban megkezdődik.

Az viszont igaz, és erről beszéltem korábban is, hogy nem lehet semmit egy csapásra megoldani. Először meg kell tanulni járni, hogy a mankót végleg eldobhassa az ember. Tehát csakis folyamatról lehet szó.

Az rossz irányvonal, hogy a szenvedést úgy állítod be, mint az ember megmérettetésének, vagy a jó megtanulásának a feltételét. Nem így van. Ezzel csak eltereled a figyelmet arról, hogy mi magunk teremtjük meg a szenvedések feltételeit magunknak, környezetünknek és szinte már megváltoztathatatlanul a következő generációknak, akik éppen ezért azt fogják hinni róla, amit most te. Hogy az élet javulásának a feltétele, holott boldogan lehetne élni anélkül, hogy szembefrodítanánk a jót a rosszal.

Előzmény: Ilona_ (3458)
takarito Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3462

Miért olyan fontos neked Jézus eljövetele? Akkor talán hiszel és elismered a tanításait? Miért nem akarsz úgy meglátni egy igazságot, hogy megérted, és nem azért mert pompa, gazadagság és hatalom kíséretében nyilatkoztatják ki?

Vagy neked vessző kell minden igazság elfogadásához, ahogy Mózes cselekedte?

Előzmény: Paleokrites (3457)
takarito Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3461

Vajon a követők hibái a mester hibáit bizonyítják, vagy a követők hibáit?

Különösen egy látszatkereszténységre miért hivatkozol, amely alapelvei túlnyomó többségét Pál hitvallásai teszik ki és nem is Jézusé?

Ha valaki valóban hallgat Istenre, az nem tagadja meg a szeretet tanítóját. Azért tagadja meg valaki Jézust, mert nem ismeri az Istent.

Jézus nem volt szolga, hanem fiú, aki szabad létére vállalta Isten üzenetét elhozni nekünk a világba. A szolgaság ideje az ő eljövetelével megszünt, de te maradhatsz szolgája Mózesnek. Mert Istennek nem.

Miért gondolod, hogy te Jézus tanításaiban bármifélre értelmet fellelnél, ha alapelvei sem érdekelnek? Nincs szükségem hogy részedre a tanítást ecseteljem, közérthetően meg van fogalmazva az evangéliumokban. Olvasd el.

Előzmény: Paleokrites (3456)
guzmen Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3460
A Károli fordítás, bár sok fordításnál még hibáival együtt is jobb, de mégis egy idejét múlt, XVI. századi nyelvezetű bibliafordítás. Értékét senki nem vitatja, ízes, ősi magyar beszéde kellemes a fülnek, akár nosztalgiázni is lehet. Ám, ha a valóságot nézzük, akkor, tudomásul kell venni, hogy a református egyház és egyéb protestáns felekezetek is kiadták javított változatát. Valamint megjelentek az újfordítású Református Bibliák, és az újfordítású Protestáns biblia, amelyek mai magyar nyelvezeten adják vissza Isten Szavát. Tehát, hogy a Károli fordítás mit ír, az önmagában nem mérvadó. A SZIT bibliát én nagyra értékelem, de pont azért nem tekintem ebből a szempontból mérvadónak, mert belekötnek a Deuterokanonikus könyveibe, és kisöprik az érvrendszerből.

Kedves Takarító! Én megértelek, hogy idegenkedsz Isten országának "királyság" formációjától, mert szívedben ott van Jézus tanítása a szeretetről, a testvériségről. Azt kellene megértened, hogy Isten királysága és e keresztényi testvériség és szeretet nem zárja ki egymást. A királyság mibenléténél, a szervezeti felépítésénél te is ott buksz el, ahol mások szemére veted, hogy földi hierarchiában gondolkodnak. Égi királyunk, a Teremtő Isten iránti, és egymás iránt érzett szeretetünkben nyilvánul meg a testvériség szelleme, a szeretet alapján szolgálva Istenünket és egymást. Akik megmaradnak és eljutnak Isten országába, akár hely, akár állapot, azok számára kiváltságot jelent egymást és Istent szolgálni. Nem fog visszaélni vele senki, mert oda a gonosz már nem kerül be. Éppen az a célja ennek a keservekkel teli, hosszú történetnek, hogy mindenki számára megadassék a lehetőség, az üdvözülésre, akár zsidó, akár görög, akár más nemzetből való.

A király fogalmáról Isten személyére kivetítve röviden csak annyit, hogy nem egyre gondolunk megint. Ne a földi királyokban gondolkodj, hanem egy olyan vezetőben, aki felett nem áll senki.Vezető. Ha egy rendszer vezetője az adminisztrátor, akkor valahol annak is van főnöke. Ha egy cég szinte mindenható hatalmassága a vezérigazgató, egy bizonyos szint felett semmit nem jelent, mert neki is van főnöke.
Azért van az Istenre, mint vezetőre, a király megfogalmazás, mert egyszerűen nincs az embereknek más kézzelfogható szavuk arra a vezetőre, aki felett már senki nincs, akit már senki nem vezet, aki maga diktálja magának és másoknak a feltételeket. Neki nem parancsol senki, ő viszont mindenkinek parancsol. Ezt a hatalmat a Világot Alkotó Isten soha nem adta ki a kezéből, és nem is fogja. Ha te valamilyen fajta egyetemes testvériségben gondolkodva elutasítod Isten jogát ahhoz, hogy, mint a Világegyetem Szuverén Uralkodója, királyként uralkodjon, akkor éppen azt az álláspontot képviseled, amit Sátán is állít. Éppen ezen folyik a vitakérdés már évezredek óta, ti. semmi szükség Isten vezetésére, az emberek tőle függetlenűl is sikeresen létezni tudnak. Sátán szerint Isten azzal. hogy királyként uralkodik, nem engedi bizonyítani az embereknek, hogy király nélkül is jól ellennének.

Ha Isten nem tartaná fenn a maga számára a döntő hatalmat, akkor az irányítás olyanok kezébe kerülne, akik visszaélnek vele. A történelem erre már számos bizonyítékot adott. Tehát a lényeg. szeretve tisztelni és szolgálni Istent és egymást, nem elfelejtve, ki a Teremtő, és ki a teremtett.
Előzmény: takarito (3452)
Ilona_ Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3459

A szeretetet a törvény szó mellé azért kell rendelni, mert ha betartod, akkor valóban eloszlik a törvény jelentősége, de ha nem, akkor VALÓBAN jön a büntetés. Nem felső hatalmaskodóktól, ítélőbíráktól, hanem az élettől nekünk.

Abban látom a problémát, hogy erre a törvény-büntetés képzetre akakították ki az emberek a földi életüket, a hatalmi rendszert. Ezzel a bűnt legalizálták, azaz legfeljebb megbüntetjük....és nem gyógyítjuk.

Előzmény: takarito (3437)
Ilona_ Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3458

Az egyén elérheti azt a szabadságot, ami a szereteten alapuló önzetlen közösségi élet megéléséhez kell, de a tömeg, az összes ember nem fog olyan életformát követni. Mindig lesznek vezetettek, akik rábízzák magukat a vezetőkre. Az, hogy a földön királyság nélküli, vezérek nélküli társadalom jöjjön létre, az utópia. Ez az ember természete. Nem csak magunkra kell gondolni, akik esetleg alkalmasak a mellérendelt élet megéléséhez, de azokra is, aki erre képtelenek. Lehet, hogy egyszer majd eljön egy olyan világ is, de most nem abban élünk. Ami nem jelenti azt, hogy nem kell törekedni arra, hogy minden ember szabadon és boldogságban élje életét.

Szabadságot nem adhatsz olyan embernek, aki nem ismeri a korlátokat. Nem ismeri önmaga határait. Nem ismeri az anyagi világ léleklehúzó, sárbatipró önösségét. Ezért mondom azt, hogy a Bibliába mindenkinek bele kell férni. Ráadásul a Biblia egyfajta "történelemkönyv", amiben az emberi lélek fejlődésének megélt történetei, mint példázatok szerepelnek. Igazságuk mindig az adott szituációban teljes. Azzal, hogy Jézust keresztre feszítették, azzal megint egy állomáshoz ért az emberiség és Jézus utasítására megalakultak az egyházak. Úgy, ahogy. Amiben takarítónak megintcsak igaza van, lehetett volna másképp is, de az akkori ember-anyag ezt nem engedte.

Az ember élete ezáltal degradálódott törvényszerűségek közé, holott valóban "csak" egy törvényt kellett volna betartani: a szeretet törvényét. Amikorra mindezt az ember megismeri, arra is rájön, hogy ezt nem is olyan nehéz betartani, sőt, szeretni nem is törvény... Az egyházak, a felülről jövő igazítás nem szokott működni. A legkisebb egységnél, az embernél kell kezdeni a "királyság" megvalósítását. Az ember megvalósítása pedig mindenkinek önmaga feladata. Abból az áligaz világból kell mindenkinek kiindulni, amit mindeddig sikerült magunk köré az őseintől máig kialakítani. Hazug világból igazat kialakítani? Nem egyszerű feladat. Sokkal nehezebb, mint beleszületni egy jóba. De mi is lenne velünk, ha jó világ venne körül minket, jó példával beleszületni a jóba, semmi megmérettetés, semmi ellentmondás, mi ez, ha nem megvezetés. Az igazat csak harcban, az ellentétek közötti vívódásban szerezheti meg az ember. Úgy ahogyan este nélkül nincs értelme a napnak, sötétség nélkül a fénynek és rossz nélkül a jónak. Azt nem mondom, hogy legyünk hálásak a gonosznak, mert megtudjuk, hogy mi is az igazi jó, de a lényege mégis ebből fakad.

Előzmény: guzmen (3432)
Paleokrites Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3457
Nos én nem emelek senki elé semmilyen küldöttet...., így Mózset sem küldöm Jézus elé, bár Jézusnak megjelent Illés és Mózes az írói fantázia szerint....., a két legnagyobb Próféta... Jézus NEM VOLT PRÓFÉTA, sem tanítványai, de a követői közül sem volt senki próféta ezt letisztáztuk...., akkor mi is volt, hisz jól tudjuk sem Izraelt, sem az emberiséget nem volt képes itt tartozk9odása alkalmával megváltani, no de hányszor kell eljönni végre, hogy egyszer ez sikerüljön, avagy mégiscsak Isten kell hozzá?
Előzmény: takarito (3439)
Paleokrites Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3456
Gyakorlatilag Jézus " szellemi és közösségi élet alapjai " egyáltalán nem müködtek sehol a keresztény világban...., azóta se nincs ebben egyetértés, sem valódi társadalmi szabályrendszer.....

Isten áldására mindenki számíthat, még azok is akik a bibliailag adaptált Jézust megtagadják, nem fogadják el istennek, sem Isten fiának...!
Mindent ami Jézus hozott , Istentől való és nem magától Jézustól, így dicsekedni Jézussal , felmagasztalása egy szolgának, nemdebár egy kissé elfogulttá teszi rajongóit!
Te neked téves képzeteid vannak a Törvényről, így a Mózes személyét egyenesen lealacsonyítod, sőt semmibe veszed, míg egy másik szolgát istenítesz, nem?
Aha......, Jézus tanításainak megértéséről van szó? Mit kell érteni?
De mit tanított Jézus, amit azelőt még senki, ha összefoglalnád már egyszer!
Szerinted Jézusra nem vonatkoztak törvények? Bármit megtehetett bűntelenül?

Csak tudnám, hogy mi az a nagyszerű jó és az a sok szép dolog amit Jézus hozott az emberiségnek, te tudod?

Előzmény: takarito (3436)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3455
Hasonlóképpen az APOSTOL szó is ( küldött ) olyan rang lett mint valami király.

Pedig ha valkit küldenek valahova valamiért akkó az segít,szolgál, annak aki küldte és azok felé is ahova küldve lett , hogy segítsen.
Előzmény: takarito (3438)
takarito Creative Commons License 2006.11.10 0 0 3454

Például a "jó király=jólét" elképzelést a jehovisták fogalmazták meg jelentőségteljesen mennyei királyságról szóló füzeteikben a jó amerikai túltermelésből kinőtt és messzemnekőkig helyeselt fogyasztási ideák alapján, visszatérve a már régen túlhaladott hatalmi eszményhez mivel a Biblia még csak annak megfogalmazásánál tartott.

Előzmény: guzmen (3451)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!