Igazán gratulálok! Kb 10 éves voltam, amikor a nagyapám kézeltörés terhe mellett megtiltotta, hogy szüret után lemenjek a pincébe. Ehhez azóta is tartom magam, és nem értem, hogy történhet meg minden évben hasonló, többnyire végzetes eset. Kocson szerencsére túlélték, de nem rajtuk múlott.
Nu, megvolt a veltelini szüret. Az eredmény gyászos, a válogatott fürtökből 17,5 fokos mustot szűrtem, talán sikerül belőle egy iható asztali bort varázsolni....a gépes szüret(ami szedett mindent) még rosszabb, 15-ös. De ez már legyen a felvásárló gondja. A rothadás pedig ahogy tippeltem, 30%-ot elvitt. Ritka sz@r év az idei.
Nekem vegyes csemegeszőlőm van, jó termés lett, elég édes is, egészséges is. Darázs egyáltalán nem volt az idén, viszont a méhek és a madarak okoztak kb 20% kárt.
Csopaki helyzet: cserszegi fele annyi lett, mint szokott 19-es cukorral. Rizling katasztrófa. Talán harmada a szokottnak ránézésre, 17-et mutatott a refraktométer.... borzasztó.
Szólni sem merek :( Egyelőre nagyon gyászosak a kilátások. Sok múlik azon, hogy lesz-e legalább egy hét száraz idő az esőzések után. Mert ha így folytatódik akkor a Juhfarknak reszeltek az idén. A többi még bírja de nagyon le vannak maradva.
Igen, szilváni az a rizling, a tőkehiányos részeken pedig biankával van pótolva(25 éve ismerem ezt a fajtát, de még nem láttam rothadni, az idén igen) Most megyünk az egészséges veltelini fürtöket leválogatni, délutánra pedig odaér(talán) a kombájn, megy a levesbe az egész Asszem a kadarkával se várok csütörtöknél tovább...
Arra azért kíváncsi leszek, hogy mit mondanak a "sztárok" a minőségről :)
Korompenész lesz az; valóban idén mikológiai bemutató van a szőlőskertekben, mindenféle nyavalya ott van.
Ferinél meg szilváni az a rizling - meglepődnék, ha olasz lenne....bár rokonék hétvégén kármentenek Csopakon és leszedik az olaszt, de kétlem hogy 15-16nál több lesz.
A fene essen bele! Ma reggel jártam így a csemegémmel. Gondoltam, szedek pár fürtöt, hát alig van olyan, amelyik egészséges lenne. A bogyók nagy részén mindenféle nyavalya tünetei látszanak (jellemzően gombavirágzás, repedezés, fekete bevonat - utóbbi micsoda? netán a peronoszpóra egyik tünete? csak tippelek, elég sok bogyón van sajnos, viszonylag nehéz eltávolítani). :-( A tavalyihoz képest nem sok csemegeszőlőt eszünk a kertből... :-( A Tecsóba meg nem megyek szőlőért. De még csak piacra vagy boltba se! Nem azért dolgoztam ennyit! Jó! El is hanyagoltam a növényvédelmet (megint tanultam valamennyit), de az időjárás se volt éppen kegyes hozzánk. Majd jövőre!
Úgy áll a rothadás, hogy ha két napon belül nem szedem le a veltelinit, oda az egész. Vasárnap még semmi baja nem volt, még örültem is a jó termésnek, most meg kb 20%-os a kár. Az a röhej az egészben, hogy van a környezetemben 5 kombájn, de mindegyik csak hiteget, majd ekkor, majd akkor...az egyik már két hete.
A rizlinget múlt héten leszedtük, "éppenhogycsak" befért az egyik kombájnosnak. Ezen a héten már nem szedtünk volna semmit. 16-os lett. Az idén még a bianka is rothad.
Nálam erősen beindult a rothadás, a hétvégétől nagyon félek, mert a mostani sok eső nagyon elindítja a botritiszt. A köv két hét talán szárazabb lesz, akkor talán beaszusodik. Van fakórothadás is, azzal semmit se lehet kezdeni. A magasabban fevő szőlők jobban bírják, ott nincs számottevő kár. Elsősorban a lisztharmat által már megfetőzött szőlők rothadnak. A szőlő alsó részén nehezebben szárad ki a talaj, mert ott egy sövény-szerű bozótos van - ezt késő őszön megritkítjuk, kipucoljuk, így jobban tud majd járni a levegő, ami jövőre várhatóan segíteni fog. A szőlő már majdnem ehető, olyan 14-15-re tenném a cukorfokot és 8 körülire a savat.
A Magyar mustfok (MM°), ill. klosterneuburgi fok azt mutatja meg hogy 1 kg must x dkg cukrot tartalmaz. (tehát ez a klasszikus tömegszázalék csak kicsit nehéz folyadéknál értelmezni. A must mivel sűrűbb a víznél δ>1 ezért az 1kg must kicsit kevesebb 1 l-nél; 20 MM tehát 1 kg mustban 20 dkg cukor) A mérő nem ad teljesen pontos cukorfokot, különösen nagy a hiba a gyenge és sűrű mustoknál. Továbbá függ a hőmérséklettől is; ha jól tudom 17,5 C-nál nem kell korrekció.
Még némi infó ha már erről van szó:
Németországban az Oechsle-mérőt használják, ez a valóságos fajsúlyt adja; pl. 67 Oe=1,067 fajsúly. A klosterneuburgi fok cukorsúlyszázalék és 0,6-0,64-el szorozva a kierjesztett bor alkohol-térfogatszázalékát adja. (ez persze erősen függ az élesztők tulajdonságaitól) Az Oe-fok 5-tel osztva a must cukortömegszázalékát, 8-cal osztva a leendő bor alkohol-térfogatszázalékát adja. (Tehát 20 MM=100 Oe)
Más, kinél hogy áll a rothadás, mustfok, sav? (Van ahol még az utóbbi vezet a cukor kárára .... :S )
Ez oké, ha én otthon mind a hárommal elég nagy különbséget mértem volna akkor megértem, de mint írtam épp, hogy kicsi volt a különbség.
Csak azt nem tudom ha már a mérések között ilyen nagy a szórás, akkor melyiknek kell hinni.
Arra gondoltam a fokoló házi hitelesítésénél, hogy csinálok egy 200g/l es cukoroldatot és annak fogom megmérni a cukorfokát, ha megközelítőleg jól mér (+-0,2) akkor el fogom fogadni a fokolómat jónak. Szerintetek működhet ez?
A hagyományos fokolók is tudnak szórni a mért értékekkel. Már tavaly beszámoltam, hogy a két fokolóm között két mustfok különbség is van. Idén két hete szedtem le az irsait, csak az egyik fokolót találtam meg, szomorúan mértem vele a 15-ös mustot. Tegnap megvolt az oportó szüretem is, éppen csak elérte a 16-ost. Mérgemben előkerestem az optimistább fokolót is, és „megnyugodva” mértem a 17 és felet. Persze ettől a must még nem lett jobb… Ez van idén, de legalább kész a szüret!
Nekem is van refraktométerem én is hasonlóan mértem vele mint te. (az enyém automata hőmérséklet kompenzátoros). Van egy még a 90-es évek elején vásárolt hitelesített fokolónk(hőmérős stb.) is ja és persze egy obi-s is:).
Én azt tapasztaltam hogy a 85% os érték az elégé megközelíti a két hagyományos fokolóval mért értéket. A szórás a 3 fokolónál fél fokon belül volt tavaly.(ha jól emlékszem).
más: Általános, hogy amikor a felesleg szőlőt megyek eladni és ott fokolnak egy értéket az az otthon bogyózott/zúzott musthoz képest 1,5-2 fokkal is lehet gyengébb. Miért? (Ja és nem csak nálam fordult már ez elő más is panaszkodott ugyan erre a felvásárlóra.)
régóta olvasgatok itt.. most segítséget szeretnék kérni. A refraktometer olvasott adatait, hogyan kell értelmezni? Tavaly szüreti mérési eredmények - fehérszőlőnél pár órás héjon áztatás után- nem fedték a később szárazra kierjedt bor alkohol tartalmát. A skálán mutatott értéknek vettem a 85%-át. Idén erős szürkerothadás miatt előbb kell szüretelni de nem szeretnénk cukrozni ezért fontos lenne, hogy legalább 18,5-19-es mustfokot elérjük.