Hát ..... elött . Szóval virágzás elött illik megmetszeni , bár ha kifut az ember akkor jobb későn mint soha , de az okosok azt mondják a nagyon késői metszés már gondot okozhat a fának .
Ezzel kapcsolatban tudni kell , hogy a csonthéjasok a virágzásukat kizárólag a tartalék tápanyagokból csinálják , tehát ilyenkor még nem indúl meg a tápanyagfelvétel ... legalább is nagymennyiségben . Namármost , ha nagyon későn metszünk ... virágzás után ... akkor ezzel túlságosan megterheljük a fát , mert esetleg nincs annyi tartaléktápanyaga ami a töbszörös mennyiségű virág kineveléséhez elegendő lenne , nem is beszélve a hajtásokról . Én még nem próbáltam ilyet , de el tudom képzelni , hogy megsínylik a virágok a tápanyaghiányt és ez okozhat akár komoly terméskiesést is .
Ha nem unjátok akkor mutatok néhány fajtát az archivumomból ... ezek nincsenek fenn a lapomon . ( aki unja ugorjon át )
! fajtáról találtam fotót , ezek mind késeiek , talán augusztus vége felé készültek egyidőben . Az érés még jó 1 hét múlva jött csak el tehát kissé éretlenek , de azért már felismerhetők .
Ez már majdnem szedhető állapotban van Summer Lady . +33 az érésideje , jól színeződik , 100 % os a fedőszíne , és a mag körül is piros a hús . Nagyon édes fajta , de ezért nagyon kell vele vigyázni , mert a bogarak is rákaphatnak az ízére .
Michelini +45 Fehérhúsú , jó darabig idegenkedtem tőle , de már régen telepíthettem volna belőle , egyszerűen fantasztikus . Itt még jó 10 nap van az érésig , teljesen bepirosodott , gyönyörű cirmos lett , csontfehér hússal , a piacon csak a pult alatt tudtam tartani , hogy a törzsvevőknek jusson belőle , aki vitte utána kérdezgette , hogy lesz-e még . Tavaly volt először értelmes termés , 4 évesek a fák , csak ajánlani tudom .
Elberta . Régi fajta sárga ez is kb +40 ,42 napos ..pontosan nem tudom . Már nem igen szaporítják hibálya az , hogy érésben szeret potyogni a fáról , ez viszont nagy hiba nekem is már csak mutatóba van .
Wega +53 körüli . Itt még jó éretlenek 2. nyaras fán . Nagyon jó fajta , bár a termése nem lesz óriás , de kimondottan jóízű nem savas , magvaválló és nem törékeny jó masszív gyümölcs . Kissé száraz a húsa , mint a későieknek mind , de ilyenkor már ennek is örülni lehet .
Így nézett ki a januári telepítés augusztusban . Hozzá kell tennem , hogy 1 évet konténerben előneveltem a fákat , de az idén már szépen lehetett termést hagyni rajtuk .
Először is had felyezzem ki elismerésem , hogy nő létedre ilyen dolgokkal foglalkozol . mint a permetezés , sok férfi is idegenkedik tőle .
A kérdésekre . Az Orthocid mellé javaslom a Score szert , ez van ampullás kiszerelésben is így sokkal könyebb vele dolgozni , van egy másik szer is amit használhatunk ezt itt is említették már , és valóban hatásos ez is , de sajnos kezd eltünni a boltokból , talán leállnak a forgalmazásával , de esetleg rá lehet bukkani még valahol , ez a Folicur Solo. A dózisok természetesen a leírások szerint . A Topas amit használtál a tafrinára nem kimindottan hatásos ezt inkább a virágzásban kellene használni a virágmonilia és egyéb kontakt szerrel nem kezelhető betegségek fertőzések megelőzésére . Én is használok hasonló hatású szert , de majd csak a teljes virágzásban .
Kérdezték a réztartalmú szer használatát sziromhullás után . Hát ha azt írják , hogy használható akkor biztos úgy van , én még nem próbáltam ... remélem nem is kell kipróbálnom . Nekem a filozofiám a permetezésről az az , hogy " nem miért , hanem mi ellen " tehát nem azért permetezek mert lehet vele , hanem egy adott kártevő ellen próbálok meg stratégiát alkalmazni , legyen ez gomba vagy rovar kártevő . Mint írtam a tafrina ellen 3-5 kezeléssel ...időjárástól függően ... már egy jól bevált módszerem van , tehát ha ezzel meg tudom védeni az ültetvényt akkor nincs szükség a réz használatára a sziromhullás után , mert nincs kártevő ami ellen bevethetném . DE !!!!! És itt jön a de . Abban az esetben ha mégsem tudná valaki megvédeni a tafrinától a gyümölcsöst , és az makacsúl tartja magát akkor esetleg el lehet gondolkodni , hogy egy réz fedést adjunk a fiatal leveleknek amik még nem fertőződtek meg , és ezt a fedést fenntartva töbszöri permetezéssel egy kissé meggyorsítsuk a lombozat regenerálódását . Nem tartom kizártnak , hogy ebben az esetben hasznos lehet a sziromhullás utáni rezes kezelés , persze csökkentett dózisben . Az teljesen igaz , hogy erős rezes kezelés esetén teljes lombhullás bekövetkezhet .
Ha gondolod keress privátban : mozo66@t-online.hu ( most éppen vonalban is vagyok )
Ma megszórtam,Agrollal tettem bele Topas-t is , bár vaciláltam mert jó kis szél volt, mi Pécstől 30 km-re vagyunk nyugatra.
A virágok még zárva voltak 1-2 kivételével.
Hálás lennék ha pontosan megmondanád mivel szórjam meg legközelebb , mint írtad....felszívodó+orthocid (merpán )
Orthocidom még van , a többi érdekelne..
Sajnos tavaly meghalt édesapám, és eddig ő segített, most meg gondban vagyok.
Ugyan felírtam és vezetem a permetezési naplómat,amit édesapám állított össze ,de a tiéd biztosan szakszerűbb, jobb.Örülnék ha megosztanád velem akár privibe is..:-)
Visszatérve a Napsugárra ez nagyon jó fajta , szép piros/bordó színű magvaváló és mézédes , a fa van vagy 30 éves.
Esetleg melyik fajtát ajánlanád,ha szükséges lesz helyette.?
itt meg rengeteg fajta fotóját lehet látni , de sajnos az infohoz csak regisztráció esetén lehet hozzáférni ... nekem nem jött össze , de ez is hasznos oldal .
Elsősorban az időjárást kell figyelembe venni meg a növény fejlettségét . Ez területileg eltérő lehet . A lényeg az az , hogy amíg kisebbek a hajtások addig kell sűrűbben permetezni , mikor már megindúltak és több hatóanyag szívódik fel ... meg ugye leküzdöttük az első rohamot ... lehet kicsit ritkítani , de a tafrina képes újrafertőzni megfelelő időjárás esetén . Én 4 kezelést szoktam legalább adni ezzel a szerrel . Az elsőt egy gyenge pirosbimbós állapotban a másodikat erős pirosbimbósban , ekkor a korán virágzó fajtákon már meg van pattanva a virágrügy és kilátszik a sziromlevél hegye , a harmadikat mikor zárt virágzatok vannak , tehát kint van a teljes virágzat de még nem nyílt ki , majd teljes virágzásban . persze mint előzőleg írtam ezt a legkorábban virágzó fajtákhoz időzítem ... a többi ossza be magának ( azokkal sem lesz gond ) . Ezek az állapotok jól megfigyelhetők a lapomon a 2006 virágzás menüpontben ... visszafelé követve . És látszik is , hogy a teljes virágzásra igen jól fejlett hajtásokat lehet nevelni , amikkel már nincs gond . Persze ha ekkor jön egy lehűlés ami visszafogja a fejlődésüket , és újra teret nyit a tafrinának akkor újabb 1-2 kezelés szükséges a biztonság kedvéért . A zárt virágzásos kezeléstől ( 3. ) javaslom a lombtrágyázást , mint írtam magas káliumtartalmú szerrel , valamit a bór is jót tesz ilyenkor , és ezekkel növelhetjük az esetleges tavaszi fagykár elleni védelmet is . Ugyan is ezektől a szerektől a gyümölcskezdeményben levő fagyálló szer koncentrációja ... ha nem is nől , de nem csökken ... ellentétben a nitrogén adagolással , ami hígítja ezt a koncentrációt . Én kristályos káliumszulfátot használok és solubort ... bevált szerek . Majd ezek a kezelések után lehet egy rovarölőt adni , mert megjelennek rajt a barkófélék amik megcsipkézik a levelét , nagy kárt nem csinálnak , de vegyük el a kedvüket és utána a levéltetvekre kell figyelni .
Ismeri valaki a Cuproxat FW nevű réztartalmú kontakt permetszert? Ezt adta a növényvédőszeres kontakt szerként levélfodrosodásra, azzal hogy nem csak lemosásra jó, hanem - kisebb töménységben - vegetációban is is használható. A szer dobozán az olvasható, hogy őszibarackosban sziromhullás után is használható 0,2-0,25%-os töménységben fajtaérzékenységtől függően.
Nem tudom, hogy tényleg merjem-e használni, nem fog- perzselni.
Én is megpermeteztem már néhány nappal ezelőtt Folicur Solo+Orthocid kombinációval a kéttucat fámat, remélve, hogy a fejlődésnek indult részeken felszívódik...És hétvégére tervezem a második permetezést, összekötve a virágzó kajszik permetezésével. De azt nem tudom, hogy utána mikor legyen a következő?
Nézegettem a régebbi hozzászólásokat és egy tipikus hibára lettem figyelmes . flanell 235-236 os hozzászólásában a nektarin moniliáját mutatja be . Ez ebben a formában igaz , de a probléma eredete nem gomba, hanem rovar . Nagyon sokszor kérdezik ezt tőlem tehát nem egy köztudott dolog , hogy érés elött un. lezáró vagy befelyező permetezésben kell részesíteni a barackot ...és más gyümölcsöt is . Ez egy rovarölős kezelés , ugyan is érésben nagyon sok rovar is kedvet kap az illatos , magas cukortartalmú , könnyen emészthető táplálékhoz . Legveszélyesebbek az amúgy ártatlannak tűnő és igen változatos poloskanépség . Ezek azok a háromszögletű mászókák akik lehetnek zöldek barnák rozsdaszínűek de a közös bennük , hogy rendkívül büdösek . A málnaevéskor is érzünk néha ilyen ízt . Na ezek úgy táplálkoznak ... mivel nincs rágószájszervük ... hogy a szívókájukkal beleszúrnak az adott gyümölcsbe , és befecskendeznek némi emésztőnedvet ..általában éjszaka , hogy ne lássuk őket . Majd ez az emésztőnedv elkezd dolgozni a 30 fok melegben és másnap estére egy jókora részen a pőr alatt megemésztődik a gyümölcs , ekkor visszatér barátunk és könnyűszerrel elkezdi kiszívogatni az előemésztett nedvet a gyümölcsből . De ha csak ezt egy darabbal csinálná , semmi baj nem lenne , de rengeteg gyümölcsöt képes megszúrni akár néhány poloska is biztos ami biztos alapon . Na mondanom sem kell , hogy ez nem tesz jót a baracknak , és ezen a folton jeleneik meg mint egy beteljesítve a végzetet a monilia fructigena . Tehát az igazi tettes nem a monilia hanem a poloska . Flanell képein tökéletesen látszik , hogy már akkor be van horpadva egy foltban a gyümölcs , mikor a gomba még meg sem jelent rajta . A megoldás az , hogy elvegyük az étvágyát a poloskáknak .
Sajnos nincs más megoldás mint a rovarölő permetezés . Ezt úgy kell időzíteni , hogy pont a várható szedéskezdetre járjon le a szer . Igen jó tapasztalataim vannak a Basudin ( nem a talajfertőtlenítő ) -nal kapcsolatban . Ez kontakt , tehát nem szívódik fel és elég hosszú a hatása . Ha még sok van a fán és észrevesszük a poloskakártételt vagy egyébb rovarrágást ..hangya , darázs ...és méh is rákaphat , akkor akár érés közben is kezelhetjük egy 3 napos szerrel Decis , Karate . még mindíg jobb ha 3 napig várunk vele , mint lerohadjon a fáról az egész évi munkánk gyümölcse .
Lehet magról kelt barack is jó ... bár megjelenhet benne a keserű ízt adó anyag is ( a nevét nem tudom utána kellene nézni ) , de van aki azt is szereti ha kesernyés a barack . A mézgásodásnak több oka is lehet , egy sebzésen befertőződik , a talaj magas mésztartalma is okozhatja , ha valóban magas . A meszes talajokon keserümandulába szemzik a barackot ami jobban bírja , itt ugye nincs alany , lehet hogy érzékeny az adott egyed . Én a teljes virágzásban és utána még egy kezelésben használok monilia elleni felszívódó szert is . Ha valaki Folicur solot használ az jó monilia ellen is . Tehát egy felszívódóval ( 2 kezelés ) meg lehet előzni ezeket a mézgásodást okozó baktériumos , gombás befertőzéseket törzsön , ágakon és még a gyökérzeten is . Ez megint ilyen megelőző jellegű dolog . Ajánlom kisebb adag esetén a Chorus nevezetű szert nagyobb kiszerelében a Systhane-t ( ez kb 1000 literes adagban kapható tehát kiskertben jó sokáig elég lesz ) De ez használható a kajszi virágmoniliájának a leküzdésére is . Egyébként akinek van kajszija az 1-2 napon belül permetezze kontakt + felszívódó szerrel , mert támadni fog a monilia . Eső , napsütés ...ilyenkor érzi igazán jól magát a monilia .
nálunk meg egy magról kelt barackfát pátyolgat öregapám,bár mondtam neki,hogy be kellene oltani,de nem akarja.viszont ma néztem,hogy megjelent rajta valami ragacsos barnás szinű mézgásodás szerű dolog.
Ha még nincsenek nyitva a virágok ... nem tudom , mert a Mecseken már előrébb vannak ... nyugodtan permetezd meg erős rézzel . most igazán hatékony lesz , ugyanis a fertőzött leveleknek a szélét le fogja perzselni , de ez nem gond , ez első levelek nem hegyesek lesznek , hanem lekerekítettek , viszont a már fertőzött részt leperzseli és nem tud továbbterjedni . Javaslom , hogy a rezes permetezés után 2-3 nappal kezdd meg a felszívodó+orthocid (merpán ) permetezést .
Szemzéssel nem foglalkozok , de ez a "napsugár " egy nagyon elterjedt fajta , koránt sem biztos , hogy amit napsugárnak mondanak az valóban az is . Eredeti angol elnevezése Sunbeam . Nem egy különösen jó fajta ennél mér lényegesebben jobbak is vannak . A köztudat minden sárgahusú molyhos fajtát napsugárnak nevez . De persze lehet róla szaporítani , ha csak néhány kell belőle akkor legjobb helyre vetni néhány szem keserümandulát , megnevelni , majd augusztus ban beszemezni . Bár nagyon sok új fajta is van amik legalább olyan jók .
Én még nem tudtam lemosópermetezést sem csinálni, mert az időjárás nem tette lehetővé, akkor ezek szerint már ne is próbálkozzak vele, hanem menjen a felszívódó permetezés?
Mit tanácsolsz?
Édesanyámnak van egy nagyon öreg Napsugár barackfája, nagyon sajnálná, ha kiveszne, esetleg értesz az oltáshoz is?
Egyelőre csak szóban . A legjobban a Primerose ( kraprim ) termését várom tavalyi ültetések , elég elítélendő módon már tavaly is hagytam rajt 1-1 szemet , ez igen korai fehérhúsú fajta Rh-40 (ezzel jelölik a redhavenhez képest az érését , tehát a redhaven elött 40 nappal ) ez június közepe , hasonlóan a Starcresthez . Szóval tavaly már volt kostoló persze még nem volt időben , és igen aprócska volt , de nagyon tetszett , hogy a magja erős kemény volt tehát nem lesz repedésre hajlamos , mint a springtime , ráadásul még 1 héttel korábban is érik . Aztán van szintén fehér Genadix 4 ami kb - 18 -as ( 18 nappal a Rh elött ) ezen is volt kostoló és ez egy lapított gömb teljes sötétbordó színeződéssel és a mag körül is színeződik a hús ...ezt nagyon szeretik a vevők . Tudom ajánlani a Caldesi2000-et ami fehérhusú nektarin nagyon jó ízű és jó strapabíró a gyümölcse , nem puhulós nem málós , töb napig eltartható hűtés nélkül is .
Majd apránként leírogatom , és ha teremnek felteszem a lapomra a fotókat . Bár van már néhány fajtáról fotó .
Amit viszont keresek az a maycrest ... ez a springcrest elött érő és az itt közölt listában láttam az Early glo-t ami egy korai nektarin , ez is érdekelne . Nekem a legkorábbi az Armking , ez -22-es .
Akkor had írjak a tapasztalataimról ... Ja úgy nézem működik a honlapom
http://barack2007.mlap.hu
Szóval miért kell időben használnia felszívódót . A réz , mint tudjuk kontaktszer , tehát le kell vele fedni a növényrészt csak ekkor hatásos . Az őszibarack a pirosbimbós állapotban már elkezdi a hajtásokat is növeszteni .
Itt ez az állapot . Tehát ilyenkor ha az időjárás is kedvező akkor rohamosan fejlődik a hajtás és mivel a permetezésk között akár több nap is eltelhet , a kibújó levelek fedetlenül maradnak , és mint tudjuk a tafrinának elég 3-5 óra ahoz hogy fertőzzön . Egy reggeli páralecsapódás még egyébként száraz időben is elég nedvességet biztosít a terjedéséhez . Tehát kell a korai védelem . Hogy hol szívódik fel ??? Hát ezen a kis hajtásvégen , valamint sokkal több szer tud felszívódni a virágpártán amin kis szőrök vannak amik még jobban meg tudják kötni a permetlevet , és ezek közvetlen a hajtásvégek mellett vannak ( a rügyek ) így a fában már erősen működő nedvkeringés eljuttatja a szert a levelekbe is .
Nekem ez a sokéves tapasztalatnak a hozadéka , jó szem és ráérzés kell , hogy jól lehessen időzíteni a kezeléseket , és persze korlátlan idővel kell rendelkezni , mert itt nem várhat a hét végéig a permetezés . Én ma fújtam le másodszor Score + kaptán szerrel az ültetvényt . És akkor még meg kell említeni , hogy bizonyos fajták teljesen eltérően indúlnak meg , vannak amiken már 3 centis hajtások vannak , és van olyan fajta aminek csak most lazúlt meg a pikkelylevél a lombrügyön . Általában a nektarinok korábban hajtanak érdekes módon a késői fajták jellemzően de nekem van egy Rome star nevű fajta ez augusztusi sárga molyhos , és ennél korábban egy fajta sem kezd virágoznisem , meg hajtani sem . A későn indulók meg az élükön a Cresthavennel a régebbi fajták Ford , Mariska , Early redhaven ...stb . Nálam mivel elég vegyesen vannak telepítve a fajták , mindíg a legkorábban megindulóhoz időzítem a kezeléseket , inkább kapjon feleslegesen , mint hogy az ember utána kínlódjon a görbe levelekkel .
Ha jól látom a 199-es képen a Springtime fajta van ( érésidőből is következik ) ez valóban hajlamos a túlkötődésre és ez erősen megterheli a fát , valamint én is tapasztaltam , hogy elöregedhet idő elött . Persze ha több mint 20 éves fákról beszélünk akkor már kiszolgálták magukat , és ez már ajándék . Nálam nincs még ennyi idős fa , mivel 17 éve kezdtem , de fiatalabb a sír szélén álló fát már erős metszéssel és lombtrágyával hoztam vissza és azóta is csodálatos termő fa . De ha egysze a törzs és az ágak elpudvásodnak akkor ott nincs mit tenni .... szerintem . Ugye ekkor van az hogy törik is az ág , mint írtad .
Érdekes, amit a permetezésről írsz. Jó, jó, hogy megelőzés, de ilyenkor, amikor még teljesen csupasz az egész, a felszívódó szer még nem tud hol felszívódni. A külsejét meg a réz+kén is lerendezi, nem? Amúgy a többi logikus, érthető. A 199-es hsz-ban lévő fajta nagyon legyengült tavaly, nagyon vékony és rövid vesszőket hozott, és keveset is, sok idősebb ág elhalt a télen. (A többi fajta közben ritka szépen fejlődött.) Kaptak levéltrágyát is (talán Wuxalt), de ezeknél nem volt látszata. Szerinted megpróbálkozhatnék plusz nitrogénnel? Vagy ha meg akarnak gyógyulni, akkor normál levéltrágyától is helyrejönnek?
A barackosom egy kis hegy alsó részén van, szerintem ez még nem minősül Mátrának. 4 éve vettem, már akkor is 20 év körül voltak a fák, saját oltványokkal pótolgatom a hiányokat.
Igen ott a lista , de csak egy árudáé, és szinte nulla készlettel. Hogy melyik a legnagyobb gyümölcs? Termelési tapasztalatom még nincs igazán, de az irodalomban a következőket találtam:
Megnéztem a listát , néhány fajta érdekelne belőle ... az idén persze már nem telepítek , de majd érdeklődök , hogy az ősszel milyen fajták lesznek meg ezekből .
Egyszer majd összeírom a fajtaválasztékomat , kapcsolatban vagyok csemetekertészekkel , és ha kivárjátok a 2 év átfutási időt és lesz igény rá , esetleg csináltatok a keresett fajtákból csemetéket . Majd a lapomon ... ha látható lesz igyekszem bemutatni a fajtákat és a termésüket is .
Flanell , neked merre van a gyümölcsösöd ... ha jól vettem ki , valahol a Mátra aljában ???
Két képet feltettem a tavaly május eleji állapotról . A tafrina nem volt jelen , mint ahogy előző években sem igazán . Szóval a lényeg az az , hogy a védekezést időben kell kezdeni . Beleolvasgattam a régebbi hozzászólásokba , és talán itt-ott nem tiszta a kép . Pl. ha a kaptán + szisztematikus szer ( folicur solo, score ) kezeléssel vársz a virágzás kezdetéig az már késő . Én már az első ilyen kezelést meg is csináltam , és még a szirombontás elött megkapja a másodikat is ...talán 2-3 nap . sokkal egyszerűbb megelőzni a fertőzést , mint meggyógyítani a beteg fákat . Inkább legyen egy fölösleges permetezés a szükséges elött , mint utána 3-4 amivel már az ember semmit nem ér el .
Azon kívül én javaslom a virágzás kezdetétől a lombtrágya használatát . Sokkal erőteljesebb lesz a hajtásnövekedés hamarabb kiugrik a hajtás és kevesebb idő áll a fertőzés elterjedésére . Elsősorban a magas káliumtartalmú szer jó erre talán legegyszerűbb a Volldünger , vagy valami hasonló . A magas nitrogéntartalmat lehetőleg mellőzzük .
Kicsiben én is gyűjtöm a fajtákat, de még csak az elején járok . Egy-egy darabbal rendelkezem elég sokból, mert nehéz a beszerzési forrásokat felkutatni. Tavaly működott a http://www.szolfa.hu honlapon egy lista ahol fent volt néhány oltványtermelő/kereskedő kínálata de idén ez sem.
Mivel hobbi szinten vagyok a minél nagyobb gyümölcsméretű fajták a kedvenceim, de a folyamatos érési sorrendre is ügyelek.
Ha van címed , ahonnan a különlegességek beszerezhetők , megköszönöm
Mégegyszer üdv mindenkinek ...látom mozdúltak emberek , igazából nem annyira profikat keresek , bár jó lenne ellesni még egy két titkos dolgot a barackkal kapcsolatban . A kérdésekre : A legnagyobb barack nem tudom melyik , ez így nem is állja meg a helyét , nálam a rekord 46 dkg ...az jó nagy volt Incroccio Pieri , olyan látható a ládás képen , de akkor nem szabad , hogy sok , de még csak normál termés se legyen .Egyébbként nem cél a termelésben a minél nagyobb barack , mert az nehezen szállítható ...nyomják a ládában egymást , hamar sérül , a súlya miatt megtörhet a ládában stb . Én arra törkedek , hogy egyformák és lehetőleg jól színezettek legyenek . A nektarin a Weinberger , ami egy kevéssé ismert , de igen jó fajta , mint látszik is . Én gyüjtöm is a fajtákat , ami fellelhető beszerzem , és mivel folyamatosan telepítek , és már cserélem is az állományt , mindíg van helye az újdonságoknak is , bár van amihez még nem jutottam hozzá . Most kb 40 -50 fajtám van a június közepi éréstől egészen a szeptember végi érésig .
Majd írok a tafrinával kapcsolatos tapasztalataimról és mellékelek hozzá képeket is , csak most nem az otthoni gépemnél vagyok így nem férek a fotóimhoz .