Sziasztok! Már olvaslak benneteket jó ideje, de általában házi kivitlelezésű szellőztetőkről írtok. Piszkosul örülnék én is, ha ilyesmit össze tudnék hozni, de sajnos mindenféle barkácsismeret nélkül ez nehéz volna. :). Arra lennék kíváncsi, hogy van-e valaki, aki "boltból vásárolt" :) komplett rendszert épített be, és ha van ilyen, akkor megelégedetten használja-e a rendszerét. Vannak-e olyan dolgok, amiket a kivitelező nem említett és problémát okoz, mennyire hatásos, mennyi szabályozást igényel, és minden egyéb amit tapasztalt. Árajnánlatot már kaptam, de amikor a szabályozásra rákérdeztem, akkor 120 Eft/helyiség árat adtak meg. Maga a rendszer is drága, de ha nem kérdezem meg, akkor szabályozás nélkül szállították volna? És ha nyáron inkább abalkot nyitok akkor is megy? Még nem mélyültem el a témában, nem beszéltem részletesen egy céggel sem, de kíváncsi lennék mire kell nagyon odafigyelni, vagy vannak-e a hazai piacon olcsóbb, de jó minőségű rendszerek. Nekem 1,3 MFt-os ajánlatot adtak egy kb. 100 nm-es házra beszereléssel.
Termeszetesen a meleg oldal fele kell lejtenie, mert maskulonben telen rafagyas keletkezne. Mivel legmentesen a csovek levannak ragasztva, igy a kiccsapodott kondenz vegigfolyik a rekuperator reszen es a toroknal kialakitott gyujto - elfolyobol elfolyik a szennyvizcsatornaba egy szifonon keresztul, hogy a buz ne juthasson be a rendszerbe es vele egyutt a korokozok esetleg.
A cseppvizet vezesd be egy "U" csőbe. Az "U" magassága 20% legyen nagyobb mint a ventilátor szállító magassága. A cső másik felét vezesd a csatornába. Így nyitott a rendszered szabad lefolyással, mégis zárt a levegő irányába. A fagyra mindig légy tekintettel.:-)
Most egy dolog jár a fejemben, hogy ha a meleg oldal felé meg van döntve, akkor a belső csőben lecsapódó pára hogy van összegyűjtve. Nyilván valami zárt dologba kell gyűjteni, de hogyan? Ezt időközönként kiüríted?
Nalunk(Szlovakia) megtalalhatok az arak minden alkatreszre a neten. En mar irtam regebben, hogy az Elektrodesign cegnel vasaroltam mindent. Ott, nagyon korrektek es segitokeszek voltak, foleg amikor felvazoltam nekik a cso a csoben rendszert. Kapaszkodj meg, holgyek is voltak a tervezok kozott es nagyon okosak. Egy kerdesem enne. Az aluminium csoveken fog gaz egestermek athaladni? Mert a topiktarsak csinaltak egy probat es az aluflex cso lukacsos lett es lassan elmalott. Igaz gyorsitott eljarassal vegeztek a kiserletet, kondenzlebe tettek direktbe.
Mert akkor az egyetlen összehasonlítható paraméter a fűtési költség csökkenése lesz. Arra vonatkozóan, hogy milyen U értékről milyen U ra változott a fal, a nyílászáró, nem lesz semmilyen mért / összahasonlítható adat. A tervezés során nem tudod igaziból kiszámolni, hogy milyen javulást várj, és ez pénzben mennyit jelent majd, csak sejtések lesznek.
Oh, a lényeget kihagytam. Az alu flex csöveket az OBI szakáruházban vettem :D
Most lehet röhögni, de sok helyen és sokfajta csövet néztem, de az ott kapható öt méteres alu flex cső ára (1250Ft, 125mm) messze a legolcsóbb! Mivel kezdetben kísérletnek szántam, igyekeztem olcsón beszerezni a kellékeket. Aztán úgy megtetszett, hogy inkább meg is hagyom.
Egyszerűen gusztustalan egyébként amit a magyar forgalmazók csinálnak légtechnika és hővisszanyerés ügyben. Pl nem adnak méterárat csöre, merthogy az rendszer és jada jada.. Több helyen is kérdeztem a konstrumán, de mindenhol csak a mellébeszélés ment.
Mivel hányingerem van a kerek anemosztáttól (annak a WC-ben a helye, de leginkább ott sem) ezért csináltattam 100x200x450-es dobozidomokat (ezek mennek át a födémen) és ezekre kértem négyzetes elosztókat állítható lamellákkal. Evvel ugyanúgy lehet állítani a légmennyiséget mint egy anemosztáttal viszont irányítani is lehet a légáramot.
Ezeket legyártotta, valamint adta a következő elemeket: - spiro csövek (homlokzati faláttörés, toldások) - 160 sonoflex csö flexi, szigetelt cső - befújó és elszívó idomok - Awadukt csövek és idomok
Szerintem ket kulonbozo dolog keveredik. Ha a nemreg beirt 20% rezervara gondolsz, akkor az egy falraszerelheto ellenaramu hocserelore vonatkozott es azert irtam a 20%-ot, hogy a rafagyast elkeruljuk nagyobb hidegben. Az en rendszerem 21m hosszu es 202m3/o az elszivott levego mennyisege es 217m3/o a befujt levego mennyisege. A Te esetedben a 150m3/oras elszivasnal minimum a 16m-es hossz a 125mm-es atmeroju csovel.
Valahol a korábbi hozzászólásoknál olvastam, hogy 24 m3/h/nm hőcserélő felületet említettek tőled a cső a csőben rekuphoz. Ebben ár benne van az a 20% rezerv, amit ajánlotál, vagy ezen felül kell még vele számolni. Ha benne van a rezerv, akkor 125mm-es belső csővel számolva a 150m3/h-hoz kb. 16m hosszú kellene, ha nincs akkor meg kb. 19m.
A Spirocso legellenallasa 1,5 -szer nagyobb mint a sima feluletu cso ellenallasa a flexi cso pedig kifeszitestol fuggoen 1,5-3,5 -szerese az ugyanolyan vastagsagu sima feluletu csonek.
Ird be a google-ba, hogy :Muszaki segedletekpdf, nyomasveszteseg szamitas pdf
Ha szerencsed van, elsore megtalalod es abban minden bennevan, ami az alapokhoz kell.
Mivel a házaim időközben elkészült és be is költöztünk (hurrá!!), elkezdtem a szellőztető rendszer véglegesítését is.
Végül magam csináltam majdnem a teljes kivitelezést, mert sokalltam az adott árajánlatokat és nekem is kell valami hobbi projekt :D
Természetesen a munka már elkezdődött az építkezés során, a födémáttörésekkel (mocskos munka volt), a beszívócsonk homlokzati áttörésével, valamint a talajkollektor átvezetésével az aljzatbeton alatt (1.6m mélyen jön be).
Namost a csövezést a mennyezeten alakítottam ki. A tervezési ajánlásban 100 ill 125mm -es spiro (horganyzott vas) cső volt feltüntetve, néhány Y és T elágazással. Némi gondolkodás és utánajárás után nem így csináltam meg, hanem mindenhova 125-ös csövet vittem, és egy központi dobozzal egyesítve kapcsoltam rá a 160-as gerincre. A 125-ös csö volt a legjobb árban, viszont a sima helyett ez recés felületű flex alu cső.
Namost a kérdésem az lenne, hogy vajon mennyire növeltem meg a rendszer ellenállását avval, hogy 100-az sima oldalfalú csövek és sok elágazás helyett 125-ös bordás flex csöveket használtam?
Tud valaki egy becslést mondani a két cső közti különbségre áramlási ellenállás szempontjából?
Ami a jó a mostani kialakításban, hogy kb 32Eft-ból megvan a teljes csövezés, csatlakozókkal és toldásokkal együtt :D Több mint 85 méter a csöhossz! Az elosztódobozt EPS-ből vágtam ki, majd összeragasztottam pur habbal. Végül pedig szépen egyenletesen beburkoltam alu alapú ragasztószalaggal. Eléggé profi kinézete lett (szerintem). Jelenleg egy sima axiális csöventi szellőztet, és szépen csökken a páratartalaom . . .
En mobilhalozatoknal bazisallomasoknal hasznalatos teli temperaloszettet epitettem be. Ez all egy 15x15x12cm-es femracsos dobozbol, amiben van egy PC venti,egy 125W-os futoszal es egy termosztat. A ventit nem hasznaltam fel, csak a futoszalat es a termosztatot. Valoban 21 m hosszu a hocserelo. Nalam mondhatnam, hogy " U " alakban van szerelve. Azert csak mondhatnam, mert az egyik szara rovidebb.
A leírtak alapján elismerem, hogy igazatok lehet. Milyen elektromos fűtés használsz? Valami sajátot vagy gyárit? Azt olvastam, hogy 21m hosszú a hőcserélőd. Ez egyenesen elfért a padlásodon, vagy van benne kanyar? Csak mert én is gondolkodom benne, nekem kb. 150m3/h kellene (104nm ház), és a padláson a hosszanti irányban 15m-em lenne.
Valoban amikor kis legcsere van, akkor az elektromos futoszal legcsatornaba szerelt termosztatvezerlessel nagyon keves ideig uzemel(ki-be kapcsolgat es ilyenkor a futoszal tomege a hotarolo,ugyanugy mukodik mint egy hajszarito futoszala ), de amint kint zordabb az idojaras, akkor majdnem folyamatossa valik a bekapcsolt allapot legcsere ideje alatt. Bekerulesi erteke elenyeszo, karbantartas 0. Mig a radiatoros, talajfutos rendszereknel ha a termosztat kapcsol, akkor nem csak a melegviz felfutesere elhasznalt energia mennyiseget kell hasonlitani az elofutes altal fogyasztott villany ertekehez, hanem a keringetoszivattyu fogyasztasat es idobelileg a kopasat is. Legrosszabb helyzet szerintem akkor van, ha a szelloztetes folyaman direktbe a kazan potolja a hianyzo meleget. Ilyenkor a gazkazan hatasfoka szerintebb mindenestol rosszabb, mint a direkt futoszale. Ha a futoszal teljesitmenyet jol szamoltuk ki a maximalis legcserehez es a maximalis hofokkulonbseghez,akkor minden alkalommal elerjuk a haz belso homersekletet a befuvas pillanataban. Eszrevetlenul csereljuk a levegot. Csak szerintem, mivel nem vagyok " mindenhato " mint ahogyan egyik topiktarsunk is irta.:-) Ezert akar tevedhetek is! Udv , Peter.
1-2C különbségnél (enyhe kinti idő esetén) igazad lesz, de ha kint nagyon hideg van és a delta T mondjuk 4 C körül van, akkor már komfortérzetben nagyon nem mindegy, hogy a szobahőfoknál kicsit magasabb esetleg azonos, vagy éppen pár fokkal hűvösebb levegőt fújsz be... és mivel családi házba szerintem úgy érdemes megválasztani a gépészetet szellőzésnél, hogy minél kisebb áramlási sebességgel, és inkább többet menjen, ezért a levegőbefúvás időbeli aránya mindenképpen nagyobb lesz, mint amennyit a fűtésed megy (pl. nagy hidegben a kazán 1 óra alatt megy pl. 3szor 8-10 percet, a szellőzés meg egyszer 30-40 percet.. pl...). És mivel ugye nem a felületeket hűti/fűti hanem direktben a levegőt, sokkal hamarabb fogod érezni a pár fokos hőmérséklet csökkenést (gondolj bele a felületfűtés kontra radiátoros fűtés "reakcióidejébe")... És ha a szoba levegőjének hőfoka alapján szabályozol, akkor a levegő gyors cseréje miatt tényleg lehetne olyan, hogy gyorsan kapcsolgat a kazán ki/be, és túlszalad... szerintem... Ugyanis ha belegondolsz itt 100-200 wattokkal kell ráfűteni, egy kazán meg leszabályozva is van vagy 8-10 kw... és az épület nem hűl olyan gyorsan, mint ahogy a levegőcsere miatt a levegő igen, vagyis a levegő hőfokát érzékelő termosztát át lesz verve... nem fog tudni így valósan szabályozni... szerintem...
Nem beszélve arról, hogy egy pufferes kaloriferes hőtárolással simán használhatsz alacsony hőfokú vizet a kaloriferben ( 30 C-ig is lemehetsz simán!!!), és így nagyon hatékony lehet a rendszer...
... szerintem .... :)
De kiváncsi vagyok peterch véleményére is, ő ugye elektromos ráfűtéssel használja a rendszert, de hátha van tapasztalata korábbról, mikor esetleg ez még nem volt benne...