Iden csinalom az elso boromat, ezert kerlek ne vegyetek rossz neven kerdezemet... Elmagyaraznatok nekem, hogy az aztatas ideje milyen befolyassal van a feher szolore?
Tökéletes bor nincs. Én meg még a közelében sem járok azoknak, de már ezt is leírtam jópárszor. Idén meg pláne nem fogok. De vannak minőségi szintek a legjobb zóna alatt is. Nem mindegy hogy csinálok-e egy 3p körüli pancsolt bort vagy kockáztatok, lesz feleannyi, de az legalább 5-6 p körüli elfogadható minőségű lesz.
A szőlők nem búra alatt fejlődnek, te persze a szokások demagóg, leírt szavakat elferdítő módszereddel ezt szűrted le abból, amit leírtam. Írjam esetleg nagyobb betűkkel?
"Ez így van, de konkrétan a chardonnayban az én soraimon átlag minden 2-3. fürtön van egy-két rohadásnak indult bogyó, addig a gazda sorain (akitől bérlem egy részét a területnek) átlag minden 2-3 fürt kompletten berohadt már, pár nap és szép kis szőrös botritisz-gombócok lesznek a fürtök helyén. A gépi munkák ugyanazok voltak, csak a terhelés és a zöldmunka különbözött. Nem azt mondom hogy nálam rózsás a helyzet, de egyelőre más nagyságrendű a kár mégis. "
Szóval nem túl fényes a helyzet a korai fajtáknál, de nem is katasztrofális, a következő egy héten múlik minden, ha marad ez a szép idő, sok épphogy rohadásnak indult bogyó inkább finom lesz. Ebben óriási szerepe van a kitettségnek, a fekvésnek, a faluban a mélyebben lévő részeken sokkal komolyabb a kár, míg legjobb dűlőnkben, a Geregen sokkal kevesebb a probléma. Déli fekvés, állandó szél, köves, hamar felszáradó talajok. Persze szerinted mindez szemfényvesztés, hiszen a terroirra való hivatkozás csak üres marketingmaszlag:(
Ja és a fokokról: sok év átlagában a nálunk alkalmazott szőlészeti módszerek mellett átlagosan kb 4 mustfokkal szokott jobb lenni az eredmény, mint a szokásos művelés(4-6 kg/tőke, irracionális zöldmunka) mellett, tehát amit leírtál, az kb reális. És ez pl egy kifejezett vészhelyzetben - hirtelen beinduló komoly rohadás - nagyon nem mindegy, hogy 15 vagy 19 fokos szőlőt kell "megmenteni".
Egy kis helyzetjelentés a tegnapi (2010.09.20.) állapotról:
Zweigelt - Egy-két kirepedt szemet találtam, de azok húzódnak össze. Úgy tűnik, hogy beszárad. Szerintem megint ebből lesz a pince főbora...
Kékfrankos - A legjobb állapotban van, rothadást nagyítóval sem találtam. De kellene még neki vagy 3-4 hét. Meglátjuk, hogy milyen lesz az idő...
Olasz rizling - A kékszőlőknél kicsit ratyibb, de még így sem vészes. Minden 10. fürtön van 1-2-3 szem megbarnult, elvétve találtam olyant, ami a fürtön belül esetleg egy csomóban botritiszes.
Eddig megúsztuk tehát. Elnézve az időjárást-előrejelzést is, még ki lehet hozni egész jóra is az idei évet annak, akinek eddig kibírta a szőlő... :-)
Még valami... tényleg tök jó lenne, ha az állandó intrika meg gunyoroskodás helyett elfogadnád, hogy vannak akik ebben a termékkategóriában utaznak és vannak akik abban. Más rendszer, más technológia egy 3000 forintos bort letenni a fogyasztók asztalára és más egy 800 forintos bort.
A nézetkülönbség ott lehet csak, hogy szerintem mindkettő lehetséges pancsolás nélkül.
Feri, itt nem elsősorban elvekről van szó és nincs ebben semmi őrültség. Vegytiszta racionalitás, sőt jól felfogott gazdasági érdek, ha úgy tetszik az a következetesség amit igyekszem tartani.
Ha egy nehéz évjárat miatt kapásból hülyét csinálnék magamból és a fogyasztóinkból és sutba dobnám azt a termlési modellt amivel eddig letettem a borainkat az asztalra akkor hogyan várhatnám el, hogy a fogyasztók bizalma megmaradjon és olyan kategóriába legyenek a boraink számon tartva mint eddig?
Egyszerűen fogalmazva, van a pincémben jelenleg X palack bor a 2009-es évből, lesz jövőre is X meg az azt követő évben is X palack. Pusztán azért mert 2010-ben X/2 palack lesz azért nem fogom leárazni a soron következő mondjuk tíz évjáratomat.
Ha valaki most megveszi a borainkat 2500-3000 forint között akkor tudja, hogy mit kap. Ha holnap átverem őket és pancsolt lőrét adok nekik ennyiért akkor holnapután már nem fog ennyit adni a borainkért. Miért is adna.
Pont ezért bosszantó, hogy pancsolt szeszesitalokat bornak lehet nevezni. Azok akik zsákos napfényhez nyúlnak azok levágnak a versenypályán egy kanyart. Szerencsére az igényes fogyasztók ezt tudják és eszerint be is árazzák a pancsolmányokat... már ha tudják, hogy melyik az. Ezért lapítanak a pancsgyárosok ezerrel.
Pontosan erről van szó. Pontosan arra számítottam(de nem csak tőlük, hanem mindenkitől, aki a prémium kategóriában nyomul), hogy megy majd a prédikáció a hozamkorlátozásról meg a fokokról, mintha az ő szőlőik valami búra alatt fejlődnének, rá se hederítve az időjárásra. Csak azt felejtik el, hogy másnak is van egy kis lövése a dolgokhoz Ez a rengeteg eső legalább 2 fokot hígított, de láthatjuk, hogy itt csak úgy röpködnek a 18-20 fokok. Tehát az eső előtt 20-22 fok volt? De nem baj kedves Zoltán és Bálint, én hiszek nektek és szurkolok, hogy az idén is tökéletes boraitok legyenek. A véleményemmel pedig(bullshit), ne törődjetek :) Kedves Zoltán, azt pedig, hogy valaki annyira ragaszkodik az elveihez, hogy a termését, az egész évi munkáját hagyja lerohadni, őrültségnek tartom.
Május óta a pincémben 10-45 cm víz van. Most éppen 38 cm. Amikor lement 10 cm -re, akkor jött egy nagy eső, és hirtelen kb. 40 cm lett. Ez kb. 2 hetente ismétlődött.
Tavaly ilyenkor 8 m-re volt a talajvízszint, most 2 m. Az elmúlt 40 évben tartósan ilyen magasan nem volt.
Azt mondják az öregek: "hosszú szárazság után hosszú esők, hosszú esők után hosszú szárazság".
Akkor minek kérdezted meg? Nagyon-nagyon csodálkoznék ha létezne olyan ember aki tudja, hogy kik vagyunk, mit csinálunk és komolyan azt gondolja, hogy akkor most megy a zsákos napfény ezerrel.
Amúgy ha péntekig olyan marad az időjárás mint ma volt akkor szerintem reális lesz a 20-21 mustfok és szombaton leszedünk úgy 600-800kg juhfarkot
Nálam a hozamkorlátozott és laza lombos(homokon 1ébként sincs nagy lomb) veltelini is úgy rothadt, hogy le kellett szedni Érdekes nem? Lehet, hogy rosszul időzítettem a fürtritkítást ;)
ok, ez így rendben persze - de idén az is érdekes lehet, hogy a jó erőben levő de alul terhelt (vagy terméskorlátozott - ahogy tetszik) tőkék hogy tudják ezt az irdatlan vizet elosztani a relative kevés fürtjük között... Konkrétan tudok olyanról, ahol nyár vége óta nem szedik le a másodfürtöket a kirepedéstől félve, ami ennyi esőnél valós veszély...
Csapadékról, az OMSZ oldalán vannak az éghajlati adatok között böngészni valók, a mo-i abszolút csúcs, az Kőszeg Stájerházak 1510-el. Jelenleg a Bakony és a Bükk némely magasabb pontján áll. 1200 felett van az év, én most összesítettem Árpádtetőt (ami nem olyan magas pont a Mecsekben ~ 400 m) 1055 mm eddig. A metnet oldalon már hetek óta téma az idei csapadékextremitás; az szinte biztos hogy az országos átlagcsapadék 2010re mindenképp egy kiugróan magas rekordérték lehet, a kőszegi absz. rekord megdőlésére is van esély.
Tiamat#: permetezni botritisz ellen esetleg speciális rothadás ellenivel, de a kirepedő bogyókon megtelepedő képletek ellen az sem véd... ezek 7- 14 nap várakozási idejűek, a szüret szempontjából mindenképp vedd figyelembe.
Mondjuk ha tényleg olyan idő lesz most egy hétig mint amilyen az agrometeorológia ígér akkor még részben menthető a dolog. Nagy kérdőjel, hogy milyen irányba megy el a dolog.
Ez így van, de konkrétan a chardonnayban az én soraimon átlag minden 2-3. fürtön van egy-két rohadásnak indult bogyó, addig a gazda sorain (akitől bérlem egy részét a területnek) átlag minden 2-3 fürt kompletten berohadt már, pár nap és szép kis szőrös botritisz-gombócok lesznek a fürtök helyén. A gépi munkák ugyanazok voltak, csak a terhelés és a zöldmunka különbözött. Nem azt mondom hogy nálam rózsás a helyzet, de egyelőre más nagyságrendű a kár mégis.
Tényleg, hol lehetne utánanézni, utoljára mikor volt ennyi csapadék éves szinte? Idén olyan a klímánk, mintha valahol Angliában lennénk.
Nálunk most csak úgy 10 mm volt, viszont egy hete meg 110 körül két nap alatt:(
Persze ki lehet, meg ki kell levelezni, de amikor 72 órán keresztül folyamatosan vizesek a fürtök a hol eső, szakadó, permetező égi istenverés és az utána következő harmat által akkor az sem segít.... utóbbi napokban megint 50 mm felett kaptunk; az enyhe kifejezés hogy extrém év van.
Még mi sem szedünk, egyelőre a chardonnayban és részben a velteliniben aggasztó csak a helyzet, olasz, kékfrankos még bírja bőven. Ha most leszedném, akkor lenne jó sok fröccsborom, de abból nem kell annyi:) Azt látom hogy most még ötször annyi jelentősége volt az idejében végzett zöldmunkáknak, főleg a kilevelezésnek. Ahol egymásnak érnek a fürtök vagy full lombban vannak, ott esély sincs... Én még mustfokot nem is nagyon mértem(chardonnay, veltelini, pinot 18-19 körül lehet), ami lőtávolon belül van, az még nem jó ízű és nagyon híg, meg érzetre is magasak a savak. De több helyről konkrétan hallottam is, hogy 17-19-es mustfok mellett még 10 körüliek a savak. Persze lehet savat is csökkenteni a cukrozás után (bár asszem a kettő együtt törvénytelen- na kíváncsi lennék, idén mégis hányan fogják ezt csinálni?), de abból nem sok jó sülne ki. Szóval kockáztatunk és válogatunk mi is... Persze a faluban már a hársot is szedik, na nem azért mert rohad, hanem azért, mert a nagy cégek félnek hogy nem lesz alapanyag. Ezek a túlterhelt hársok járhatnak úgy 13-14 körül, biztos jó bor/koncentrátum lesz belőlük...
Számomra a magától értetődő, hogy nem cukrozunk. Semmilyen körülmények között sem, soha.
Ami lerohad az lerohad. Az már most is látszik, hogy nagyon-nagyon kevés lesz idén a must, ha egyáltalán marad valami.
Nálunk amúgy pénteken reggel a próbaszüreten 20 fokot mértünk a Juhfarkban. Ha a következő napokban megszárad a termés akkor egy jó válogatás után akár 21 fokos is lehet. Az meg nekem már elég. A kérdés az az, hogy a várt 30-30 mázsa helyett mondjuk csak 5 -10 mázsa lesz-e vagy annyi sem.
Ha nem lesz egy hetes napos, száraz idő most akkor idén nem lesz Juhfarkunk :(
De inkább ne legyen idén bor minthogy pancsoljak. Ez a kockázat nálam bele van számolva a költségekbe.
A hárs és a furmint még a fasorban sincsenek, de a szellős fürtű hárs jól bírta ezt a hulladék időt a furmint pedig azon múlik, hogy reped-e avagy sem. Eddig nem repedt.
Aminek megvan a kockázata az az, hogy nagyon drága és melós lesz a szüret. Vagyis minden alkalommal amikor be lehet menni a sorok közé és valamennyire szárazak a fürtök akkor az érett és egészséges szőlőt lekapkodjuk. Akár 4-5 körben is lehet szüret :( egy egy fajtából.