Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2008.03.16 0 0 389
Régebben használtam Cuproxatot, mintha rémlene valami gond a keverhetőséggel. De lehet, hogy tévedek.
Flanell Creative Commons License 2008.03.16 0 0 388
A 235-236 képeken nem moníliás a barack, hanem lisztharmatos. Tavaly nem igazán volt monília, lisztharmat viszont annál inkább. Tavaly különösen kevés időm volt a barackra, amikor szabadnapom volt, mindig esett. Emiatt a lezáró permetezések is elmaradtak, érdekes módon pont most nem volt monília. Más években meg nem tudok vele mit kezdeni, hiába, hogy alig telik le érésig az ÉVI.
Lisztharmatra kellene szerezni valami jó felszívódó szert, amikkel próbálkoztam, nem értek semmit.
Előzmény: Mozo66 (346)
napalm. Creative Commons License 2008.03.16 0 0 387
pontosabban:
"A CuproxatŽ FW az első rézkészítmény amely 100 %-ban kötött formában tartalmazza a réz ionokat (Cu++). Ennek felbecsülhetetlen előnye, hogy a termék a vegetáció egyetlen fázisában sem perzseli a növényt, így gyakorlatilag bármilyen fenológiai állapotban felhasználható, másrészt a komplexben hordozott fémréz bejutása a növénybe lényegesen kevesebb energiát igényel. A termék őszibarackban már sziromhullás után is használható levélfodrosodás ellen 0,2-0,25 %-os töménységben."
Előzmény: napalm. (386)
napalm. Creative Commons License 2008.03.16 0 0 386
azt írják hogy egész vegetációs időszakban lehet vele permetezni mert ionos állapotban van benne a réz.
Előzmény: Mozo66 (384)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 385
Hát igen jóval délebbre vagyunk ..és akkor az én területem még nem is korai , a Mecsek oldalában jó 10 nappal előbb nyílik minden ott szerintem mér a barackok is jócskán benne vannak a virágzásban . Mandulát február közepén láttam teljes virágzásban ... nálam csak most nyíltak a kajszival együtt.
Előzmény: Flanell (383)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 384
Akkor a Buvicid K-is bekerül az I kat-ba ... az is kaptán . Pedig az is egy jó szer , csak drágább mint az orthocid .

Igen elgondolkodtam én is ezen a Cupoxat dolgon , ha nem lesz Kaptán hatóanyag akkor ki fogom próbálni a rezes kontaktszert ...esetleg kisebb higitásban ameddig csak lehet , ez olyan szirombimbós állapot kb . Jó szer még a Delan , de az is iszonyú drága meg nem lehet kapni ... ha jól emlékszem 20 literhez 1000 ft körül van ... na abba belerokkannák ..:) .
Flanell Creative Commons License 2008.03.16 0 0 383
A őszibarackosom végein van 3 saját oltású kajszi, mind más fajta, a legnagyobb fán 2-3 nap múlva nyílik az első virág. Ez is jól mutatja a különbséget.
Előzmény: Mozo66 (381)
Flanell Creative Commons License 2008.03.16 0 0 382
Majd az lesz a lényeg, hogy milyen kategóriás lesz. Lehet, hogy EU-ék addig kitalálják, hogy túl jó ez nekünk, és ezt is csak I-ben engedélyezik.
Előzmény: Mozo66 (380)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 381

Értem ... ez nem idei kép , de ennél már előrébb vagyok 1 héttel . Ha holnap jó idő lesz csinálok is pár fotót a kajszi most van teljes virágzásban .
Előzmény: Flanell (378)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 380

A kwizda.hu lapon található Mystic 250 Ec a szer neve ... az oldalt az istennek sem tölti be . Próbáljátok hát ha sikerül .

Majd utánaérdeklődöm a gazdaboltban ... jóba vagyok a főnökkel ( elég sok pénzt otthagyok nála )
napalm. Creative Commons License 2008.03.16 0 0 379
pénteken már nem volt időm elvégezni a lemosózást.
aztán nem is bántam mert nem sokkal a hazaérkezésem után esett az eső.
mint ahogyan most is teszi.
gondolkodom rajta hogy a héten még kiugrok egy 2. lemosózásra egy cuproxat nevű szerrel, nagyon dicsérik.
info:
http://agrokerholding.hu/index.php?lid=1&fid=139&tid=785&elozo=%2Findex.php%3Flid%3D%26fid%3D139
Előzmény: Flanell (374)
Flanell Creative Commons License 2008.03.16 0 0 378
Nem, a 340-ben lévő képre.
Nálam sokkal lassabban fejlődik, pedig nyugati domboldalon van.
Előzmény: Mozo66 (375)
Flanell Creative Commons License 2008.03.16 0 0 377
Igen, átrakták I-be.
Nekem idén még kitart, ha beosztom.
Előzmény: Szalkó (373)
napalm. Creative Commons License 2008.03.16 0 0 376
volt még otthon vagy 30 deka, gyorsan vettem januárban még fél kilót (akkor olvastam a növényvédelmis topikban hogy átrakják I.-es katba)
Előzmény: Szalkó (373)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 375

A konténeresre gondolsz ??? A kinti termőfáknak már jóval nagyobb hajtásaik is vannak , én már a napokban a 3. permetezést fogom csinálni .

Score-t már jó ideje használok , én is szoktam variálni a folicur soloval , ha hozzájutok . Hogy mennyire szokna hozzá ... azt nem tudom eddíg még hatásosnak látom . De a múltkor láttam egy új vegyszert , és azt írták róla , hogy 2008-ban lesz engedélyezve és hatásos felszívódó a tafrinára is . ... megkeresem ... pill.
Előzmény: Flanell (372)
Flanell Creative Commons License 2008.03.16 0 0 374
Én úgy szoktam, hogy amit egy nap megmetszek, azt a munka befejezéseként lemosom, lezárva a kisebb sebeket.

Ja, még azt elfelejtettem az előbb, hogy taplógombák garázdálkodnak a fáimon. Úgy néz ki, csak az elhalt részeket dolgozzák fel, de ezzel oda az ágak stabilitása.
Próbáltam már grafitos spray-vel, lazúrral. Ez utóbbi elég sok helyen meg is fogta.
Most azt találtam ki, hogy gépzsírt kevertem össze hajtóműolajjal, mézsűrűségűre, és 1 collos ecsettel jó bőségesen bepacsmagoltam az illető részeket. (Csak az elhalt részek kaptak ilyen kezelést.)
Az olaj felszívódik a száraz részekbe, védő hatást érve el, a zsír pedig egy felületi védelmet alkot, a por majd befogja, így egy olajsárréteg jön majd létre, ami vason is tovább tart, mint a legjobb festék.
Előzmény: napalm. (370)
Szalkó Creative Commons License 2008.03.16 0 0 373
Emlegetitek az Orthocidet. A napokban akartam venni, mert az jó régi, bevált szer. Azt mondták megszűnt, pontosabban a kaptán nagyüzemi lett. Ti meg használjátok. Bespajzoltatok?
Flanell Creative Commons License 2008.03.16 0 0 372
Nekem még kell egy hét, hogy a leggyorsabb nektarinoknak ekkora hajtásuk legyen.
Megfogadom a tanácsod, hamarabb kezdem a tafrina elleni védekezést.
Hány éve használsz Score-t? Nekem is az a tapasztalatom, meg olvastam is, hogy pár év után elveszti hatásosságát, hozzászokik a betegség.

A piros barackom fái (tényleg Springcrestnek néz ki) nagyon jó erőben voltak túlnyomórészt, szép erős vesszők, jó termés, csak a tavalyi év tett be nekik. Idén alig van olyan hajtás, amit máskor meghagynék. Virágrügy is kevés van.
Írtam is valahol, hogy más években ezt alig éri el a tafrina, a legellenállóbb fajtám, tavaly meg ezt nyírta ki leginkább.
Mivel nem sok van, így a gyümölcsritkítás meg szokott történni, csak a fénykép kedvéért olyat kerestem, ahol sok látszódik. :)
Előzmény: Mozo66 (340)
napalm. Creative Commons License 2008.03.16 0 0 371
lemósoztam=lemosóztam
Előzmény: napalm. (370)
napalm. Creative Commons License 2008.03.16 0 0 370
én pénteken fejeztem be, szombaton lemósoztam.
jól megáztattam az ágacskákat.
jövő héten ha jó idő lesz és kipattannak a rügyek fontolóra veszem egy folicur-os kezelést orthociddal megspékelve.
Előzmény: Flanell (369)
Flanell Creative Commons License 2008.03.16 0 0 369
Ma sikerült befejeznem a metszést. (Nem nagyon bíztam benne, mert esőt mondtak, és tegnap a másik telken veteményeztem, szerencsére kitartott a napos idő.)
Idén korábban sikerült, mint máskor. A leggyorsabb fajtákon is csak 1-2 bimbó hegyén látni még egy kis rózsaszínt. Más években a metszés végén már rózsaszínbimbósak is vannak.

Jól felpörgött a topik, időbe telik visszaolvasni. :)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 368

ja .... össze kell állni egy pár embernek akit szintén érdekel a környéken és akkor már érdemes eljönni érte .

Ha nem jönne a hideg akkor itt nálunk holnapután szirombontás lenne . A termőfák már jobban meg vannak indulva .
Előzmény: Szalkó (366)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 367
Na annyit még ehhez a fagykár dologhoz , hogy 2002-ben mértünk éjszaka -8 fokot ekkor a kajszin kb 1 cm-es gyümölcsök voltak , az teljesen le is fagyott , az őszi fajtától függően elvirágzott vagy teljes virágzásban volt és több vagy kevesebb minden fajtán maradt , tehát volt olyan ami teljes virágzásban elviselte a -8 fokot és egy normál termés maradt is rajta .
Előzmény: kardhal01 (360)
Szalkó Creative Commons License 2008.03.16 0 0 366
Épp ettől tartottam... Szivesen látnék egy ilyen kis fát a kertemben, de Heves megyétől távol vagy.
Egyébként nálunk még alig pattantak ki az őszibarack rügyei.
Előzmény: Mozo66 (365)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 365

Pécs ...én is a személyes átvételt preferálom . Az ára a szebbeknek 3500 ft esetleg a kicsit gyengébbekből lehet alkudni . A szebbek ilyenek mint ezek . Csak megjegyzem a a Baker -nál ezek tavalyelött 6900 ba kerültek , és távolról sem ekkorák voltak .

Az orsóra nevelést majd elmagyarázom ... teljesen egyszerű egy vesszőt kell mindíg felfelé vinni ami a legközelebb áll a függőlegeshez , az alatta levőket levágni vagy termőkart formálni belőle . Nem ördöngősség . ... a többit személyesen , persze ha érdekel .
Előzmény: Szalkó (364)
Szalkó Creative Commons License 2008.03.16 0 0 364
Az országnak melyik részén élsz. Azért kérdem mert a postai szállítás cikis, ezért legjobb lenne a saját elhozatal.
Az árról lehetne tudni? Esetleg privát email?
Pl. a képen látható kis fából, hogyan lehet az ajánlott orsó fokmát kinevelni?
Előzmény: Mozo66 (362)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 363
A + jel 3-as akar lenni ..tehát 3 évesek . Talán látszik , hogy edényben vannak tehát nem lesz gond az eredéssel .
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 362

Jut eszembe ... vannak eladó törpenektarinfáim . Ezek augusztus végén érő sárgahúsú nektarinok . + éves növények , mér tavaly is teremtek , láthatóan tele vannak virággal . Nevelhető balkonládában is , de ha igazán szép és sok gyümölcsöt akarunk akkor valami jó napos helyre kell ültetni . Nagyon kis területigénye van 2-3 négyzetmétern jól elvan ... persze megfelelő metszés estén . Most kb 60 -70 centi magasak , de 1,5 -2 méter magasra nevelhető , ajánlatos orsó formát adni neki , hasonlót mint a törpe almáknak körtéknek . Támrendszert nem igényel .

Ha érdekel valakit , kb 50 db van belőle .
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 361
Téli fagytűrés

Mélynyugalomban:

— 15 °C-on rügyfagykár

— 20 °C-on vessző vége visszafagy

— 25 °C-on teljes rügyfakár, vesszőpusztulás

— 27 °C-on fapusztulás

Kényszernyugalomban:

— 8 °C-on rügyfagykár

Lombhullás utáni fagykár:

— 15 °C alatt

Tavaszi fagytűrés

Piros bimbóban: –3 °C — –5 °C-ig

Teljes virágzás: –2 °C — –3 °C-ig

Sziromhullás után: –1 °C-ig

Ezt bemásoltam a " tankönyvemből " , bár szerintem területileg eltérő lehet , köszönhetően az alanyhasználatnak is , meg a talaj tápanyagösszetételének . Én azt tapasztaltam , hogy egy bőséges kálisózás tél elején jótékpnyan hat a téli és a tavaszi fagytűrésre is . Régebben én is kínlódtam a fagyokkal , de ha van is fagykár , mindíg marad rajt egy normális termésre való ... bár a 2002-2003 -as év nekem is fekete volt .

Ebből a szempontból az alföld rosszabb helyzetben van ... gondolom én ... azért is mert megáll a levegő és ez veszélyesebb , valamint korábban is vannak a fejlettségben a növények és ahogy én látom a homoktalaj nem a legideálisabb a barackoknak .

Arról tudsz , hogy milyen alanyon vannak a fáid ???
Előzmény: kardhal01 (360)
kardhal01 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 360
Szia Mozo66!

Neked mi a tapasztalatod, milyen erősségű fagyot bír ki az őszibarack bimbós állapotban? Nálam /Szeged környéke/ virágzás előtti állapotban vannak és félek a jövő heti lehűléstől.

Köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!