Keresés

Részletes keresés

Ben__ Creative Commons License 2010.07.26 0 0 1523
Sziasztok!

Nagyméretű pincét szeretnék friss levegővel folyamatosan ellátni,illetve ha van rá mód,akkor ezzel a berendezéssel fűteni is télen.Megoldható?Teljesen laikus vagyok ezzel kapcsolatban.
Üdv,B
wwonka Creative Commons License 2010.07.20 0 0 1522
Nem találtam infot, de a fali hőcserélős eszközök miért estek ki?
400 euro/ darab vezérléssel 70% hatásfokkal, ha jó a ház, akkor kettő elég is lehet, tehát 250.000ből megvan a komplett rendszer, gyári garanciával.

Mi a véleményetek?

http://www.energotrade.hu/index.php?lang=hu&fm=2&m=22
az energotrade árlistáján vannak az eszközök

xBen Creative Commons License 2010.07.19 0 0 1521
Ezeket a gépeket ismeri valaki?
link

Megvan nekik a PH minősítésük is elég türhető -80% ill. feletti- értékekkel!

Itt keresgéltem: PHI minősített gépek
Sajnos nagyrészét ezeknek a gépeknek nem forgalmazzák itthon. Vagy csak én nem találtam rájuk.
XPS epito Creative Commons License 2010.07.19 0 0 1520
Levegős talajhőcserélő tulajokat szeretném megkérdezni:

Kinek van gyárilag e célra gyártott csöve?
Van értelme megfizetni a "marketing felárat"?

Akinek nem ilyen, hanem pl. csatorna csöve van, bánja-e?
XPS epito Creative Commons License 2010.07.11 0 0 1519
legyen neked igazad,
Szuperül szigetelt házban még nem próbáltam ilyen fűtést, de hagyományos szerkezetnél ezt tapasztaltam.
Előzmény: Axióma (1518)
Axióma Creative Commons License 2010.07.09 0 0 1518
Hat azert megneznem, hogy mennyire van rossz hoerzet, ha
- vagy kicsi a hotomeg
- vagy folyamatosan egy homersekleten van tartva az egesz haz
a leirt eros hoszigeteltsegi fok mellett. Ahhoz, hogy huzzon a fal, az kell, hogy hot nyeljen el. Ami nem lehet ha jo a hoszig. kifele vesztesegbol fakado, csak a fal homerseklete miatti elnyeles, ha az sok (azaz a hotomeg is nayg, es homerseklet-emelest hajtasz eppen vegre). Az osszes tobbi esetben nincs "huzo" felulet. Az mas kerdes, hogy nincs sugarzo sem, de az - szerintem! - nem is hianyzik, ha nincs hideg, korulolel a meleg.
Előzmény: XPS epito (1516)
sancibácsi Creative Commons License 2010.07.09 0 0 1517
Köszönöm!
Előzmény: XPS epito (1516)
XPS epito Creative Commons License 2010.07.09 0 0 1516
Valószínüleg igen.
De azzal tisztában vagy, hogy a légfűtés nagy hátránya a sugárzó hőleadás hiánya.
azaz, meleg lesz a levegő, de a falak, tárgyak nem és ez kellemetlen.
Ahova meg a kályha kerül, ott meg talán túl egy helyről jön a sugárzó meleg, ezzel egyenetlen hőérzetet (tábortűz jelenség) kelthet.
Előzmény: sancibácsi (1515)
sancibácsi Creative Commons License 2010.07.09 0 0 1515
Szeretném megtudni, itt a topikon a véleményetek:
A hőszig-s top-ban felmerült, hogy a jól hőszigetelt cs.ház hőigényét (max 6kw), egy tömegkályha fedezné. Ennek külső része sugárzó hő formájában fűtené a földszint túlnyomó részét. ezen kívüli, és az emelet nagy részét légfűtéssel a tömegkályhába épített konvekciós járat.
A kérdés a következő: mivel eleve épülni fog hővisszanyerős szellőzés: megoldható-e egy rendszerrel?
Vagyis a tk. a elszívó ágba csatlakoztatva,...
Catman Creative Commons License 2010.07.08 0 0 1514
Koszi, akkor szerintem 130-as lyukakat fogok csinaltatni.
Előzmény: XPS epito (1513)
XPS epito Creative Commons License 2010.07.08 0 0 1513
Jól gondolod!
Előzmény: Catman (1512)
Catman Creative Commons License 2010.07.07 0 0 1512
Köszönöm a tippeket. Én eddig azt hittem, hogy ezeknek a légcsatorna átmérőjénél nagyobb lyuk kell, de ha jól láttam, akkor nagyjából ugyanakkora kell. Tehát ha 125-ös légcsatorna lesz, akkor mondjuk egy 130mm-es lyuk megfelelő lesz, és ez az 50m3/h-hoz is elég lesz. Jól gondolom?
Előzmény: XPS epito (1511)
XPS epito Creative Commons License 2010.07.07 0 0 1511
Azért, mert így lehetne a befúvó méretedet kiválasztani. .-)
Van egy egész használható doksi a Hoval honlapján.
ITT

Az egyik legegyszerűbb befúvó az LS légszelep család. így kereshetsz rá.
Megnézed a táblázatot, mennyi levegőt akarsz befújni (ne a max.-ot válaszd, mert akkor hangosabb és nagyobb ellenállású lesz a rendszered) és kinézed a külső! átmérőt a
legszelepek merete vagy ehhez hasonló doksiból.
Megnézheted az airvent honlapját is, nekik elérhető árú rácsaik vannak, stabil választékkal, szóval nem jársz úgy, hogy mire beépítenéd a lukba, már nem kapható.
Persze ők nem a szakma csúcsai, de szobában talán nincs olyan nagy elvárás egy ráccsal szemben. (Ha igen, akkor a Trox-nál nézelődj!)
Előzmény: Catman (1510)
Catman Creative Commons License 2010.07.06 0 0 1510
Normál esetben nagyon keveset, max 50m3/h-t, de az "előírt" kétóránkénti légcsere is csak 100m3/h lenne. Miért kérdezed? Kevésnek találod a 150mm-t?
Előzmény: XPS epito (1509)
XPS epito Creative Commons License 2010.07.06 0 0 1509
Azt tudod-e már, mennyi levegőt szeretnél átküldeni rajta?
Előzmény: Catman (1505)
Catman Creative Commons License 2010.07.06 0 0 1508
Rendben, koszonom.
durkonorbi Creative Commons License 2010.07.06 0 0 1507
Egyetértek...
Előzmény: ncc1701 (1506)
ncc1701 Creative Commons License 2010.07.06 0 0 1506
Csinálj 150-es lukakat, maximum adsz neki púrhabbal később. :)
Előzmény: Catman (1505)
Catman Creative Commons License 2010.07.06 0 0 1505
Sziasztok,

Nemsokara felkerul a fodem a hazra, es ki kellene furni a lyukakat a szellozoknek. Ehhez viszont tudnom kellene, mekkora lyukak kellenek... Keresgeltem a neten anemosztatokat, de nem igazan tudom, melyik lenne a jo. Tudnatok nekem segiteni?
durkonorbi Creative Commons License 2010.07.03 0 0 1504
Nekem ezt adta ki rögtön elsők között a google:

egyik illetve másik , de biztos van még sokféle, ez alapján viszont keresgélhetsz már... jobb szerelvény/szaniter üzletekben is szokott lenni, vagy max. tudnak rendelni ...
Előzmény: I.POLY (1503)
I.POLY Creative Commons License 2010.07.03 0 0 1503
Üdvözletem!

Segítséget szeretnék kérni. Egy higroszabályozású fali szellőztetőre lenne szükségem, mosókonyha szellőztetéséhez.
Hol találok ilyet az interneten? Köszönettel, I.
quint Creative Commons License 2010.07.01 0 0 1502
No, ez az "elfogadott és szakszerű mód" úgy sz...r, ahogy van. Ha véletlenül nem írták volna el a képletet, akkor csak - azonos be- és kilépő légáram mellett - a száraz lenne jó. A nedves meg egy vicc.
Előzmény: XPS epito (1499)
peterch Creative Commons License 2010.07.01 0 0 1501
Ne ,hogy valaki felreertse!

0-+20C fok ez 0 es +20C fok kozott akart lenni es nem -20 es +20C fok.
Bocsi!
Előzmény: peterch (1500)
peterch Creative Commons License 2010.07.01 0 0 1500
Szia !

Igy van, ahogyan irod. Mivel a ki es befujt levego ket osszetevobol van es pedig a szaraz levegobol es az altala szallitott paratartalombol, igy egyszeruen kikell szamitani a ket oldal hotartalma kozti kulonbseget es mindjart tudjuk, hogy hany szazalekos hatasfokkal mukodik a rendszer.
Azert megneznek egy 95% feletti ellenaramu rekuperatort, hogy hogyan tudja ezt nyujtani, mert eleve a legmelegebb es legparadusabb belepo oldaltol haladva folyamatosan csokken a homerseklete es a benne levo para aranyosan kicsapodik. Az a resze amelyik kepes volt atjutni a papirmembranon, az is valtozo homersekletu, mert az elejen lehet 21C fokos a kozepen 20C fokos es a vegen 19C fokos. Tehat itt is csak a kozep ertek jon ki legjobb esetben ugy paratartalomra, mint levego homersekletre. Es akkor hol van az a resz ami meg a kifujt levegoben maradt es esetleg az, ami kondenzt kepez?
Ja es ami a legfontosabb, hogy peldaul a Paul csak a szaraz levegos tesztre irja a hatasfokot es azt is 0-+20C fok kozott. Mi van a - C fokok eseteben?
Szerintem ellenaramu kell es egy kicsit tulmeretezett(20%) ,fuggoleges szereles es nincs gond. A hatekonysag ugy is minden pillanatban mas .

Udv , Peter.
Előzmény: durkonorbi (1498)
XPS epito Creative Commons License 2010.07.01 0 0 1499
Na jó, a fórum motor elcseszte a linket, tehát képben a hatásfok számítás elfogadott és szakszerű módja az Eurovent oldaláról:hatasfok
Előzmény: XPS epito (1492)
durkonorbi Creative Commons License 2010.06.30 0 0 1498
Túlbonyolítjátok a dolgot.... :)

100%-os hőcsere: ha a két közeg a szó szorosan vett értelmében hő(foko)t cserél, (nem keveredhet, mert akkor "átlagolódik" a hőfok, és kapsz egy energetikailag megegyező, de középhőmérsékletű, a 2 közeg összmennyiségének megfelelő 3. közeget!!!!!) azaz:

Hőcsere előtt:
közeg 1: benti levegő: 22°C
közeg 2: kinti levegő: 6°C

Hőcsere után:
közeg 1: bentről kiáramlott levegő: 6°C
közeg 2: kintről beáramlott levegő: 22°C

Ez lenne a 100%. De ilyen jellemzően csak a mesében van... Mitől lehet mégis 100% feletti a hatásfok? A kondenzációs (látens) hő miatt, ami hozzáadódik ehhez ... DE EZ MÁR NEM A HŐCSERE része, hanem a HŐVISSZANYERÉS-é Vagyis a hőcsere továbbra sem lesz, lehet 100% felett, sőt még 90-et is nehéz elérni... a hővisszanyerés az persze lehet, és ez lesz közegparaméter függő (pl. páratartalom, áramlási sebesség)!!!!

Ezt a két fogalmat keverik akkurátusan a gyártók/forgalmazók, hogy tudatosan vagy sem, azt cége válogatja, de egyik sem bizalomgerjesztő (előbbi át akar verni, utóbbi azt sem tudja, hogy amit árul/gyárt, hogy működik) ...
Axióma Creative Commons License 2010.06.30 0 0 1497
Na te megnezted, kijegyzetelted, de ha jol latom nem lettunk igazan okosabbak:)
A standardizalasnak csak ugy van ertelme, ha valoban relevans adatokat mernek (ld. paratlanito 90% rel.par.tart. 30 fokban esetre adja meg a 24 oras vizkiveteli teljesitmenyt, ami egy vicc). Ha egy rossz helyzetre kellene szep adatot produkalni, akkor ott osszehasonlithatoak lennenek, de a jo (tenylegesen hasznalt) helyen meg nem, mert arra a gyartok nagy resze akkor tenne magasrol.
Előzmény: XPS epito (1494)
jmmakk Creative Commons License 2010.06.30 0 0 1496
Én a saját mércémmel, amúgy azt veszem 100%-nak, amikor a bentivel azonos hőmérsékletű levegőt fúj be, és 0%-nak, amikor a kintit egy az egyben fújja be.

És ez változik attól függően, hogy kint éppen hány fok és milyen páratartalom van. Ésszerű lenne ha egységesítenék, hogy mire adják meg ezt, pl. 0 fok 30%, vagy -10 fok 25%.
Persze ez sok gyártónak nem érdeke, mert kiderülne véletlen, hogy nem is annyi, az annyi. :)
jmmakk Creative Commons License 2010.06.30 0 0 1495
"Végül, memória frissítés kedvéért két közeg teljes keveredése = 100%-os hőcsere"

Ha ebből indulunk ki akkor tényleg minden hővisszanyerő 100% feletti hatásfokú, mert a ki- és befúvott levegő átlaghőmérsékleténél (mondjuk, hogy kb. (Tki+Tbe)/2 ) általában melegebb levegőt tud befújni valamennyivel.
XPS epito Creative Commons License 2010.06.30 0 0 1494
Ha már ennyit rugózunk ezen, megnéztem a katalógust.
Abban már a hihetőbb 76-85% hatásfok szerepel.

De ehhez lapozni kell, amit pár nap alatt sem tettünk meg, inkább elméleteket gyártottatok :-)

Szóval igazam volt, hozhatjátok a söröket! :-)

Az ausztrálok kicsit őszintébbek, azok azt mondták, hogy The combined interlocking system offers the ability to remove unclean air from indoor environments while adding 25% savings in operating costs for ventilation compared to conventional systems.

Mire a német nyelvterületre ért, ott már Dies bedeutet eine Energieeinsparung
von bis zu 70 %, da beim Austausch mit Frischluft nahezu vollständig die vorhandene Kühl-/Heizenergie genutzt wird.

Végül tovább fejlődött a kissé zavaros 98% of the cooling/heating energy is transferred from exhaust to fresh air. mondattá, amit a végképp értelmezhetetlen A friss levegő beáramlásakor a meglévő hűtő/fűtőenergia kihasználása 98%-os. mondattá torzult.

Végül, memória frissítés kedvéért két közeg teljes keveredése = 100%-os hőcsere.
Előzmény: Axióma (1493)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!