Vuelta a Espana 3. szakasz, Zutphen - Venlo, 185 km
1 Gregory Henderson (NZl) Columbia-HTC 4:41:01 2 Borut Bozic (Slo) Vacansoleil 3 Oscar Freire (Spa) Rabobank … 44 Assan Bazayev (Kaz) 63 Michael Schär (Swi) 67 Maxim Iglinsky (Kaz) 74 Chris Horner (USA) 102 José Luis Rubiera (Spa) 104 Alexander Vinokourov (Kaz) 105 Haimar Zubeldia (Spa) 156 Daniel Navarro (Spa) 185 Jesús Hernández (Spa)
Az összetett:
1 Fabian Cancellara (Swi) Saxo Bank 9:29:33 2 Gregory Henderson (NZl) Columbia-HTC 0:00:06 3 Gerald Ciolek (Ger) Milram 0:00:08 … 23 Chris Horner (USA) 0:00:23 39 Haimar Zubeldia (Spa) 0:00:28 40 Michael Schär (Swi) 46 Daniel Navarro (Spa) 0:00:30 59 Assan Bazayev (Kaz) 0:00:32 68 Alexander Vinokourov (Kaz) 0:00:36 114 Maxim Iglinsky (Kaz) 0:00:53 121 José Luis Rubiera (Spa) 0:00:55 163 Jesús Hernández (Spa) 0:01:16
A mai nap szinte szakasztott a tegnapi mása volt. Ezúttal is volt bukás, Horner keveredett bele, de Schär felhúzta a mezőnybe. Aztán volt szökés, amiben nem vett részt a csapat, végül egy szép sprint amiben szintén nem voltunk érdekeltek.
Hogy mégse fulladjon unalomba a beszámoló, kénytelen vagyok a szakaszgyőztesről OFFolni. :-) Greg Henderson Új-Zélandi, ami ugyan szintén Lenn Délen van, mint Ausztrália, de azért mégis csak arrébb. Ez az apró különbség azonban elkerülte a Columbia ruhagyártóinak figyelmét, ezért mikor augusztus közepén Henderson kapott egy adag új mezt, azokat az Auszi lobogó díszítette a Kiwi helyett. Természetesen reklamáció forgott fenn, minek eredményeként tegnap Aldag átadta emberünknek a szép új mezeit, melyeken immáron a Kiwi lobogó hirdeti viselője nacionáléját. Ma meg már fel is avatta a szakaszgyőzelemmel. Hát valahogy így kell GT-szakaszt nyerni. :-)
Elég nehéz olyan csapatokkal tárgyalni, akik nem tesznek ajánlatot. :-)
Alberto nem olcsó vétel (nem is tudta senki kivásárolni), a csapatok jelentős részének nem fussa rá és akinek igen azok közül sem fér be mindegyiknek a koncepciójába. Szerintem nagyjából egy csapat van, amelyiknek telne rá, és hajlandó is lenne megvásárolni: a Katyusa. Oda meg szvsz jobb, hogy nem ment...
Contador ma azt nyilatkozta a televizíóban, hogy kitölti a szerződését az Astanánál, és a jövő évben még a kazahoknál versenyez.
Bár szeretett volna elmenni, az élő szerződésének a felbontását nwem tudták megoldani, ezért marad. A Garminnak és a Caisse-szal tárgyalt. A jövő évben még nem várható az Alonso féle csapat indulása sem.
Nem indul a vébén az időfutamon, mert túl sokat kellene edzenie azért a két napért.
(Na ezt a szöveget már hallottam, de egyiküktől se esett jól.)
A német Radsport-News magazin frappánsan kitalálta, hogy ha van Unter trikó a 23 (illetve esetenként 25) éven aluli kerekeseknek, miért ne lehetne Über trikó az idősebb korosztálynak. Némiképp statáriálisan meghúzták 35 évnél a vonalat és összeállították a Szürke trikós listát:
Mint látható, kis csapatunk fölényesen vezeti ezt a kategóriát, kitűnő bizonyossággal arra nézvést, hogy a jó kerékpáros a minőségi borokhoz hasonlóan csak javul az idő múlásával. :-)
Egyébként még a Touron fedeztem fel ezt a remek kiírást, ott a vége felé már elég érdekes írások születtek. A szerző elhagyhatta az összes íróeszközét az egy szem vitriolos ceruza kivételével, a tréfái többsége pedig nem meglepő módon Lancen csattant. Valószínű itt a Vueltán is csapatban marad a fekete bárány poszt, tippem szerint Vinoé lesz ez a tisztesség. :-)
Péter épp négy éve olvasom a napi igéket. Biztosan mondhatom, akármilyen izgalmas a verseny, a napi összegzés mindig sokkal csattanósabb, mint maga a szakasz. Olyan, mint a pálinka. Mert a friss gyümölcs is jó, de este vacsora előtt, milyen jó is annak az esszenciája. :-)
1 Gerald Ciolek (Ger) Milram 4:43:12 2 Fabio Sabatini (Ita) Liquigas 3 Roger Hammond (GBr) Cervélo TestTeam … 23 Chris Horner (USA) Astana 24 Assan Bazayev (Kaz) Astana 42 Michael Schär (Swi) Astana 63 Haimar Zubeldia (Spa) Astana 64 Daniel Navarro (Spa) Astana 94 Maxim Iglinsky (Kaz) Astana 0.18 97 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana 133 José Luis Rubiera (Spa) Astana 0.30 161 Jesús Hernández (Spa) Astana
Az összetett:
1 Fabian Cancellara (Swi) Saxo Bank 4:48:32 2 Gerald Ciolek (Ger) Milram 0:00:08 3 Tom Boonen (Bel) Quick Step 0:00:09 … 20 Chris Horner (USA) Astana 0.23 35 Haimar Zubeldia (Spa) Astana 0.28 36 Michael Schär (Swi) Astana 42 Daniel Navarro (Spa) Astana 0.30 55 Assan Bazayev (Kaz) Astana 0.32 63 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana 0:00:36 105 Maxim Iglinsky (Kaz) Astana 0.53 112 José Luis Rubiera (Spa) Astana 0:00:55 153 Jesús Hernández (Spa) Astana 0:01:16
Nem hinném, hogy ezt a napot a szívükbe zárták volna a fiúk… Volt szél, macskakő, meg minden földi jó, ami egy egynapos tavaszi klasszikushoz szükséges, kár hogy ez nem egy egynapos klasszikus…
A nap rövid krónikája: Chechu bukott, ÉdasBabaJézus bukott, Vino időt vesztett. Ja és volt egy szép szökés hollandokkal és szabadkártyás spanyolokkal.
A sprintben esélyünk se volt, amekkora kavarodást rendeztek, az is csoda, hogy nem volt tömegbukás. Olyan erős volt a szembeszél, hogy a legjobb sprinterek nem bírták a hajrát, a szélárnyékukból kibúvó második vonal végzett az élen.
Holnap igazi internacionalista EU konform menet lesz, kicsit körülnéznek németföldön, hátha ott nem esik. :-)
1 Fabian Cancellara (Swi) Saxo Bank 0:05:20 2 Tom Boonen (Bel) Quick Step 0:00:09 3 Tyler Farrar (USA) Garmin-Slipstream 0:00:12 … 7 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana 0:00:18 26 Chris Horner (USA) 0:00:23 36 José Luis Rubiera (Spa) 0:00:25 57 Haimar Zubeldia (Spa) 0:00:28 59 Michael Schär (Swi) 0:00:28 67 Daniel Navarro (Spa) 0:00:30 90 Assan Bazayev (Kaz) 0:00:32 105 Maxim Iglinsky (Kaz) 0:00:35 171 Jesús Hernández (Spa)0:00:46
Megkezdődött hát az utolsó nagy körverseny a jelenlegi Astana történetében. Szása kifejezetten jól kezdett, jobban ment, mint Valverde, Evans és Basso. Hogy a hegyeken mi lesz az más kérdés. A másik két összetett aspiránsunkra se lehet panasz, elég jók voltak.
Egyébként a szervezők szempontjából lehet hogy jó volt ez a motoros pálya, de szerintem kicsit steril volt a légkör, normál esetben sokkal de sokkal közelebb vannak a nézők…
Holnap hosszú és meglehetős sík szakasz lesz, szép hosszú szökéssel (hollandok előre!), és feltehetően sprintbefutóval. Assan talán juthat valamire, bár elég nagy lesz a túljelentkezés.
Demol tuti, mert ő már most szedegeti össze a klasszikus sort.
Jekimov valószínű, bár nem biztos, neki azért jó kapcsolata alakult ki a kazahokkal már csak nyelvi alapon is, de az Armstronghoz és Bruyneelhez való kötődése régebbi.
Yatesről nem tudom, mit akar, lehet, hogy marad, lehet, hogy megy a Shackba, de szerintem a legvalószínűbb, hogy a Skyban lesz jövőre.
Gallopin a nagy kérdés. De Rooy csapatmenedzser volt a Rabonál (akárcsak Johan az Astanánál), a sportigazgató Breukink volt (mint itt Gallopin). Tehát az érkezése egyáltalán nem zárja ki Gallopin maradását. Persze ettől még el is mehet, Johan és Lance minden bizonnyal meg akarják majd szerezni, hogy tovább gyengítsék Alberto csapatát.
Szerintem az is érdekes, mi lesz Wagtmans pozíciója. Úgy tűnik a kazahok rövid pórázon (de legalább is szem előtt) akarják tartani az új vezetést, és Wagtmans lesz a bizalmi emberük.
A hír szerint Rini Wagtmans és Theo De Rooy érkezik a csapathoz. Wagtmans jelenleg is tanácsadói-ügyvédi pozíciót tölt be az Astanánál, illetve a Kazah szövetség szóvivője. De Rooy a Rabobank menedzsere volt míg ki nem robbant a Rasmussen-ügy.
Gyerekek, szerintem Szása Vinokurov soha az életében nem volt ilyen sovány. Ezen a képen úgy néz ki, mintha Rasmussen Vinkorovnak próbálná meg kiadni magát.
Assan és Max feladata felderíteni a terepet, aztán szépen sorban. Michael Schär egyébként első GT-jét futja, de majd Chechu eligazítja, neki ez csak Vueltából a kilencedik. :-)
Yates mester direktori minőségében nyilatkozott az esélyekről, és szerinte Horner is elöl lehet az összetettben.
Már két adag is van, a második már a prezentáció napján készült. Vinonak voltak kisebb gondjai az SRM komputerrel de Max kéznél volt. A rend zord őrei ellenben veszélyesnek ítélték az országúti edzést ezért visszaküldték a csapatot a versenypályára. Egyébiránt hideg van és fúj a szél, nem túl Vueltás a helyzet. :-)
A Missouri körre pedig Szlava Jekimov vezeti az Astana bivalyerős különítményét:
Levi Leipheimer Janez Brajkovic Steve Morabito Andrej Zeits Sergej Renev Gregory Rast Dmitrij Muravjev Jaroszlav Popovics
Hihetetlen ez a pasi.:-)Komolyan mondom, mint valami spanyol grand, aki egy toledo salamacaval párbajozik a szíve hölgyéért. Nem ám berúgjuk a saloon ajtáját, és mindenkit szitává lövünk a coltunkkal. Nem, szép finoman, elegáns mozdulatokkal hónaljon szúrjuk a delikvenst, hadd vérezzen.
„Nem érdekelnek az adatok. Lehet mérni a biciklin leadott teljesítményt, az SRM-t, látom, hogy ez annyi, ez ennyi, az meg amannyi. De mindez nem fontos, az a fontos, hogy mikor jön el az alkalmas idő a D napra. Csak a versenyző képes megérezni azt a versenyen, hogy mikor jön el az ő lehetősége.”
„Most jönnek a győzelmek, nagy körülöttem a felhajtás, de soha egyetlen pillanatig se akarom a „sztárok”, a gazdagok és híresek életét élni. Az emberek kedvében akarok járni, de nem vagyok köteles úgy élni, mintha egy show volna az életem.”
Sok sportoló szeretne nagyobb személlyé átváltozni, akinek karizmája van, aki példakép. Nem akarna más lenni, mint egy pintói fiú, aki megnyerte a tourt?
Nem, nem. Soha nem akarnék más lenni, és nem keresek másik személyiséget. Fenn akarom tartani az egyszerűséget. Most jönnek a győzelmek, nagy körülöttem a felhajtás, de soha egyetlen pillanatig se akarom a „sztárok”, a gazdagok és híresek életét élni. Az emberek kedvében akarok járni, de nem vagyok köteles úgy élni, mintha egy show volna az életem.
Sok kollégája fanatikusan használja Facebook-ot, Twittert, Tuentit, vagy más közösségi oldalt. Általában a kortársai, a huszonévesek. Ön hogy viszonyul ehhez?
Jók ezek a médiumok, ha kontrolláljuk őket. Sok ember között teszik lehetővé a kapcsolatot, és ez még inkább vonzóvá teszi az emberek között. Bár ezeken a helyeket elhelyeztem a profilomat, sehol se aktív, sehol se lehet beszélni velem. A honlapomon biztosítok helyet arra, hogy üzenjenek nekem. Nagyon kevés időn van, és nem tudom erre áldozni.
A közlési mód annyiban is megváltozott a pelotonban, hogy a versenyzők jórészt angolul kommunikálnak, a bár azelőtt a „francia-olasz-spanyol” volt a hivatalos nyelv.
Ez evidens. A versenyzők többsége ma már angolul társalog. Ez annak a jele, hogy ma már az amerikai versenyzők hatnak úgy a mezőnyre, mint azelőtt az európaiak.
Amikor Verbierben megszerezte a sárga trikót, azt mondta nem ez volt a legnagyobb boldogságot okozó győzelme, hanem az, amikor az agyműtétje után 2005. januárjában megnyert egy szakaszt Ausztráliában.
Igen, akkor változott meg az életem, mindössze 22 évesen. Megélhettem volna negatívan is azokat a dolgokat, de inkább pozitívan fogtam fel. Megtanultam, hogy mindet jobban értékeljek, nemcsak a kerékpározásban, de az életben is. Attól a ponttól kezdve más ember lettem. Ez volt az áldozat, amit hozhattam.
Úgy gondolja, hogy komolyabb a kortársainál?
Egyáltalán nem. Vannak korombéliek, akik sokkal komolyabbak énnálam. Az én szakmám mindenesetre jobban szem előtt van, jobban értékelik. Könnyebb elérni a figyelmet.
Mivel tölti a legszívesebben a szabad idejét?
Mindenekelőtt nyugalmat keresek, hogy elfelejtsem a terheket, este elmegyek a barátaimmal a moziba, kártyázom, megvacsorázom a haverokkal.
Olvas?
Nem, csak egy kicsit. Csak annyi időm van, hogy néhány dolgot megnézzek az interneten.
Nem vonzzák a könyvek?
Nem, soha nem is vonzottak. Csak egy könyv hatott rám nagyon, ami befolyásolta az életemet, Armstrong könyve. Ahogy legyőzte a rákot. Ez a könyv sokat adott nekem. De ez a kicsi szabadidő, nálam a semmittevés ideje. Ilyenkor nem vágyom semmire, csak arra, hogy lógassam a lábam és ne gondoljak semmire.
Zene, iPod?
Nem szeretem az iPodot, csak akkor hallgatom, amikor az időfutamra melegítek, de akkor fontos, hogy halljam.
Mit hallgat?
Az szigorúan titkos, he, he. Nem tudom megmondani. Előfordul, hogy lassú dalokkal kezdek, aztán haladok gyorsabbak felé, hogy kiverjen a verejték. Szeretem a filmzenéket. Az a jó ha közben emelkedik az intenzitás, ahogy a bemelegítés három fázisa. Mindenre az Ipodot használom, fényképezésre is, a többi ketyerének búcsút mondtam.
Tudott egy kis időt szentelni a kanáriknak a kertben?
Mikor hazaértem egészen futólag, nem mintha nem akarnék velük foglalkozni, csak már kevesebb az időm, mint gyerekkoromban. Amikor megnyertem egy a tourt egy televíziós társaságtól kaptam ajándékba egy braco de weimar kiskutyát, rá is szánok egy kicsit a szabadidőmből. Az állatokra mindig figyelek.
26 évesen többet nyert, mint a kerékpárosok 99%-a egész életében. Azt mondják túl fiatalon kezdett győzni.
Nem tudom, hogy mit hoz a jövőm. Vannak versenyzők a pelotonban, akik 35 évesen is a maximális nívót nyújtják. Úgy tűnik, hogy egy bizonyos életkorig fogok harcolni az országúton. Akkor fogom abbahagyni, ha már nem lesznek álmaim.
Usain Bolt azt mondja, hogy egyedülálló akar lenni a sporttörténetben, egy igazi legenda. Ön is el tud mondani magáról ilyen nagy dolgokat?
Ez a dolog egyáltalán nem érint engem. Sokan kérdeznek Indurain, Armstrong rekordjairól. De ezek nem szerepelnek a terveim között. Amikor befejezem, majd meglátom, hogy mi az, amit elértem, és a mi az, amit nem, de most csak azt tervezem, hogy addig versenyzek, amíg élvezem. Ha eredményeket érek el, ez csak plusz motivációt fog adni.
A kerékpársport mindig megteremti a maga legendáit, népszerű hőseit: Ocana, Perico…
Ezek az emberek a tehetségükkel beléptek a halhatatlanságba. Azelőtt ez lehetésges volt, ha valaki megnyerte a tourt. Ma már ez megváltozott. Már nem lehetséges. Úgy látom, hogy ma sokkal nehezebb meglepni a társadalmat. Aki ma meg akarja lepni az embereket, az reklámot csinál a tévében, ez egy gépezet. És a biciklistákat már nem becsülik úgy, mint régen.
Kire néz fel a régiek közül? Federicora, Ocanára, Pericora?
Nem tudom, nem tudom. Nem tudnám megmondani. Mindegyiküknek megvolt a maga ideje. Mindegyikük sajátos módon támadott, de egyikükkel sem tudok azonosulni.
Mi lesz 15-20 év múlva? Itt él Pintoban, a szomszédai között, a kertben gyerekek kiabálnak, sétáltatja a kutyát?
Nem tudom. Ma még nem látom a jövőt. Beszéljünk erről inkább 15 év múlva. Nem gondolkodtam még ezen. Ahogy lesz, úgy lesz.