Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Nagyon szépek,gratulálok hozzá! Ha az Anitáról lesz tapasztalatod írd meg,én is mindig akartam de lebeszéltek róla mert állítólag repedésre és rothadásra nagyon hajlamos! Szeretném tudni a tutit!
Bocs! tényleg nagyon rossz a felvétel, a valóságban nem láttam egyetlen egyen sem rózsaszint...
Megpróbálkozom másik felvétellel, vagy megkérek egy komolyabb embert, csináljon felvételt róluk.
Ami van digitális (HP zabálja az elemet, még egyet sem tudok a töltés után, Samsung telefonommal, csak annyi, hogy "látszik vmi", vettem egy táblagépet, ezzel már látható, de a szinek!!!)
Virágzás előtt rövidítettem a fürtöket, a többit bogyókötődés után. Bizony van magnéziumhiány, több tőkén is, szerintem kimosódott a talajból a 80 mm esők után és már fürtkocsány bénulás is volt, szerencsére nem jelentős. Majd kapnak egy kis keserűsót, jövőre meg +magnézium tartalmú lombtrágyát.
Nem emlékszem, hogy a bogyóin az évek során lisztharmatot láttam volna, levelei is egészségesek, csak a csúcsain, a késői hajtásokon látszik egy kis gombabetegség. Botritisz két éve volt, de nem jelentős. Több rezisztens fajtával összehasonlítva, saját osztályzatom a Teréz ellenálló képességére: 7-7-7 , és nem hiszem, hogy lefele tévednék. Íze sokkal jobb így, szabályozva és sajnos ki kell várni a teljes érettségét, korábban nem jó.
Színével kapcsolatban: nekem sincs igazán vele bajom, de a piacon nem népszerű emiatt, egy profitól hallottam, hogy ezt a fajtát "sötétben lehet csak eladni"
Kedves Fórumtársak! Szeretném elkezdeni összegyüjteni,és közkinccsé tenni a fórumon található termesztési tapasztalatokat,és a fajtára vonatkozó szép képeket,színesítve ezzel a honlapomat is. (csemegeszőlők.hu). Ezért várok minden hasznos információt.Ezt a "hirdetést" pár hónaponként megismétlem az új belépők miatt.
Zola fórumtárs volt az első,akinek Crimson képeit,és leírását közzétettem.
Professzionális fürt manipuláció, azt hiszem ez a TOP QUALITY, amit a Terézből ki lehet hozni :)
Gratulálok!
A lisztharmat ellenálló képessége milyen? Amúgy a színével még ki tudnék békülni, de az íze és a keserű bogyóhéja nem szimpatikus. Persze a PIWI fajták esetében muszáj több dolgot is elnéznünk..., főként akkor, ha hazai fajtáról lévén szó.
Teréz. 12 éve azt hittem, ez lesz az egyik fő fajtám, ezért húsz tőkém, sőt egy kis lugasom is van belőle.
Rezisztenciája mellett hamarosan kiderültek a hibái: zöld bogyói erős napsütésben károsodnak, ezért a forró hónapokban fürtjeit lombozatban kell tartani, vagy árnyékolni kell. Terhelésre érzékeny, ha sok fürtöt hagyunk, éretlen és íztelen bogyókat kapunk, azok színe zöldes marad. Könnyű túlterhelni, mivel rendkívül termékeny fajta, vesszőnként két fürtöt is hoz és azok általában igen nagyok.
Jól beérett bogyói a zöldes –sárga szín mellett rózsaszín, sőt lilás árnyalatúak, nem muskotályos, de üdítően finom édes-savas ízűek.
Stabil fajta, idén is jól sikerült és korán érett, a fürt és bogyóritkításnak köszönhetően. Sokáig tőkén tartható, nem rothad, nem pereg, darazsak csak elvétve látogatják. Jelenleg is van még a fürtjeiből.
Kedves Zola! A Crimson képeid oly gyönyörűek,hogy közkinccsé kellene tenni másutt is.Ha engedélyezed,hogy az én saját kis satnya Crimson képemet lecseréljem a honlapomon a tiédre, nagyon megtisztelnél.Ha ez lehetséges,küldd el nekem e-mailban a képeket.
Köszönöm szépen,finom édes savas még,de napról -napra az édes íz dominál jobban, gyümölcsös jellegű,teljesen más ízvilág mint pl Zala gyöngye amit nagyon szeretek a muskotályos íze miatt,bogyóállaga is nagymértékben eltér a hagyományos fajtáktól,roppanós, a benne lévő savak ízletesek,érett meggynél éreztem hasonlót ízt,viszont a héja egy kicsit zavaró lehet,piacos fajta,jól tűrheti a szállítást,remélem a csapadék nem okoz az ízér nézve negatív változást,tesztelem a tőkéntarthatóságát,gasztronómiában is elég jól lehetne alkalmazni/mazsola,húsételekhez, saláta ,sütemény,stb/kedvező állagú bogyói miatt.
Kedves Pjotr, a Manicure finger hibáiról írnál pár szót, mert egyébként fantasztikus kinézetű szőlő. Említetted a Gróf Montecristo kapcsán a bogyóritkítást, néhány éve kísérletképpen néhány fajtánál már kipróbáltam, működik. Japánban gyakori művelet, nagyobb bogyók, jobb beérési fok és színeződés, nagyobb ellenállás botritisszel szemben, ezt tapasztaltam. Nagyszerű fajtáid vannak, gratulálok, tegyél még fel képeket, ha teheted!
Köszönöm,van a lugasomnak"árnyoldala is,ezeknél a tőkéknél vagy alany, rosszabb esetben föld probléma lehet...sajnos a földel lehet valami mert a problémás tőkék egymás mellett vannak,ebből gondolom. Gyakorlatilag egész nap éri a nap,azt sem lehet mondani hogy félárnyékos helyen van,és kb egy hónappal van elmaradva érésben:(harminc centis fürtök,meg min 1kg,nem tudom mi lesz velük...
Tiszteletem Feri Bácsi!Természetesen tudok adni belőle oltóvesszőket,semmi akadálya,örülök hogy gyarapíthatom a gyűjteményedet.Felajánlásodat köszönöm előre is,részleteket majd megbeszéljük.
Érdemes volna egy átfogó tanulmányt írni az alanyfajtákról,mert nagy az igény a megismerésükre.Én készülök a télen egy ilyen cikkre,de a hozzáférés a forrásokhoz nagyon nem könnyű...
Az is izgalmas kérdés,hogy az egyes alanyfajtákon vizsgálva hogyan teljesít ugyanaz a nemes.
Kedves Zola! Mint korábban már írtam itt a fórumban,az én Crimsonom meddő lett (Veres Cs.Abasár). Keresek egy bőtermő jó klónt már régóta,de eddig még nem találtam.Ha nem veszed tolakodásnak, szeretnék kérni a fajtádból.Ha lehet,a legjobb tőkéről.Cserébe ajánlok a fajtáim közül azokból melyek nincsenek tesztelés alatt.Írj a honlapomra,vagy ide a fórumra.Üdv.Szőlőszem