Szőlőügyben nem vagyok egy ász, sőt! Ezért csak annyit, hogy úgy tudom, a terhelésnél négyzetméter/rügyszámmal kell kalkulálni. A tőketáv a műv.mód miatt érdekes (pl. nem baj, ha a szeptemberi nap meg tudja sütni a fürtöket - nézd meg a 2008. 06. 04-én feltöltött képet a 4302-ben!). A sorok tájolása meg az uralkodó szélirány miatt fontos (növény megszáradása mielőbb - gombásodás veszélye), plusz ha van rá mód, jó, ha a sorokat a délelőtti és délutáni napsütés is éri. Így tudom. De majd jönnek a profik és kiegészítenek.
Nyolc napja voltam kinn utoljára a szőlőben, a múlt hétvégi özönvíz és a heti szépidő után és kellemes meglepetés ért, egész jó állapotban van a borszőlőm. Az évközi lisztharmat által erősebben megfogott fürtök odavannak, de ezt a kb 20%ot beáldozom a többi egészségesért dalolva. Az elmúlt napok vitáját messziről de érdeklődve figyeltem, és meg kell erősítenem, úgy tűnik tényleg sokat számít a termőhely, talaj, művelésmód; és kiegészíteném meg egy fontossal a szőlőfajta. Tőlem légvonalban 1 km-re; alacsonyabb részen, némileg zártabb domborzati viszonyok között, de remek délnyugati teraszos fekvésben gazdálkodó barátomnál is erősen rothad az olaszr. míg nálam gyakorlatilag nincs rothadás, csak a lisztharmat által beparásított bogyók, fürtök feketére száradtak. Mindez történik EZER milliméter eddigi éves és 150 mm szeptemberi csapadéknál. Jöjjön pár kép:
1. kilevelezett fürtzóna, nagyrészt egészséges fürtökkel (megjegyezem ennyire nem szoktam lelevelezni, de idén....) 2.Egészséges fürtök közelről, háttérben a fajta egyik gyengesége; az egyenletlen érés, amire az idei szar virágzáskori idő még rá is tett. (zöldesebb bogyók) 3. Sajnos ilyen is van - a lisztharmatra sztem rájött még a korompenész is - ez kuka 4. Az az érdekes, hogy a rengeteg eső és a bőséges harmat ellenére sincs botritisz (a nemesből sem) hanem inkább töpped:
Borszőlőt szeretnék telepíteni házikertben, Cabernet Franc tőkéket ültetnék. Szeretném most ősszel megcsinálni, mert az biztosabban megered mint a tavaszi. Abban kérném a segítségeteket, hogy mekkora sor- és tőtávolsággal kalkuláljak ezzel a fajtával, illetve melyik tipusú művelési mód felelne meg neki? Az Észak-Dél, vagy Kelet-Nyugat irányú sorok a kedvezőbbek? Túl nagy területem nincs hozzá, de nem is akarok csak saját fogyasztású mennyiséget előállítani.
El kezdtem a fórumot olvasni az elejétől, eléggé elbizonytalanítottak az eddig olvasottak: valaki azt írta, hogy minőségi bor készítéséhez tőkénként 0,5 kg. szőlőt hagynak. Kb. 1 q. mennyiségű szőlőben gondolkodtam, így akkor 200 tőke kellene ehhez a mennyiséghez. A rendelkezésre álló helyen viszont 1,2 m tő és 1,5 m sortávolsággal számolva csak 60 tőkének van hely. Vagy ilyen kis terhelésnél sűrűbbre is lehet venni a sorokat /tőkéket?
Várok minél több javaslatot vagy verziót.
A Cabernet Franc egyébként betegségeknek mennyire ellenálló? A metszések közül melyik tipus javasolt neki?
-A két különböző szűrőlapot - jelen helyzetben, a kis méret, illetve a kevés lapszám miatt - egymás utáni szűrésekhez kell használni, tehát két szűrést kell végezni. Lehet venni méretre (20x20 cm-es) vágott lapokat, de én 40x40-es lapokat vágok négy részre. Fontos a lapok helyes behelyezése, pontosan a keretek széléhez való illesztése, valamint, hogy a "T"-keret felé a szűrőlap bolyhos oldala, az "F"-keret felé, értelemszerűen a sima oldal kerüljön.
A két fajta szűrőt egyidejüleg kell használni, vagy egymást követő két külön fázisban? ( elnézést a dilettáns kérdésért, de még teljesen tapasztalatlan vagyok e téren:) )
http://www.d-m.hu/webshop_oldal.php 44.700 HUF bruttó, szintén házhoz szállítva.
Off: Idén a vinartis szállított nekem úgy csomagot, hogy külön csomagolták a dugózót és a dugókat ezért 2 külön szállítási díjat fizettem, pedig egyszerre rendeltem és egyszerre is kézbesítették... Azt hittem felrobbanok! Egyébként olcsók, de következő alkalommal át sem fogom venni ha megint trükköznek. Off vége :)
Hidd el, én is nagyon-nagyon várom! Bár még nem terem, de már ehhez kötődöm érzelmileg legjobban. Hiszen több évszázadon át, egészen a filoxéravészig, a legfontosabb fajta volt mifelénk is. Meg mellesleg imádom is a borát!
COLOMBO 6 LAPSZŰRŐGÉP Részletek COLOMBO 6 LAPSZŰRŐGÉP Colombo 6 lapszűrőgép szivattyúval. Ingyenes házhoz szállítással! Az ár csak a vinartis.addel.hu webáruházon keresztül történő megrendelés esetén érvényes!
Bruttó ár: 47.000 Ft Bruttó akciós ár: 44.600 Ft Kezdete: 2010.08.11 11:42 A készlet erejéig!
-Én jobban szeretem ha külön van a szivattyú. (Rover) Szűrőből elég egy utcában egy. A szűrés sikere a derítéstől(öntisztulástól) függ. Ennek ellenére gazdaságosan úgy lehet szűrni, hogy először durva majd finom(steril) lapot kell használni. (KD-7, Steril 40)
Én is ennyiért vettem, szerintem jó ár (a neten nem találtam olcsóbbat). Szűrés nélkül simán lehet használni fejtésre is. Különbőző "teljesítményű" szűrőlapokat lehet kapni, az, hogy mikor melyiket használod a bor tisztaságától/szűrés céljától is függ.
Szeretnék venni egy szűrös Colomco 6-os szivattyút (44700-huf jó ár érte?). Kérdésem , hogy mennyiszer kell szűrnöm vele a bort (palackozás előtt) ill. szűrés nélkül is használhatom pl. borfejtésre?
Idén ősszel 50-60 Rozália oltványt szeretnék telepíteni, és még korábban itt a fórumon olvastam egy fityeházi termesztőről, akinek van ebből a fajtából. A neten megtaláltam a nevét (Lócsi József?), de egyéb elérhetőségéről nem tudok. Ha valaki esetleg tudja a telefonszámát,megköszönném, ha megírná.
A szomszédokkal nekem is meggyűlik a bajom. Egyik rendesen műveli, de a másik.... Már levél sincs a szőlőjén elvitte a peronosz, a vesszőkön csak a lisztharmatos, botritszes fürt lóg. Ezek ellen semmit nem lehet tenni, pedig a borvidéki bla-bla rendtartásban mindenki kötelezve van a helyes és rendszeres művelésre, de nem tartják be és nem is ellenőrzik. Mit is lehetne ezekkel csinálni, megbüntetik 10-20-50e forintra, hogy hajtják be azon az emberen aki alkalmi munkából él vagy minimálbérből. Sajna a szőlő művelés lássuk be elég költséges "mulatság", főleg idén. Megoldás lehetne megvenni a szomszéd szőlőjét. Még megvenni meg is tudnám, de időm nincs a művelésre még a sajátomra is alig van, fővárosból szőlőt művelni szinte lehetetlen főleg, ha mindent magam vagy apámmal akarunk megcsinálni.
Igazából az időjárás nem volt kegyes idén a szőlőhöz, ja ás a többi gyümölcshöz sem.(megy,cseresznye,sárgabarack, őszi stb alig tudtunk az idén enni ezekből szinte mind lerothadt érés közben.)
Kedves Rambó, köszönöm a felajánlást, de és friss törkölyre vágyom, és olyasmi lebeg a szemem előtt, mint az a muskotály törköly, amit legutóbb Béresék standján kóstoltam. :) Valójában a borral nincs tapasztalatom, annyit tudok, hogy a normálisan kénezett bor párlata már a szulfit miatt ihatatlan, biztos van rá megoldás, de nem tudom, mi.
Nekem a szőlőm felső vége ép, mert ott hamarabb lefolyik a víz, és szelesebb is, az alsó végén nincs ép fürt, mert diófák árnyékolnak, az alsó út megfogja a talajvizet, és egy cserjesor (ezt erősen megritkítom ősszel) miatt nem is szellőzik jól. Pont ugyanúgy van művelve és mégis. Mert igen, van hatása - még dűlőn belül is - a termőhelynek.
Ami sokat számít még: a szomszéd. A felső szomszéd normálisan próbálja megvédeni a szőlőjét, az alsó szarik mindenre, akkora a lisztharmat, perenosz, botritisz nála mint egy gombakísérleti állomáson. Folyamatos a fetrőzési nyomás, nagyon nehéz megfogni így a betegséget.
Az előző évek művelés-módja is rengeteget számít: nekem a tavaly vett szőlőmön annyi termés volt, amennyit én még életemben szőlőn nem láttam. Így nem túl jó kondival fordult az idei évre, ehez jött a brutál lisztharmat-fertőzés nyáron, ami megnyitotta az utat a bortitisznek. Ez van, az idei év ilyen nálunk.
Bzoltan már megválaszolta a lényeget, MINDKÉT szempontról volt szó ebben az eszmefuttatásban, és te a villázsos szöveggel ismét utaltál arra, hogy a terroirelmélet az "megmosolyogtató", ahogyan már annyiszor korábban, ezért linkeltem be a Szepsy szöveget is. Tehát a szőlők az alapos zöldmunka és alacsony terhelés _ÉS_ a jó dűlők miatt egészségesebbek. Szerintem mindkét tényező KOMOLY szinten befolyásolja, mekkora a kár egy ilyen nehéz évben. Tehát logikai sorrendben: még egy kiemelkedő kvalitású dűlőben is nagyon nagy hatása van a zöldmunka mikéntjének a minőségre, a szőlő ellenállóképességére.
Milyen mellébeszéd van itt? Szerinted a Bálint hazudik és valójában rohad a szőleje ezerrel? Vagy a szóban levő gazdánál nem is olyan rosszak a viszonyok, csak a Bálint vetít?
Nyilván a termőhely _IS_ és a művelésmód _IS_ külön külön jelentősen befolyásolja a dolgot.
Nálad a termőhely mindenképpen más, ezért értelemszerűen nálad más a helyzet mint egy olyan helyen ahol a tietekétől lényegen eltérő viszonyok vannak.
Egy jobban terhelt, kevésbé gondosan levelezett, kevésbé előnyösen kialakított tőkefejekkel megintcsak megmutatkozhat a különbség.
Miért kell cinikusan meghazudtolni bárkit csak azért mert máshogy és máshol dolgozik mint te?
Dehogy érted. Ezt írtad valóban: "Ez így van, de konkrétan a chardonnayban az én soraimon átlag minden 2-3. fürtön van egy-két rohadásnak indult bogyó, addig a gazda sorain (akitől bérlem egy részét a területnek) átlag minden 2-3 fürt kompletten berohadt már, pár nap és szép kis szőrös botritisz-gombócok lesznek a fürtök helyén. A gépi munkák ugyanazok voltak, csak a terhelés és a zöldmunka különbözött. Nem azt mondom hogy nálam rózsás a helyzet, de egyelőre más nagyságrendű a kár mégis. " Szó nincs erről:"dűlők közti eltérés, kőzet, altalaj hatása". Ugyanaz a dűlő, ugyanaz a terület. Szepsy nem erről beszél. Lovagoljunk még a szavakon? Bár ehhez már fáradt vagyok, ilyenkor fokozottan előjön az a hibám, hogy nem szeretem a mellébeszélést, még ha ekézésnek is érzitek.
Nálunk teljesen meglepő módon a 100mm leeset csapadék ellenére a mai Juhfark próbaszüret 19 fokot hozott áztatás előtt. A szerencsénk az lehet, hogy a köves talaj nem vett fel olyan sok vizet és a fürtzóna már az eső előtt le lett rendesen levelezve. Ráadásul a rossz kötődés miatt szellősek a tőkék. Persze a számok szépek, de a teljes érettség még messze van. A cél a 21-21.5 mustfok teljes érettséggel. Most imádkozunk, hogy a szép idő kitartson. Szombaton biztos, hogy leszedünk valamennyit, de a vastagjával kockáztatunk és reménykedünk, hogy kitart Október első hetéig az idő.
Mondom, vízválasztó lesz az idei évjárat. Nagyon meg fog látszani a különbség a dűlők, borvidékek és a művelésmódok között.
Nem tudom nálatok hogyan rohad a szőlő, azt írtam, nálunk mi a helyzet: a magasabban fekvő, kövesebb talajú, meredekebb területek, ahol nagyobb a napsugarak beesési szöge, ott jobb volt a helyzet egész évben, most is jobb. Míg a lejjebb lévő, nem olyan széljárat helyeken, ahol lassabban szárad a lomb és a talaj is, ott nagyobb a baj. Nyilván felétek azért is durvább a helyzet, mert a legutóbbi nagy csapadéktömb pár napja minket elkerült (csak 5-10 mm volt), míg ahogy nézem felétek is sokkal több esett.
Tehát ha Szepsy írja ugyanazt(dűlők közti eltérés, kőzet, altalaj hatása), az stimmel, ha én, akkor meg hülyeség. Értem.
Tökéletesen egyetértek az interjúval, még hozzáfűznivalóm is volna, de nem Szepsyvel tárgyalok A megjegyzésed második feléhez intéztem a kérdőjelet(az érzékenységedre tekintettel), de ha már így rákérdeztél a véleményed személyemet illető része még finoman fogalmazva is: baromság.
Nálam nagyon rothad, az egész falu kényszerszüretel. Anyu most volt kint, szerinte a megmaradó hányad 80%-a rohad. : Megnézem, hogyan fog kibírni még három hetet. Sztem sehogy. Akkor idén nem lesz gond a szürettel. :(