Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Az en kajszinomnak... ameiket mutattam... nagyon jo edes ize van (meg van belole 6 darab), volt mindenkivel kostoltattam aki vette mert nem hittek el hogy "hazai es nem import" de mindet sikerult eladnom.
Meg jo hogy van belole 50 fa. jovore mar bosegesebben teremnek.
Apropo. Ma voltam fent a kajszisban, es olyan hajtasnovekedest tapasztaltam amit meg eletemben nem lattam. Igaz eleg "nyalkas" volt az ido mostanaban, de biztosan most vette eszre a 3-4 hete kiszort cuccot amit belerobikapaltam. 1 - 1,5 meteres uj hajtasok, muszaj lessz 2 zold metszest csinaljak, mert maskulonben jovore ossze torik leterhelik sajat magukat. :(
Na ez jó fajta lesz , úgy néz ki . Nálam a Spring Blush-on pár szem kirepedezett persze ez betudható a sok esőnek és a fiatal fának is .
A piacon kapható import kajszik teljesen színtelenek az ízüket nem tudom , tavaly egyet megkóstoltam így szezon elején .... borzalmas volt , nem hogy nincs íze hanem kimondottan rossz ízű volt . Ezekkel a fajtákkal is vigyázni kell , nem szabad túl korán leszedni , ki kell tapasztalni , mikor jön meg az ízük .
Szia! Most is lehet próbálkozni hajtó szemzéssel. Nekem tavaly szépen sikerült. Az alanynak három ágát szemeztem be, és mind a háromba befogant. kb. 40 cm-t is hajtottak.
Nálad az a kérdés,hogy az alanyon van-e még hely,ha igen, akkor az idei nemes hajtásokból már lehet szemet kivenni és akár 2-3at is bele lehet rakni.Az a lényeg ,hogy az alany adja a héját.Ha nincs hely, akkor meg kell várni, hogy újra hajtson és julius végétől alvóra szemezni.Üdv!!!
-szia! -nálam is ahogy elnézem a képedet,-pontosan hasonló tünetek vannak csak szilván (jojo), az új hajtások teljesen elhervadtak,-olyan mint a kajszin a monília,szóval a hajtásvégek 10-15cm-rel vissza száradtak a levelek meg olyanok mintha megperzselték volna,kb. a levelek fele mutat kisebb nagyobb tüneteket. -gondoltam én is arra hogy valamit elnéztem permetezéskor,-de úgyan azzal permetezem egyszerre a kajszit,meggyet,cserkót és azokon semmi elváltozás nincs (hál istennek) még amire gondoltam hogy esetleg a műtrágyátol lehet,mert elötte kaptak egy adag káliszulfátot,-de itt is kapott a többi fa is...
Remélem nem megy tönkre,abba reménykedek hogy kinövi,-idáig a hajtásvégeket lemetszettem a levelekkel meg nem tudom mit kezdjek mivel permetezzem?
-esetleg valami ötlet? -annyit még megjegyzek hogy ez kb. 2 hete történt azóta rosszabb nem lett,de akkor is az idei hajtásnövekedés oda lett.
börni27, kérnék tanácsot ,de másoktól is szilva alanyra oltottam kajszit, nem sikerült ,mikor lehet szemzéssel korrigálni és hogyan ? kérek tanácsot. köszönöm./való színű későn szedtem a csapot , már be volt erősen indulva , ez évben nagyon korán fakadt.
Nem fajtajelolt, nalunk mar regota forgalomban van :)
Ebbol a fajtabol van 50 fam. Mindegyiken volt kb 10-12 szem igy jott ossze a 2 darab M10-es lada.
Leszedtuk az osszeset roluk, mert nem a termes termeles a lenyeg MOST, ilyen fiatal fakon.
Megkostoltam a zoldebekket is, hat, volt egy kis huzos iz, de meg igy is jobb izu volt, mint amit a Supermarketekben lehet vasarolni (holnap megy a piacra, addig meg all a meleg konyhaban, hatha szinesedik :) :) )
Sziasztok sajnos valami elkapta a fáimat valaki tudna segíteni,ügy néz ki mintha perzselés lenne de nem tudom! Sajna még csak próbálkozom velük ősszel ültettem őket mert a család meg én nagyon szeretjük a kajszit! Nem szeretném elveszteni a fákat! PERMETEZTEM:Topaz,Mospilan,ezt ajánlották!
A tavaly tavasszal oltott Tsunami mai állapota. Kb. egy hete kezdett színesedni, most már a gyümölcsök többsége elég tetszetős, de még kőkemény. A méretükre sem panaszkodom, az átlagot simán eléri. Ezen a kis fán 30-nál is több van, de a hajtások némelyike ennek ellenére lassan már méteres. (Egy néhány éves elpusztult kajszi előtörő alanyára oltottam)
Porzó kell hozzá pl. Katalin cseresznye. Enélkül nincs termés. Egyébként ízben, méretben jobb lesz, mint a Meteor. Az enyém már leérett, a fiam a fáról leette, cseresznyemeggy.
Elég OFF itt, de a piramis meggy jobb mint a meteor korai? Két éve vettem a testvéremnek ilyen fát, ma reggel rákérdeztem, csak 2 szem termésük volt, átlagos gyümölcsmérettel (szerintük).
Peched van, nem frissítik az oldalt rendszeresen, pl. az utolsó Piramist én vettem meg nemrég. Azon is volt termés, a fiam tegnap ette le róla :) (jó korai meggy!)
Visszatérve a korai kajszikra, az Aurora nálam is szépen alakul, eddig mindent megúszott (tavaly is), ha lesz időm lefotózom. A bp-i, vagy déli országrészbeli déli fekvésekkel szemben azért van 1 hét hátrányom, de így is jó korán érik.
Pont tegnap néztem be oda bogyós gyümölcs miatt, de konténeresben nem láttam ilyen kajszit, csak más fajtákat. Termés is volt rajtuk :-) Lehet figyelmetlen voltam? Szabadgyökeres olvány párti vagyok, de annyira kiszámíthatatlan ezen új fajták feltűnése, hogy konténerest is bevállaltam volna (anyagilag). Egyébként a tardicotomon lévő 2 szem barackot (is) leverte a jégeső. Idén sem tudom tesztelni :-(