Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ez a művelésfajta sok helyet foglal el a várható terméshez képest. a hagyományoshoz képest szerintem. Viszont könnyebb szedni meg ápolni. Hja ha van hely..... :))
Minden bizonnyal elsősorban a betegeskedő fákat látogatják előszeretettel ezek a kártevők, mindenesetre nálam sok évvel ezelőtt 6-8 éves, erejük teljében lévő, egészséges kajszikat támadott meg a kéregszú. Négy egymás mellett lévő fát pusztított el, évente egyet. Miután a negyediket is ki kellett vágnom, akkor vettem észre a törzsön és a vastagabb ágakon a pontszerű lyukakat, amit akkor még nem tudtam mire vélni. Azóta több kertben láttam már a kártételüket. Az általuk legyengített, kókatag fára mondják általában a szomszédaim, hogy biztos "köd érte" vagy hogy gutaütést kapott.
Ezt a jellegzetes kártételt a kis, vagy a nagy kéregszú okozza. A kifejlett lárvák járataiban telelnek át. A kifejlődött bogarak májusban elhagyják a bábkamrát, és kb. 2 mm átmérőjű röpnyíláson keresztül kirajzanak. A bogarak 1,82,8 mm hosszúak, feketék, tompa fényűek, nyakpajzsuk és szárnyfedőik sűrűn pontozottak. A kirajzó bogarak elsősorban az elöregedett, sérült, fagyfoltos, vértetves vagy a gombás betegségek által legyengített fákat keresik föl. A gutaütéses kajszifákban legtöbbször megtaláljuk a kis kéregszút is, amely már akkor megtelepszik bennük, amikor a baktériumok még csak legyengítik a fákat. A szú kártétele már csak sietteti pusztulásukat. A kiválasztott fát ellepik a nőstények, berágják magukat a kéregbe, és ott elkészítik 23 cm-es anyajárataikat, majd annak mindkét oldalára lerakják tojásaikat.
én is azt hiszem, mint a szerző, hogy a kéregszú, a farontó és a cincér beteg fákat támad meg
Mivel ez az udvarban van ...volt ... így nem volt permetezve . A gyümölcsösben még nem találkoztam ezzel a kártétellel ....remélem nem is fogok .... elég nehezen tudom elképzelni a védekezést ellene .
A Kioto kihajtott 20-30 cm magasságból, van két új 50 cm-es ága, meg felül egy, ami nem halt el. Ilyenkor mindig egész egészségesnek tűnik. Mit tanácsoltok, mit csináljak vele: kivágás, vagy még kínlódjak vele egy évet, és metsszem meg/vissza valahogy?
Kajszi gutaütés ...sajnos a tavaly mutatott udvari magonc ami nem volt permetezve .
Tipikus tünetek : Lógó levelek, növekedés nincs , ágelhalások . A diagnózis baktérium , gomba .....égetni , helyét " szenteltvízzel " beszórni , 3 év múlva 3 méterre ...... stb .
DE !!!! Ha figyelmesen megnézzük akkor a törzsön apró lukak vannak amik inkább rovarra utalnak , mint baktérium , gombára . Íme .
Na most már csak el kell dönteni , hogy mi okozta a fa halálát . Ebben az esetben sajnos az , hogy nem volt rovarölőzve és valami rovarkártétel lett belőle . Majd kiderítem , hogy micsoda ( talán kéregmoly ) ilyen aprólékokkal még nem találkoztam .
1: Attól függ milyen fa . Az őszikből vannak 20 évesek amik még jól teremnek , bár még ennyi ideig nem fognak . A kajszikkal is ez a helyzet ha csak a törzset nem támadja meg valami rovar . Ebből a szempontból mindegy , hogy 6 éves a fa vagy 20 . A szilva cseresznye meggy bírja .
2 : Ja ... ez itt így van elterjedve , meg sok más dolog is . Az ősziket és a kajszikat is folyamatosan pótolom , mert foghíjas sorokat nem szívesen művel az ember . Azt meg , hogy barack ültetvénybe almát pótoljanak én még nem láttam ( szerintem más sem ) ezek városi legendák ( annak idején valaki kitalálta a 3 év múlva 3 méterre szabályt is )
A monília jelen van, de a csavart levelek valami hiányra utalhatnbak. ( Kálium, cink)
Az nem lehet, hogy a márciusi szárazság miatt lankadt a fa?
Nem tudnád jobban körbefotózni?
A képen a bal ág, amin kicsik a levelek..... az sem nomrális zrtem.
A kis levelek nem csíkosak?( világos, sötét zöld)
A nagy levelek nem világosabbak, mint szoktak lenni?
ui.: a szomszédom egyszer ilyen kis levelekre kért tanácsot. Addig kérdezgettem, amíg kidertült, hogy előtte gyomírtótott és az első 3 fáján volt ilyen tünet, ami aztán le is száradt. Azt hittük monília, pedig csak perzselés volt.
" az egyik kajszimon az egyik oldalág elég furcsa tüneteket produkál " megállapítás nem sok jót jelenthet , a fotón is látszik már , hogy le van gyengülve , legjobb , ha minél előbb eltávolítod a fáról talán van esély , hogy a fát még pár évig életben tartsad .
A pöndörödésről nem tudom elképzelni , hogy mi lehet , próbáld meg szétbontani nincs-e benne valami ...atka , tetü .
Kicsit meglepve és talán mégsem de az egyik kajszimon az egyik oldalág elég furcsa tüneteket produkál. Az egyik oldalágon az összes levél teljesen fonnyadt, a termés pedig foltos, helyenként széthasadt. A hasadást meg betudnám a sok esőnek de a többi tünetet nem. A fa egészséges részén pedig ahol a levelek egészségesek (legalábbis annak tűnnek, kis rózsaszín pöndörödés figyelhető meg).
Azt gondolom nem kell mondanom, hogy volt idén monília de kinél nem??? Kapott 2 Topas-os kezelést egy egy Decist is molyok ellen. Ennek ellenére kíváncsi lennék a véleményetekre és a tanácsotokra.
Csatolva a képek:
A végére mégy egy gyakorlati kérdés, a monília után ugyebár a fák erős mézgásodosással (Húúú de szép... ) válaszolnak. Kinövi a fa vagy ősszel vágjam vissza a sérült ágat vagy kaparjam ki most a sebet?
Az ágak végéről pucold le az összeset , hogy ne lógjanak , mert elveszti a növekedését , az ág töveknél hagyjál pár szemet kóstolónak (8 -10 db max ) .
A 3 éves kajszi még nem termő fa ha kell az a másfél kiló amit teremne inkább vedd meg a piacon , de hagyd had növekedjen .
Van egy saját készítésű kis fám mirabolánon magas törzsre oltót barackom ,most a fa 3 éves és rengeteg termés mutatkozik rajta . Igazából nem értek hozzá már mint hogy hány darab gyümölcsöt hagyak meg egy-egy ágain nem szeretném ha megszakadna a fa vagy az ágai le törnének ,és túl aprók lenének a barackok.
A fa kb 3 méter magas persze most hogy szegényke meghajlott, így úgy néz ki mint egy szomorú barka
A képeken is látszik hogy rengeteg van rajta szerintem meg kellene a barackot ritkítani csak nem tudom hogy menyire ,meg az a baj vele hogy igazából hogy az ágak végein vannak csak barackok.
Hogy csináljam hogy mindenki jól járjon, a fa és én is ????
Az eddigi összes szemzési kísérletem egy sok évvel ezelőtti alvószemzés volt (őszibe őszi - néhány egyszerű magoncba a nemes), abból nem lett semmi, és tavaly tavasszal próbáltam még a chipet (kajsziba kajszi), az is totál sikertelen lett.
Tervezem egy ideje, de lehet, hogy még ma megpróbálom a hűtőzött vesszőkkel újra a chipet (több fajjal és fajtával), ill. ha minden igaz, akkor lesz még hajtó, és már nevelődnek a magoncok az alvóhoz. Meglátjuk!
Gutaütést kapok, virágzás után 2 héttel lehullott a sárgabarackom leveleinek fele, a maradék is elég beteg, lehet ezzel még valamit kezdeni, vagy úgy járok vele mint 2 éve amikor a másik is teljesen elhalt?
én elhamarkodottnak gondolom plum pox vírus minősítést.
Saját problémám értelmezéséhez jó néhány plum pox vírus hatására megjelenő levéltünet fényképét megnéztem az interneten. Azok csak felületesen hasonlítanak az általad adott képhez és szerencsémre az én problémám képéhez is csak felületes a hasonlóság.
Figyeldd meg a különbséget egy hivatalosan ppvsnek minősített levél foltjai, és az általad mutatott levél foltjai között.
Ettől még lehet, hogy Nálad a foltokat valami más vírus okozza, de nagyon eltér az alakja a hivatalosan ppv-nek bemutatott levélen lévő foltoktól.
Még annyi, hogy azóta, hogy megijedtem a saját őszibarackomon levő foltok miatt, sok eső esett, levéltrágyáztam és gomba ellen permeteztem, és (ettől vagy sem) a foltok háromnegyede megszünt, a többi erőssége is csökkent.