Keresés

Részletes keresés

Veszpremi Creative Commons License 2008.03.22 0 0 449
Bízom benne egyelőre, bár azért ez távol van az optimális időjárástól, ami virágzás idején kéne. Nem szedtem még szét egy virágot sem, majd megteszem, pár nap múlva tán jobban látszik, ha elfagyott a virág.
Előzmény: Mozo66 (448)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 448
Ha csak ennyi volt a hideg akkor nincs vész , nálam -4 volt tegnap hajnalban . De ha megnézed egy virágon a bibét és a gyümölcskezdeményt és az zöld .. nem fekete , akkor még lehet belőle valami . Nekem volt , mikor virágzó fákra ónos eső fagyott rá akkor is azt hittem , hogy ennek vége , és jó termés lett belőle .
Előzmény: Veszpremi (444)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 447

Az komoly . Itt nálam az őszin nincs fagyás , pontosabban a fital fákon láttam csak fagyott virágot , de azoknak ugye még nincs olyan fagytűrése . Nálam a kajszin van nagyobb kár , a Piroska és a Szegedi mammut 90 -95 százalékban fagyott meg , talán egészen a tetjén maradtak ép virágok . A többin .. Magyar kajszi , Bergeron , kései Rózsa úgy néz ki , hogy kisebb fagyással megúszta ..eddig . Bár Szeged és Debrecen környéke után itt kaptuk a legkeményebb fagyot .

Akinek kajszija van az most permetezzen amint lehet , hogy ne tudjon befertőzni a monília a fagyott virágok helyén .
Előzmény: kardhal01 (446)
kardhal01 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 446
Megnéztem az ősziket milyen kár érte őket itt Szeged környékén. Kb. 60-70%-a a virágbimbóknak ép. A nektarinokon 100%-os a kár és a többi korainál is jelentős. A redhaven esetében viszont nem tapasztaltam elfagyást:))
vm.aniko Creative Commons License 2008.03.22 0 0 445

te jó ég!!!:(

nálunk is esik a hó itt pécstől 25 km re de nem marad meg,nincsenek minuszok.már órák óta esik,de eddig elolvadt mind.

Előzmény: Veszpremi (444)
Veszpremi Creative Commons License 2008.03.22 0 0 444

Mai képek. Nem őszi (az még csak pirosbimbós), hanem kajszi. Lesz ebből termés? A héten már 3x volt -1, -1.5 fokos fagy is. A virágokon semmi sem látszott, szép fehérek voltak a fagy után is.

Mozo66 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 443

Hát igen ....

Ahogy nézem ... bár nem a legjobb a felvétel ... én ezt kajszinak nézem, ( persze barack-barack ) tévednék ??? Ami nem tetszik rajrta azaz iszonyú vastag szorítókötés a derekán ... persze nem szólok bele ... csak nincs sok értelem , egy ilyen fát a metszéssel lehet alakítani . Aztán ami egy tipikus hiba az az , hogy gyepbe van ültetve . Próbáljunk meg sárgarépát , cukorborsót , kukoricát ...bármi mást gyepben nevelni . Szerintem nem jönne össze , akkor miért gondoljuk , hogy egy gyümölcstermő fa jól fogja érezni magát ??? Javaslom , hogy legalább amíg fejlődik addig müveljünk egy un. csurgó területet , ami min. 1 m sugaru kör , amibe egy kis szervestrágyát , némi tápanyagot az egészséges fejlődése érdekében tudunk juttani . Aztán mikor kineveltük , vissza lehet füvesíteni , bár így ne várjunk olyan nagy és jóízű termést tőle .

Rátérve az alakításra . Ha valóban kajszi akkor igaza van a tanácsadónak , nem szerencsés ilyen alacsonyan és ilyen szögben elágaztatni a fát , tehát vágni kell , de nem csak egyet , hanem kettőt . véleményem szerint mind a 2 oldalsó ágat le kellene venni , csak a függőlegeset meghagyni . Én speciel , a kajszit ültetéskor mindig suhángra vágom ami azt jelenti , hogy a legerősebb ágat hagyom csak meg úgy 160 - 180 cm magasan , minden egyebet levágok róla , és az ezen az ágon kitörő rügyekből alakítom ki a korona vázágait ott és annyit amennyit én akarok . Itt is ez lenne cél , hogy a két oldalsó ágat levágva a középsőből neveld ki a teljes koronát , nem baj ha kicsit magasabban indúl meg , mert akkor könyebb lesz alatta gondozni a területet . Ha levágtad , mindenképp kezeld a vágást , én esküszök a Fagel nevezetű szerre , tökéletes gyógyulást eredményez , és nem fog sarjazni mellette . De ha vágsz akkor minél előbb , mert akkor szebben tudja beforrni a sebet .
Előzmény: ozntia (442)
ozntia Creative Commons License 2008.03.21 0 0 442
.
Előzmény: Mozo66 (429)
ozntia Creative Commons License 2008.03.21 0 0 441

Küldöm a képet. A kitámasztást ültetéskor tettem oda a szél miatt.

Előzmény: Vork12 (428)
Vork12 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 440

Hát én már nagyobb válakozásba nem merek belekezdeni.

Nekem a tervem, hogy almalevet szeretnék préselni. Az őszibarack mellékes elfoglaltság. No meg nagyon szeretjük.

Ha a fiadnak van ambíciója akkor szerintem érdemes. Nekem a vejem foglalkozik gyümölccsel az alfödön. No de Ő mezőgazdász. Meg nagyban csinálja több hektáron.

Előzmény: Mozo66 (439)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 439
Én inkább a Csököly , Somogysárd , Somogyudvarhely környékekre jártam , nem tudtam hogy ott Kaposvár mellett is nagyban barackoznak .

Egyébbként érdekes , hogy itt a Mecsek környéke , az ország 5 termőterülete közül az egyik , és mindössze 1 azaz egy darab nagytermelő van jelen , és ott is időnként megkérdőjelezhető a minőség ... meg talán a szekértelem is . Én vagyok a második legnagyobb ..persze jócskán lemaradva , de talán majd a fiammal közösen belefogunk egy nagyobb telepítésbe ... bár még alszok rá egy párat .

Pedig szerintem van ebben a szakmában lehetőség , csak idegenkednek tőle az emberek . Itt nálunk is beszéltem már néhány velem egykorú emberrel , hogy nincs-e kedvük belevágni , de inkább kiadják a Tsz utódnak bagóért a földeket , mint hogy csináljanak benne valamit . Persze ez jár a legkevesebb fáradtsággal .
Előzmény: Vork12 (438)
Vork12 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 438

Kaposvárról mész Balatonlellére, Kaposfüred után egy barackos, és egy almás ültetvény mellett mész el. Majd Látrány környékén vagy 10 km hosszan ott a gyömölcsös. Az Őszibarackosok nincsenek szem előtt. Nyáron az út mellett árulják a termést. Nekem nem sok őszibarackom van 11 fa. Most kezdenek termőre fordulni. Még nagyon kezdő vagyok mindenben. Vannak almafáim 35 db.

Alma volt korábban, is abba kellett hagyni, mert elszaporodtak az illegális alma szüretelők. Kivágtam az összes fát. 50 db-ot.

Üdv Vork12

Előzmény: Mozo66 (436)
Vork12 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 437
Kaposvár
Előzmény: Mozo66 (435)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 436
Járok néha oda ... főleg az eperszezonban , de barackosokat nem igen láttam .
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 435
Somogy melyik részén laksz Vork ???
Előzmény: Vork12 (433)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 434
Szia

Akkor hasonló a helyzet , mint nálunk . Én is néztem az előrejelzéseket .... majd meglátjuk . Erős fagyot nem jeleztek , de hideg marad az idő .

Előzmény: kardhal01 (432)
Vork12 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 433

Köszönöm a gyors választ.

Élni fogok a lehetőséggel. Hiszen nagyon rá vagyok utalva a szakik segítségére.

Jó ha a kétségeket a hozzáértők eloszlatják, vagy érthető módon megmagyarázzák.

Üdv Vork12

Előzmény: Akka81 (431)
kardhal01 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 432
Szia!

Szeged környékén -1 volt a minimum. Az őszibarackok nálam még nem vigágoznak, kivéve a Flavertop, az bontogatja szárnyait. Ennyitől véleményem szerint még nem lett számottevő kár. A kajszi az más dolog, az már elvirágzott, azt úgy gondolom megtizedelte a fagy. Ma éjszaka úgy néz ki felhős lesz az ég, így fagyra nem nagyon számítok. Én inkább a jövő héttől félek, azt jósolják még komolyabb lehűlés fog érkezni. Remélem tévedtek!
Előzmény: Mozo66 (430)
Akka81 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 431

Kaptam választ az Agrinextől és a Bayer-től is :)

Szóval: a Zato Plus mellett az (eredeti) Zato Plus WG is kivonásra került tavaly áprilisban, szóval ezt mégiscsak jól írtam tegnap :) A Neoland adatbázisában azért szerepel még, mert elvileg még pár napig kapható, a könyvben pedig azért nem, mert amikor a könyvet készítették, az eredeti Zato Plus WG-nek már nem volt engedélye, csak a kifutási idejét töltötte.

Fentebb azt írtam, ez volt az eredeti Zato Plus WG, ami egy ikercsomagolású termék volt. Nos, nem véletlenül van ott az az eredeti, merthogy 2006-ban engedélyezésre került ugyanezen a néven egy gyűjtőcsomagolású termék is. Annyi különbséggel, hogy míg az eredeti a Zato mellett 1,25 kg. Merpan-t tartalmazott, az új már 1,75 kg.-ot. Viszont, mivel csomagban történik az eladás, így a kaptántartalom miatt I. kat. szernek minősül a Zato Plus WG. Ezért is van a Bayer-nak külön Zato WG, hogy lehessen Merpan nélkül is venni.

Szóval, a helyzet az, hogy a Zato Plus WG is I. kat., mint minden kaptántartalmú szer. Mint írtam, ez is a logikus, de a megerősítés mindig jól jön.

Igazad van a téves információkkal kapcsolatban. Viszont itt nem csak a változásokról van szó, az oldal több eleve nem is pontos infót tartalmaz. Például, ez a szer, a Zato miatt sosem volt III. kat, ahogy az oldal írja. Ezenkívül zöld IPM sem volt soha, mégpedig a kaptántartalom miatt. Ráadásul az é.v.i.--idők sem stimmelnek stb. Tudom, hogy néha nehéz követni a szerek-hatóanyagok-kategóriák változását, de tényleg jobban lehetne erre figyelni. Ezen oldalak szerepe épp a tájékoztatás lenne, így viszont eléggé megkavarnak...

Ha kérdésed van, írj nyugodtan, megpróbálunk válaszolni. Elvégre ezért van ez a fórum :)

Üdv

Előzmény: Vork12 (426)
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 430
Mi újság az alföldön , mekkora volt a fagy ???

Itt Baranyában -1, -2 lehetett , mert a kajszikon látni fagyott virágot ...persze a gyümölcskezdeményre gondolok . A fagyérzékeny fajtákon: Piroska , Szegedi mammut az alsó ágakon néhány fagyott virágot láttam , de ha csak ilyen mértékű lesz , akkor lesz ritkítanivaló . Persze ez még a következő napok történése lesz . Az őszi természetesen leállt a szirombontással így akár egy bő hetet is tud stagnálni , ha komolyabb fagy nem jön akkor azzal nem lesz gond .

Azt viszont láttam a hőtérképen , hogy Békésben kicsit erősebb volt a lehűlés .
Mozo66 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 429
csatlakozom Vork ..." kollégához " . persze jó lenne tudni , hogy milyen magasan van az Y elágazás . Csak hogy megnyugtassalak , létezik ilyen , hogy "Y" korona , sőt kettős Y korona is , tehát ha egyforma a két ág , és úgy 40-70 centi magas a törzs , eből egy kimondottan jó teherbírású és tartós koronát lehet nevelni . ... persze tudni kell , hogy hogyan .

Valóban ha raknál fel képet , kicsit okosabbakat is tudnánk mondani , nem csak általánosságban .
Előzmény: Vork12 (428)
Vork12 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 428

Ha tudsz tegyél fel képet.

Szerintem ne vágd le. Ha kicsi a fa, akkor negyed részét vagy a harmadánál kevesebbet hagyjál meg. Az új hajtásból már tudsz koronát formálni. Pár év és kiegyenlítődik a korona forma.

ÜDV. Vork 12

Előzmény: ozntia (427)
ozntia Creative Commons License 2008.03.19 0 0 427

Sziasztok,

A 408-as hozzászólásra tudnátok valamit írni?

Köszi,

Vork12 Creative Commons License 2008.03.19 0 0 426

Köszi előre is.

Azon mérgelődöm, hogy nagyon sokan támaszkodunk az internet lehetőségeire, és téves infókhoz jutunk.

Mint a jelen esetben is.

Pontosan ezért másoltam be az oldalt, meg azt a pár sort a közleményből.

Szerintem illene ezeket az infókat frissíteni ha nem is napra készen.

Előzmény: Akka81 (424)
napalm. Creative Commons License 2008.03.19 0 0 425
mifelénk enyhe fagy volt (fejér megye), sőt még kevés hó is esett hajnalban.
remélem a barackfák túlélik...
Akka81 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 424

Szóval tehát a Zato Plus-t (ez volt az Orthocidos) már kivonták, még ápr. végéig kapható, ha maradt még valahol. A Zato Plus WG-ről (ez a Merpanos) ellentmondó infóim vannak, ezért érdeklődtem, ha jön válasz, megírom. Mindenesetre az biztos, hogy a Zato 50 WG II. kat volt (a trifloxistrobin miatt, ahogy írtam is), a III. kat-ba semmiképpen nem került át.

Üdv

Előzmény: Akka81 (423)
Akka81 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 423

Na akkor pontosítok :)

Szóval, volt Zato Plus (Orthociddal), azt kivonták. A Zato Plus WG a könyvben nem szerepel, de az Agrinex-adatbázisban viszont igen. Ez érdekes, mert a könyv is Agrinex :) Szerintem viszont a Zato-ban lévő Merpan-ra ugyanúgy vonatkozik az átsorolás. Tehát a logikus az lenne, hogy megy a Zato Plus WG az I.kat-ba. Csak érdekes, hogy ez  határozatban miért nem jelenik meg...

Írtam az Agrinexnek és a Bayer-nak is, ha jön válasz, megírom.

Üdv

Előzmény: Akka81 (422)
Akka81 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 422

Szia!

Hát, a dolog több sebből is vérzik :)

Először is, ez az ikercsomagolás sohasem volt III. kat, mert a csomagban lévő Zato 50 WG II. kat., így a csomag is II. kat. volt. Ennek az oka a Zato trifloxistrobin-tartalma - a strobilurinok nagy része II. kat. => rezisztenciaveszély. (lásd azoxistrobin)

Másrészt a Bayer maga kérte az engedély visszavonását még 2006 szeptemberében. Túl sokat nem élt a konstrukció, mert ugyanaz év elején kapott az ikercsomagolás engedélyt... A visszavonás tavaly áprilisban történt. Ha elvileg még maradt valahol, akkor még jövő hó végéig lehet venni.

Ha nem kérte volna a Bayer a visszavonást, ezt is visszavonták volna. A Zato önállóan, Merpan nékül egyébként megmaradt.

Üdv

Előzmény: Vork12 (421)
Vork12 Creative Commons License 2008.03.18 0 0 421

Kollégák!

Tudjuk, hogy a kaptán hatóanyagú szereket átsorolták. Ha jó ez az infó akkor találtam.

Kétkedéssel fogadom, mert lehet, hogy még nem frissítették az oldalt.

http://www.agraroldal.hu/zato-plus-wg_szer.html

Zato Plus WG Zato 50 WG + Merpan 80 WDG gombaölő permetezőszerek az almavarasodás, almalisztharmat és a körtevarasodás ellen.

Hatóanyag:
Zato 50 WG - 50% trifloxistrobin, Merpan 80 WDG - 80% kaptán

Felhasználható:
Almavarasodás, almalisztharmat és körtevarasodás elleni védelemre, 150 g/ha Zato 50 WG és 1,25 kg/ha Merpan 80 WDG dózisban, 500-1000 l vízben kipermetezve.

Forgalmi kategória:
III

A szakik pontosítsanak bennünket amatőröket.  Köszi.

Üdv. Vork12

napalm. Creative Commons License 2008.03.18 0 0 420
nem jó hírek, köszi.
Előzmény: Akka81 (419)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!