Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Hamarosan tombolni fognak a faiskolások/oltványosok/kereskedők/webshop-osok félrevezető hirdetéseikkel, érdemes minden ismerősünk figyelmét felhívni és óvatosságra inteni a vásárlás előtt, most az őszi telepítési lázban...
Pl. ha beírjuk a Vatera keresőjébe: csemegeszőlő, elég sok találatot kidob, azok között 90% a kiskert nevű felhasználó (Árvai József Bp. közeléből, Ete), aki weboldalán is hirdeti ugyanezen tételeket, amelyek között van ilyen is:
"Favorit, Rezisztens csemegeszőlő", a szövegben pirossal kiemelve, hogy rezisztens. Jó fajta a Favorit, de hogy nem rezisztens, az biztos...
Laikusként rákérdeztem (a hirdetésekhez lehet általános kérdést feltenni), hogy mivel szemben rezisztens a Favorit, erre jött is a válasz, hogy "gombabetegségekkel szemben toleráns" --- NO COMMENT ---
Ha más növényfajták hirdetéseiben is ugyan ezt csinálja az eladó, akkor csak gratulálni tudok neki..., a fajták hirdetéséhez használt fotókról inkább nem is beszéljünk (nem saját, jogosulatlanul használt fotók).
Köszönöm az infót az Albert Royal-ról, gondolom egy-két éven belül szebb fürtöket is hoz majd.
Jövőre már a Guzal kara fajtám is terem, nálunk a piacon eszméletlen minőségben árulják a Lajkóéktól beszerzett fürtjeit. Kár, hogy egyik fajta sem rezisztens.
Köszönöm Ali bá! Hát, sokat vagyok velük, nem tagadom :) Egyik évben egyik, másik évben másik fajta a szép, ezért jobb ha több fajtával foglalkozunk.
Amúgy a Mecsek déli lábánál, a Pellérdi dombokon (magas kaolin tartalmú) agyagos, mély talajon vannak a szőlőim, 180-200 m tengerszint feletti magasságban.
De lehet, hogy az első években télen kihordott és beforgatott nyúlgané ízlett nekik ennyire, nem tudom... :)
És a nagy kékség, amit csukott szemmel is felismerek :)))))), a Sztrasenszkij.
Nem kell levágni a második fürtjét egy hajtáson belül, szépen kinevelheti azt is. Egy tőkén akár 7-8 db kilós/másfél kilós fürtöt is kinevel úgy, hogy jövőre nem pukkan le a tőke...
A Moldavszkij csornüj, régi fajta a Krím vidékéről. A mostanság divatos Szuvenir (Szputnyik) anyafajtája. Ő hordozhatja a génjeiben a hosszúkás bogyójúságot :)
Nincs sok tapasztalatom, harmadik éve terem még és csak egy tő van . Idén a téli fagy megvieselte, sok rügye nem hajtott ki. Azért lett rajta elég fürt - talán kisebbek, mint tavaly.
Ali-bá! Nagyon szép képet csináltál az Anitáról! Feltehetem a honlapomra?Ha leírnád hozzá a termesztési tapasztalataidat,az évek alatti megfigyeléseidet,azt is szívesen venném.De ha bárkinek van tapasztalata,kiegészítése az Anitáról,azt is közzé tenném,ha hasznos az info.
Valóban jól mutat,erre az infóra volt szükségem,egyébként hasonló lehet a permetezési menetrendünk mert én is ötször szoktam permetezni és mindig Júliusban abbahagyom.Köszönöm.
Tévedtem... Eddig azt az egy alanyt néztem alaposan, ami valóban nem szinesedik, de többinek tényleg pirosasra szineződik a napos részén a levélnyél. Szóval nem olyan rossz az a kép, amit készitettem.
Köszönöm -szőlőszem--igy legalább tudom miféle alanyról van szó.
Nekem van(volt) Albert Royal.Átlagos növekedési erényű,minden évben megbízhatóan terem,jól termékenyül. A Guzal karával egy időben érik,de annál jobban ellenáll a betegségeknek.Nagyon finom ízvilága van,a cukor-sav aránya nagyon jó.Nem muskotályos, de szerintem az egyik legegyedibb ízű későbbi fajta.Teljes,és gondos növényvédelmet kíván.Kert átrendezéskor vettem ki,de iskoláztam a vesszőit és van belőle gyökeres pár darab.Tavaszra szándékomban áll újra ültetni.
Nekem most érett meg, a darazsak dézsmálják. Szép és nagy fürtöket nevel, nagy szemű. Hasonlít a Dunavra csak világosabb színű. Mi kedveljük. (Voltak esők, de itt nem rothad.) Oltsál belőle, küldök vesszőt, ha kell.
Köszönöm az infót írhatnál róla néhány sort.Emlékszem a képre,és meg is figyeltem de ott nincs még érett állapotban ezért nem vontam le belőle tanulságot.Akik lebeszéltek róla azt mondták ahogy beérés után azonnal le kell szedni egy hetet sem bír,ha esik.