Keresés

Részletes keresés

M.Krisztián Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1308

Üdvözlök mindenkit!
Major Krisztián vagyok ,jeleg ksorrú tör és házi nyulakkal foglalkozomom. Az elmúlt időszakban beleszerettem  a magyar óriás nyúlba és szeretné kelkezdeni ilyen nyulakkal foglalkozni. Olyan kérdésem lenne ,hogx esetleg tud valaki eladó ilyen nyulat vasderes vagy fehér színben?

Üdvözlettel: Mjaor Krisztián ; Erzsébet Hobbynyúl Tenyészet

Karesz 67 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1307

Szia!

Köszöntem az adatokat.Várom az anya születési adatait.

A házi törzskönyvembe kellenek.

Üdv!

Karesz67

Előzmény: suplatyi (1283)
förike Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1306

Nemrég csináltam! Nem ennyi van csak ezeket választottam ki!

latos16 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1305

Szia!

A kettő közül a nőstényt meg szeretném tartani. A bak és a másik anyánál a  fehérek is eladók lessznek de azok még csak 3 hetesek,  a bak az már 7 hetes! Nekem csak a fedezőbakkom van Bajkán Zoltántól és amikor a bakot vettem akkor voltak eladó fehér növendékek . Ez júniusban volt és azóta nem voltam nálla!!

Üdv.:Latos 16

Előzmény: suplatyi (1282)
suplatyi Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1304

"...Magyarok kaszáltak a réten.A levágott sarjú békés illata úgy lengte körül őket,mint szelíd palást amit a munka terített vállaikra. Kaszák sercentek és csillantak az öregedő fényben. Rendek nyújtóztak végig a rét sima szőnyegén,s az emberek,ahogy csöndes békességgel s előrehajlított testtel a kaszát lendítették,mintha egy boldog jövő ígéretével beszélgettek volna. Mikor megláttak,úgy gyűltek egyszerre körém,mintha pap lettem volna,a rét pedig templom.
-Hát igaz-e? Jönnek a mieink? -Jönnek -feleltem nekik. Csillogó szemükbe nézve éreztem,hogy az én szemem is éppen olyan erősen csillog,s ha eddig nem tudtam volna eléggé jól: abban a percben meg kellett volna érezzem,hogy mit jelent magyarnak lenni.
Elsősorban jelent örömet,mindazt az örömet,ami becsületes szándékban s a munkában megterem,meg azt az örömet is,hogy az Igazság mindig erősebb a hazugságnál,bármeddig is titkolja erejét. Második sorban jelent büszkeséget,hogy bírni tudtuk a szenvedést,amit azért rakott az Isten a vállunkra,hogy megerősödjünk egyrészt,másrészt pedig tanuljunk belőle,és igazságosabbak tudjunk lenni másokkal,mint azok voltak velünk. Jelent még erős és jókedvű elhatározást is,hogy no világ,most aztán csudálkozz,ha újra kezembe veszem a kaszát. De...ugyanakkor bánatot is jelent,igaz testvéri bánatot azok miatt,akik számára továbbá is remény marad magyarságuk egyetlen vígasztalása.
Ennyi mindent jelent magyarnak lenni,és éppen az a szép benne,hogy örömet is,bánatot is,büszkeséget és erős elhatározást egyszerre jelent."

WASS ALBERT

förike Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1303

Szia!

Nekem is valaki emailbe küldte! Tegnap hívtak hárman hogy kell növendék nyúl! Az egyik azt mondta hogy ő neki voltak német óriások és hogy semmi különbség nincs a két fajta között!!! Úgyhogy bátran adhatok el neki nyulat mert ért az óriásokhoz! Sokan nincsenek tisztába ennek a fajtának a méreteivel! Sok helyen olvasom hogy 50% alatti a hústermelése, még is N.Janinak 50% felett lett az eredmény! 1 vágóhídon ki nevettek és elküldtek a pics@ba hogy miért ott akarom vágatni a nyulaimat!!!

Előzmény: tooommm0013 (1302)
tooommm0013 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1302

Valahol olvastam már ezt az írást. Legalább is úgy rémlik. Általában minden írásban ami erről a fajtáról szól kapott hideget is és meleget is.

Egy fajtán belül ekkora szóródás nem lehet. Az nem kialakult fajta. És gondolom ezt azok sem vitatják akik most felkarolták. A cél amit el kívánnak érni jó és szerintem sikerülni is fog. Az én véleményem hogy a magyar vadas jobb név lett volna abból a szempontból, hogy nem sarkallta volna arra a hobbitenyésztőket hogy a méret legyen az elsődleges választási szempont. De az is igaz hogy rosszul festene mikor eladásra kínálunk egy magyar vadas fajtanevű nyulat ami fehér vagy fekete. :)

De látom van konszenzus mi a cél, és a nyúl szapora és rövid idő alatt új generációkat hoz létre így a siker is belátható időn belül meglessz!

Csak így tovább!

Előzmény: förike (1285)
Imi7575 Creative Commons License 2011.01.13 0 0 1301

Szia!

Hát szomorúan hallom, hogy mi történt.

Ha lesznek fajtatiszta kicsik akkor szóljál légyszíves.

Előre is köszi.

Üdv Imi

Előzmény: Karesz 67 (1280)
konaking Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1300

szerintem te is letudod olvasni, amelyik szembe van.

Előzmény: suplatyi (1299)
suplatyi Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1299

Annak a számát majd ír má' meg holnap amelyikről beszéltünk,mert módosítani kell a nyilvántartásban!

Előzmény: konaking (1298)
konaking Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1298

Jó, most már értem, hogy ki ő, megnéztem a hozzá szólásait. : ))

Előzmény: suplatyi (1297)
suplatyi Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1297

Arthur1!:-)

Előzmény: konaking (1296)
konaking Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1296

most kicsit leragadtam, ki a menyecske?

Előzmény: suplatyi (1295)
suplatyi Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1295

Az,aki a menyecske nick nevével írt!:-)

Előzmény: konaking (1293)
suplatyi Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1294

Örülök,hogy te is meg vagy elégedve!

Jani!Olyan jól sikerült a tetoválás,hogy ide látszanak a számok szekszárdról!:-)

Előzmény: konaking (1286)
konaking Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1293

Te vagy az öreg?

Előzmény: suplatyi (1290)
förike Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1292

Ja! Ez van nincs mit csinálni! 3x voltam kint a tanyáján!

Előzmény: suplatyi (1291)
suplatyi Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1291

Hiába!Nem gondolkozik aznaptól tovább!

Előzmény: förike (1289)
suplatyi Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1290

Én voltam.

Előzmény: arthur1 (1288)
förike Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1289

Pedig nem ki összeget adtam volna érte!!!

Előzmény: arthur1 (1288)
arthur1 Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1288

Nagyon éhes lehetett az a "díszmagyar"!:-(

Előzmény: förike (1284)
förike Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1287

Szépek nagyon!

Előzmény: konaking (1286)
konaking Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1286

Szia!

Voltam a Gyulánál, így már nálam is itt vannak a fehérek. Nagyon szépek, kicsit félnek ezek is, sok volt nekik az utazás, de majd megszokják a helyet. Köszi.

Előzmény: suplatyi (1283)
förike Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1285

A magyar óriás fajta körül több vonatkozásban is heves viták zajlottak le. Az egyik sokat vitatott pont a magyar óriás – magyar vadas kérdés volt. Sokan a kettőt önálló fajtának ismerték el, mindkét fajtában színváltozatokkal. Mások szerint magyar vadas fajta nincs, csupán a magyar óriásnak két súlyváltozatáról lehet beszélni. A Magyar Házinyúl és Kisállattenyésztők Országos Egyesületének álláspontja szerint magyar vadas fajta nincs, csak magyar óriás fajta. Ezen belül két változatot különböztetünk meg. Ezek eltérő súlya egyben gazdaságilag fontos tulajdonságokra is utal. A fajta kialakulása. A század elején hazánkba több száz, talán több ezer belga óriás nyulat hoztak be. A szemre is tetszetős, egyúttal azonban hatalmas, nagy hústömeget adó állatok hamarosan népszerűek lettek a magyar tenyésztők körében, és a fajta rohamosan terjedt. A nagy keresletet szervezett tenyészutánpótlás hiányában nem tudták kielégíteni, hazai tenyésztőbázis pedig nem volt. Ezért a rokontenyésztés elkerülése érdekében sokan a hazánkban már ismert vadas színű parlagi nyulakkal keresztezték a belga óriásokat. Természetesen az így létrejött állományokban a testnagyság csökkent. Hozzájárult ehhez a folyamathoz az is, hogy az átlagos magyar tenyésztő nem tudta az óriás nyulakat úgy takarmányozni, mint amilyet ezek igényeltek volna. Változott a korábban eléggé egyöntetű vadas szín is.  Egyre gyakrabban jelentek meg vasderes és fekete ivadékok. Ezzel a folyamattal egy időben néhány tenyésztő törekedett arra, hogy a belga óriás fajtajellegét fenntartsa. Lehetőségeihez képest a vérfrissítéshez nem parlagi nyulakat, hanem eredeti belga óriásokat, több esetben pedig német szürke óriás nyulakat használtak fel. Ily módon alakult ki a két súlyváltozat. A kisebb testű változatot, amelynek kifejlett kori  élősúlya 5-7 kg, nevezik sokan magyar vadasnak. Mai szemmel nézve ez a kisebb testű változat a kívánatos, mert ezek általában zömök testfelépítésűek, széles és jól izmolt gerinctájékkal, közép nagy fejjel, rövid, nem húsos és felálló fülekkel.  Dicsérik tejtermelő képességét, ami a jó nevelőképesség egyik alapja. Ebben közrejátszik az a körülmény is, hogy egyre több olyan anya található ebben a változatban, amelynek 8-10 működő csecsbimbója van. Különösen előnyös az a tulajdonsága, hogy jól bírja a közepesnél gyengébb takarmányozási viszonyokat, igénytelen, edzett és a betegségekkel szemben ellenálló. Súlygyarapodása nem kedvezőtlen, a 2,5 kg vágási súlyt 12 hetes korára eléri.  Az óriás jellegből adódó probléma az, hogy ebben a súlyban és korban nem mutat kész húsformákat, vágási kitermelése többnyire gyenge, az – érthetően – nagy fej, nagy lábak miatt. Az említett értékes tulajdonságok azonban indokolttá teszik, hogy a magyar óriás kisebb testű változatával többet foglalkozzunk, tenyésztését felkaroljuk. A magyar óriás fajtának nagyobb testű változatának azokat az egyedeket tartjuk, amelyek kifejlett korukban 7-9 kg élősúlyt érnek el. Ezek általában közepesen izmolt, viszonylag durva szőrzetű, csontos állatok. A fej viszonylag nehéz, a lábak eléggé durvák. Jellegzetes a hosszú, húsos felálló fül. Ez a változat tenyésztulajdonságait tekintve közepes képességűnek minősíthető. Gyakori közöttük a gyengén ivarzó, nehezen pároztatható vagy éppen meddő anya. Viszonylag nagy a halvaszületett fiókák száma és nagy a fiatalkori elhullás. Előnyös tulajdonsága viszont a növendékek kedvező súlygyarapodása. Rendszerint már a harmadik hónapban elérik vagy meghaladják a 2,6-2,7 kg élősúlyt, ennek megfelelően takarmányértékesítésük is jó. Ez utóbbi különösen kedvező, ha megfontoljuk, hogy a magyar óriás nyúl igen nagy mennyiségű feltétlen nyúltakarmány, hulladék, melléktermék értékesítésére képes. Így háztáji viszonyok között ez a nyúl gazdaságos hústermelésre képes. A magyar óriás nagyobb testű változatával kapcsolatos legtöbb probléma a gyenge hústermelő képességgel függ össze. Igaz, hogy 7-9 kg végsúlyukkal nagy mennyiségű húst szolgáltatnak, a jelenlegi helyzetben azonban a tenyésztőt nem az elérhető kifejlettkori végsúly érdekli.  Napjainkban az a fontos, hogy egy anyanyúl után minél több húsnyulat tudjon a tenyésztő eladni, és ezek a növendékek a 2,5 kg élősúlyt minél rövidebb idő alatt érjék el. A feldolgozóipar szempontjából pedig az a fontos, hogy a 2,5 kg élősúlyú vágónyulak vágási kitermelése minél kedvezőbb legyen. Ha ezek figyelembevételével próbáljuk értékelni a magyar óriás mindkét változatát, akkor megállapíthatjuk, hogy az ivadékok kedvező fiatalkori növekedési erélyét a viszonylag kevés felnevelt ivadék károsan ellensúlyozza. Az ipar problémája pedig az, hogy 2,5 kg élősúlyban a magyar óriás növendékek vágási kitermelése ritkán haladja meg a 42%-ot. A gazdaságot rontja az óriásszülő nagy takarmányfogyasztása, nagy létfenntartó takarmányszükséglete. Valamivel kedvezőbb képet kapunk a kisebb testű változatban. Ezek a kisebb létfenntartó takarmányszükséglet és a jobb húsformák miatt esnek kedvezőbb elbírálás alá. Színváltozatok. A leggyakoribb a vadasszürke változat. A felszőrök mély sötétszürkék, az aljszőrök a bőr közelében fehérek. A hason levő szőrzet az emlők táján szürkésfehér, az oldalakon a gerince felé fokozatosan sötétedik. Súlyos hiba a hason levő fehér szőrzet. A szem barna a karmok pigmentáltak. A fehér óriás finomabb csontozatú, mint a vadasszürke, vágási kitermelése valamivel kedvezőbb. A mellkas széles és dongás, a gerinc jól izmolt. A fej hosszú, enyhén ívelt, a homlok széles a fülhosszúság 15-18 cm. A fülek jól láthatóan erezettek. A szem piros. A felsőszőrök és az aljszőrök egyaránt tiszta fehérek, a szőrköntös minden egyéb színtől mentes. A sárga árnyalat, a test bármely részén súlyos hibának számít. A vasderes színváltozat dr. Anghi Csaba szerint önálló fajtának tekinthető, mert az önálló fajtaként való elismerés igényeit kielégíti. Ez vonatkozik a termelési tulajdonságokra és a színeződésre egyaránt.  A szőrzet színe – különösen a gerinc vonalán – feketébe hajló vasszürke. A szem körül fehér karika nem lehet. A magyar vasderesek edzett és szívós nyulak, több figyelmet érdemelnének. A magyar óriások tenyésztésével hazánkban néhány szakcsoport szép eredményeket ért el. Elsősorban Kispesten, majd Pécsen és Csepelen karolták fel az óriások tenyésztését és egyre nagyobb mértékben küszöböli ki a korábban gyakori testalakulási hibákat. Ez nyújt biztosítékot arra, hogy nem fog kihalni.   Na ezt találtam!Toomnak elsősorban!

förike Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1284

Sziasztok!

Ma hoztam volna egy Magyar óriás vadas bakot ami megint csak új vérvonalat jelenthetett volna! De az öreg levágta!:-(((((((

suplatyi Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1283

Örülök,hogy össze jött,és meg vagy elégedve!

Az apja:H0910

M0036

az anyja számának első felét most hirtelen nem találom de holnap megnézem a fülében,

a másik fele M0048

Már ez alapján is tudja Jani azonosítani ha tetoválásra kerül a sor de természetesen megírom!

Születési ideje:2010 október 28.

Az átszoktató abrakot becsomagoltam de elfelejtettük betenni az autóba!Bocs!Búzát,borsót és tápot evett.

Előzmény: Karesz 67 (1281)
suplatyi Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1282

Szia

Azért kérdeztem mert a hétvégén amikor tetováltunk N Jani nagyon meg volt elégedve a Bajkán Zoltántól való bakokkal és beszéltünk róla,hogy ha van rá lehetőség szerezni kell még tőle ha van neki.Akkor jutott eszembe,hogy a tieid tőle vannak és láttam a képeken fehéret is.Ha te nem tartod meg őket akkor beszéljünk róla,hogy hogyan tudunk megegyezni.

Esetleg nem tudod,hogy vannak e Bajkánnál most fehérek?

Előzmény: latos16 (1277)
Karesz 67 Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1281

Szia!

A nyuszi szerencsésen megérkezett.Szép,csak kicsit ijedt.Gondolom majd magára talál!

Köszönöm a fuvar leszervezését!

Annyi kérésem lenne még, hogy a nyusziról adatakot légyszives közölni.Gondolok itt ősökre,születési időre.

Előre is köszönöm

Üdv!

Karesz67

Előzmény: suplatyi (1275)
Karesz 67 Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1280

Szia!

Igen amit vártam az újév első napján leellet,de sajnos nem épített fészket és a kisnyuszik mind a 9 kihült.Na így kezdődött az évem!!Ami kisnyulam van az 9 db félvér.A hónap végére van "kiírva" 3 magyaróriás anya.Remélem ezeknél már rendben mennek a dolgok.

Ja ,a másik keverék anya alatt is vannak 2 napos kisnyulak,de azokat még nem néztem meg,hogy hányan vannak.

Üdv!

Karesz67

Előzmény: Imi7575 (1276)
förike Creative Commons License 2011.01.12 0 0 1279

Szia!

Azok nem Magyar óriások!

Előzmény: Imi7575 (1278)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!