Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Bármi lehet, sajnos egy csomó gombabetegségnek hasonló a tünete.
A réz nagyon jó dolog, de ilyenkor már perzselhet. Réz-sziulfátot semmiképp, esetleg réz-oxit a championosból, ami egyenletesen permetezhető ki.
De legjobb lenne, amit lentre bemásoltam.
Ajánlom figyelmetekbe Suki Ottó hozzászólását:
Tisztelt sárgabarack kedvelők! Egy gyakorlati tapasztalatomat szeretnén megosztani. A 4 éves magyar kajszimat megtámadta az apiognomónia/gutaütés, és teljes tünetmentességet, illetve szerintem gyógyulást értem el kétszeri permetezéssel. A permetszer kombináció a következő: Chorus 50WG, Topas 100 EC, Cuproxat FW.
Egészséges és gazdag baracktermést kívánok mindenkinek, tisztelettel Suki Ottó
Üdv. szakértők!Ez a Kuresia mennyire bírja a magyar klímát?Mennyire "kényes" a sárgabarackok között?Tudna nekem valaki küldeni belőle és Szegedi mammut-ból és Ceglédi óriásból szemzőhajtást?
Escande kísérleti ültetvényében a saját nemesítésű Big Red, Spring Blush, Tsunami, Samurai fajták nem mutatnak sharka tüneteket. A kísérleti terület "ultrafertőzött".
A szú kiírtása amúgy makacs dolog. Pl. lyukankénti injekciózással lehet egy régi komódból is kiírtani. A legjobb a gázosítás lenne. Kicsit meg kéne kaparnod a felületét azután töbször kénnel permetezni. Pont alkalmas az idő rá, de 10 és 25 fok között legyen a kezelés, mert alatta nem ér semmit, felette perzselhet. A kén nem halmozódik fel, lebomlik.
Azután Ali bá módszerét is kipróbálhatod.
Amúgy eléggé előrehaladott állapotban van, előbb kellett volna észlelni.
Ne vágd ki.Próbáld ki a következőt: tegyél a fertőzott részre szövet anyagot több rétegben, csepegtess rá Bi58-at éstekerd körbe fóliával. Ha kinyírja a szút, ujra éledhet a fád.
meg a moníliára és a gyümölcsmolyra és még arra is hogy valami égés mert a levélszéltől indul a barnulás. Mindenesetre, ha az idő engedi kap egy Topas- Karate koktélt.
Szerintem ezek nem tudtak gyökeret verni , ennyire futotta az erejükből . Ki kellene ásni egyet és megnézni a gyökérzetét ...esetleg megszagolni nincs-e dohos vagy mézga szaga .
Nekem nem a termésmennyisége a lényeg,hiszen a végleges famennyiségem kb 40 lesz kajsziból /a családot alapesetben 1 is elláthatná...meg vannak nagy,hagyományos fáim is/...pont a gondozás,szedés a lényeg ill. a hobbym lényege sok fajtát,többféle alanyon,koronaformában kipróbálni.
Te vagy az én emberem. Van 2 kajszim, amelyik tavaly csaknem kifagyott, írtam már róla. Töből kihajtott mindkettő, de az egyik sok rügyből, melyeket megválogattam, de így is maradt vagy 5 hajtás. Nem foglalkoztam vele mostanában, hát látom 50 cm-esek a hajtások. Egyet kiválaszthatok törzsnek, de ezek szerint egy párat meghagyhatok "bokornak", s akkor jövőre úgy fog kinézni mint a Tied.