Az eszem megall !!! A mi eghajlatunkon nem jellemzo a kondenz? Ha kiveszed a sort a hutobol miert paras? Nem a para csapodik ki rajta? Na, ennyit a "" szakemberekrol"" ,akikkel kapcsolatban vagy. Nalam is van kondenz kepzodes. Ha esetleg gaz fozolap van a hazban, minden 1m3 gaz elegetese kb. 1,3liter vizet jelent para alakban. Ezt kifujaskor telen hovateszi a rekuperator szerintuk? Al lemezbol is csak olyan helyen szabad hocserelot hasznalni, ahol nincs gaz egestermek atvezetve, mert a sracok kiprobaltak a gazkondenz lassan de biztosan ateszi az alulemezt is. Az en rendszerem azoknal a homersekleteknel es paratartalmaknal, amikor merve volt, 83% folottire jott ki. De mindenki tudja, hogy a hatasfok minden percben mas, mert valtozik a kinti homerseklet, a benti homerseklet, a kinti paratartalom es a benti paratartalom. Tehat atmeneti idoben lehet 50%, de nagyon hidegben akar 90% is. En amikor terveztem, egeszeves hatasfoknak az 55-60% kornyeket celoztam meg. Aki neked azt allitja, hogy allando 80% hatasfokot ,vagy meg tobbet tud a rendszer, az hazudik. Termeszetesen lehet epiteni olyat is, ami kepes lenne ra, de az"" kicsivel ""dragabb lenne es felesleges.
Sziasztok! Beszéltem ismét az eladóval: - Kondenz víz, a mi éghajlatunkon nem nagyon fordul elő ennél a típusnál (90%-ban nem fordult elő az általuk telepítettnél). Ha mégis előfordul elég egy egyszerű tálcát behelyezni alá. - Papír hőcserélő - hátránya, hogy nehezebb tisztítani. Ezért gyakrabban (kb. havonta) kell a szűrőket ellenőrizni. A hőátadást mint megtudtam maga a vizes papír végzi. Tehát benedvesedik a papír és így válik hővezetővé. + a párát is átadja valamilyen szinten. - Most tárgyalnak a gyártóval. Ha minden igaz lesz alumínium hőcserélő, amit egy az egyben be lehet rakni a papír hőcserélő helyére. Kb. 2-3 hét múlva kell visszahívnom, hogy sikerült-e megállapodniuk. Az alus készüléknek az ára nettó 120 helyett viszont kb. nettó 160-tól indulna.
Kedves Peterech! A Te rendszered kb. milyen hatásfokú?
Teljesen nem 0 szaldos a dolog, mert akkor nem mozgatna levegot. Annak idejen mikor kiallitason lattam eloszor ilyen kutyuket, akkor keramiabetetesek voltak es 1 percig fujtak ki a levegot , majd egy percig fujtak be a levegot. Tehat ha van egy hazban tobb ilyen berendezes + egy digesztor, akkor azert gondolom kicsit oszhangba kell tenni a dolgokat. A Stiebelnek, ha jol tudom, helyi hocserelos , most nem tudom, hogy csak keresztiranyu-e, vagy mar elleniranyu-e a kivitel, az valoban lehet megoldas akar csaladi hazakban is, nem csak szorakozohelyek szelloztetesere.
ennyiért gondolom csak a csövek voltak meg... mivel hajtod? linket is szívesen veszek mert én is a csövezést csináltam meg eddig-egyébként nekem is hasonló összegben van eddig, de még nem lélegzik csak van.... köszi
Nalam cso a csoben 21 m hosszon a hocserelo, ami a padlason van. Elszivas konyha,Wc,furdo. Befuvas szobak 4. Nekem mindenestol par eve 16000Szkk-ba kerult az egesz jatek. Annak idejen ez kb.130000Huf-nak felelt meg. Ma szorozd meg 1,5-el, tehat kb.200000Huf-nak megfelelo osszeg. Az egesz SK keszult. A haz 8mx11m.
Nagyon köszönöm a választ, erre az egyszerű dologra nem gondoltam (a központi vezérlés szükségszerűségére)
Egy körülbelüli árat tudnál mondani a te házadnak a csövezési költségeire? (mennyi befújó és elszívó van nálad?) nem is kérdezem a m2-t, csak azzal szeretnék kalkulálni, ha veszek egy hőcserélőt (vagy építek) akkor még mekkora költség nagyságrendileg a teljes csövezés (szigetesésses vagy nélküle)
Nem estek ki, csak valahogyan a kezdeti fellangolas utan senki sem vallalta fel a megvetelet. Legalabb is ez jon le, mert nem ir tapasztalatot senki sem. Minden helyisegbe kell szerelni, ami macera es ugy kell jaratni oket, hogy ne dolgozzanak egymas ellen. Tehat annyi fujja kifele a levegot, amennyi eppen szivja be. Egy zart helyisegben uzemeltetni 1-et ,vagy 1 parat, nem gond, de egy hazban peldaul 6db-ot es esetleg meg egy konyhai elszivot, az mar azert picit problemasabb. Persze csak szerintem, mivel en gyakorlatban nem ismerem a helyi hocsereloket.
Nem találtam infot, de a fali hőcserélős eszközök miért estek ki? 400 euro/ darab vezérléssel 70% hatásfokkal, ha jó a ház, akkor kettő elég is lehet, tehát 250.000ből megvan a komplett rendszer, gyári garanciával.
Mi a véleményetek?
http://www.energotrade.hu/index.php?lang=hu&fm=2&m=22 az energotrade árlistáján vannak az eszközök
Tudnátok segíteni?
én is most állok építés előtt, inkább vennék, mint építenék, de adhatnátok tól-ig redszerárakat tapasztalatból, mert leírva nem nagyon találok sehol.
max 300.000-400 körül tudnék költeni a teljes rendszerre telepítéssel együtt vagy akkor tényleg marad a fali, mert ott nincs + költségem, megveszem, átütöm a falat, bekötöm és kész.
Lehet vele futeni-huteni, de nem nyered vissza vele a szelloztetesnel kidobott levegobol a meleget. A levego keringtetesehez kikapcsolt klimanal ugyis kell plusz venti . Valamint ekkora teljesitmenyt es ilyen nagy legaramot szerintem nem viselnel el a hazban.
1452-es hsz.-ben vannak emlitve berendezesek, nezd at oket. Vagy a hozzaszolasban emlitett passziv haz topikban mar vannak konkret beepitett rendszerek. Rakerdezel, biztosan valaszolnak, konkret tapasztalattal kiegeszitve.
Van egy keretem.... 200-250, ebbe benne kell maradjak.... A legolcsóbb amit ismerek az az univex de az is 300-330+áfa.... :( e mellett még egy olyanba belemenni hogy most papír mennyire tartós jó nem jó, hát nekem luxus... maradok a gyengébb hatásfoknál de megbízható tartós szerkezetnél... de ha tudsz valamit ajánlani, szívesen venném. köszi
Ha a Lossnay papirbetetes hocserelojerol beszelnenk, akkor ott mar bizonyitott a papir. A japanok szetszedtek egy 10 evnel idosebb berendezest es nem volt semmi elvaltozas, csak a hatasfok romlott par szazalekot a megadott gyari adatokhoz kepest.
Ha szigetelt a haz es uj nyilaszarok vannak, akkor a szellozorendszer hovisszanyerovel kotelezo, ha nem akarsz energiat pazarolni. Keress ra rekuperatorokra,szellozorendszerekre a neten. Ha mindenaron elkell kolteni a penzt, akkor esszel! Ha lehet ellenaramu hocserelot vegyel! Az altalad emlitett rendszer hocsereloje szerintem csak keresztaramu, azert olyan kicsi a hatasfoka.
én papiros cserélőset nem vennék... kit tudja meddig és mennyiért lesz ha lesz bele csere... nálam is nagyon időszerű... a hunhv250en fele hajlok és rá két venti, elé meg még 10méter cső a csőben, hogy ne fagyjon el.... 150-200ig bruttóban elmennék, de ennyiért nem találtam egybegépet...
Ok, mit tanácsoltok: Most van pénzem fundamentából ezt kell elköltenem kb. 1,5 hónapon belül. Inkább később legyen szellőzőrendszerem (1-2 év), vagy vegyem meg a D2TH-t?
A HUNHV-250 legyartasa barkacs modban egy hetvege. Jelenleg a hocsereloresze itt lapul nalam a garazsban, csak szigetelt dobozt kell neki csinalni. Regebben irtam, hogy sima FeZn 0,55mm-es lemezbol konnyeden megoldhato a legyartasa es szilikon segitsegevel illesztheto egymashoz a hocseret vegzo lemez. Nagyon durvan szamolva 100eurobol megvan az ossz anyagkoltseg + a metszes ,hajlitas bere. Sajat munka arat nem szamolva. Kicsit furcsalom az emlitett oldalon azt a reszt, ahol azt irjak, hogy szerelheto falra,mennyezetre,stb. A kondenz elvezetest nem latom a fotokon. Lehet, hogy en vagyok vak, de az ilyen hocserelok szerelese fuggoleges helyzetben az optimalis, ugy nincs rafagyasveszely, ha kelloen van dimenzalva a felulet.
nekem sem szimpatikus a papír hőcserélő. De a hívei azt mondják, hogy olcsó (gyártani ), van némi pára áteresztő képessége, és hát pár évente kell cserélni kell.
Nem látom megoldottnak azt, hogy amikor párakicsapódás van, akkor mitől nem olvad el.
Háát... Én is ilyesmikre keresem választ. Ebben a topikban is volt erről már szó. Azt írták, hogy a páracserét csak papírosokon lehet normálisan megcsinálni. Ha nincs páracsere, akkor hamarosan nagyon száraz lehet bent a levegő. Bár a forgalmazóval ahogy beszéltem ő azt mondta, hogy nincs vele gond, és nem a csinál páracserét szerinte a készülék. Valami olyasmit is magyarázott, hogy nem teljesen papír, hanem van benne műanyag is. Ja, szállítás 2500 Ft + áfa országosan.
A HUNHV-t ősszel kezdik el gyártani. Így nekem most nem esélyes (Fundamenta elköltés). A második egy papírhőcserélős. kb. nagyobb mint 70%-os hatásfokkal. Egy szerelő ismerősöm azt mondta, hogy a többi sem tudhat többet talajhőcserélős előtét nélkül. + szűrőt kell még hozzá vennem, meg csöveket, és rácsokat, meg villanyvezetéket.
Nem tudom melyik jönne ki olcsóbban, mert ez nagyon helyszín-függő. De az egyszeri beruházástól szerintem fontosabb, hogy jó hatásfokú hővisszanyerés legyen. Szellőztetni kell, de nem mindegy mennyi energiát dobsz ki a levegővel. Mi foglalkozunk ilyen hővisszanyerőkkel, ha gondolod írj egy mail-t, szívesen megnézem.
Azt gondolom,csak abban bíztam,hogy olcsóbb egyben megoldani a szellőzést+fűtést, mint kiépíteni egy szellőzőrendszert és mellette lenne normál (gáz/villany) fűtés). A legnagyobb helyiség légköbmétere kb 360, ott elég lenne a 18 fok, illetve 1-2 kisebb helyiség ahol 21 fok kellene. Üdv,B
Nagyméretű pincét szeretnék friss levegővel folyamatosan ellátni,illetve ha van rá mód,akkor ezzel a berendezéssel fűteni is télen.Megoldható?Teljesen laikus vagyok ezzel kapcsolatban. Üdv,B