Suvenír. Nekem is van (5669, 5732, 5759, 5805). Rosa menna di Vacca nem lehet, az nem ilyen. Ha rákeresel a híres, nagyon-nagyon régi, pécsi szőlőre, ott van róla kép.
Bakművelésnél a fürtök nem kerülnek túl közel a talajhoz,és nem lesz túl zárt a lombozat is? Ha jól tudom, ott karó mellett nevelik a tőkét és a köré kötik körbe a vesszőket. Vagy van más tipusú támberendezés is?
A bakhátas megoldás viszont jó ötlet, mert jobban megfogja a csapadékot.
Demeter Zoli nagy ember és nagyon ért a szőlőhöz. Biztos igaza is van. Nem ok nélkül olyan fineszesek és tisztán harmonikusak a borai amilyenek.
Igen mértünk savakat. 8-11 között vannak, ami sok, de nem karcos és nem nyers. Az egalizáláskor lesz majd nagy fejtörés :) Szerintem lesz egy tétel igen frankó fröccsborom magamnak :)
Én így értékeltem: 2006 - 9 2007 - 10 2008 - 8 2009 - 8
Pedig 2008-ban brutális lisztharmat 2009-ben pedig a jég kínozta a szőlőt.
Demeter Zoli meglátása nagyon helyénvaló.
Ha egy hektárnyi területről úgy 3000 palack jó bort szeretnék lehozni és csak 1000 palack de bitang jó bor sikerül, akkor az most jó év vagy rossz?
Ha ebben az esetben háromszor annyit is kifizetne a fogyasztó akkor a termelőnek ugye tökmindegy, a fogyasztónak pedig rossz. Ha nem tudja árpolitikával kompenzálni a mennyiségi buktát akkor a fogyasztónak nagyon jó, a termelőnek pedig anyagilag nagyon rossz.
Szóval három "M" szempontból lehet egy évjárat jó avagy rossz.
1. Minőség 2. Melósság 3. Mennyiség
Termelője válogatja, hogy ezeket hogyan súlyozza. Ha tele van pénzzel a gazda mint lakodalmas kutya hányással, akkor az utolsó kettő nem számít :) de ez ritka.
Idén a 2. és 3. "M"-et mi már bebuktuk, de nagyon. rengeteg munkával lesz rekordkevés borunk. Most már csak abban bízunk, hogy ami lesz az jó lesz.
Nekem a chardonnayban elég drámai a helyzet. 10-ből 9 botritiszes szem kifejezetten finom, tiszta ízű, de 1 viszont durván keserű, penészízű, és nem nagyon látszik köztük különbség, vagy legalábbis nekem nem elég gyakorlott a szemem hozzá. Úgyhogy nagyon sajnálva a 9-et, valszeg ki fogom szelektálni őket és egsézfürtösen préselni ezt a tételt. Szintén Demeter Zoli mondta a hétvégén, hogy a botritiszesedésnek is kb 10-20 fajtája van, szóval nem egyszerű téma ez. De ha mindegyik finom, akkor persze kár kihagyni...savakat mértetek már valamiben?
Nálunk csúcsévre nem számítunk, hanem arra, hogy nagyon komoly szelektálással (még ezután is a most fönt lévő szőlőkben fajtától függően 20-70%-ot le fogunk dobálni a földre) lehet szép borokat készíteni. Kékfrankosok, cabernet-k szinte teljesen egészségesek, a cahardonnayban, velteliniben viszont kb a felét ki kell szelektálni.
Etyeken beszélgettem Demeter Zoltánnal, ő úgy mondta, hogy lehet, hogy csak a termés 10%-ával tud majd dolgozni (a többit addig ledobja a földre), de az tud még kiemelkedő is lenni. Míg tavaly ez majnemhogy 100% volt. Ehhez nyilván kell egy megfelelő árképzés és üzletmenet, hogy ezt kibírja egy birtok. Ja ás Zolinak volt egy jó felvetése. Amikor egy évjárat minőségéről beszélünk, a jó 10%-ról vagy a rossz 90%-ról beszélünk?
Évszázadévjáratázni meg nem tipikusan a terroirborászok szoktak. Inkább a nagy pincék, akik mindent mindig el akarnak adni, és akiknek nem lehet őszintének lenni. De nézd meg pl a művalkon a borászok általi évjáratértékeléseket, tanulságos. Én pl így értékeltem őket: http://alkoholista.blog.hu/2009/11/20/boraszkerdoiv_2009_masodik_fejezet
"2005: 4 2006: 7 2007: 8 2008: 7 2009: 7"
Szóval sokszor nem feketék és fehérek ám a dolgok. Az, hogy valaki azt írja, hogy nagyon szigorú és elkötelezett munkával és bizonyos körülmények közt, sok áldozat révén lehet jót is csinálni idén, az nem jelenti azt, hogy "évszázad évjárata" lenne az év. A két dolog egybemosása nagyon egyszerű demagógia.
Mellesleg nálunk a falu határában azért ment tönkre a legtöbbeknek a szőlője a rohadással, mert nem tudták a lisztharmatot időben blokkolni. Nekem mázlim van, mert egy nagyon lelkiismeretes és szorgalmas gazda csinálta a növényvédelmet, ő az egyik a kettő közül, akinek a faluban minden gombát sikerült blokkolni, rengeteg munkával. Tehát elsősorban nem az én személyes érdemem. Mondjuk tervezem is, hogy prémiumot is adok neki, mert megérdemli.
A régi kiadás magvan, közvetlenül a szerzőtől. :) De az újra benevezek, járok Veszprémen át Dörgicsére, tehát pl. egy OBI-nál történő találkozón simán át tudom venni.
Nálunk például ami van az jó. Mondjuk tény, hogy vagy hatezer tőke juhfarkról jó ha lesz 1500 palack bor, viszont a minőséget tekintve az nagyon ígéretes.
Ott ahol nem ment el a rothadás rossz irányba ott erős botritiszesedés és így léveszteség van. A kaccsok teljesen beszáradtak, minden mag jóízű és barna. Vagyis érett, de nem túlérett a juhfark. A lékinyerés 40-50%-os, konszolidált 22 körüli mustfokkal. Meglátjuk.
Veszprémben, a Szabadság tér "sarkán" levő Utas és Holdvilág antikváriumban biztos megvan/volt. Az Óváros étteremmel szemben, a tértől a Lovassy Gimnázium és a buszpályaudvar fele elindulva van a bejárat.
Remélem is hogy nem lesz ennyire csapadékos év mostanában.Nálam megint megállt a víz,még jó hogy beletudom engedni egy árokba.a levelek elég csúnyák,megviselte a szőlőt a sok eső.Bízom benne hogy nem pusztul ki.
A 2002/2003-as tél tényleg durva volt az Alföldön, a szőlőkben és az őszibarackosokban is óriási károk keletkezett. Meg a 2004/2005-ös is. Mindkét tél produkált az Alföldön -20-25 fokos, sőt, még azalatti hőmérsékleteket is.
Az (szőlő- és borvidék-) történelem iránt érdeklődőknek: megjelent Lichtneckert András: A Balatonfüred-csopaki borvidék története c. könyv, ugyan mindössze 400 példányban. Én 3500 Ft-ért láttam. (Egy könyv 1990-ben már megjelent ugyanezzel a címmel, ez lényegében ugyanaz, csak a 20 év alatt történt dolgokat is leírja.)
Tudom, hogy meglep a válaszom, de én 1x1 m-re ültetném, hosszúcsapos bakművelésre. Tőkénként elég az 1 kg szőlő, így a tőkeszámod is meglesz. Lehetőleg bakhátasra csináld, a lejtővel keresztbe. Nem lesz mindig ilyen csapadékos az év. Lehet, hogy munkaigényesebb, de eleve nem sok tőkéről van szó, és házikertben van, tehát jobban szemmel tartható, és ápolható.
A szomszédom egyébként a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető borásznak mint ahogy az eset mutatja. Még én is szakértő vagyok hozzá képest, de egyébként szoszédnak kiváló. Úgy viszonyul a borkészítéshez mint focistáink a focihoz, szeretnek focizni csak nem tudnak.
-Ja. Először borkősav közömbösödik, utánna az almasav, tejsav, borostyánkősav, citromsav, piroszőlősav, majd talán az ecetsav is. A gond az, hogy az ecetsav kálciumsója vízben oldódik, tehát túl fényes eredmény nem várható.
Üdv! És milyen borász az aki nem tudja kezelni az ecetes borát? Mészhidrát 5-ös pH-ig és mehet a főzdébe. Ha maradt még benne alkohol talán menthető. Bornak semmikép nem lenne jó.