Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Hát csak noszogasd mert szüksége van az országnak az ilyen emberekre,akik munkásságára büszkék lehetünk! De jegyezzük meg azt is hogy néhány fórumtársunk munkásságára is igen büszkék lehetünk akik sokat tettek és tesznek azért hogy megismerjünk számunkra idegen fajtákat,és sokunknak önzetlenül adtak is belőle! Munkásságuk is tiszteletre méltó,és sokat jelent a csemegeszőlők életében!
Bárki is legyen a nemesítő csak gratulálni tudok neki! Remélem azért egyszer majd hallunk róla mert csodálatos dolog lenne hogy egy ilyen tudással rendelkező egyén publikálná a munkáját,és végre Magyarország nem csak a bórról és a bórszőlőről szólna.További sok sikert kívánok a munkájához,ami valljuk be nem egy egyszerű feladat!
Nagyon hasonlít kinézetre a újabb félelmetes amerikai magnélküli fajtákra,hosszúkás hengeres,viszont azokon a bogyóvégeken kis mélyedések vannak, Moon Drop seedless,Sweet Sapphire,Sweet Surrender,ez utóbbi nem hengeres.Sok sikert kívánunk a további munkához!.
itt nagyon kevés a szőlő.Itt tuja van,díszfák és egyéb baromságok.Baromságok,mert szinte ugyanolyan növényvédelmet kívánnak,mint a haszonnövények,ugyanakkor nem teremnek semmit.....!
Kedves Pjotr77, Szőlőszem és a töbiek... akiknek van tudásuk illetve hozaférnek tudásanyaghoz, ugy látom van igény ujabb és régebbi PIWI faják = Pilzwiderstandsfähigen-Sorten = gombabetegségekkel szemben ellenálló fajták , bemutatására.
Én is köszönöm ,hogy idöt szántok forumozásra , nagyon sokat tanultam töletek. Üdv.
A Denal fehér fajta (kissé pirkadt, rózsaszínes beütéssel). Ukrán nemesítés. A Podarok zaporozsju és az Ionel (vagy Ájonel?) hibridje. Apai ágon franko-amerikai Seibel vérvonalat is hordoz (a Pierrel fajta révén), talán ebből adódóan toleráns (PIWI) fajta lehet.
3331es hozzászólásnál említettem, Észak Svájci Schaffhausen Kató Kanton. Olcsóbban kaphatóak Németországban, valószínűleg Ausztriai vagy szlovák szőlőiskolák forgalmazzák már.
Odafigyeléssel meg lehet védeni a szőlőt rézzel-kénnel, főleg a nem egy szőlősterület közepén van az ember, ahol a szomszédok egy része nem kezeli jól, és visszafertőz. Persze jó, ha az ember közel van, és ha valami gond van, rögtön közbe tud avatkozni.
A filloxéráról: tudomásul kell venni, hogy benne van a talajban, és az alanyfajták leveleinek fonákján megjelenik szőrös apró gubacs (zöld vagy piros) formájában. Ez alól kivételt képeznek azok a területek (a homokon kívül), ahol vagy nem volt szőlő a filoxéravész idején, vagy utána kivágták és sok 10 évig nem is volt ott, mert akkor talán kipusztult. Bár leginkább az történik, hogy az alanyfajták feltörnek és azok levelein szépen meg lehet figyelni a gubacsokat. Ha az ember régi szőlősterületek széleit nézi ami azóta akár erdő/szántó is lehet, észreveheti ezeket az alanyfajtákat, ahogy mindent összefutnak.
Szóval neked szerencséd van a területtel, és figyelj arra, hogy ne is hordj be véletlenül. (Mondjuk földlabdás szőlővel).
Fentiek miatt nem érdemes kockáztatni, oltott anyagot kell használni, nem saját gyökerűt. Mert a levéllakó alak tud repülni is, így eljuthat eddig érintetlen területre is (a rovarölők használatának elterjedése erősen pusztította, talán azért is nem jelent meg pl. nálad sem, de kiírtani nem lehetett)
Tibicsoki19: A fórumban már többször írtak és én is írtam róla, hol lehet venni modern és jó fajtákat. Olvass vissza, de közte volt a http://www.vinnareva.com/ és a http://slovplant.sk/ Sajnos itt is előfordulnak tévedések a megküldött fajtát illetően, nem csak Mo-on.
van olyan tőkém saját gyökéren/Ezeréves Magyarország emléke/ami majdnem combvastag-szintén nagypapai örökség,még mindig szépen terem,pedig 80 éves biztosan van
Engem körbe fogtok röhögni:minden szőlőt,rezisztenst és hagyományos régi fajtát kizárólag bordói lével,mészkénlével permetezek,peronoszpóra ellen csak akkor,ha az"olajfolt"megjelenik.Kb. 40 tőke szőlőm van lugasban,hagyományos és nagyon régi,illetve néhány új rezisztens csemegeszőlőfajtával,majdnem mind saját gyökéren,pedig betonkötött a talaj/filoxérát még hírből sem láttam/Budapest külkerületében.
-ha nem"hanyagolom" a permetezést,ezekkel a szerekkel fillérekből gyönyörűen megvédhetőek a szőlők,a darazsakkal már inkább hadilábon állok,meg a pipijeimmel,melyek felgallyaznak a lugasra és megdézsmálják....
Itt mindenki mindenféle alanyon vitatkozik,hogy melyik jobb,rosszabb,nálam ,ha egy fajtából egy tő alanyon van,a másik sima vessző,nincs külömbség a fejlődésükben,kivéve az,hogy az alanyon levő később érik.Van kettő alanytövem,azokat meghagytam,még nagypapám hagyta őket rám-nem vágom ki őket
N. Y. Muskat Blau : bogyói nagyobbak,nem annyira aromás mint a Muskat Bleu. A magok is kevésbé érződnek. Finom gyümölcsös lédús. Lombja ellenálló a gerezdeket nem bántották a gombák és darázs sem. Must és zselé készítésére is ajánlják én még nem próbáltam.