nekem sem szimpatikus a papír hőcserélő. De a hívei azt mondják, hogy olcsó (gyártani ), van némi pára áteresztő képessége, és hát pár évente kell cserélni kell.
Nem látom megoldottnak azt, hogy amikor párakicsapódás van, akkor mitől nem olvad el.
Háát... Én is ilyesmikre keresem választ. Ebben a topikban is volt erről már szó. Azt írták, hogy a páracserét csak papírosokon lehet normálisan megcsinálni. Ha nincs páracsere, akkor hamarosan nagyon száraz lehet bent a levegő. Bár a forgalmazóval ahogy beszéltem ő azt mondta, hogy nincs vele gond, és nem a csinál páracserét szerinte a készülék. Valami olyasmit is magyarázott, hogy nem teljesen papír, hanem van benne műanyag is. Ja, szállítás 2500 Ft + áfa országosan.
A HUNHV-t ősszel kezdik el gyártani. Így nekem most nem esélyes (Fundamenta elköltés). A második egy papírhőcserélős. kb. nagyobb mint 70%-os hatásfokkal. Egy szerelő ismerősöm azt mondta, hogy a többi sem tudhat többet talajhőcserélős előtét nélkül. + szűrőt kell még hozzá vennem, meg csöveket, és rácsokat, meg villanyvezetéket.
Nem tudom melyik jönne ki olcsóbban, mert ez nagyon helyszín-függő. De az egyszeri beruházástól szerintem fontosabb, hogy jó hatásfokú hővisszanyerés legyen. Szellőztetni kell, de nem mindegy mennyi energiát dobsz ki a levegővel. Mi foglalkozunk ilyen hővisszanyerőkkel, ha gondolod írj egy mail-t, szívesen megnézem.
Azt gondolom,csak abban bíztam,hogy olcsóbb egyben megoldani a szellőzést+fűtést, mint kiépíteni egy szellőzőrendszert és mellette lenne normál (gáz/villany) fűtés). A legnagyobb helyiség légköbmétere kb 360, ott elég lenne a 18 fok, illetve 1-2 kisebb helyiség ahol 21 fok kellene. Üdv,B
Nagyméretű pincét szeretnék friss levegővel folyamatosan ellátni,illetve ha van rá mód,akkor ezzel a berendezéssel fűteni is télen.Megoldható?Teljesen laikus vagyok ezzel kapcsolatban. Üdv,B
Nem találtam infot, de a fali hőcserélős eszközök miért estek ki? 400 euro/ darab vezérléssel 70% hatásfokkal, ha jó a ház, akkor kettő elég is lehet, tehát 250.000ből megvan a komplett rendszer, gyári garanciával.
Mi a véleményetek?
http://www.energotrade.hu/index.php?lang=hu&fm=2&m=22 az energotrade árlistáján vannak az eszközök
Hat azert megneznem, hogy mennyire van rossz hoerzet, ha - vagy kicsi a hotomeg - vagy folyamatosan egy homersekleten van tartva az egesz haz a leirt eros hoszigeteltsegi fok mellett. Ahhoz, hogy huzzon a fal, az kell, hogy hot nyeljen el. Ami nem lehet ha jo a hoszig. kifele vesztesegbol fakado, csak a fal homerseklete miatti elnyeles, ha az sok (azaz a hotomeg is nayg, es homerseklet-emelest hajtasz eppen vegre). Az osszes tobbi esetben nincs "huzo" felulet. Az mas kerdes, hogy nincs sugarzo sem, de az - szerintem! - nem is hianyzik, ha nincs hideg, korulolel a meleg.
Valószínüleg igen. De azzal tisztában vagy, hogy a légfűtés nagy hátránya a sugárzó hőleadás hiánya. azaz, meleg lesz a levegő, de a falak, tárgyak nem és ez kellemetlen. Ahova meg a kályha kerül, ott meg talán túl egy helyről jön a sugárzó meleg, ezzel egyenetlen hőérzetet (tábortűz jelenség) kelthet.
Szeretném megtudni, itt a topikon a véleményetek: A hőszig-s top-ban felmerült, hogy a jól hőszigetelt cs.ház hőigényét (max 6kw), egy tömegkályha fedezné. Ennek külső része sugárzó hő formájában fűtené a földszint túlnyomó részét. ezen kívüli, és az emelet nagy részét légfűtéssel a tömegkályhába épített konvekciós járat. A kérdés a következő: mivel eleve épülni fog hővisszanyerős szellőzés: megoldható-e egy rendszerrel? Vagyis a tk. a elszívó ágba csatlakoztatva,...
Köszönöm a tippeket. Én eddig azt hittem, hogy ezeknek a légcsatorna átmérőjénél nagyobb lyuk kell, de ha jól láttam, akkor nagyjából ugyanakkora kell. Tehát ha 125-ös légcsatorna lesz, akkor mondjuk egy 130mm-es lyuk megfelelő lesz, és ez az 50m3/h-hoz is elég lesz. Jól gondolom?
Azért, mert így lehetne a befúvó méretedet kiválasztani. .-) Van egy egész használható doksi a Hoval honlapján. ITT
Az egyik legegyszerűbb befúvó az LS légszelep család. így kereshetsz rá. Megnézed a táblázatot, mennyi levegőt akarsz befújni (ne a max.-ot válaszd, mert akkor hangosabb és nagyobb ellenállású lesz a rendszered) és kinézed a külső! átmérőt a legszelepek merete vagy ehhez hasonló doksiból. Megnézheted az airvent honlapját is, nekik elérhető árú rácsaik vannak, stabil választékkal, szóval nem jársz úgy, hogy mire beépítenéd a lukba, már nem kapható. Persze ők nem a szakma csúcsai, de szobában talán nincs olyan nagy elvárás egy ráccsal szemben. (Ha igen, akkor a Trox-nál nézelődj!)
Nemsokara felkerul a fodem a hazra, es ki kellene furni a lyukakat a szellozoknek. Ehhez viszont tudnom kellene, mekkora lyukak kellenek... Keresgeltem a neten anemosztatokat, de nem igazan tudom, melyik lenne a jo. Tudnatok nekem segiteni?
egyik illetve másik , de biztos van még sokféle, ez alapján viszont keresgélhetsz már... jobb szerelvény/szaniter üzletekben is szokott lenni, vagy max. tudnak rendelni ...
Segítséget szeretnék kérni. Egy higroszabályozású fali szellőztetőre lenne szükségem, mosókonyha szellőztetéséhez. Hol találok ilyet az interneten? Köszönettel, I.