Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ma (3 nap utan) ismet felneztem a kajszisomba, es csinaltam egy kis videot is :)
Eszmeletlen ahogyan nonek :) Hatha meg vizet is kapnanak a cucc a foldeben van bekeverve. Sajnos nem erkezek hogy meglocsoljam oket :( Kezd ersegelni az oszibarack :), meg a dinnyet is kell locsolni :)
A fővárost és környékét járva úgy látom, pár napon belül beindul a kajszi szezon, mintegy két héttel korábban a szokásosnál. Újpesten az egyik fa már hullajtja a termését, de szinte mindenhol sárgulnak, pirosodnak már a szemek. A Kuresia-mon az egy szem megmaradt barack is mér szép piros fedőszínű, de még kemény. Idén két, maximum három héttel a korai kajszik után már jöhet a főszezon.
Azért én megpróbálnám. Tudom, hogy nem vígasztal, de itt sem túl fényes a helyzet, gyakran azt sem tudják mit adnak el itt, gyakorlatilag annyit sem tudnak, mint ami a címkén fel van tüntetve, nem hogy bővebbet.
Egy szerencséd van, hogy te legalább piacra értékes kajszit kaptál, bár elég szégyen, hogy ha rossz fajtát adtak, akkor minimum, hogy a kínálatukból a nevét kéne tudniuk.
Közben beszéltem, egy erdélyi magyar faiskola tulajdonossal, ő azt mondta, hogy ez a fajta valóban eléri ezt a méretet, bár neki nem sok barack van a fán, mert mindig megnyírbálja oltvány készítés céljából. Azért jó lenne, ha tudna nekem fényképet küldeni róla biztos, ami biztos alapon.
Ha jól sejtem, akkor valószínűleg az NJA sorozatban lehet a legnagyobb kajszi, mert után olvastam, és a többi NJA sem apró. A románok a Viorica, és a Carmela nemesítésénél is NJA családból tartozóakat használtak.
Hagyad te az ilyen Schifi fajtakat es a nagy, akar oszit meghalado kajszit.
Utanna jartam es telefonaltam is ugyanis az NJA 19 julius kozepen ero fajta, NEKEM MEG majus 31 erik, van video is (Azt mondtak ahonnan rendeltem hogy akkor korai, mondom, JO, de mi a neve ?? Hat, hat, nem tudja :( ). Ennyit a Roman faiskolai cuccrol NO COMMENT. (DE ANNYIBAN JO, HOGY A FALUMBAN NEKEM VOLT ELSO ERETT KAJSZIM ( Es lehet a forumon is!!!). ES MEG AZ IS JO HOGY VAN BELOLE 50 darab 3 EVES FA) :) Ugy eladtam mint a cukrot.
Meg "felzolden is" :)
Ennyit az NJA 19-rol.
NEKEM EGY FAM SINCS BELOLE AZ BIZTOS. :( Lehet sajnalnam, lehet szeretnem ki tudja ?!?
A fenti segédeszköz könnyen elkészíthető jó hosszú nyél kell hozzá és valamilyen lap amiből kivágható egy forma. Segítségével a lerázott gyümölcsöket -alma-szilva-barack...- könnyen egy kupacba terelhető és könnyebb összeszedni vödörbe.
Úgy néz ki idén megkóstolhatom az orangered fajtájú sárgabarackomat, nagyon örülök, harmadik éves hatalmas fa (korához képest). Lehet rajta vagy 2 kg, szép sárgás színe lett már, de kőkemény még. A magyar kajszim még kicsi és zöld, kíváncsi leszek időben mennyi van köztük.
Lesz egy pár szem bergeron is, a sorrendjükről lesz némi fogalmam.
Nem kell kitördelned a másodhajtásokat, azokkal együtt erősödik a legjobban az oldalhajtás. Esetleg, ha a nagy lombsúlytól lehajolna, kösd fel karóhoz, hogy a kívánt szögben fásodjon meg a kívánt vázág.
Természetesen írok neked majd itt a fórumon, de ha van publikus emailed és használod is, akkkor szólj, mert az ilyesféle dolgokat jobban szeretem privátban megbeszélni.
Lenne egy másik kérésem, ez már a topik összes tagjának szól, remélem kapok rá majd sok választ. Szeretném megtudni, vajon melyik a legnagyobb kajszifajta, átlagos vízellátással?
Ha jól tudom a Hargrand elég méretes kb 80 gramm körül mozog, a Ceglédi Óriás 70 gramm környékén van. Továbbá a Pinkcot, és a sylvercot is 80 körül mozog átlagos vízellátás mellett, és nem agyon ritkítva.A Goldstrike(Toyesi) eléri a 100 grammot átlagsúlyban. Aztán jön a Lorna(USA) 120grammal, kb ekkora súlyú a román Viorica, és a Carmela is. A legnagyobb amiről tudok az az NJA19 fajta ami 140 gramm körül mozog, de megfelelő vízellátással, akár 180gramm is lehet.
Köszönöm, kedves vagy, de a kertemben lévő nagyon kevés szabad helyre már más elképzeléseim vannak (kajsziból van amúgy is a legtöbb). Néha megfordulok felétek, ha valamiben tudok segíteni, csak szólj.
Amelyiknek a levél hónaljában elég nagyocska rügy csücsül. (Ha siettetni akarjuk a kialakulását, akkor visszacsípjük a hajtás végét és 1-3 hét múlva már lesz rajta. Ez hajtószemzéshez most aktuális.)
Van egy saját (készítésű) szemzésű sárgabarackfám ,nem tudom milyen fajta azt gondoltam amikor szemeztem hogy nem felejtem el így nem is címkéztem be hogy kitöl is hoztam a szemet vagy a fajtáját úgy gondoltam mért is felejteném el .
Tegnap készíttetem egy pár fotót róla, nem tudom milyen fajta pedig én szemeztem mirabolánra kb: 3 éve és már így terem ,rengeteget zöld barackot le szedtem a fáról amikor még kicsik voltak sajnáltam volna megszakad vagy a termés túl apró let volna !!!
Békés megyében lakom Magyarország délkelet részén mint Délkelet fórumozó társunk Délkelet ha netán kellene oltó vagy szemző ág akkor nagyon szívesen adok ha nincs ilyen fajtád és természetesen másnak is szívesen adok .
Augusztusban visszatérünk rá! Ha lesznek megfelelő vesszők, korlátozott számban tudok küldeni. Nem tudom írtam-e, nekem is idén januári ültetésű, és nincs még elég tapasztalatom a GF-alanyokon fejlődő fák növekedési erélyét illetően. Csak az imént említett két fajtám van arra oltva.
Ha nem vagyok tolakodó, engem is érdekelne egy-két hosszabb oltóág a bergecotról.
Cserébe, ha megerősödik az idén oltott csemetém, talán lesz rajta egy-két hosszabb oltágnak való harlayneből, esetleg kis gyökeres oltványom is lesz belőle, de ebből nem igérek biztosat.
Nos, a lényeg, hogy augusztusra neveljen ki legalább egy olyan ágat (amit koronaalakítás címszóval úgyis lemetszenél) amiről megfelelő szempajzsot lehet kivágni T-szemzéshez.