Na ettől féltem .... Igen a magyarok kavarnak ezerrel ezekkel a nevekkel meg fajtákkal , én is hallottam valami ilyen érésről valami női név rémlett egy redhaven elött érő típusnak , bár a kései fehérnek jobban örültem volna .
Megnézed a bibéjét .... Ha zöld akkor jó , ha fekete akkor nem jó , bár már inkább kisbaracknak kellene a virágban lenni . Valahova tettem fel fotót , az idei kajsziról , arra kell hogy hasonlítson .
Szépen ki van levelesedve ... amúgy tafrinafronton mi a helyzet ??? Innen nézve elég tisztának látszanak . Én eddig kb 4-5 fertőzött hajtást találtam , mind metszetlen csúcsrügy , ami ugye igen hajlamos rá , természetesen le is törtem azonnal .
Hááát ... még nem hallottam , hogy myrabolanra őszit tettek volna , de ha hiszed ha nem , nekem is van egy ilyen abnormális Springcrestem . De tudni kell , hogy a keserűmandula alanynak is vannak ilyen dolgai . Az egyik fő jellemzője , az eltérő növekedési erély . Én ennek tudom be a nagyméretű fát . Nem igazán szeretem , mert átlóg a másik sorba , bár már úgy ahogy kialakítottam , de sokat szenvedtem vele , mert az istennek sem akart teremni , indig csak növekedett .
Szóval a magonc alanyoknak ez sajátosságuk , különösen a manduláé , hogy egy azon nemesről szemzett fák igen eltérő tulajdonságokat mutatnak és ez másra is igaz , pl: Egy ismerősöm barackosában kb 80 Redhaven van , és kb 1 hét eltérés van az érésükben tehát van ami 1 héttel később kezd érni . Azonkívül alakra is egész más a más alanyon levő . Ezt a szakemberek ... alanyhatásnak ... nevezik . Szerintem itt is ez lehet a dolog mögött , bár hogy mire lett szemezve .....
Szóval a szilva alany nem elképzelhetetlen , de ha annyira jó lenne akkor nem kínlódnának a mandulával .
K. Mozo66! Volt már szilva (myrobalan) alanyon álló őszid? Vagy tudsz ezekről valamit? Van egy az általad Springcrestnek azonosított fák között, ami minden tekintetben hatalmas. A többi fa átlagos őszi méretű, némelyik kicsit gyengébb, de ez az egy hihetetlen nagy, a törzse is nagyon vastag, meg a koronaátmérője is duplája a többiének, és még így is ez hajt legerősebben. A gyümölcsök is sokkal nagyobbak, másfélszeres súlyúak, sőt előfordult már 35 dekás is. A többi fán normál méretű, pedig valószínűleg ugyanarról a fáról van szemezve az összes, házilag. Más ötletem nincs, hogy ez az egy fa mitől olyan különleges.
Tavaly mondta valaki, hogy ő már évek óta kizárólag szilvára tesz őszit, sokkal erősebb fákat nevel. (Azt nem kérdeztem tőle, hogy szoktak-e sarjadzani ezek, mert az említett nagy fa nem.)
Úgy néz ki, hogy az összes nektarin komoly fagykárt szenvedett nálam. Virágzik egyégként szépen, de ha egy virágot belül megvizsgálok nem találok benne semmit. Hát igen, ezek kezdtek el először nyiladozni, így a hideg kárt tudott benne tenni. De a többi baracknak (Redhaven, Suncrect, Incroco stb). semi baja :))
Na akkor én közelebb lakok , mert kb 200 méterre van a gyümölcsös a lakásomhoz . Így igazán akkor járok ki amikor kedvem ... vagy ugye tennivalóm ... van . Neked is szépek gondozottak a fáid , azért az a különbség jól látszik , hogy a te birtokod egy család szükségleteit látja el , én pedig piacra termelek . Nekem is tetszik a változatosság , én ezt a barack fajtákban keresem , nagyon sok fajtám van , és ez jó , mert a piacon igen széles választékkal tudok jelen lenni és az is lényeg , hogy folyamatos az érés .
Természetesesen megnéztem a weblapodat. Nagyon szépek a barackfáid a gyümölcs ami terem az még szebb. Látszik hogy rengeteg munka van bent. Egy közös pont is van én is mindennap kijárok a kertbe mivel nem tul messze van csupán 8 km a várostól.
Mozo66, lesz majd hozzád kérdésem. hétvégén lefotózom nagyapámnál található 30 éves barackfákat amik eléggé fel vannak kopaszodva. lehet-e őket fiatalítani? persze majd fénykép után;)
Na a Császár Jancsi vitt tőlem néhány fajtáról szemzőgallyat , tehát lesznek jó fajtái . Azon kívül még egy termelővel kapcsolatban állok , ha időszerű lesz a dolog kérdezz újra rám , szerintem ki lehet találni valamit .
Az idén úgy is folytatni akarom a fajták bemutatását , lehet hogy megtetszik valami , mert vannak még ....
Szerintem nem kellet volna erősebben visszavágni , a vesszők hosszával nincs gond ellenben ha jól számoltam 5 db van belőle .és két eltérő szinten vannak ... na ezzel nekem nagyobb aggályaim vannak .
Persze nem akarok beleszólni más metszésébe , ha nem kéri .
Feltettem két fotót az egyik a két éves a másik már inkább 4 éves állapot . Szerintem a 3 esetleg 4 ágra való alakítás a megfelelő , bár én már kizárólag 3 ággal indítom a fákat , és így sokkal erősebb tartósabb és jobban kezelhető koronát lehet kialakítani . itt nem is az 5 a sok , hanem az eltérő szinteken az egymás fölött levő ágak , ezekből előbb-utóbb bonyodalom fog keletkezni .
Ok, én már az őszre tervezek, azért kérdeztem...:) Itt Tolna megyében elég kicsi a volt mindig a választék. Nem volt éppen egy aktuális kérdés, csak a napokban sok nekem új fajtáról írtál, vagy olyant láttam a honlapodon.
Hát jó kérdés .... ott veszem ahol éppen lehet kapni . A legnagyobb választék a Karancsi Dénesnél van a temető mögött , az Interspár mellett kell bemenni . Aztán vannak érdekes fajták a Cserkúti csárda után a ... na a neve nem jut eszembe , ha jól tudom Dezső a tulaj neve , mindenféle dolgot árul az útra nyíló udvarában . Aztán a pellérdi úton van a Tamási kertészet ott Császár János a fő csemetegyáros , bár a tavalyi termelésére nem lehet büszke , mert nem igen jött össze neki a dolog . Az ősszel nagyon kevés volt a csemete , hamar el is fogyott , talán az idén jobb lesz a helyzet , bár én nem fogok telepíteni , mert egyelőre nincs területem .
Esetleg az ősszel keress csemetéket , már nincs , meg kissé késő van az ültetéshez .
És nézted a bibék megvannak bennük ..??? mert ez a lényeg , nálam is ennek a rengeteg virágnak jó 2/3-a el van fagyva , kinyílanak , de a bibe el van száradva ... persze nem akarlak megijeszteni ...:-) .
Ma mesélték , hogy itt a mecseki kertekben, szőlőkben nem igen maradt barack , mert ott jóval korábban virágoznak a fák és már teljes virágzásban kapták a fagyot . Persze ha nálad csak most virágzik akkor jó az esély , hogy nincs komoly kár .
Például ezért is érdemes hosszabb termővesszőket hagyni .... nem többet hanem hosszabbakat .... ha fagyás van akkor azért van rá esély , hogy marad valamennyi a fán . Mert leritkítani lehet , de rátenni ... na azt nem .
Itt van Hirden a Bólyi gazdaság üzlete , azt hiszem a legolcsóbb és nem kell rendelni , csak felmegyek aztán hozom ami kell , de ha nincs , de be tudják szerezni amit kérek akkor azt is megcsinálják .
Na ezzel a gazdabolttal azért úgy jártam az idén , hogy hagymamagot akartam rendelni tőlük . 3 ímél ment el , egy megrendelő , 2 telefon , de a fülük botját sem mozdították . Persze megrendeltem máshol erre jó egy hét múlva telefonálnak , hogy küldenék amit megrendeltem , de ez meg az nincs nekik , én meg szépen elmondtam nekik , hogy sajnos már nem kérem , mert szerettem volna tudni , hogy egyáltalán számíthatok-e a megrendelt dolgokra .
Ja az van , bér azt is hátra kell venni . Van tarktoros permetező is , de azt ilyenkor ritkábban használom , majd ha nagy lesz a lomb . A hátival sokkal precízebben lehet lefedni a fát és sokkal kevesebb levet is fogyaszt , és ugye itt az ezresek röpködnek a gazdaboltban vegyszerekre .
hát ha van egy jó motoros permetezőtök akkor azzal nagyon szuper lehet permetezni:)én a szomszédot szoktam megkérni neki az van és ő kb 10 perc alatt végez azzal amit én órákis spriccelgetnék a kézivel.