Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Há nekem a 3:20-tól látható kapuszárnyakkal akadt gondom.
40x40x2 zártszelvény keret meg + merevítő, a lécek 40x3 laposvasak.
Kész vannak a szárnyak, forgáspontok felszerelve, utolsó mozzanatként fel kéne hegeszteni a szárnyakra az U vasakat.
A szárnyak a találkozásnál alul-felül hosszú léccel meg szorítókkal vonalba lőve.
Nézzük, mi van hát, az U-kat 2 helyen kissé csalósan kell felrakni, hogy kiadja. Nem baj, 30 szélesek, a keret meg 40. Sebaj, csak én fogom látni.
Kurva sok szarakodás, precízkedés, ott helyben fel is pöttyöztem őket.
Próba, ellenőrzés, minden frankó.
Leakaszt-felhegeszt-visszarak. A Q anyját, ha alul vonalban vannak, akkor felül fél centi eltérés. BAZZ.
Gondoltam egyet, alul betámasztottam a fémbetétes csizmámmal, aztán felül rántottam rajta hármat. Túlhúztam egy centit, azaz össz. másfelet. 🤣
A másik ilyen kapunál már gyorsabban ment a dolog, mert felraktam a picsába középre az U-kat, aztán rángatással beállítottam a szárnyakat vonalba.
Ja, ott meg az egyik szárny fel volt rakva próbának, alul önmetszővel felcsavarozva a retesz, aminek a térkőbe fúrtam lyukat.
Hallom, hogy párom jön haza kocsival, na mondom, most leszek megdicsérve, hogy már itt tartok.
Na nem egészen, mert szokás szerint tolatva akart beállni az udvarra, csak nem vette észre.
Puff-szünet-csörr-kocsiajtó csapkodás-kiabálás.
A retesz bent hevert az udvaron pár méterre, de mielőtt kitépte az önmetszőket és leszakadt, még behajlott a kapu sarka pár centit.
Na, azt lefektettem a görbe oldalát alábakolva, aztán a 90 kilómmal pár ugrás, és kiegyenesedett.
Megreccsent a sarkon 2 hegesztés, meg bepöttyöztem a kiszakadt csavar furatokat, aztán újrafúrtam. Szerencsére annyira minimálisan roggyant meg a zártszelvény, hogy kb. semmi se látszik belőle.
Én alu ajtókat csináltam pár évig. A kerti ajtót leesett anyagból csináltam.
Ott szerelés van nem hegesztés. Annyi a mák hogy az "utolsó" ajtót mindig méretre szabjuk. Lehet 2 es 5 ös tök mindegy de a mester amin a zár van az az utolsó.
Na ott voltak ilyen 5-10mm es különbségek az alsó meg a felső között. Elbasztak valamit azt a vége szar, lehetett javítani.
A kerti ajtónál is 10mm rel szélesebb a teteje csak minden takar.
Másik mikor visszaküldték az ajtót hogy szar.. én meg a szerelőt hogy kört csinált a négyzetből.
Ezt az új tulajdonosnak kellene emlegetni. Mivel a szüleim azt modndták, hogy mindegy az, csak legyen egészséges és szopjon sokat, ez utóbbi legalább bejött. De tanultam a szopóágról. Három sarok összeheftelve, sacc/köbö nagyobb lett mind, mint ahogyan a derékszögnek illik lennie - de ez hála égnek terv szerint alakult. S mivel a vérszívás a lételemem, így valami hasonló párbeszéd alakult ki - a művelet végéig nem volt őszinte a gazda mosolya...
-De ott van vagy egy centi hézag a sarokban!
-Majd úgy hajtjuk a lemezt, hogy ne legyen feltűnő.
-De nem is lemez megy rá, hanem drót!
-Akkor majd a drótot hajtjuk úgy...
Amint le lett varrva a cucc, úgy közelített a téglalaphoz a kapu alakja. Óvastam rúla, meg szoptam is miatta nem keveset - ahogy hűlik, úgy görbül. Ha le van fogatva, ha nincs - csak a mértéke más. Meg lehet saccolni, bele kell saccolni. Ez a meló a 'fogjuk rá, hogy kurvajó lett' kategóriába tartozik.
Legutóbb 1x15x15-ös zártszelvényeket kellett okosban összetaknyolnom - díszkapu vagy mi a bánat. Na, azt a kóklányolást már nem röstellem, csak hulla voltam fényképezni a végére, meg már sitétség is leend. Kétésfeles er23, heftelgetve. Nem kellett a flexet azért nyösztetni, hogy 'valahogyan' kinézzen. Nem volt feltétel az, hogy teljesen síkban legyen minden IS (kivéve a sarkok külső oldala, hogy ne szoruljon az a kapu), így jóformán csak át kellett törölni nitróval és mehetett rá a festék. Ezt véletlenül nem baszarintottam el. Bár nem olyan lett, mint ami lézerrel (ami kurva jó cucc, csak számomra jelenleg nem a megfizethető kategóriába esik) vagy awival készült, de az új tulajnak tetszett és ez a lényeg.
Nekem nem tetszett, mert volt majd egy milli az átlóban, meg egy kicsit elkajszult az anyag lapjára is. De az ottani körülményekből ennyit lehetett tudtam kihozni.
Erről a képről az jutott eszembe, hogy amikor idekeveredtem a vasas szakmába, akkor valami gépet kellett rontani-bontani. Megláttam a varratokat, s megkérdeztem a főnököt: Ez hegesztés? Csodálkozva rám nézett és azt mondta: Az. Eddig ezt nem tudtad? Válasz: Jé... Akkor én is tudok hegeszteni a fogyóssal...
A varrat hasonlóképpen nézett ki mint ezen a képen, itt-ott kilógott belőle a beleragadt és elcsipkedett drót is. Fogyóssal azé' az nagyon szégyenletesen nézett ki. Mégha valami buzi kialakítású gép lett volna, de rendkívül jól hozzáférhető volt a taknyolás helye is - így ez sem lehetett kifogás.
Amiket ideraktam képeket régebben (s valaki megjegyezte, hogy "ez nem hegesztés, de legalább a csiszolást gyakoroltad" [vagy ilyesmi]), na, azok a takonygombócok is gyönyörűek voltak ahhoz képest.
Hehe, ez vicces. Ez volt a nagy bosszú, ezen dolgoztál egy napig? 🤣
Ráadásul megint mellébeszélsz. Nem a kérdésre válaszolsz. Megpróbálod megint? Van még 2 lehetőséged.
Közben egy újabb kérdés: 2 db dupla impulzus paraméter nagy pontossággal megállapítható a fickó videójából. Melyek ezek, és kb. mennyi az értékük? Óra indul, tik-tak.
A titkos beállitás 7 pecsétes titok,meg ha itt az i betűt a helyére teszem LEHÜJÉZNEK, meg LEMARHÁZNAK.... (gaz)
Selytettem,hogy te leszel az első aki érdeklődik a háttér beállitásokat illetően.......
Szerinted a filmben a -7% Burn helyes.......!?
A tag ebbe a fórumba illik,mert a többi beállitást titkoljaaaaaaaa!
Ugye jól irtam nemrég.......érdekes a maélő világ amibe élünk......!?
Hogy miért is negativ az irásom,ha jólemlékszem,te kérted,hogy állitsam le magam,és minden beállitást korektül lehet értelmezni az iweld mig 235 gép manuáljába.......!?
Úgy sejtem, hogy nem esett le a mondanivalóm lényege. Ehelyett MEGINT megpróbálod elterelni a társalgást valami homályos irányba, ami biztosan nem a topik témájához tartozik.
Az irás,nos ez elgondolkodtató,mert amit,és ahogy irják,nos ezek érdekes emberek.....!
Én igy jellemzem őket egy szóval ; Önmaguk ellenségei......
Mint ahogy irtam lejjeb,meg példa fotót is raktam ide,szóval tanulnak,de csak lassan. Addig már eljutottak,hogy nem összevissza,rendszertelen az utasitásuk. Pl , ahogy fotóm is ilusztrálja,mma és csak az ehhez tartozó hátteret irta.... na ez már előre jutás.......
Egyébként nem jól irtam,igenis az iweld emberei is itt kajtatnak,de a segitőkézségük még mindig nulla.......
Ezért igazad lessz , a 240Es gépem nem tőlük veszem,más gyártó is produkál 4 görgős,nagy motorú gépsort..........
Nem röhögtem,hogy nem vasmunkás voltál,hisz anyánk hasában senki nem tanul ilyeneket.
De látod........a múltat feszegetik itt,ahelyett,hogy segitenének. Múltat feszegeti,mert buta,és azthiszi,hogy ettől nagy ember lessz,pedig csak még mélyebre ássa magát,mert ha okos lenne,tudná,hogy a múlt nem visszacsinálható......
Te szerencsés cagy a V betűd miatt,meg vélhetően a korod is a tisztelt prém korához illeszkedik........
Látod.......már aki a j betűn fentakad,az szándékos kukacoskodás,szándékos nem egyezés inditványozás érzetét kelti.....!
Sajnos a világunk ezzé vált. Mondom ezt azért,mert más topikokban is olvasgatok,és hasonló kiutálósdi a viselkedés máshol is........
Nagyon helyesen tették mások is,hogy innét futva menekültek........