Keresés

Részletes keresés

madpapa2 Creative Commons License 2023.02.25 0 0 19960

17 m ???? A mobil gépüket nézve olyan 3 m volt a kürtő magasság.

Előzmény: james69 (19951)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.25 0 0 19959

A késői virágzás tényleg nem teljes biztosíték.

Van viszont amelyiknem a sziromlevele visszahajlik a bibére, vagy valami ilyesmit írt, így virágzáskor sokkal fagyállóbb az általános kajszinál. A pontos megfogalmazásra már nem emlékszem, de -3 és -4 fokot is emlegettek emiatt. Hogy melyik fajtánál és mi volt a pontos megfogalmazás, már nem emlékszem, de visszanézhetem

Van májusban virágzó fajta kajszi, csak az EU-ban nem lehet kapni:

-Zard: Virágzási idő: Április 7. A legkorábbi őszibarackkal kezdenek virágozni, esetleg egy-két nappal korábban. De a virágzási időszak átfedi az őszibarackot.  (EU-ban nem rendelhető?)

-Kínai mormon (Chinese Mormon)Virágzási idő: április  (EU-ban nem rendelhető?)

-Tilton A „Tilton” kis gyümölcsökkel rendelkezik, nagy ízzel. Ez az áprilisban virágzó sárgabarack fagyálló is; a fagy kevésbé károsítja a virágokat.  (EU-ban nem rendelhető?)

-Sungold Április végén virágzik (Virágzás ideje: április 3. hete) 

Beporzó kell Goldrich nem porozza be. (Egy Cseh netes boldban hirdették, de most az van kiírva hogy most nincs készleten.)

-Scout (Cserkész) Május elején virágzik.  (EU-ban nem rendelhető?)

https://www.gardenguides.com/120331-late-flowering-apricot-trees.html

Early-blooming apricot varieties ( Korán virágzóak):

• ‘Hale’s Early’
  • ‘Moorpark’
  • ‘Blenheim’
  • ‘Pui Sha Sin’
  • ‘Early Blush’
  • ‘SunGem’
  • ‘Fracasso’
  • ‘Litoral’
  • ‘Tomcot’

Mid-season blooming apricot varieties (Közép-korán virágoznak):

• ‘Harcot’
  • ‘Goldcot’
  • ‘Goldstrike’
  • ‘Goldbar’
  • ‘Goldrich’
  • ‘Rival’
  • ‘Hargrand’
  • ‘Harogem’
  • ‘Orange Red’
  • ‘Selena’
  • ‘Perfection’
  • ‘Sulmona’

Late-blooming apricot varieties  (Kései virágzásúak):

• ‘Alfred’         (Angliában rendelhető. –ból ide????- nem írják a pontos virágzási időt.)
  • ‘Harlayne’    (EU-ban nem rendelhető?)
  • ‘Tilton’         (EU-ban nem rendelhető?)
  • ‘Sirena’        (EU-ban nem rendelhető?)
  • ‘Goldrich’     (EU-ban nem rendelhető?)
  • ‘Harglow’     (EU-ban nem rendelhető? 

https://www.gardenguides.com/117643-varieties-apricot-trees.html

Hát az itt írt késő érésű kajszik nagyrészt nem az EU-ban forgalmazzák. Ha valaki fel tudna tenni az EU-ban forgalmazott és rendelhető kései fajtákról és a virágzási idejéről egy táblázatot, az hasznos lehetne.

Előzmény: diospyros (19955)
harogem82 Creative Commons License 2023.02.25 0 0 19958

Èn is🤝

Előzmény: diospyros (19957)
diospyros Creative Commons License 2023.02.25 0 0 19957

írtam.

Előzmény: harogem82 (19954)
diospyros Creative Commons License 2023.02.25 0 0 19956

Ferragnes

Előzmény: diospyros (19955)
diospyros Creative Commons License 2023.02.25 0 0 19955

igen.

ugyanakkor a késői virágzás sem teljes biztosítás.

mivel a kajszi nem tud olyan későn virágozni, h pl.

ha ápr. 21-én van -2 fok (simán lehet sajnos. ld. pl. 2017, de később is volt tízzel kezdődő napokon áprilisban) akkor ne legyen gond.

sőt lehet fagy előbb is, pl. 9-én mint 2 éve?

---

ami érdekes, h az ultra koraiak korai virágzása is jó lehet.

pl. Mikado, Colorado. ezek márc. 5-10. körül már virágoznak, 

amikor nincs fagy (tavaly sem volt, ill. előtte is volt olyan amikor nem.)

erre cáfol rá most az időjárás-jelentés, mert márc. 5-7. körül lesz -4 is akár...

de persze a nagyon korai virágzás általában nem lesz jó.

de a legnagyobb gond a főidőben márc. 15. - ápr. 10. virágzással lesz/van gond.

A jó az lenne, ha lenne olyan fajta., ami csak ápr. 15. körül kezd virágozni, és ápr.

28-ig be sem fejezi, mert az "biztos" minden évben teremne... de ilyen sztem nincs.

Mandulában van, pl. a "Ferragagnes", ami elképesztő, mert nekem még ápr. 21. után is virágzott néhány virág.

és egy cikk, új kajszi fajták:

https://mezohir.hu/2022/01/09/agrar-negy-uj-nemesitesu-kajszi-profiknak-mezogazdasag/

Előzmény: Törölt nick (19953)
harogem82 Creative Commons License 2023.02.25 0 0 19954

Sziasztok, esetleg valaki Zalaegerszeg környèkèről nem megy Palesits Zsoltihoz Dánszentmiklósra a közeljövőben? 

Törölt nick Creative Commons License 2023.02.25 0 0 19953

Hírek a világból:

Európa gyümölcstermesztői sorra cserélik le gyümöcsfáikat korai virágzásúról később éledő fajtákra.

Mert a régi bevált fajták már csak 2-3 évente egyszer teremnek, az enyhe telet követő  tavaszi fagyok miatt. Itt almát, körtét, kajszit említenek.

https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/a-melegebb-id%c5%91-miatt-%c3%baj-gy%c3%bcm%c3%b6lcsf%c3%a1kat-kell-meghonos%c3%adtani-eur%c3%b3p%c3%a1ban/vi-AA17TNyy

Törölt nick Creative Commons License 2023.02.25 0 0 19952

Igen, a borostyánkősav permetezés működik, késleltetett virágzást és rügyfakadást okoz.

Valószínűleg vannak más vegyszerek is amiknek ilyesmi hatásuk van.

Szerintem még nem sok kutatást végeztek a témában.

(Itt pl. nitrogén-monoxidot ír, de máshol írja hogy a -nitrát- nitrogén műtrágya már serkenti, gyorsítja.)

https://www.sciencedaily.com/releases/2004/09/040927081346.htm

És végül vannak vegyszerek, amik gyorsabb virágzást és rügyfakadást okoznak.

(Dél-Amerika egyes enyhe időjárással rendelkező régiókban -Argentína?- évente kétszer is terem a szőlő.

Fóliákban, a víz programozott adagolásával, és vegyszerekkel érik el az évente 2 szüretet..)

A szőlő virágzását és rügyfakadását megindíthatja  a  ciánamidok permetezése, ami túl veszélyes,

hasonló hatása lenne az etilénnek-de permetezni azt nem lehet-, így  amit itt ~2%-os etanol oldat permetezésével  váltottak ki.

https://oeno-one.eu/article/view/2497

Ez csak azért lehet fontos, mert aki permetez, az első (lemosó)  permetlé összeállításánál

érdemes lehet etanol (oldószer) mentes leveket kikeverni.. 

Előzmény: Mézes Laci (19945)
james69 Creative Commons License 2023.02.25 0 0 19951

Más a fagyvédelemmel kapcsolatban eddig nem igazán láttam igazi áttörést ezen a téren ,de most hogy voltam a holland alma bemutatóján  konkrétan az f-airgo es a wepifrostfans gépeket mutatták be az első mobil a másiknak van telepített fix és mobil típusa  is .Az f-airgo esetében érdekes volt a működési elve , 17 m magasságból szívja le a levegőt a másik nem kellett működés közben lisztet használni szemléltetéshez a földön lévő faleveleket felemelte a fák felé mintha lebegtette volna a másik  wepi is mobil volt a bemutató miatt 12 m magas a gép lapátok  4 m átmérőjűek voltak kicsit hangos lakó környezetben használata kérdéses lehet, első hallásra a fordulatát többnek saccoltam mint kiderült  csak 1000 fordult  a  hatásáról kicsit bővebben  360 fokban körbe fordul  jó -jó zúg meg ott forog magában vártam a hatást kb 30-40 m lehetet  tőlem mikor  úgy fordult  hogy a forgó lapátok mögött álltam az összes falevelet a földről elfújta  meg a  baseball sapkát is hát nem semmi reakciót váltott ki belőlem a helyszínen történő tapasztalás alapján .Én arra a megállapításra jutottam , hogy aki teheti indokolt a két gép együttes használata ezzel is kiküszöbölve az egyedi terep  és domborzati

viszonyokat.

Mézes Laci Creative Commons License 2023.02.25 0 0 19950

Igen, nagy élmény volt a kutató. Feleségem a laborban dolgozott, mérte a barackok nagyságát, kereszt és hossz irányban, magos  gyümölcs súly, magvaválósàg, konzerv és étkezési állapotban, színsàla összehasonlítás, préselés utàni gyümölcslé mennyiség, szárazanyag tartalom mérés, sav és cukorfok. Érzékszervi vizsgálaton sokan vettek részt. 

Az oltó ágra visszatérhetünk, ha aktuális lesz.

james69 Creative Commons License 2023.02.25 0 0 19949

A fák törzseit bemeszeled lehet az is számit mert a nap fényt vissza veri ezáltal nem melegszik a fa valamelyest késleltetheti  a virágzást  tudom a talajhőmérséklet is befolyásoló tényező meg sok minden más is .Jó volt a nosztalgia beszámolód egy kicsit irigykedek a mai gyerekek is kimaradnak ilyen nagyszerű élményekből ahol konkrétan a legszakavatottabb emberektől lehetne tanulni    bár nem tudom mi volt a feladatotok diákként .Albinova  kajszival kapcsolatosan engem is érdekelnének a fejlemények ha lehet majd ha aktuális lesz kérhetnék oltó vesszőt posta költséget állom . 

Előzmény: Mézes Laci (19947)
naivkezdo Creative Commons License 2023.02.24 0 0 19948

Na már lehet idén megtudom, milyen a ceglédi bíbor. 

Ezt a fagyot még simán bírja, ha nem jön meglepetés, 1-2 szemet hagyok rajta.

Előzmény: naivkezdo (19489)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.02.24 0 0 19947

Sajnos nincs sehol árnyék. Így marad a szenvedés...!

Tavaly  az Ősziket bevontam mezőgazdasági fóliával kb. egy hétre a kései fagyok alatt, ( minél nagyobb gramm számú legyen a fólia).

A paprikáimat - 4 C ig megvédte. Az Őszikről befőttet is be tudtunk tenni, meg enni is tudtunk!

Szakember javaslatára teljes virágzásban metszek, mert asok virág késlelteti a virágzást. Így a tafrinát is át lehet hidalni, a virágzás megnyújtásával.

Ilyenkor már egyre ritkább a hűvös csapadékos idő. Tafrinára jó még az 50 % os házi tehéntej (tejsav)

Most a kopasz barack kései virágzású fajtáit keresem! Persze minden esetben figyelembe veszem a rezisztens fajtákat!!!

Van az utcán egy meggyfám, amit még a nagypapám ültetett. Nem látott még permetszert, mert nem is fogott rajta a betegség. Állítólag érdi bőtermő. Pont tanév végén szedhető, de elég laza a hús állománya, és gyorsan beérik. kb. 60 éves.

Visszatérve a kajszira, megpróbálom Anyósom segítségével (87 éves) összehozni az Albinovát a Farably val. esettel átporozni, majd benejlonozni, hogy a méheim ne zavarjanak be.

pintjano Creative Commons License 2023.02.24 0 0 19946

Fagyzugos helyen mindegyik megfagy.... egy valami esetleg segit, ha olyan helyen van, ahol elég sokáig árnyékban van, s nem indul be , vagy közel É-i lejtőn ott sem indul be hamar. Farbályom van, és az is elfagy minden évben. Galga völgye fagyzugos. Van ami a fal tövében, ahol alig kap napot.. kora reggelit télen, amikor nincs ereje napnak.... de még kicsi, igy nem tudom, hogy beválik-e. Viszont máshol láttam s azóta figyelem, hogy ilyen helyre-ház árnyékába- ültetett kajszi nem fagy meg (legalábbis, ahol eddig láttam) s ugyanezen körülmények között a füge sem.

Előzmény: Mézes Laci (19945)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.02.24 0 0 19945

Szervusztok! Új fórumozó vagyok. Beleolvastam az elmúlt írásokba, és nosztalgiám lett. Ceglédi kutatóba dolgozott az Édesapám, mint főkönyvelő, Anyósom mint kutató asszisztens Nyújtó Ferenc igazgatósága alatt. Magam is és feleségem is dolgoztunk a ceglédi kutatóban diákként a nyári szünidőben. Anyósom  több gyümölcsbírálaton, és nemesítésben vett részt. Kutatóhoz köthető a ceglédi bíbor, (ami nagyon zamatos, küllemre tetszetős),ceglédi óriás, ceglédi arany, ceglédi napsugár, ceglédi bájos, ceglédi zamatos, ceglédi kedves, ceglédi szilárd, Nyújtó Ferenc emléke, Magyar kajszi C. Kertvárosban lakom, több kajszifát hoztam a szomszédjaimnak kb. 37 évvel ezelőtt. Van egy tanyám amit utólag tudtunk meg, hogy egy igen fagyzugos helyen van. Voltak olyan gyümölcsfáim, amelyek 5 éven keresztül minden évben lefagytak. (kései fagyok) Pár éve olyan gyümölcsfákra vadászok, amik soká kezdenek virágozni. Gondoltam, hogy ami későn terem, az későn is virágzik!!! ezért hozattam meg a

Farbaly kajszi, sárgabarack
Extra késői termésű kajszi, július végén, augusztus elején érik, március végén virágzó fajta. Öntermékeny, kimagasló ízű és nagy, 70-80 g gyümölcs. Carmingo sorozat!

Ugyanakkor virágzott mint bármelyik kajszi, így aztán a tavalyi fagyok mind elvitték a termést. Vejeméknek is adtam 5 fát. Nagyon dicsérték! (Ők légvonalban 7 km vannak tőlem, az nem fagyos terület! Sajnos az a legnagyobb hiba, hogy mindenütt a gyümölcs érési idejét írják le, nem pedig a virágzásét!!! A kajszik az egyik legkorábban nyíló fák, így elengedhetetlen a minél későbbi virágzás.

Az idén hozzájutottam egy olasz fajtához, ami a legkésőbbi virágzású, de mégis a többivel terem.

Albinova® Minguzzi olasz nemesítő fajtája, ő a licence-adó is.
Középkései érésű fajta (kb. a Bergeronnal együtt érik). Öntermékeny, koronája felálló. Kontinentális
területekre és sík vidékre is ajánlják, későn virágzik. Főleg rövid termőrészeken hozza a gyümölcseit,
ajánlják hozzá a nyári metszést. Gyümölcsei nagyméretűek (3A-4A), szív alakúak, csillogó narancssárga
alapszínét 15-20 % piros fedőszín borítja. Magvaváló. Fán is jól tartható és a hűtőházi tárolást is jól bírja. A fajtában az íze a legértékesebb, karakteres. Az aromagazdagságát tökéletesen egészíti ki a sav-cuko
Rövid a tenyészideje.

Tavalyelőtt véletlenül lecsúsztam a fáról, tavaly december elején jutottam olyan fához ami szintén az Olasz nemesítőtől van, de itthon lett nyugvó szemre szemezve, (Albinova) fánként 2-2 szem. az egyik lejjebb,(ha rövidebb törzsűre szeretném, a másik feljebb).

Ha beválik az összes kajszimat átoltom, vagy szemezem. (Farbaly, Goldrich, ceglédi arany)

Még egy információ. Az őszi kálium is véd egy keveset a tavaszi fagyokon. a növény rostjait tömörebbé teszi.

Ugyanakkor dicsérik a borostyánkő savat a fagyok ellen. fagyos hajnal előtti napon kell permetezni. Én már megrendeltem, kipróbálom.

TK421 Creative Commons License 2023.02.23 0 0 19944
Előzmény: Törölt nick (19943)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.23 0 0 19943

Nem akarom tovább boncolgatni a témát, de még talán érdekelhet valakit:

Szegfűszeg  illóolaj  21 napig  teljesen megvédte a fitoplazma közvetítő rovaroktól a körtefákat.

(Igaz itt körte volt, nem kajszi, és most már tudom hogy más a baktérium altípusa is, is, de a rovarok ellen jó, tehát működhet?)

Itt injektálták a fába az illóolajat.

https://academic.oup.com/jee/advance-article-abstract/doi/10.1093/jee/toac203/6986417?redirectedFrom=fulltext

https://pubag-nal-usda-gov.translate.goog/catalog/7909857?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Itt lentebb viszont permetezve  is volt terepteszten, de más kártevő rovarokra, viszont írnak koncentrációt.:

„A szegfűszeg illóolajat három különböző koncentrációra (1,20, 2,40 és 4,80 mg olaj/ml) hígítottuk fel csapvízzel, miután feloldottuk mosószerben (1:1 v:v; felületaktív anyagként, a Beijing Goldfish Technology Co.-tól vásárolva). LTD, Peking, Kína).”

Felvette a versenyt egy hivatalos kémiai rovarölő szerrel:

„A szegfűszeg illóolaj 3 nap elteltével hasonló hatást mutatott, mint a novaluron (750 ppm), amely 62-70%-os nimfapusztulást okozott a körte psylla esetében.”

(Haha!! Nem semmi...)

https://academic.oup.com/jee/article/108/3/957/2379902?login=false

Lehet benne valami.

És ez legalább bio.

Nem kell fürdetni  a kémiai vegyszerekben.

„Továbbá, mivel a szegfűszeg illóolajat széles körben használják gyógynövényként és fűszerként, általánosan elismerik, hogy biztonságos az emberi egészségre ( Zheng és mtsai 1992 , Naveena és mtsai 2006 ), és a körtefáinkban még 10 000-nél sem figyeltek meg fitotoxicitást. ppm (B.-L., nem publikált adat)”

Szóval ha valaki már úgyis permetezi a fáit, próbálkozhat ilyen összetevővel is.

Bár nálam a cél a teljes permetezés mentesség lenne. 

Szóval nem igaz az teljesen, hogy bio módszerekkel nem lehet megvédeni egy gyümölcsfát.

Csak más ismeretek kellenek hozzá, nem a szerves kémia tankönyv (növényvédőszerek fejezete). 

:-)

Bár azt elismerem, hogy ez házi hobbi 1-2 fánál  működhet, de több száz fás nagy ültetvényeknél már lehet nem lenne könnyű.

Törölt nick Creative Commons License 2023.02.23 0 0 19942

Ó nagyon köszönöm!!!

Sok szeretetben és figyelemben lesz részük..

És ha kiállják az idő próbáját, talán majd keresztezésekkel is próbálkozom.

Előzmény: Amita13 (19941)
Amita13 Creative Commons License 2023.02.23 0 0 19941

Sok sikert a csemetékhez! :)

Előzmény: Törölt nick (19938)
szucsl57 Creative Commons License 2023.02.22 0 0 19940

Szeretném megkérdezni, hogy tudna-e nekem valaki Kuresia kajsziból pár oltóágat küldeni. A postaköltséget természetesen elutalnám. (Az e-mail címem publikus.)

Törölt nick Creative Commons License 2023.02.22 0 0 19939

És köszönöm az információkat tőled is, és Amita_13-nak is.

Előzmény: Kenny___ (19936)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.22 0 0 19938

Egyenlőre letettem a távolkeleti vagy amerikai fajták beszerzéséről.

/Visszaírtak a korábbi érdeklődésemre az ottani faiskolák, hogy EU export engedéllyel nem rendelkeznek./

Ma oltottam 3 Zard fajtát (amit Baby-lon-tól kaptam myrabolan alanyra)!

Remélem sikerül és megmarad!!!

Ezen kívül (ma jött postán meg ez is):

2 db Adriana , 1 db Darina sárgabarackfa, mindkettő „Alycza” cseresznyeszilva alanyon van. (Cseh faiskolából).

(Bár az Adriana állítólag Kínai vonalból lett nemesítve…  Csehországban –Lednice-  nemesített, középkorai keresztbeporzású kajszifajta, 1991 óta szelektált, a Vestar és a Seo fajták /mindkettő eredetileg Kínából/ hibridjeként, állítólag mindkettő ellenáll a szilvahimlőnek.. )

1 Bergeron kajszit (mirabolán alanyon, Bata András faiskolájából)

Ezeket ma mind el is ültettem.

Ezen kívül van még 3 db már termő Golden Vénusz kajszim (valamilyen szilva alanyon, de tovább akartam szaporítani mirabolán alanyon,

csak az alanyok még bújtatva vannak, még nem gyökeresedtek le sajnos, de a rügyek, levelek már kihajtottak.

És jövő hónapban tervezek még 1-2 db Magyar Kajszit vásárolni és ültetni, az összehasonlítás kedvéért.

Több helyem már nem lesz, legfeljebb csak ismerősöknél, szüleimnél stb.

Egyenlőre így lesz, később majd meglátjuk.

A fitoplazma pedig egyenlőre már nem érdekel.

Egyébként lehetséges hogy van ellenszere: amikor még olvasgattam korábban róla, azt írták hogy az auxinnal kezelt (permetezett) 

hajtások és rügyek teljesen meggyógyultak, és/vagy újra tünetmentessé válltak.

Tudom ez nem segít egy fán, a növényi növekedési hormon drága, nincs, nem beszerezhető, stb.

Azt sem írták pontosan hogy, milyen koncentrációban használták.

Kérdés hogy lehet -e serkenteni a növényt, hogy maga termeljen.

Vagy nem -e ilyesmit blokkol a fertőzés. Ha kutató lennék én ezt biztosan vizsgálnám.

De hát ezt úgy sem én fogom megoldani.

Nem is értek hozzá, rajtam jócskán túlmutat.

Remélem nálam nem fog jelentkezni a betegség.

A rovarölő szerek nyújthatnak ellene védelmet. Ha meg bio módon akarod, akkor a kaolin beválhat: jó rövarölő "szer", és bio.

A kaolin por (kovaföld) úgy hat állítólag  hogy bejut a rovarok légző rendszerébe (csatornájába) és éles hegyes kristályaival szétvagdossa azt.

Az ilyen helyeket a rovarok elkerülik, nem kemikália és nem vegyszer, fizikai elven működő rovarriasztó vagy rovarölő szer, ami emberre állatra ártalmatlan.

Ezt csak azért írom le, mert nálam legalább 12 éve nem volt kemikália permetezve.

De ha nagyon nagy a gáz, akkor ilyesmit lehet.

Néha a csemetéket az első 1-2 éves korában ellepi a levéltetű stb, és valamit csinálni kell, mert akár el is pusztul.

Érdekes hogy a 3-4 éves vbagy annál idősebb fák már ritkán fertőződnek így meg, inkább csak a friss hajtások, az ág végeken az utolsó 15-20 cm.

De azt már simán kibirja a fa.

(Ha 1-2 évig erős levéltetű fertőzés van, akkor -ha túléli- a következő években csersavat termel, feldúsítja a levelekben, és így már nem mennek rá a bogarak annyira, vagy egyáltalán nem. 

Állattartásban is használják (pld baromfitartás) , a vegyszerekkel szinte kiírthatatlannak tűnő madertetűatka kaolin segítségével már legyőzhető.

Előzmény: Kenny___ (19936)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.22 0 0 19937

Megérkezett az oltóág!!!

Köszönöm!!!!

Már át is oltottam frissiben, remélem sikerrel járok.

Ma a postás több csomagot is hozott, úgyhogy az egész nap a kajszikkal való foglalatossággal  ment el.

Ja igen: én is feladtam a csomagot.

Ui: köszönök mindent, örök hála.

Előzmény: baby-lon (19885)
Kenny___ Creative Commons License 2023.02.22 0 0 19936

Szeretnem felhivni a figyelmed, hogy az altalad (egyebkent felesleges meretben) bevagott idezetben "Candidatus P pruni" szerepel, mig az itthon kajsziban kart okozo neve Candidatus P prunorum.

Előzmény: Törölt nick (19931)
Amita13 Creative Commons License 2023.02.22 0 0 19935

Ez is érdekes tanulmány: https://docplayer.hu/68108926-Szent-istvan-egyetem-mezogazdasagi-es-kornyezettudomanyi-kar-novenyvedelmi-intezet-fitoplazma-fertozottseg-vizsgalata-kajszi-ultetvenyeken.html

Ami ebből számomra aggasztó, hogy az érdi kutatóintézet úgy tűnik, remek fertőzésforrás. És nem csak erre a betegségre, vizsgáltak itt mást is, ott is az derült ki, hogy az izolátorház talán mentes, a többi kiültetett növény meg fertőzött. Amúgy aranyosak, hogy behoznak egy csomó fajtát, - a tanulmányban a pl. francia kajszikat - de eszerint nincs konkrét vizsgálat, mielőtt termelésbe vonják, a karantén meg úgy tűnik nem elég. És mivel csemetét is forgalmaznak, amit szabadföldön állítanak elő, szinte garantált a probléma terjesztése... (Én is vettem innen többféle gyümölcsfát, mert hát mégis, itt biztosan betegségmentes csemetét forgalmaznak - gondoltam én. Mondjuk kajszit pont nem, de ez azért nem vigasztal).

Előzmény: Törölt nick (19933)
james69 Creative Commons License 2023.02.22 0 0 19934

Fitoplazma kontra fitoplazma .Saját ültetvényemről tudok csak nyilatkozni olyat még nem tapasztaltam hogy őszibarack fitoplazmátol  múlt volna ki ,de kajszinál igen 2012-ben sajnos nem jegyeztem fel kb 30-40 db kajszi ment ki 12 éves fákról beszélek erejük teljében ja hogy gutaütés lehetett nem azt én kaptam lehet ezért nem lett rendesen dokumentálva a db szám .Egy fizikai blokkban van nekem alma,őszibarack,körte,kajszi érdekes módon csak a kajszik pusztultak ki értitek egyszerre mindenféle előzmény nélkül most lehet kombinálni vírus  is szerepet játszott nem hiszem mert ha 1-2  fa vírusos volt ,de a többi nem.Szakmai napokra  megyek  most a holland almához ahol  metszési bemutató, fagyvédelmi, talajlevegőztető gépek bemutatása mobil szélgép a neve talán wepifrostfans  ha jól emlékszem  szó lesz fagyvédelmi eljárásokról gyümölcs fajtainnováció  legújabb eredményeiröl meg még egy két szakmai előadás remélem majd szóba kerül a fitoplazma is ha nem akkor majd rá kérdezek  mik a legújabb eredmények ezzel kapcsolatban.

Törölt nick Creative Commons License 2023.02.21 0 0 19933

Azt írja a fitoplazma mindig is (régóta)  jelen volt, csak régen azt hitték az emberek hogy vírus, és kb. a 60-as években jöttek rá hogy baktérium. Annyi változott, hogy az elmúlt évtizedekben a növények között fertőző rovarok száma megnőtt.

Tényleg sok fajta fitoplazma van, itt 5 csoportot azonosítottak, és abból csak az ESFY fajta fertőzi a csonthéjasokat.

//Összesen 24 növényfajon 5 fitoplazma csoportot azonosítottunk (AAY, sztolbur, ESFY, AP és CPh). 275 mintát vizsgáltunk meg, ebből 108 esetben tudtuk kimutatni a fitoplazma jelenlétét. Magyarországon elsőként írtuk le az ESFY fitoplazmát: kajszin, mandulán, japán szilván, és cseresznyén,

(ezek már más fitoplazmák: az AP-t: almafán, az AAY-t: pohánkán és 5 káposztafajtán, valamint a sztolburt: zelleren, petrezselymen, sárgarépán, pongyola pitypangon és hólyagos habszegfűn. A sztolbur előfordulását pongyola pitypangon, hólyagos habszegfűn és pohánkán pedig nemzetközi irodalomban sem közölték előttünk. A százszorszépen előforduló kórokozó fitoplazma csoportját eddig nem sikerült azonosítanunk, és az irodalomban sem találtunk erről semmilyen adatot.)//

Sajnos elég szomorú a végkifejlet:

Antibiotikumos kezelést próbáltak ami nem hatott, vagy ha abbahagyták visszajött a fertőzés.

Hőkezelést próbáltak amit csak az ágaknál (oltóág?) lehet használni, az egész gyökeres fán nem.

Tehát nincs ellenszer. 

Előzmény: Amita13 (19930)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.21 0 0 19932

Köszönöm , elolvasom.

Én arra gondoltam, lehet olyan ami megfertőződik de nem betegszik meg, vagy következő évre tünetmentes lesz.

Mint az európai  szilvák, cseresznyék, (állítólag a körte és az alam is áteshet ilyen betegségen) de utána teljesen rendbejön.

Kajsziból teljesen lehetetlen hogy legyen ilyen?

Előzmény: Amita13 (19930)
Törölt nick Creative Commons License 2023.02.21 0 0 19931

Nem akarok vitatkozni, és nem akarlak meggyőzni sem, különösen hogy lehet nincs is igazam.

Szóval béke legyen közöttünk. A vélemények baráti cseréjére nyitott vagyok.

Már csak azért is, mert sokat tanulhatok másoktól. 

Írnak Virginiában és Connektikanban fitoplazma fertőzésekről. De ez egyáltalán nem biztos hogy egyezik az európai baktériummal. 

Lehet hogy másik (feno?) tipus. Ehhez nem értek.

Megfertőzött több csonthéjast, itt amit írtak főleg őszibarack ültetvényeket. 

(("A Candidatus Phytoplasma pruni által okozott X-betegség a fő példa, amely számos Prunus fajt érint, mint például az őszibarack, a sárgabarack, a nektarin, a cseresznye, a szilva és a cseresznye ( Guo et al., 1998 ; Davis et al., 2013 ). . A betegségek előfordulási gyakorisága akár 60%-os, a terméshozam pedig 30-80%-os csökkenést figyeltek meg Connecticut őszibarackültetvényeiben ( Douglas, 1999).), és ami még fontosabb, több mint 50%-os halálozást okozhat a fertőzés után 3 évvel"  ))

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2017.02057/full

Ami viszont még említésre méltó lehet, az hogy egyes Kajszilvák  különböző arányban japán szilva hibridek.

Divatosak, elterjedésük vajon összefügghet -e az (európai)  fitoplazmával.

Legalábbis a japán szilvákat kiáltották ki bűnösnek sok helyen. 

Előzmény: Kenny___ (19929)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!