Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: mivel a hálózat ennyi energiát már nem tud felvenni, jó időre
felfüggesztik az eddig kötelező napelemes betáplálást.
A döntés a még elő nem jegyzett igényekre vonatkozik, a már működő napelemekre vagy a már leadott igényekre nem. Aki a jövőben háztartási kiserőművet telepít, az csak a saját háztartásában használhatja fel a megtermelt energiát.
A döntés annyiban könnyítés a háztartásoknak és a napelemet saját villamosenergia-ellátásra használó vállalkozásoknak, hogy egyszerűbb lesz a berendezések telepítése, hiszen nem szükséges az áramszolgáltató engedélye. Rossz hír azonban amiatt, hogy lassul a beruházás megtérülése, hiszen a fölösleges áramot nem lehet "eladni" az országos hálózatba, valamint ezen árammennyiség tárolására akkumulátort kell beszerelni.
Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormányzat döntött a helyreállítási alap hitelének a lehívásáról, és ennek egy részét a villamosenergia-hálózat fejlesztésére fordítaná. Ha ez a folyamat lezajlik, akkor a betáplálást ismét lehetővé fogják tenni.
ja, bocs. de még ez sem biztos, hogy pontos: majd holnap, a közlönyből eldől h mit is akartak.
néhány útépítésű utcában elhiszem, h túl sok a napelemes ház, de biztos, h vannak olyan részek, ahol simán elbírna még pár napelemet egy falu. országosan pedig energiahiány van (szinte mindig importálunk)
Éves 12000kwh -ig adómentes, csak a felette lévő részre kell fizetni.
Én úgy értelmezem az én esetemben ami +14137kwh, megbontották több részre a különböző egységárak miatt, hogy az első 11120kwh-t nem érinti az adózás, a következő 1336 és 1681kwh, ami összesen 3017 kwh ,ebből még 880kwh belefér a 12000kwh-ba. Összesen 2137kwh után kell fizetni ami már az alacsony áron elszámoltak. 1336-ból még 456kwh-ot érint és az 1681kwh= összes bevétel ezekből 11394,4ft az adója 1709ft.
Gondolom ők majd az egész 163256ft-ból levonnak 15%-ot 24488-at figyelmen kívül hagyva az éves 12e kwh adómentes részt.
oké, de mikortól????? a projekt milyen szakaszában? na ez lenne a leglényegesebb és erről nem mondtak semmit....szerintem most majd a napelemes cégek kezdenek el bebukni....
el is tűnt az összes napelemes hirdetés a facebookról :D
nekem már megkötött szerződésem van a kivitelezővel, az engedélyeztetési eljárás az EON felé elindult/folyamatban van, most akkor ez a változás érint engem, vagy sem?
az a szigetüzem, ha nincs fémes kapcsolat a hálózattal. ezzel semmi nem változott (mert úgysem tápláltál vissza a hálózatra).
most a visszatáplálást tiltották be, tehát marad a "nem visszatápláló" bekötés: ha eleget termel a napelem (vagy van aksi), akkor arról megy a saját rendszered, ha kevés naptermelés, akkor a hálózatról is vételez hozzá.
ha többet termel, mint amit elfogyasztasz, azt eddig betápláltad (és elszámoltad valahogy).. na ez szűnt meg az új szerződéseknél. tehát a szaldó nem 2023 dec.-ben, hanem most szűnt meg. egyirányú lett a hálózat az új szerződéseknél (csak feléd).
a már megkötött szerződésekre, de még nem kivitelezett projekekre is vonatkozik ez? nem egyértelmű számomra, hogy mit jelenmt az "ezt követően" kifejezés... :/
Gulyás Gergely: az EU-s helyreállítási hitelt a kormány lehívás esetén a zöld átállásra fordítaná. Jövőre lesz ezzel kapcsolatos új szabályalkotói munka. A kötelező betáplálás szabálya is változni fog, felfüggesztik az új betáplálást azoknak, akik ezt követően telepítenek új napelemet. Több betáplálást a rendszer már nem bír el.
Ilyen mértékű tároló kapacitást nem lehet gazdaságosan kiépíteni akkumulátorral. Prioritások felállításával és ésszerűsítéssel biztosan csökkenthető a teljesítményigény. Ha valóban szükség van ekkora teljesítményre ilyen hosszú időn keresztül, akkor érdemes elgondolkozni egy dízel aggregátoron megfelelő üzemanyagtartállyal.
És a tulajdonos töke-ereje nem elhanyagolható tényező. Az-pedig, hogy alvállalkozókkal dolgoztatnak, csak növeli a cég flexibilitását és tűrőképességét nehéz időkben.
Én egy helybeli céggel telepítettem tavaly, és teljesen meg vagyok velük elégedve, de nem tudom hány évig fognak létezni. A jelenlegi napelem roham miatt, gomba módra szaporodnak a kivitelező vállalkozások, de ezeknek nagy hányada elfog tűnni a süllyesztőben 2024-ben, mert nagy valószínűséggel a szaldó elszámolás kivezetése a napelem kereslet összeomlásához fog vezetni.
Azért azzal jobb tisztában lenni, hogy semmi köze ennek a cégnek az áramszolgáltatóhoz a tulajdonosi viszonyon kívül! Ráadásul javarészt alvállalkozókkal dolgoztat.
A pár napig fenntartható, napi 33kWh fogyasztás az nagyon komoly tárolási kapacitást igényel, és több millió forintos tételt jelent csak a tároló rendszer önmagában. Még az is tisztázandó kérdés, hogy mi az igény a tároló maximális terhelhetőségével kapcsolatban (milyen maximális terhelés alatt (kW) akarjuk kivenni az eltárolt energiát; tekintettel az autó töltésre és bármi más egyidejű nagy fogyasztókra). Az a gyanúm, hogy egy fázison ez nehezen lesz kivitelezhető.
Jól olvastam le az órát, július végén volt a leolvasás. Augusztusban kaptam vissza túltermelés miatt 13000 ft-ot. Ehhez képest az augusztus és a szeptember 294 kWh becsült értéket kell fizetnem. Próbáltam az e-on ügyfélszolgálatot hívni, de állandóan foglalt a telefon. Valószínüleg be kell mennem hozzájuk.
A tájolás (DK és D) és a dőlésszög is jó 2 felületen, nem csak a házra lehet tenni napelemet, de túltolni sem szeretném, sok akku kellene hozzá....
Én arra gondoltam, hogy szigetüzemű megoldással indítanám a rendszert, mert állítólag ahhoz senkinek semmi köze, és mivel csak 1 fázis van itthon, nem akarnék beleinvesztálni a 3 fázisba, csak azt nem tudom, hogy a havi/napi fogyasztást mennyi akkuval lehet lefedezni, illetve van e olyan inverter ami ezt tudja 1 fázison biztosítani, illetve kicsit túltervezve napi 33 kWh fogyasztást pár napig fenntartani az esetleges napfénymentes napokra. Az a gond, hogy nem minden nap fogyasztunk ennyit, van hogy többet, van hogy kevesebbet, autót töltünk, mosunk, klímázunk...