Tavaly is vásároltam nagytermésű kiviket bizonytalan helyről. Meghagytam két szárat mindegyiknél, de mindegyiknek az egyik szárát kB egy métereseket lehajtottam es termohajtások lettek rajtuk( legalábbis szerintem), hogy a támrendszer elkészítése előtt virágozzanak. A másik száruk 2-4 méter között van. Ha teremni kezdetének még az idén meghagyhato a lehajtottam szár a termés érdekében és kinevelném a másik szárat, hogy jövőre tereremjen az is vagy le kell vágni a termoszárat még az idén?
köszi a véleményed, plusz még egy új szót is tanultam... ;) (styihár)
Szóval akkor részleges talajcsere, ill. -javítás lesz komposzttal, szerves trágyával, tőzeggel és ezzel-azzal... Amúgy nem vészes a talaj, nem teljesen homok, valamilyen kevésbé kötött "izé", de vagy 30 éve tanultam talajtant az egyetemen és azóta kopott egy kicsit a tudás... (Paprika, paradicsom, karfiol, krumpli, stb. jól terem benne, de a káposztafélék nagy része, a petrezselyem, a bab szenvedni szokott... Nem akarok kockáztatni, inkább elvégzem a "csereberét". ;) )
3 éves kivi homoktalajba ültetve trágyázva volt - 3 naponta öntözni kellett különben elkókadt 6 nap után a végük leszáradt.4 m es szár 3 év alatt
1 éves kivi ültetve :6 talicska homok elhordása, HELYERE kötött föld 3 talicskányi es 3 talicskányi komposzt ezt styihárral ( 50 cm hosszú 10 cm széles) ásóval felástam a homokkal együtt ( 3 nm területről beszélek tövenként) 10 naponta 20 liter víz. Eredmény már az első evben3,5 - 4 méteres hajtások 20 CM csemeték voltak elültetve.
Szégyen rám nézve, de leírom esetleg, hogy mások ne járjanak így:
Vettem egy gold kivit ami közel 2 méteres szép oldalhajtásokkal és Nagy cserépben. A rügyei éppek a szárán nincs fagyaskár, szép zöld a szára a kérge alatt, de ma el akartam volna ültetni és most láttam meg, hogy a gyökérzete megfagyott a cserépben, teljesen fekete, elhalt.,de a gyökérnyaka még zöld.
Hogyan tudnám a növényt megmenteni?( esetleg a szárát vágjam fel és dugványozzam?)
Nálunk - 24. -26 fok volt. A jenny kivi az kifagyott, de a többi fajta nagytermésű kivi nyomja már a vizet a szárába, de a rügyeikből sűrűn csöpög a víz.
Van kb 60 kivifajta (Actinidia), ami ehető gyümölcsöt terem.
Ezek közül a Hayward A. dekiciosa, ennek van sárgás húsú (Gold kivi-nek nevezett) és sárgás húsú, pirosas írisszel (Red kivi) változata a szokásos zöldön kívül.
Az A.chinensis "Hort16A" is sárga húsú változat, az "aranykivi", aminek 2010-2013. között egy PSA baktérium-fertőzés miatt jelentősen csökkent az állománya, de újabb sárga húsú fajtákat hoz/hozott forgalomba a Zespri, a Gold3-at.
Külföldi webshopokban hirdetnek magszelekcióként keletkezett sárga fajtát is, szóval összességében bármit vehetsz gold, golden, sun, sungold, sárgakivi néven.
A beporzásról azt lehet tudni, hogy a Haywardot a Tomuri porozza, feltehetően a A.chinensis eredetű akármilyen színűeket szintén. Az A.chinensis-ről nincs ilyen info.
1. A Tomurit hogyan kell nevelni? Elültetem, felfuttatom valameddig (meddig?), termőkar értelemszerűen nincs, akkor hogy fog a tő kinézni? Egy törzs elágazásokkal??? Mekkora hely kell neki?
2. Vettem Golden-t, szerintem külföldről hozták be és nevelgették, van hozzá kinti címke, leírás is... (Remélem, valóban Goldenről van szó...)
Kérdésem az lenne, hogy ezt a tövet már láthatóan vagy kétszer visszavágták, ültetéskor hol vágjam vissza??? A tő kb. 80-100 cm magas lehet...
Ültetés előtti talajjavításhoz (homokos, de nem teljesen homok) milyen arányban érdemes/lehet tőzeget/szervestrágyát/komposztot keverni az ültető-területbe?
Szóval , a két függőleges kék vonal az a kapunál lévő ,két vasoszlopot jelzi. Ez fix. Ehhez gondoltam a pirossal jelölt csövek hozzá építését,HA ez így jó lehet a kivinek. Amiket a háromszöggel jelöltem ,oda lennének a kivik elültetve. De hogyan tovább azt nem tudom. Sőt abban sem vagyok biztos,hogy ez így jó támrendszer lenne a kiviknek. Mert ha kijelölt helyre ültetem akkor egészen a tetejéig kell engedni nőni,és ott hagyni elágazni? Akkor ez azt jelenti,hogy mondjuk ha 2m magas a függőleges oszlop,akkor a kivinek lesz 2 m-es un. törzse ?
Bocs, nekem ez így kínai :) Esetleg ha más színnel ugyanerre berajzolnád, merre lenne a kivi törzse, merre menne a vízszintes termőkar, és arról hova képzeled a termő hajtásokat, majd ezt az újabb rajzot feltennéd ide, az segítene megérteni nekem is.
Szorgalmasan olvasom a hozzászólásokat,mivel én is most szeretném a kivit kiültetni. SAjnos valami gond van a megértésemmel :)
Van a kerbtbe vezető kis kapum,ami fölé szeretnék pergola szerű állványt a kivinek. De akkor ha oldalra kell vezetni a termőkarokat akkor ezt most hogy lehet kivitelezni?
Nem egy szakrajz ,de hátha látjátok a lényeget. A két oldalára szeretném az egyik termő ,másik porzós növénykét.A pirossal rajzoltak vannak betervezve támrendszer gyanánt, a többi adott (a firka a dróthálót szimbolizálja) Milyen magas és széles legyen? Jó lehet ez így egyáltalán?