Keltető építésből maradt ki 50 W-os maximális teljesítményű alumínium fűtőellenállás 3 db, ha esetleg valakit érdekel. Jobb, mint az izzó, mert kb. örök életű. 3 db 39 ohmos van. 7.3 x 2.7 x 1.5 cm 300 Ft/db
A minap én is feltettem ezt a kérdést szerintem megéri azon az 5 hónapon át a tyukok tojnak és a kajájuk árát szerintem megkeresik :D Aztán kakasok melléjük és mehet megint a keltetésre való tojás. Én is akartam de lehet fogok is csak most nincs helyem nekik de az én véleményem az hogy megéri tartani őket :)
Sziasztok. Szerintetek tyúkot tartani, vagy a tenyésztojást megvenni éri meg? Jelenleg 65 ft/db áron tudok kettőshasznú tyúk keltetőtojást venni. 25 db tyúkot kellene tartanom ahhoz hogy legyen elég tojás a keltetéshez. De ugye a tyúk akkor is eszik amikor nincs szezon. (szeptember-február) 5 hónapig ingyen esznek.
A visszafűtés ideje több mindentől függ. Ahogy Druszám is írja, többek között a fűtőteljesítménytől is. A keltetési idő függvényében is változik. Ha 20 - 25 perc után sem áll vissza a hőegyensúly, akkor ott már valami nem ok!
Az adaptered házában, - már ha van neki ilyen -, nem fér el egy kondi és egy dióda légszerelve? Így nem számítana, ha egy kicsit csúnyácskára is sikeredne. A lényeg, hogy jó legyen. A szépség most másodlagos.
PC tápból bármelyik kis fekete hengeres dióda megteszi. Általában 1 A-t tudnak. De jó a 3 kivezetéses kettős dióda is. Azok combosabbak.
Sőt! Ha már a graezthez ragaszkodsz, a hálózatot egyenirányító diódahidat is felhasználhatod.
Elég az egyutas egyenirányítás is, akkor 12 volttól kevesebbet ad le a táp.
Kétutasnál magasabb lesz a kimeneti feszültség a váltófeszültségtől. Közel csúcsfeszültség, ami a váltófeszültség x √2. De tudod te ezeket, hisz tanultad,csak nem használod nap mint nap! Pufferként 470uF, vagy nagyobb kapacitásút tegyél. A feszültségtűrése akár egyutas, akár kétutas 25V, vagy magasabb legyen. Akkor nyugodtabban aludhatsz.
Ja hogy a Graetz-et nem tudod melyik, oké, bocsi :D
Ahogy bejön a 230V, rögtön egyenirányítják és pufferelik, szóval a bejövő vezeték és a nagy pufferkondik körül kell lennie. Általában valami hasonló kinézete van:
hát dióda ok az van de én még a gratz kapcsolást ismerem:) számítógép tápon ha megmutatod melyiket forasszam le megköszönöm:) puffernél kondira gondolsz?
"Power consumption: Static current: ≤ 35MA pull current: ≤ 65MA" Ez alapján bőven elbír akár még többet is. Viszont a 12 voltos adapterhez csak egy dióda és egy puffer kell. Talán csak akad a ládafiában! A szilárdtest relés változatnál már nem annyira kényes a 12 voltra. Elég neki akár 8 V is. Maximum a kijelző kicsit halványabb lesz, de a vezérlése működni fog, mert az egy 5 voltos, low dropout stabilizátorról megy. Saját célra most a következő project egy bújtató lesz nálam is!
köszi nekem is az a célom hogy több keltető menjen egyszerre pár nap múlva már három lesz:)
Kérdés: szerintetek egy 12Voltos 500mA tápegység két kis kínai szabályzót elbír ? (az egyiken már szilárdtest relé van a másikon nem - két külön keltetőt üzemeltetne) Ennek a szabályzónak nem igazán komoly az árfelvétele. Tudom nem extra biztonságos, (ha meghibásodik akkor két gép áll meg egyszerre) de most pár napon belül már nem készülök egy egyenirányítóval és már csak váltakozó áramú 12 V-os adapterem van:( ...gondoltam a harmadik kisgép teszt keltetését egy közös adapterrel kezdeném:)
Próbáltam így fürjnél is, valóban itt lényegesen rosszabb volt az életképes kelési arány. Igaz, hogy a kelés lényegesen nem lett rosszabb, de több lett a selejt, deformált, szétcsúszott madár. Itt inkább nem javasolnám, mert a végtermék, csökkenés volt. ha nagyban csinálod, inkább javasolnám az újabb keltető beállítását.
Pár oldallal ezelőtt írtam is hogy ez a tervem hogy így töltöm meg az 1500-as keltetőt. Én fürjeket keltetek. Valaki írta hogy fürjeknél ez nagyon rontotta az arányt. (lehet te)
Mindenképpen kipróbálom ezt a verziót is fürjekkel persze.
Hidd el, nem kell túl bonyolítani, előkeltető, meg még egy láda, stb. Állítsd be a gépet közép értékre, 37,3 - 37,4 °C-ra, lehetőleg pontosan. +- 1 tized C nem gond, a pára 60 - 65 %, mehet a folyamatos keltetés. El tudod érni 80-85 %-os keltetési arányt, ha tojásaid jók. (A vett tojások nekem nem jöttek be, azzal jó lesz vigyázni, ha lehet került el.) Az utolsó 2 napra tedd ki a bujtatóba (megfelelő pár és hő) és agyő! Két év óta űzöm így. Holnap teszek én is be plusz 40 db tyúk tojcit, mert kijönnek a kacsa tojások a bújtatóba.
Ezzel idénre a tyúkkeltetést befejezem, jön a gyöngyös keltetés, gyűjtöm tojásaikat. Ennek a madaraknak tojásaik úgy tapasztaltam jó sokáig, akár 30 napig is eredményesen megindul a csíra fejlődés. (3-4 hónapig pedig simán fogyasztható, legfeljebb kicsit apattabb.) Április első napjain lett 3 db saját gyöngyös tojásom, április 30-án bújnak. Kíváncsi voltam, hogy életük első tojásai mit produkálnak, és meglepve lámpáztam, mind szemes lett és jól fejlődik az embrió.
ezen gondolkodtam be is szereztem egy harmadik gépnek való kiváló hungarocell dobozt:) csak még azon gondolkodom hogy milyen fűtés kéne bele...de lehet izzót rakok bele.
Tyúktojás esetében a két hőfokot átlagolva állítanak be egy állandó értéket. Nem igazán szerencsés megoldás. Valamennyire működik, de a kelési átlag csökken. Rugalmasabb megoldás a két, (vagy három) kisebb előkeltető-, + egy bújtatógép alkalmazása. A biztonság is növekedik, mert végzetes hiba esetén sem a teljes mennyiség kerül a kukába.
én is tervezem azt hogy a nagy keltetőt eltolásokkal töltöm fel és külön gépben bújtatok. viszont még nem tudom hogy a 8-ik napon való hőmérséklet csökkentést hogyan kompenzáljam. mert ha a bujtatás előtt minden tojás az 1-től a 14-ik (fürj esetén) egy gépben van akkor egy hőfokon kell lennie az egy hetes tojással az éppen berakott tojásnak is....
Hát én csak az első széria tojást venném meg a helyedben. Utánna legfeljebb a kisebb mennyiségű saját tojóid tojásait keltetnéd, amennyi összegyűlik éppen. Közben ha van plusz tojás azt érdemes eladni vagy nyilván felhasználni akkor az is haszon. Ráadásul egy bizonyos mennyiségű tojó ha nem megy az üzlet akkor asaját étkezésre tökéletes így még komolyat bukni sem tudsz....azt szoktam mondani hogy legrosszabb esetben felfaljuk az állományt és kész:) Szépen lassan ahogy egyre nagyobb az igény a csibéidre úgy tudod emelni a tojó és a keltetési számot is..szerintem olcsóbbra jön ki a saját tojóktól származó tojás mint amit veszel..és tudod is mit evett a tojó stb....én fürjekkel csinálom folyamatosan egyre az igények alapján növeltem a létszámot és a kapacitást. Szerintem lépésenként csináld úgy menet közben ha kell könnyen meg tudsz állni:)
én februárig étkezésinek adom el, utána kakast rá és keltetek, hetente rakok be tojást a keltető kapacitásának egyharmadát, és kulon bujtatok, igy heti kb 35 et kellene csak termelj, de ehhez kell 3 kulon nevelo helyiség is
Hát azért 200 tyukkal van munka külön kell velük foglalkozni pl: 8 napig begyüjtöm a tojást megrakom a keltetőt 3 hét mire kikelnek a csibék addig is össze gyülne vagy 2 ezer tojás ha eltudnám adni fedezné a tyukok szükségleteit de máshogy nemigen érné meg inkább megvásárolni érdemesebb nem? főleg ha ilyen kis tételben csinálom mi a véleményed?
Hát ha úgy számolod hogy a tojók 70-80%-a tojik naponta egyet és a tojást max. 10 napig gyűjtöd. (na jó legyen 8 nap) Akkor neked naponta kb 100-130 tojásra van szükséged. Ezt a mennyiséget kb. 150-180 max 200 tojóval éred el szükséged...kb.